Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fårikål med mel?

#1

safran sa for siden:

Svigermor skal lage nettopp dette til middag, og jeg tenkte "hurra, det kan jeg spise, det er jo bare å droppe potetene". Og så sier dama nå at hun har hatt masse mel oppå. Begge grytene. Er det vanlig å ha mel i denne retten?

Til opplysning, jeg kjører karbefri diett og skal liksom ikke ha mel. Hun ble helt himmelfallen da jeg stusset på mel i fårikålen, for jeg hadde ikke sagt at jeg ikke skulle ha mel. Jeg: Jo, det har jeg sagt (for det har jeg). Hun: Nei, du sa du ikke skulle ha karbohydrater. :himle:


#2

Divine sa for siden:

Jeg har mel i fårikålen, men ikke mer enn en spiseskje eller to i en SVÆR kjele. Og for å være ærlig, hadde folk på en lavkarbodiett ikke ville ha fårikålen pga. de skarve spiseskjeene, så synes jeg de hadde overdrevet veldig. Jeg vet faktisk ikke om det er noe jeg hadde funnet det nødvendig å opplyse om engang. Noe annet hadde det selvsagt vært om vedkommende hadde cøliaki e.l.


#3

Left sa for siden:

Bittelitt hvetemel er ganske vanlig ja tror jeg. Har i bittelitt hvetemel jeg også mellom lagene. For at kraften som dannes ikke skal bli riktig så tynn.


#4

Tinka sa for siden:

Bruker ikke mel i fårikålen og den blir passe fast.


#5

safran sa for siden:

Vel, det er igrunnen ikke opp til deg å bestemme om folk overdriver med dietten sin eller ikke. Jeg lurte på om det var vanlig å ha mel i, for det har jeg aldri hørt om før. Og jeg har tenkt til å spise fårikålen, men da uten sausen.


#6

safran sa for siden:

Dessuten sa dama at hun hadde hatt i "en god del". Hun klarte ikke å gi noe svar på hvor mye hun hadde brukt. Mellom hvert eneste lag hadde hun hatt mel.


#7

Heiko sa for siden:

Jepp, jeg er vant med litt mel i fårikålen.


#8

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg bruker også mel i fårikålen, og tror det er helt normalt. Det var kjipt da.


#9

Marge sa for siden:

Det er vanlig å bruke et par spiseskjeer mel i fårikålen for å jevne den litt ja, og jeg må si meg enig i svigermoren din at du er rimelig fanatisk hvis du lar være å spise fårikål av den grunn :knegg: Det er noe som heter alt med måte ;)


#10

Erica sa for siden:

Jeg bruker også 1-2 ss mel mellom hvert lag. Blir ikke så mange karbohydratene av det da.


#11

amo sa for siden:

Mannen min pleier å lage en saus av kraften i en egen panne. Han har ikke mel mellom lagene. (Jeg får bare tilstå at fårikål har jeg aldri laget). Kjedlig med dietten din da, men spiser du bare kål og kjøtt går det sikkert greit.
Helt ærlig så synes jeg ikke svigermoren din kan klandres for det, hun har nok ikke koblet hvetemel og karber i det hele tatt.Er ikke så lett for utenforstående å ta dette karbohydratgreiene på strak hånd.


#12

Benzo sa for siden:

Bruker ikke mel, er ikke vant til det hjemmfra. Blir nok ikke store karboinnholdet totalt sett, men nok for de som har veldig lav toleranse for hvetemel.


#13

him sa for siden:

leste nettopp noe om at landet var delt i to på synes om man skal eller ikke skal ha mel i fårikålen. Jeg er vant til å bruke det.


#14

Tuneland sa for siden:

Ja, jeg bruker også mel i fårikålen.


#15

Divine sa for siden:

Sant nok, men hadde noen sagt lavkarbo til meg, så hadde jeg ikke tolket det som om 2 ss mel per ti liter fårikål hadde hatt noe å si. Hvis man med lavkarbo mener nulltoleranse overfor hvetemel, så bør man nærmest opplyse om det. Jeg synes forresten det høres rart ut å ha MASSE hvetemel i fårikål. Det har jeg aldri hørt om.


#16

emm sa for siden:

Vi bruker aldri mel i fårikålen, så hos oss er det ikke vanlig.


#17

annemede sa for siden:

Her er det vanlig å bruke mel i fårikålen, men det har blitt byttet ut med maizena pga ungene mine, men det hadde vel neppe hjulpet deg.
Spørsmål: Blir du dårlig av hvetemel?


#18

safran sa for siden:

Nå hadde hun hatt mye mer enn et par spiseskjeer i, da. Og hvor har du fått det fra at jeg ikke hadde tenkt å spise? Nå har kål relativt høyt karbeinnhold, og legger man til mel så blir det mer å telle. Poenget er altså å finne totalt karbeinntak per døgn. Er det snikkarber i ulike retter blir det vanskelig å holde oversikten.

Det er klart det har noe å si, men det skjønner kanskje ikke en utenforstående. Og dessuten har jeg altså fortalt svigerhurpa at jeg ikke spiser mel.

#19

safran sa for siden:

Nei, bare feit. Såvidt jeg vet. Maizena hadde ikke hjulpet, nei.

#20

Dixie Diner sa for siden:

Man blir ofte veldig uvel av hvetemel, selv små mengder, når man har holdt seg helt borte i lengre perioder. Jeg ble det. Skjønner deg godt jeg, Safran. Jeg tenker ikke så mye over det nå (spiser sunt, men teller ikke karbo), men mange skjønner ikke at det IKKE er noe som heter alt med måte når man teller karbohydrater. Iallfall ikke for alle.


#21

Divine sa for siden:

Men det er noe med måten det blir sagt på. Som sagt, jeg regner ikke LAVKARBO som rent fanatisk når det gjelder mel, hadde du sagt NONKARBO hadde jeg nok nevnt at fårikålen inneholdt mel. Siden lavkarbo kan defineres som så mangt, så synes jeg ikke du kan forlange at folk automatisk skal vite at du ser på selv det minste inntak av mel som fullstendig ødeleggende for dietten din.


#22

annemede sa for siden:

Men hvis du veit at du blir feit (det var ditt ord og ikke mitt) så vil jeg si at man blir "dårlig" av det. Veldig mange blir jo oppblåste også. Kan du spise spelt? Spør jeg forresten for mye nå? :redd:


#23

dharma sa for siden:

Jeg bruker det, mamma bruker det og svigermor bruker det, så jeg anser det som vanlig iallefall.


#24

Marge sa for siden:

Men hvordan klarer du å holde deg helt unna karbohydrater? Trodde det viktigste med sånne dietter var å ikke spise karbohydrater med høy glykemisk indeks. Kroppen trenger jo karbohydrater også. Du får heller prøve å holde deg unna sausen, spise kjøtt og kål.


#25

safran sa for siden:

Jeg har ikke sagt lavkarbo til henne, men sagt rett ut at jeg ikke spiser karbohydrater - deriblant mel. Og det var faktisk jeg som foreslo fårikålmiddag siden det var noe jeg kunne spise uten dikkedarer. :sukk: Alle de andre middagene her har det vært masse karber i. Pizza en dag (jeg laget med spesialtortillabunn) og risgrøt igår. Det burde jo ikke være noen overraskelse for henne at jeg ikke ville ha fårikålen med mel når jeg har vært så tydelig som jeg faktisk har vært.

Neida, det går bra. ;) Ja, man kan jo faktisk si at feit=dårlig. Jeg har ikke spist hvete på syv uker, jeg spiser mest mulig "rent". Rent kjøtt, ren fisk og grønnsaker. Spelt er en urhvetesort, og jeg spiser ikke det. Ikke noe annet mel heller. :klemme:

#26

Manga sa for siden:

Jepp, bruker mel i fårikålen ja.


#27

DM sa for siden:

Jeg synes egentlig at folk kan rulle inn med de der fanatisme-beskyldningene.
Det er som Divine sier flere grader av lavkarbo. Vanlig lavkarbo ligger tett opptil et vanlig kosthold uten sukker og rafinert mat, mens det finnes diverse ketogene dietter som det er strenge regler for å følge. Man er ikke fanatisk selv om man følger en streng diett.


#28

safran sa for siden:

Jeg spiser grønnsaker, og får dermed i meg noen karber. Og til opplysning: Kroppen trenger ikke karbohydrater tilført. Iallefall ikke fra hvitt mel. Og "sånne dietter"? Det er ikke EN lavkarbodiett, men mange retninger.

#29

Dixie Diner sa for siden:

Hun spiser vel 15-20 gram karbo daglig, men den kvoten blir jo raskt fylt opp. Lavkarbo er et så vidt begrep. Ketolysekuren eller Atkins fase 1, feks. tillater jo ikke mer enn 15-20 gram netto karbohydrater daglig. Dette kan man fint leve på uten problemer, om man føler seg vel med det.


#30

safran sa for siden:

Takk. :) Og jeg er i ketose. Prøver å holde meg på under 15 karber om dagen, og når de kommer fra grønnsaker så har jeg ikke mer å gå på.


#31

Marge sa for siden:

Nei, ikke fra hvitt mel, men det er masse vitaminer, mineraler og fiber i grovt mel og havregryn som absolutt er sunt. Må du holde deg unna karbohydrater for alltid eller varer dietten en viss tid?


#32

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes ikke man kan forvente at alle man er på besøk hos forstår poenget nei, men jeg synes fint man kan forvente at den NÆRMESTE familien, etter gjentatte forklaringer i detalj, skal forstå poenget.


#33

DM sa for siden:

Det er sant. Når vi er på besøk hos folk så avklarer vi middager på forhånd, står for matlagingen selv, eller foreslår å lage noe sammen som vi alle kan spise.

#34

Dixie Diner sa for siden:

Det er mye som er sunt, men kan lever ikke mindre sunt om man unngår feks. havre og grovt mel og heller spiser mer grønnsaker. Vi er jo egentlig heller ikke "designet" for å spise korn. Dessuten er det masser av vitaminer og mineraler i både kjøtt, fisk, egg, nøtter og melkeprodukter. Man skal ikke ligge så lavt på karbene for alltid (selv om noen velger å gjøre det, og det er det faktisk mange som har nytte av også) men man øker ikke så voldsomt heller. Noen tåler karbohydrater mindre enn andre. Selv føler jeg meg mest vel når jeg har et inntak på ca. 50-60 gram (maks) netto karber daglig.

Håper det er greit at jeg også svarer, selv om det var myntet på Safran. :)


#35

DM sa for siden:

Ikke alle som har interessen eller orken, eller i det hele tatt bryr seg. Mange aner ikke hva maten de selv putter i seg består av en gang, og det viktigste med den er at det er noe de har lyst på og at det smaker godt (who cares om det er skoleboller og cola halve dagen, og loff med syltetøy og nugattti etterpå, og så kaffimat det er jo spiselig, og ergo mat). Jeg forventer ikke at disse menneskene er i stand til å ta poenget, eller skal gidde å sitte seg inn i det.

Men jeg forventer at det blir akseptert at vi lager vår egen mat da, eller at de tar i mot tips på hva de kan lage.


#36

Benzo sa for siden:

Når Safran spesifikt har sagt til svigers at hun ikke spiser hvetemel, så kunne hun tatt hensyn til det, synes jeg. Hva om hun hadde cøliaki? Det er jo noen idioter som tror at litt ikke gjør noe der heller.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Ja det er sant, DM. Husker da jeg gikk på Atkins induksjon, at svigermor ville servere meg pasta, for det var det jo ikke karbohydrater i. :knegg:


#38

Marge sa for siden:

Nei, sier ikke at man lever mindre sunt, men man kan heller ikke påstå at alt mel/karbohydrater er usunt. Trener dere i tillegg? For er det ikke veldig viktig med karbohydrater hvis man trener mye?


#39

Benzo sa for siden:

:hehehe:


#40

Dixie Diner sa for siden:

Jeg trener mye ja, men teller heller ikke karbohydrater som sagt. MEN man kan fint trene på veldig lite karbo også. Husker da jeg gikk på Skaldeman og Atkins induksjon, da spiste jeg ekstremt lite karbohydrater men har aldri i hele mitt liv hatt så mye energi. Den første uken er jævlig, men så får man så mye energi at man ikke helt vet hvor man skal gjøre av den. Jeg kjenner kroppsbyggere og ekstrem-syklister som spiser maks 20 gram karbohydrater daglig, men til gjengjeld MYE fett. Hjernen går jo over til å bruke ketoner istedet for karbohydrater (glukose?) når man lever slik, og det går helt fint. :)

Men det er viktig å få med seg at dette er individuelt da. Som sagt så trives min kropp best på ca. 50-60 gram karbo daglig.


#41

rajraj sa for siden:

Det er i det hele tatt alltids litt ekstra provoserende når det er svigermor som ikke hører etter, men som kjører på med egne tradisjoner som virker helt meningsløse på den inngifte :p

Var det bare usaklig?


#42

Marge sa for siden:

Selv om man ikke vet hva ketolyse-kur eller atkins er for noe så betyr ikke det at man gir blaffen i hva man spiser. Jeg er veldig nøye på hva både jeg og ungene putter i munnen, men jeg trenger ikke ha peiling på dietter av den grunn. Føler ikke at det er nødvendig så lenge vi er sunn og slank.


#43

safran sa for siden:

Dette er en KUR, og jeg skal innføre karbohydrater etterhvert. Nettopp. Veldig greit! :) Du er jo guruen min. Du og DM.

Jeg trener ikke høyintensitet, det har jeg ikke energi til uten karbohydrater. Når man går på ketogen diett er det nettopp karbohydratene som er ødeleggende.


#44

Benzo sa for siden:

Det er ikke bare for å bli slank at man velger lavkarbo. Enkelte tåler karbohydrater dårlig, i form av slapphet, verking i ledd, hodepine, oppblåsthet osv osv.


#45

safran sa for siden:

Slett ikke usaklig, nei. :humre: Dette er liksom ikke det eneste denne damen har gjort som er litt på jordet.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Nemlig. Dessuten er det mange som rett og slett tenker på helsen når de spiser slik, og mener det er det mest naturlige for kroppen. :)


#47

safran sa for siden:

Godt poeng. Jeg vet jo faktisk ikke årsaken til at jeg har leddproblemer og slikt, med denne dietten finner jeg kanskje ut av flere ting. Kall det et eksperiment.


#48

Benzo sa for siden:

Fortsatt lykke til! En hyttenabo av oss ble adskillig bedre av sine muskel/leddplager da hun gikk over til lavkarbo og særlig fritt for hvetemel. Hun har droppet alt av posevarer og blandingsprodukter.


#49

safran sa for siden:

Takk! :) Jeg har faktisk ikke hatt betennelser eller smerter i leddene i disse syv ukene. Jeg fortsetter en god stund til, så finner jeg kanskje ut om det er tilfeldigheter.


#50

Marge sa for siden:

Det er jo flott, hvis folk blir kvitt plager av å redusere mel-forbruket. Jeg har ikke slike plager så har aldri tenkt over det, men kjempebra at det hjelper de som sliter med hodepine osv. :)


#51

safran sa for siden:

Ikke sant? Blant tingene som ikke hjelper er himling og kommentarer om fanatisme og "alt med måte".


#52

DM sa for siden:

Det var ikke det jeg sa heller. ;)

#53

Marge sa for siden:

Da ville jeg rett og slett sagt det til min svigermor hvis jeg var deg, at du kan ikke spise noe hvetemel/karbohydrater fordi det skaper betennelse i kroppen din. Hvis hun ikke skjønner meldingen da, så virker det som hun gjør det bare for å provosere.


#54

Marge sa for siden:

Nei,men ikke så lett å skjønne heller hvorfor du hoppet sånn i taket over et par spiseskjeer hvetemel i fårikålen når du bare skrev at du var på diett.


#55

safran sa for siden:

Ja, jeg får vel male det for henne. Jeg har ikke gitt noen grunn til at jeg ikke spiser det, annet enn at jeg må "finne ut av ting" og hvordan det påvirker kroppen min. Jeg snakker av ulike årsaker ikke om slanking til den familien der. Bare skrev at jeg var på diett? Jeg skrev "karbefri diett". Er det ikke barnelærdom at hvetemel inneholder karbohydrater? Og iallefall når jeg skriver at jeg ikke skal ha mel? :knegg:

#56

Mandino sa for siden:

Vi strør litt mel mellom lagene på fårikalen. Du får rett og slett fortelle henne alt du ikke kan spise - det nytter ikke å bare si karbohydrater for folk som ikke er inne på det.


#57

safran sa for siden:

Jeg har fortalt henne det i klartekst. Hun er bare i overkant treig.


#58

Marge sa for siden:

Hehe, vet jo godt hva karbohydrater er, men trodde folk gikk på dietter for å slanke seg, og derfor jeg syntes det hørtes litt fanatisk ut å være redd for pittelitt hvetemel i fårikålen. But I see now :)


#59

Mandino sa for siden:

Høres litt ut som min svigermor ;)


#60

Divine sa for siden:

Nei, det er det ikke. Husk at dette med lavkarbo er noe relativt nytt. For tjue år siden var vel karber eller ikke karber noe de færreste visste noe om. Dessuten var det uinteressant. Den gangen var det jo opplest og vedtatt at man skulle telle kalorier og holde seg unna fett.

Man kan ikke bebreide andre for ikke å følge like mye med på kostholdsfronten som en selv. Men selvsagt, sier man rett ut at "JEG KAN IKKE SPISE MEL, IKKE ENGANG I SMÅ MENGDER", så bør jo dette respekteres. Men å himle med øynene over at noen ikke "skjønner det der med karbohydrater", synes jeg virker veldig nedlatende.


#61

Benzo sa for siden:

At folk ikke skjønner lavkarboprinsippet, er greit nok, men er det virkelig noen under 80 år som ikke vet at hvetemel inneholder karbohydrater?


#62

DM sa for siden:

Jeg lærte hvertfall på skolen om hva som var karbohydrater og hva som var proteiner. Det var veldig fokus på å velge langsomme energikilder (grovt brød og grove kornblandinger) fordi det var det sunneste. Men så er det jo forskjell på hva folk får med seg fra skolen også. Jeg har nok en haug med andre ting fra feks. historie som jeg burde vite, men ikke har fått med meg.


#63

Tangina sa for siden:

Min mor er godt under 80, og jeg er temmelig sikker på at hun ikke vet mye om karbohydrater - til nød at det har noe med poteter å gjøre. Det er ikke alle som er opptatt av slikt eller som husker alt de lærte på skolen for x antall år siden. Og hun er hverken spesielt dum eller tungnem, snarere tvert i mot.

Min mor klarer forøvrig ikke etter 40 år å huske at jeg ikke liker ribbe og kan godt finne på å servere meg det i bursdagen min. :knegg:

Til HI - vi bruker også hvetemel i fårikålen - 1-2 ss mellom hvert lag.


#64

safran sa for siden:

Man lærer faktisk om næringsinnhold på skolen. At f.eks hvetemel, sukker og poteter inneholder karbohydrater burde ikke være noen overraskelse for voksne mennesker.
Og hvor himler jeg over at noen ikke skjønner det der med karbohydrater?


#65

Divine sa for siden:

Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke vi lærte noe om dette på heimkunnskapen på skolen, i alle fall. Det jeg har lært, har jeg lært i forbindelse med ulike slankekurs. At jeg kan det, betyr ikke at jeg forventer at alle andre skal sitte inne med den samme kunnskapen.


#66

safran sa for siden:

Nei, kanskje ikke. Men jeg forventer faktisk at folk skal kunne klare å oppfatte at man ikke ønsker å spise hvetemel, og respekterer det.


#67

Divine sa for siden:

Hvilken skole prater du om? Skolen nå? For tjue år siden? For førti år siden? Jeg tror ikke at alle har lært dette, nei, og husk at for mange har dette sikkert vært ren teoretisk lærdom som ikke ble sett på som relevant i en tid hvor kalorier og lite fett var det eneste saliggjørende. Jeg husker da vel godt den tiden vi ble anbefalt å spise pasta med bare bittelitt saus eller tjukke brødskiver med et tynt lag pålegg på.

Og jeg refererte ikke til deg når jeg nevnte det med himlingen. Det var mer en generell følelse jeg satt igjen med etter å ha lest hele tråden.


#68

Divine sa for siden:

Ja, og som jeg har sagt før, DET er jeg selvsagt 100 % enig i.


#69

Benzo sa for siden:

Tror jeg kan si med hånden på hjertet at alle jeg kjenner vet at hvetemel inneholder karbohydrater. Kanskje vi skal lage en poll her?


#70

annemede sa for siden:

Hva med å levere en skriftlig liste over hva du kan og hva du ikke kan spise? Det er en del arbeid, jeg vet det. been there, done that Tror du sigermoren din klarer å ta hensyn da?

Jeg har en svigermor med diabetes type 1, og hun visste ikke at det var forskjell på nektar og juice f.eks.


#71

safran sa for siden:

Vi lærte det på barneskolen og ungdomsskolen. Svigermor er bare 18 år eldre enn meg, og gikk dessuten husmorskolen. Kanskje man lærte noe der også?

#72

Divine sa for siden:

Det tror jeg er lite fruktbart. Jeg tror virkelig at alle her inne på FP vet at mel inneholder karbohydrater. Men hvis du klarer å lage en poll for de over 60 ... ;)


#73

Honda sa for siden:

Her bruker vi ikke mel.
Ikke i min familie eller i mann sin. I mann sin pga at et søskenbarn har cøljaki. så de har sluttet.

Men jeg har aldri kokt fårikål og blir aldri å gjøre det. Det er noe av det værste jeg får servert. Rett etter kjøttkaker... Hehe

Høres ut som svigerfar da han levde og mormoren til mann. Jeg har laktoseintoleranse og mormoren vil ikke INNSE at jeg ikke kan spise maten hun lager hehe.

Rømmegrøt mente hun jeg kunne spise for det var jo rømme i den IKKE melkleeeeeeeeeeeeeer

Noen vill ikke, gidder ikke å skjønne ting;)
Sånn er det bare , spes med svigertigere:)


#74

safran sa for siden:

Ja, gjør det! :jupp:

Det er ikke nødvendig, for vi skal heldigvis tilbringe veldig liten tid sammen med dem. Akkurat nå er vi på ferie sammen med dem, men det skal ikke skje igjen. Det skal jeg sørge for. :rolleyes:

#75

Divine sa for siden:

Jeg har alle heimkunnskapsbøkene mine fra 5. og 6. Der står det ingenting om det. Mulig vi lærte noe om det i 7. Det husker jeg ikke. I 8. og 9. var matlaging bare valgfag, så den kunnskapen var det jo bare et fåtall som fikk. Mamma har også gått husmorskolen, men jeg kan ikke påstå at hun noen ganger snakket om verken proteiner eller karbohydrater da jeg var liten. NÅ gjør hun det, men det er jo bare fordi hun leser ukeblad og følger litt med på kostholdsdebatten.


#76

annemede sa for siden:

:klemme:


#77

safran sa for siden:

Men det gjør faktisk svigermor også! Hun spurte meg om jeg var opptatt av GI, så det må jo bety at hun har fått med seg noe.


#78

LilleRosin sa for siden:

Måtte bare inn for å se hvordan et spørsmål om mel i fårikal kunne forårsake 79 innlegg.

For å svare på spørsmålet - jeg bruker litt mel mellom lagene i gryta. Men hadde du kommet på besøk, hadde jeg droppet det :).


#79

safran sa for siden:

Takk! Akkurat sånt svar jeg ønsket. :knegg:


#80

Stompa sa for siden:

Men dessverre er det jo ikke sånn at alt man lærer på skolen fester seg. Jeg husker veldig godt at vi lærte om karbohydrater, proteiner osv osv i 6. klasse. Husker til og med hvilket klasserom vi brukte til disse timene. Men jeg fantes ikke interessert, og husket ingen ting av det etter at vi var ferdige med prøven. Helt sant, ingen ting. Og jeg var ekstremt skoleflink (overdriver ikke). Akkurat disse tingene festa seg ikke hos meg før jeg begynte å interessere meg for kosthold ifbm at jeg ble diagnostisert med PCOS for tre-fire år siden.

Jeg synes ikke det er en selvfølge at folk flest vet at hvetemel inneholder mye karbohydrater, og bruker teskjeprinsippet når jeg har behov for å fortelle hva jeg spiser og ikke spiser. (Snakker generelt nå altså; er ikke i tvil om at du har fortalt svigermor det hun trengte å vite i akkurat denne saken. :) )


#81

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har slankebøker fra 70- og 80-tallet og der står det MYE om karbohydrater faktisk. De snakket til og med om det i Fjernsynskjøkkenet i 1981 (så nettopp et klipp, hehe). Så det er ikke "nyere" lærdom, de har snakket om karbohydrater i mangfoldige år, men det er vel helst de senere årene det har "eksplodert" kanskje. Iallfall her, i USA har de jo vært klar over det i "alle år".


#82

safran sa for siden:

Dette høres jo helt utrolig ut!


#83

Maz sa for siden:

Hvorfor i all verden mener folk at du (jeg eller noen andre) må begrunne hvorfor en ikke spiser mel. Det er liksom grunner som er akseptable og grunner som ikke er det. Disse dommerene som bedømmer dette ser jo ut til å gi seg selv retten til å dømme uten å ha kunnskap også.

I en ketogen fase så er det ikke mye mel som skal til før det ødelegger mange dager. Det er nemlig ikke slik som med kalorier, at litt bare skader litt. Det kan ødelegge mye fordi det går på hormon systemet når karbohydratene øker stiger insulinutskillelsen.

Når jeg er på karbokjøret så har jeg en rekke plager, når jeg begrenser inntaket av alle raske karbohydrater er jeg en annen person. Jeg er langt mere robust og opplagt. Det skal utrolig lite karbohydrat for å skape et sug hos meg. Jeg er omtrent som en narkoman.

Hvetemel er kanskje ikke søtt men det er uansett en veldig rask karbohydrat og ikke så uskyldig som folk tror.

Til de eldre generasjoene kan det hjelpe og si at en ikke spiser karbohydrater og stivelse.


#84

Maz sa for siden:

De over 60 vet iallefall at hvetemel inneholder stivelse.....


#85

Maz sa for siden:

Poenget er den totale mengden i måltidet. Kål har også karbohydrater, hvetemel har MYE. Det vil si hetemel har høy glykemisk indeks.


#86

Dixie Diner sa for siden:

Det er ALLTID sånn. Hver gang jeg diskuterer feks. Atkins med en kritiker, kommer kritikeren med henvisninger til VG for 5 år siden samtidig som hun/han kaller det Atkinson. :knegg:
Jeg prøver iallfall å samle meg opp litt kunnskaper før jeg hiver meg på en kritikerbølge der jeg påstår ditt og datt!


#87

DM sa for siden:

Innholdet i dette innlegget fikk meg til å tenke på filmen Idiocracy. (Om hvor vanskelig det var å få regjeringen til å skjønne at plantene døde fordi de ble vannet med mountain dew istedet for vann, for det sto jo på pakken, og de så jo på reklamen, at det var det beste for kroppen og plantene. :hjernevasket: :rofl: Jeg tror jeg må se den filmen en gang til. (Bare det at jeg blir litt stresset av den når jeg får glimt av sannheter derfra fra folk hver eneste dag, og så får jeg en litt sånn dommedagsfølelse ... :neglebit: )

#88

Frost sa for siden:

Jeg bruker litt hvetemel i fårikål.
Jeg kunne også funnet på å servere fårikål til folk som går på lavkarbo.
Jeg ville ikke vektlagt den lille mengden med hvetemel som karbobombe.


#89

Ole Brumm sa for siden:

Ja, jeg har også hvetemel i fårikålen.
Hadde jeg fått gjester som ikke spiste hvetemel, hadde jeg dog droppet det (spesielt dersom jeg hadde to gryter, da er det jo lett å ha en med og en uten).
Dumt at din svigermor ikke klarer å respektere deg nok til å skjønne at hun kan lage noe uten karbo til deg. Hadde det vært meg hadde jeg stått for matlagingen. Jeg har begynt selv og være litt i forkant av hva vi skal ha til middag, når vi er med svigerfamilien, slik at jeg kan være med å bestemme. Ikke fordi jeg er på diett eller noe, men fordi svigers matvalg ikke akkurat er favorittene mine, og der begynte jeg plutselig å grue meg til jul hos svigers. :sparke:


#90

Ole Brumm sa for siden:

Fikk foresten lyst på fårikål av denne tråden. :sikle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.