Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ullvask vs. vanlig program

#1

Stikka sa for siden:

Hva er egentlig forskjellen? :blond:


#2

Tallulah sa for siden:

Den vugger tøyet mer enn å slenge det rundt om kring med stor kraft.


#3

GeekyGirrrl sa for siden:

Ull program har samme temperatur på hovedprogram og skyllinger, slik at ikke ullklærne blir tovet.

Vanlige program har helt kaldt vann på skylleprogram.

Trur eg... det er det mamma har fortalt meg i hvert fall.


#4

Stikka sa for siden:

Takk for svar.

Det med samme temperatur på skyllinger er vel bare viktig for ubehandlet ull? Eller gjelder dette all ull?


#5

Gaia sa for siden:

Hvis du skyllevannet har annen temperatur enn vaskevannet så krymper ullen, uavhengig av om den er ubehandlet eller ikke har jeg lært. Jeg vasker alltid ull på ullprgram.


#6

GeekyGirrrl sa for siden:

Det er viktig for ubehandlet ull ja. Ull som er iblandet nylon (sisu garn f.eks) og ull som er spesialbehandlet fra produsent kan man vaske på vanlig vask. For å være sikker ville jeg vasket på ullprogram.
Håper det var litt til hjelp. Mamma er rene vaskeorakelet:)


#7

Fibi sa for siden:

Hva om jeg har en ulljakke... :sparke: Det står egentlig "dry clean only" på den, men syns det blir dyrt å rense den. Den er hvit, sånn "halvtovet" på en måte, type duffelcoat eller hvadetnåheter. Kan jeg vaske den på ullprogram? (Med Milo)


#8

Gaia sa for siden:

Jeg er ikke noe vaskeorakel, men jeg syns å huske noe med at du forringer ullen ved å vaske den på normalt program. (Og så bør den vaskes med spesialsåpe).


#9

GeekyGirrrl sa for siden:

Det vil jeg tro ja, men på enkelte ullplagg står det at de kan vaskes på vanlig vaskeprogram, men det er nok mest skånsomt å vaske på ullprogram likevel om man vil at de skal vare lenge. Jeg gjør alltid det og bruker milo.


#10

GeekyGirrrl sa for siden:

Skeptisk, tror ikke jeg hadde turt det...


#11

gullet sa for siden:

Det er vel ikke det som er ullprogram.
Ullprogrammet er mer skånsomt, dvs at omdreiningene på trommelen er færre og ikke så kjappe. Det er ikke mange maskiner som skyller i varmt/lunkent vann på ullprogrammene, det er en "tilleggstjeneste".
Men det er ikke stor forskjell på vannet. Ull blir tovet på mer enn 37 grader, og tåler dårlig store temperaturforskjeller.


#12

Tusta sa for siden:

Ull blir i følge min mor vasket i kaldt vann. Det blir ikke kjørt inn varmt vann. Det er også færre omdreininger på vasken, og den vugger vasken mer enn å kaste den rundt.

Det beste for ull er faktisk å vaske på håndvask program, for der blir det brukt litt varmere vann.

Det kalde vannet sliter på ullen.


#13

Tallulah sa for siden:

Et ullprogram på 40 grader vil jo være like mye 40 grader som et bomullsprogram.

Man kan koke ull uten at det tover eller krymper, så lenge man beveger det sakte rundt i vannet, og ikke kaster det oppi iskaldt vann etterpå.

Jeg vet at ullprgrammene "vugger" tøyet i stedet for å kaste det fort rundt omkirng, slik vanlig programmer gjør. Derfor heter det "ullvugge" på mange maskiner. Også regner jeg med at temperaturen er gjevnere mellom vannbyttene.


#14

GeekyGirrrl sa for siden:

Ehh, kan det da kalles ullprogram? Blir ikke klærne ødelagt om man går fra varmt (ca 30 grader) til helt kaldt?
Trodde alle ullprogrammer skyldte i om ikke nøyaktig like varmt som hovedprogrammet så hvert fall så varmt at ullen ikke blir tovet??
Min maskin har i hvert fall varmere skyllinger på ullprogram enn de andre programmene, og det er en helt ordinær billigmaskin.:undrer:


#15

Stikka sa for siden:

Jeg har tre forskjellige ullprogram. 30 grader, 40 grader eller kaldt.

Akkurat. Derfor jeg lurte på forskjellen.

Tror jeg må finne bruksanvisningen min og se hva som står om ullprogrammene.

Jeg har også et silkeprogram. Lurer på hva det gjør for noe.


#16

Hyacinth sa for siden:

Det er i hvert fall temperaturforskjellene som gjør at ullen tover seg, ikke selve temperaturen i seg selv.
Ullprogram sentrifugerer mer skånsomt og har lavere temperatur.

Jeg vasker imidlertid ALT ulltøy på 40 grader vanlig finvask. Det er fordi det er noe galt med ullprogrammet vårt, tøyet blir ikke skikkelig rent, dvs, det blir faktisk mer skittent. Det løsner noen ekle mørke fettete partikler i sentrifugeringen (BARE på ullprogram!) og setter seg på tøyet. Ekkelt.

Det går helt fint. :åpplyser:


#17

Stikka sa for siden:

Hvordan finner man ut dette? Jeg har lest bruksanvisningen til vår Mielemaskin, men finner ikke noe om temperaturen på skyllingene.


#18

Tallulah sa for siden:

Du kan f. eks. sitte foran maskinen mens den er i gang og holde en hånd på glasset i døra. :løsningsorientert: Ullprogrammer er jo ikke så lange, så det burde ikke ta så lang tid. :knegg:


#19

Schnuppa sa for siden:

Mens du holder den ene løsningsorienterte hånden på glasset til vaskemaskindøren så kan du la den andre ville og begeistrete hånden nippe til et forfriskende glass hvitvin eller lignende mens partymusikken holder deg med selskap så kan dette bli en riktig så artig stund der du sitter :endamerløsningsorientert:

Nei før jeg ødelegger denne tråden som faktisk var veldig nyttig så skal jeg avslutte her.
Jeg som har en hang til ullbekledning av både barna og oss voksne har mye å lære her. Jeg sliter unødvendig på all ullen der jeg slenger det med 60% vask ;dårlig husmor:


#20

Stikka sa for siden:

Dere er så kreative. At jeg ikke har tenkt på dette. Desverre utgår vinglasset pga amming. Holde-hånden-på-glasset utgår også pga amming. Ja vi begyner med grøt i morra. lei av å amme HELE tiden, døgnet rundt


#21

Obelix sa for siden:

Ullprogram har samme temp hele vasken. Ullen krymper av temp. forskjeller.
Ullvugge: Ullen vugges i maskinen. Den roterer ikke rundt som på vanlig vask. Ergo; mer skånsom.


#22

Gaia sa for siden:

Min Miele skyller i alle fall ullen i samme temperatur som den vasker den i. :informerer: Iom at den da må varme vann i flere runder så er det jo ikke den mest energiøkonomiske vaskemedtoden. Silkeprogrammet vugger vel tøyet på samme måten, men skyller i kaldt vann (så vidt jeg har skjønt).


#23

tink sa for siden:

Det som tover ulla er store temperaturforandringer og mye bevegelse. Ull kan faktisk kokes, dersom den legges ned i kaldt vann og får ligge i ro mens vannet kokes opp og blir kaldt igjen. Ved plantefarging av ubehandlet ull, kokes ulla sammen med ulike plantematerialer som gir farge til ulla.

Har prøvd dette på trøyer, bodyer og ammeinnlegg etter sopp-problematikk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.