Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
De siste årene har jeg bidratt med innblikk i utradisjonell pynting, utradisjonell julemusikk og diverse syndigsøte bakverk fra Amerikas sørligste stater.
I år tenkte jeg å gi dere oppskriften på en ekte, tradisjonell jul, slik det var i gamle dager. Jeg satte meg godt tilrette i sofaen med blant annet Vi skal ha gjester - Fra te for to til fest for 40 fra 1968, Kvinnens verden fra 1961, Damernes Haandbok fra 1918, Underviisning for unge fruentimmere som selv ville besørge deres huusholdning og have Opsigt med Kjøkken, Kjelder og Spisekammer fra 1795, og boken med den fengende tittelen Den kongelige danske og i henseende til alle slags maader fulstendige koge-, bage- og syltebog, eller syv hundrede og ti anviisnings-regler innrettet for herskaber og fornemme familier, saavelsom for alle og enhver især, hvorefter der kan tillaves saavel kostbare, som ordinaire Retter, saaog hvorledes endeel have-frugter skal tørres og innsyltes, samt 52 regler om confiturer. fra 1781.
Ingenting! Det står ingenting om selve julen! Niks. Nada. Z E R O.
Jul er tydeligvis noe verken kongelige kokker vil dele verdifull informasjon om, eller tips unge husmødre og fruentimmer trengte. For håpentligvis hadde man en pige som var godt opplært hjemmeifra, som visste hvordan jul skulle lages.
Så nei, dere får ikke innsikt i tradisjonell jul fra meg denne gangen heller. Men julen består jo av så mye annet også. Mye selskapeligheter. Da gjelder det å være forberedt. Alltid. Glem for all del ikke noe å dekorere med, slikt hjelper nemlig til med å kultivere de enkelte medlemmer i familien (den litt harry onkel Johnny for eksempel). Men ikke så mye dekor at man ikke finner maten (hvilken faux pas!):
En god sjokoladekake er greit å ha i hus når man venter gjester. Kan jeg foreslå at du starter med å bake en slik de gjorde ved det danske kongelige hoff på 1700-tallet? Du trenger bare 24-30 egg, 24 eggeplommer og 12 eggehviter. Vil du heller bake kirsebærkaken også nevnt trenger du bare 16 egg. Hvordan få tak i ferske kirsebær i desember sier du? De har du selvsagt tatt vare på siden høsten ved å senke dem ned i brønnen. :nemlig:
Ved siden av sjokoladekake er det deilig med et glass champagne. Ikke trenger du å rekke polet heller, du lager den selv av bjørkesaft! "Erfaring har vist at endog de største kjendere have givet den fortrinet for den ægte champagne". (Under finner du oppskriften på en burgundie-viin til frokost. Du våkner nok av flamberingen, skal du se!).
Skulle julestresset føre til kraftig neseblod er det godt å vite at lintråder dyppet i støtt alun eller blekk og deretter stappet så langt opp i nesen man greier stopper det. Eller et klede (kan jeg foreslå en juleduk for rett effekt?) dyppet i eddik bundet hardt rundt hodet samtidig som du sniffer litt mer eddik. Blør det bare litt kan du prøve med litt rent spindelvev (hvordan vet man at spindelvevet er rent sier du? Tja, det mangler vel fluer da. :vetikke: )
Er sjokoladekaken spist, bjørkechampagnen drukket og neseblodet stoppet? Fortvil ikke, det er jo kontakten og samværet som er viktigst. Syns du det er litt stress med disse ubudne gjestene i romjula? Neeeeeida! Smelle sammen duftende, nybakte boller finner en god husmor alltid tid til, vet du! Og husk, et lite lager hermetikk og halvfabrikata er alltid redningen ...
Kos!
Vel, redder ikke det festen skal du se at dette sjokoladekakehuset gjør susen! Ingen skjøre vegger som må limes!
Jeg er litt skuffet over å ikke få tips til hvordan jeg skal dreie juleforberedelsene i litt mer royal retning. Jeg er det. :nemlig: Det synes jeg i grunnen mangler altså.
Takk for en morsom luke! :) Jeg kommer nok ikke til å gå bananas med 30 egg i nær fremtid, men det eddiktrikset på juleduk var da virkelig ikke å forakte. :knegg:
Vi skal ha gjester er et barndomsminne for meg også. :jupp: Særlig det kapittelet om barnebursdag. Forøvrig takk for mange gode baketips, jeg har faktisk 30 egg i kjøleskapet, og nå har jeg noe å bruke dem til!
Ingen julefest uten banjo! Jeg tar også til meg dette med å alltid ha et ferdigpyntet bord, for å kultivere familiemedlemmene mine. Det skorter litt på kultivasjonen iblant, jeg må innrømme det.
jeg fniser også godt over at en av disse bøkene, tror det er den fra 1918 klager litt over at disse moderne, unge familiene ikke har et eget rom kun til å spise middag i. Det gjør jo alt så meget vanskeligere. :skuffet:
:knegg: Confiturer har blitt ganske poppis faktisk, men jeg vet ikke helt om jeg skal prøve meg på noen av disse oppskriftene. Confite er kjøtt som er kokt helt i filler i sitt eget fett.
Noen: Jeg samler på kokebøker og "kvinnefaglige" bøker, om jeg kan si det slik. Alt som omhandler kvinneliv i tidligere tider, enten det er skikk og bruk eller matlaging. De to eldste fikk jeg av faren min som hadde funnet dem på et loppemarked, de andre har jeg funnet selv eller fått i gave.
Dette er egentlig bare et lite utvalg av samlingen, jeg har en utrolig rar kokebok om å overleve i villmarken fra femtitallet også, med oppskrifter på både pinnsvin og bever.
Man burde egentlig ta en kveld med mye alkohol og lese disse bøkene. Kanskje litt birke-schampagne? Det verste er at jeg har bittelitt lyst til å prøve den oppskriften. Heller den en sjokoladekaka!
Artig!! Selv har jeg en husholdningsbok fra 1918 og en bok om seksuallivets ABC som jeg ikke husker når er fra. Grøsser ofte litt av husholdningsboken, som i detalj tar for seg hvordan fjerne mark fra kjøtt før det brukes osv.
Pelle: :skremt: Jeg har ikke kommet over noe slikt ennå, men det kan hende det står noe sånt der altså. Jeg er litt ute av trening når det kommer til å lese gotisk skrift, så jeg har ikke lest de eldste fra perm til perm.
Som barn leste jeg masse gotisk, jeg syns det var riktig så gøy. :nerd:
:knegg: 30 egg har jo alle og enhver liggende. Og confite??? Ugh, høres ikke spesielt godt ut. Morsom samlerhobby du har, Tallulah. Bør helt klart leses mens man nyter et glass eller to av birkeschampagne.
Min favorittlitteratur hos mamma og nye mannen er en bok om skikk og bruk fra tidlig på nittenhundretallet. Jeg ler så jeg gråter, det er, blant annet, nøye beskrevet hvordan man skal sette seg ned i møbler. Ikke bare enkelt, nei. :niks:
Jeg har også den kokeboken fra Statens Lærerinneskole i husstell. Jeg har arvet min fra en grandtante, og den er kul - det er et kapittel i den om godt stell av syke som jeg synes er så bra.
Herlig luke! :knegg: Og jeg blir også veldig lattermild av de gode rådene om å pynte bordet for å oppdra familiemedlemmer. Gode råd fra gamle dager sier ofte ganske mye om både hvilke idealer man hadde og hva slags problemer man gjerne slet med!
Pinnsvin tror jeg ellers er godt, for det sier Modesty Blaise. :nemlig:
Jeg leste dette blogginnlegget og svarene tidligere i dag, da jeg hadde så mye å gjøre at jeg virkelig ikke burde ha vært her inne, og jeg måtte passe meg for ikke å fnise høyt.
Men jeg likte sjokoladekakehuset, jeg, da. Det har jeg faktisk litt lyst til å prøve en gang. :jupp:
Kokebøker fra forskjellige tider er virkelig interessante på så mange slags måter. Har du alle disse selv? Veldig fin luke med mange nyttige råd. Greit å vite hva en skal gjøre hvis neseblodet setter inn midt under pynting av bord.
Og det hyttebildet med strikkegenserne er bare helt fantastisk. Takk for en fin luke!
Divine: har vurdert huset selv. Jeg er ikke så glad i pepperkaker, også slipper man å brenne fingrene på glohet knekk.
Filifjonka: ja, de er alle mine. :) Jeg har selvfølgelig Schønberg-Erken også, men siden den er i salg i nyoppdagelser nå, ville jeg ikke bruke den. Skal se den Perfekte Tradisjonelle Julen står beskrevet der.
Jeg hadde en helt motbydelig drøm om en tallerken overfylt med kokt grått beverkjøtt da jeg var gravid for første gang og skikkelig kvalm. Minnene strømmer på. :knegg:
Jeg drømte at jeg hadde kattunger i magen, og at jeg kunne se potene gjennom huden når de lå og koste med forlabbene, når jeg gikk gravis første gang. :gal:
Ja, det hadde mye med saken å gjøre her. Kom bare på det når jeg leste om den fantastiske bevergryta til Fjonka her. :knegg: