Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skattefradrag for barn

#1

Fibi sa for siden:

Kilde

:blond:

Hva vil dette si? Hva må til for å få fradrag på hele 25 000? Jeg fikk fradrag på 3700 ellernoeidenduren for å ha Malin i barnehage, men ikke noe mer enn det. Må det oppgis på selvangivelsen? Er det kun den ene forelderen som får fradraget? Hva betyr det i praksis for oss som har en 100% stilling (mannen) og en liten deltidsjobb i familien?

Hilsen skatteidiot.


#2

Skilpadda sa for siden:

Bare 3700 for å ha henne i barnehagen? Man kan trekke fra barnepassutgifter for inntil 25 000 kroner for ett barn. Det er dette som er foreldrefradraget (og som altså er foreslått hevet for barn nr. to). Det må oppgis på selvangivelsen, ja, i likhet med andre fradrag, og for å få hele beløpet på 25 000 må man ha utgifter til barnepass på minst 25 000. (Har man mindre utgifter, kan man trekke fra hele beløpet man har - det var kanskje det dere gjorde?) Det spiller ingen rolle hvem av foreldrene som fører det opp; hvis den ene tjener så lite at man ikke får full uttelling for fradraget, kan det være et poeng å føre fradraget på den andre.


#3

Fibi sa for siden:

Altså... Barnepassutgifter opptil 25 000 for hele året. Altså 2330x11? :dum: Det blir litt over 25 000 det. Eller er det bare for en måned man får trukket? Jeg fikk det trukket på min selvangivelse, selv om jeg tjener minst. Men hva om jeg endrer selvangivelsen neste år slik at jeg ikke trekker det fra, men at gubben fører det på sin, får han trukket hele 25 000 da? :enda dummere: (Han tjener like over 300 000 i året.)

Så man får ikke fradrag når man ikke har utgifter til barnepass, altså?


#4

Skilpadda sa for siden:

Nei, det er for hele året. :) Jeg tror ikke det er så mange som har 25 000 i utgifter for én måned. (Og jeg antar at "taket" er satt nettopp fordi det ikke er så langt unna de faktiske utgiftene til ett år i barnehage med makspris.)

Hvis utgiftene deres er på 25 000 eller mer, så får han trukket fra 25 000, ja.

Nei, det gjør man ikke. (Skattefradrag generelt er stort sett faktiske utgifter.)


#5

amo sa for siden:

Jeg tror det foreldrefradraget er for dokumentert barnepass, uten at jeg tørr påstå det med 100% sikkerhet.
For noen år siden fikk vi 920,- i fradrag pr. barn, utenom barnepasset, men det ble det slutt på.

Må ærlig innrømme at jeg hadde litt bedre innsikt i dette, før selvangivelsen ble ferdigutfyllt.:o


#6

amo sa for siden:

Vet du om vi får igjen alt nå, eller er det fortsatt 28%? :hyper:

Kanskje jeg får gå inn og lese litt på dette busjettet.:blånn:


#7

Føniks sa for siden:

De fleste offentlige barnhager sender jo en bekreftelse til skatteetaten med de utgiftene du har hatt i forbindelse med pass av barn. Du får også en kopi hjem. Det samme gjelder SFO.


#8

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er for dokumenterte barnepassutgifter, ja - alle fradrag skal jo dokumenteres, det glemte jeg å nevne. Barnehagene våre har pleid å levere en kvittering ved årets utløp, for at man skal legge den ved selvangivelsen, og det regner jeg med at man typisk ber en eventuell dagmamma om også. (Jeg tror egentlig jeg har levert digitalt hver gang og bare oppgitt beløpet og navnet på barnehagen, men jeg har kvitteringen liggende i tilfelle det blir spørsmål om den.)


#9

Skilpadda sa for siden:

Det er et inntekstfradrag, det betyr at du trekker det fra på inntekten før det beregnes skatt. Det betyr vel typisk at skatten din reduseres med 28% av 25 000, ja.


#10

Fibi sa for siden:

Men altså... Jeg som tjener mellom 80 000 og 100 000 i året kan ikke få hele beløpet (25 000) trukket fra? I fjor tjente jeg vel rundt 60 000, og fikk som sagt 3700 trukket.


#11

Nenne sa for siden:

Det var et generelt foreldrefradrag tidligere, men det forsvant et par år før vi fikk barn. 1995,1996 eller 1997 tenker jeg.


#12

Fibi sa for siden:

28%? :blond: Nå ble jeg forvirra. :knegg:


#13

Nenne sa for siden:

Fradraget skulle jo aldri vært ført på deg som har såpass lav inntekt. Det skulle vært ført på mannen din. Sørg i hvert fall for at når dere får skattekortene tilsendt i desember at dere sikrer at han får hele fradraget på sin inntekt. Dette har dere tapt penger på.


#14

Nenne sa for siden:

Det generelle skattenivået i Norge er 28%. Når du trekker et beløp fra bruttoinntekten din, betyr det at 28% av beløpet er lik den skatten du sparer.

Trekker du 25 000 kroner fra brutto inntekt har du ikke spart 25 000 kroner i skatt, du har spart 28% av 25 000 kroner altså 7000 kroner.


#15

Skilpadda sa for siden:

28% er typisk den skatteprosenten man har. Altså (litt forenklet): du tjener en viss mengde penger, f.eks. 200 000 kroner, og så trekker du fra alle fradragene (som minstefradrag og rentefradrag), f.eks. 70 000 til sammen, og så betaler du 28% skatt av det som er igjen, som er 130 000 i det eksempelet jeg kommer med. Da blir skatten 28% av 130 000, som blir 36 400 kroner.

Hvis du i tillegg har foreldrefradrag på 25 000, trekker du fra dette også, slik at den skattbare inntekten blir 105 000 kroner i stedet for 130 000 kroner. Da blir skatten 29 400 kroner i stedet for 36 400 kroner. Skatten er altså ikke redusert med 25 000 kroner, men med 28% av 25 000 kroner (som er 7000 kroner).


#16

Stompa sa for siden:

Du må skille mellom hvor mye du får i fradrag og hvor mye dette fradraget reduserer skatten. Normalt reduseres skatten med 28 % av fradraget, dvs. at hvis skatten din ble redusert med 3700 kr etter foreldrefradraget skal du ha ført på vel 13200 som fradrag på selvangivelsen. Hvis du førte bare 3700 kr på selvangivelsen skal det ha redusert skatten din med 1036 kr.

Det fungerer sånn med de aller fleste fradrag. Når dere f.eks. fører renteutgifter på lån i selvangivelsen, går jo ikke skatten ned med like mye som utgiftene, men med 28 % av beløpet.


#17

Fibi sa for siden:

Ah, ok... Nå begynner jeg å skjønne litt mer. :flau:

Men hvordan gjør vi det for at dette fradraget skal føres på ham, og ikke på meg?


#18

Nenne sa for siden:

Når skattekortene kommer i desember får dere med en internettadresse og noen passord, da kan dere gå inn og endre hvem som skal ha fradragene og så får dere riktigere skatt i 2008.

Når de ferdigutfylte selvangivelsene for 2007 kommer i april, stryker du bare fradraget hos deg og fører det hos ham.

Det for i fjor tror jeg ikke du kan få gjort noe med nå, men du kan jo alltids ringe likningskontoret og spørre.


#19

Fibi sa for siden:

Det er ikke så farlig det fra i fjor. Men vi skal sørge for å få gjort det riktig i år. :knegg:


#20

Dixie Diner sa for siden:

Hvis dama ikke har jobb, blir det automatisk trukket fra mannens skatt da? Ja det må det jo, det sier jo seg selv.


#21

Stompa sa for siden:

Regner med det - så lenge det skjer automatisk. Det er ikke bestandig. Da jeg hadde barn i kommunal bhg gikk det av seg sjøl, men da de var i privat bhg måtte jeg sjøl føre på beløpet. Det er ikke alle private som rapporterer foreldrebetalinga inn til ligningsmyndighetene, så dette er et av de punktene man bør være obs på og sjekke spesielt.


#22

Kaija sa for siden:

Må bare ta med at dersom du ikke får fylt opp hele fradragsbeløpet på 25000 på utgifter til barnehage/SFO/dagmamma, er det lov å beregne utgifter til kjøring til barnepasser som avviker fra arbeidsveien.

  • Forklarte jeg det rett og forståelig nå, tro?

#23

Sitron sa for siden:

Jeg fikk hvertfall føre på busskortutgifter den gang jeg hadde omvei til barnehagen.


#24

Nenne sa for siden:

Det skal du ikke ta for gitt. Hvis det er ditt navn som står på regningen er det ikke sikkert det automatisk kommer på ham. Du må uansett sjekke selv. De gjør feil på likningskontoret av og til også når det gjelder ting som er meldt inn på riktig måte.


#25

Svanen sa for siden:

Hos oss har fradraget blitt delt mellom oss, uten at vi har gjort noe "fra eller til".
Altså det har vært 35000 (maks for 3 barn under 12 år, hadde totalt nesten 45000) som har blitt fordelt på oss begge. 17500 på hver.
Både barnehage og SFO står på meg. Jeg slipper sende kvittering, det leverer begge plassene for oss (barnehagen vår er privat, SFO kommunal). Jeg mener å ha hørt at de gjør det som lønner seg best for oss når det gjelder fordeling av slike felles utgifter/inntekter. Kanskje det bare er slik for oss som er gifte?

Mener forresten å huske at vi fikk det "generelle" foreldrefradraget i allefall et år. Fikk første barn i 99.

Blir kjekt å kunne trekke fra opp mot 55000 neste år, kanskje gubben unngår baksmel neste år?...


#26

Dixie Diner sa for siden:

Oj da må vi sjekke det ja. For regningen står i mitt navn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.