Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvem lærte deg å lage mat?

Hvem lærte dere å lage mat?

  • Lærte det hjemme av foreldre/ besteforeldre
    53 stemmer
  • Lærte det på heimkunnskapen
    5 stemmer
  • Lærte det i voksen alder ved å lese meg opp og se på kokkeshow på TV
    43 stemmer
  • Kan ikke lage mat
    26 stemmer
#1

daffy sa for siden:

Her på FP tror jeg medlemmene er langt over gjennomsnittet dyktige til å lage mat!

Da lurer jeg på hvordan dere lærte å lage mat!


#2

-ea- sa for siden:

Mangler et par alternativ:
Lærte det av eks'en.
Lærte det ved å prøve og feile alene på kjøkkenet, etter å ha flyttet fra eks'en.
:glis:


#3

Nabojenta sa for siden:

Jeg hadde som oppgave da jeg var 8-9 år om å sette på potetene før mamma og pappa kom hjem fra jobb. Noen ganger begynte jeg også på andre deler av middagen, som å steke koteletter og lage ertesuing.

Begynte på kokkeskolen, men følte jeg lærte minimalt der(kanskje min egen feil:o) men har lært mye av meg selv, kokebøker og å se på andre(min far og venninner + tv) etter det. Kan i dag si(helt ærlig og uten å skryte) at jeg er en habil kokk, og som klarer å lage det jeg vil klare.

Men vær så snill ... Ikke be meg om å bake! Der suger jeg big time!


#4

Irma sa for siden:

Jeg vet ikke helt hva jeg skal stemme, jeg tror det må bli en blanding av alle fire alternativene. Vi hadde ikke veldig avansert mat hjemme i oppveksten, men jeg lærte nok litt av hvert av moren min. Heimkunnskapen har æren for potetsalaten som har fulgt meg gjennom livet, og sikkert også andre ting. Jeg har i en del år vært glad i å titte i kokebøker, men vi har prøvd svært lite ut i livet. Det er først de siste par årene at vi har begynt å bruke kokebøkene aktivt i praksis. Jeg er synes det er gøy å plukke ut oppskrifter (og fotografere :knegg: ), men jeg er dessverre ingen tålmodig person - og dermed en ganske dårlig kokk.


#5

-ea- sa for siden:

Nå kom jeg på enda et alternativ:
Brukte Toro-poser, først plain oppskrift, videre til Avansert/variant (nede bakpå posen), og så videre igjen til Lage Selv. :glis: :glis:


#6

Nabojenta sa for siden:

Det at jeg ikke lærte så mye på kokkeskolen var kanskje litt feil. Der lærte jeg å lage deilige sauser fra bunnen av, og jeg var den eneste i klassen som klarte å få til saus uten brentsmak. Og så var jeg en kløpper i å kutte grønnsaker. :tøff:


#7

-ea- sa for siden:

Farmor lærte meg å skrape tarmer for å lage blodpølse. Morfar lærte meg å rense torskelever og -rogn. Mamma lærte meg å sy rull. Pappa lærte meg å koke kjøtt.
Og hvem som lærte meg å røre i blodbøtta under slaktinga da jeg var lita, husker jeg ikke.


#8

Line* sa for siden:

Jeg gikk på husmorskole en gang i verden, moren min er middels på matlaging, gikk i tre-fire retter som faktisk var gode, så jeg er vel egentlig selvvlært, samt at i voksen alder har jeg vel plukket opp en del fra både tv og nett.
Ergo ingen alternativ for meg. :knegg:

Nå er jeg moren som lærer bort. :stolt:


#9

Tove sa for siden:

Jeg har bestandig likt å lage mat, og jeg har studert mammas kokkekunst ganske inngående oppgjennom :) Ellers så har jeg vel lært litt på heimkunnskapen og litt det året jeg gikk husstell/søm :D


#10

Føniks sa for siden:

Jeg lærte å lage mat av min far. I senere år har marlaging i familiesammenheng etterhvert blitt en liten konkurranse mellom min bror og meg. Hvem kan imponere den andre mest.

Kjenner også et par dyktige kokker som har lært meg noen triks for å avansere.


#11

Kirsebær sa for siden:

Jeg er ikke no' flink til å lage mat, men det jeg kan har jeg snappet opp litt her og litt der. Litt hjemme, litt på skolen, litt på TV og litt via andre kanaler. (venner, nettet osv).

Jeg krysset på alle.


#12

Angelique sa for siden:

Jeg lærte veldig mye av min mormor
Hun gikk husmorskole i sin ungdom og var veldig flink til å lage mat
Min bestemor lærte meg også mye matlaging, bla deilige sauser
Begge bestemødrene mine kommer fra gårder, og var flinke til å lage mat fra bunnen av


#13

Toffskij sa for siden:

Jeg vil si at jeg er selvlært. Jeg lærte ikke så mye konkret hjemme, men jeg fikk ganske frie tøyler til å prøve meg fram. Så hadde jeg en helt strålende heimkunnskapslærer (faktisk!), som lærte meg masse nyttige basisting og teknikker og ikke minst viktigheten av å smake seg fram. Og siden har jeg lest og prøvd meg fram.


#14

Lenam sa for siden:

Ingen tydligvis. :skuffet:


#15

Libra sa for siden:

En blaning av det meste, i tillegg til at jeg har prøvd og feilet helt selv og hentet inspirasjon fra ei og anna venninne som har vært kløppere til å lage mat.


#16

Røverdatter sa for siden:

Jeg lærte endel hjemme, selv om vi ikke hadde noe avansert kjøkken. Hvit saus og kjøttkaker og sånn lærte jeg av mamma selv om hun ikke var fremmed for Toro og boksmat. Jeg var ikke noe særlig flink til å lage mat da jeg flyttet ut hjemmefra. Da jeg og mannen min flyttet sammen laget vi mye mat sammen og prøvde oss frem. Etterhvert måtte vi kutte ut halvfabrikata og endel råvarer på grunn av allergier, og da måtte jeg lære meg å smake til maten og lage fra bunnen, finne ut hva som passet til hva og ikke minst lære meg hva jeg kunne variere med for at kostholdet ikke skulle bli kjedelig og ensidig.

Grete Roede skal også ha en del av takken siden jeg har plukket opp veldig mange oppskrifter fra hennes kursbøker. Hverdagsoppskrifter som gjør at vi har sunn, velsmakende middag hver dag.


#17

him sa for siden:

Jeg begynte tidlig å lage mat hjemme - uten opplæring så vidt jeg husker. Jeg har enda en del "rare" (jeg synes jo ikke de er rare!) matvaner. Jeg spiser feks ukokt ris, pasta og linser og synes det er godt.


#18

Misteri sa for siden:

Jeg lærte mye av mamma og pappa, men en god del på skolen også. Spesielt om hygiene, det sitter igjen derfra.
Har jo lært mer i voksen alder også, av å prøve ut oppskrifter o.l.


#19

Marge sa for siden:

Lært litt av mine foreldre, litt av kokebøker og tv-program og litt selvlært. Men selve interessen for god mat og gode råvarer, der er det min far som har inspirert meg.


#20

5barnsmor sa for siden:

Jeg har lært mye av min mor, og nå lærer jeg av mannen min og svigersøstrene mine. Mamma er ikke så god på arabisk mat....


#21

Fruktflua sa for siden:

Bestemor og pappa har lært meg masse, men at jeg er god på å lage mat kommer nok mest av at jeg er, og alltid har vært, veldig opptatt av mat.


#22

Nabbe sa for siden:

Min far, ingen over, ingen ved siden. Han er genial som kokk, og har lært meg det meste.

Og så lærte jeg litt av eksmannen min, og har lært en del av oppskrifter.


#23

Hyacinth sa for siden:

Jeg er nokså selvlært, tror jeg. Moren min er flink å lage mat, men jeg var aldri interessert i å lære. Jeg er blitt bedre og bedre etter at jeg flyttet hjemmefra og sammen med mannen min. Jeg liker å lese bøker om mat, og jeg er ikke redd for å eksperimentere. Jeg lærer stadig mer. Jeg kan takke internett for masse av det jeg kan. Enkelte av mine venninner har også lært meg en del.
Det blir jo stadig mer fokus på mat i samfunnet, og det gjenspeiler seg jo både på tv og i aviser, for eksempel. Og jeg digger det!


#24

gullet sa for siden:

:ja:
Min eks ble etterhvert veldig flink til å lage mat, og i dag er han rene mesteren. Da vi bodde sammen fikk han råde kjøkkenet.
Da vi flyttet hvert til vårt måtte jeg lage egen mat, og det er jeg blitt veldig flink til. Å ha en som virkelig liker den maten jeg lager, og er en skikkelig slikkmunn har hjulpet godt.

Nå bruker jeg min eks og pappan min (som er stuert) som rådgivere, eller testdyr!


#25

emm sa for siden:

Jeg har lært aller mest av bestemoren min (farmor), og en god del av mamma.


#26

Skilpadda sa for siden:

Jeg lærte de grunnleggende tingene av moren min - bake brød og kaker, og lage hverdagsmiddager. Og så lærte jeg antagelig også av henne å sette pris på å lese kokebøker og se på matlagingsprogrammer på TV, og har lært mye av den vanen senere. (Å lete etter oppskrifter var noe av det første jeg brukte Internett til, for eksempel.) Det meste jeg kan har jeg nok lært meg selv, gjennom lesing og prøving, men jeg ville antagelig ikke lært det uten at det grunnleggende var på plass. (Jeg hadde forresten også flere gode heimkunnskapslærere, men jeg kunne nok stort sett de tingene vi lærte der fra før.)


#27

Fluke sa for siden:

Alle tre alternativene er riktige. Lærte litt her og litt der.
"Lærte av Madam Mim" burde vært et alternativ, for da kunne jeg hakt av det også. :nikker:


#28

Tangina sa for siden:

Jeg krysset av på de tre første. Har lært mye av min mor - det aller viktigste er nok å lage saus. På heimkunnskapen lærte jeg mye jeg ikke husker, men ting som å lage puddinger og fromasjer og slikt husker jeg godt. Og så har jeg lært meg det mer eksotiske på egen hånd.


#29

Tjorven sa for siden:

Mamma kan ikke lage mat.

Derimot var bestemoren min en skikkelig god kokke, og jeg har så og si vokst opp hos henne. Hun har lært meg mye om matlaging, men det spennende tingene har jeg måttet lære meg selv fra kokebøker. Men det var hun som vekket interessen.


#30

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg kan ikke lage mat. Selvsagt kan jeg koke poteter, steke kjøttdeig og følge de fleste Toro-oppskrifter, men ikke lage noe godt. Jeg har en mann som er flinkere og som tar seg av middagene når det blir litt mer avansert.

Endelig har jeg også lært meg å akseptere at det er sånn, at jeg strengt tatt ikke er interessert i matlaging.


#31

Nenne sa for siden:

Det aller meste har jeg lært meg i voksen alder, noe av besteforeldrene, men det meste har jeg lært fra kokebøker, matprogrammer, matdiskusjoner her og tidligere på NM og noe fra venner. Moren min kunne ikke fordra å lage mat og det var jo merkbart på kvaliteten og engasjementet. Det var ikke noe å hente der.


#32

*HH* sa for siden:

Lærte det på heimkunnskapen, men jeg er ikke flink til å lage mat.


#33

Veronal sa for siden:

Lærte litt av farmor + foreldre, men det meste har jeg egentlig lært selv vha. passiv diffusjon fra kokebøker.


#34

Lykken sa for siden:

Jeg lærte lite av min mor, en blanding av svært liten interesse fra meg og utålmodig oppførsel og dårlige forklaringsevner hos min mor. Men hun er ganske flink til å lage mat, så jeg spør litt nå. Jeg har hatt tendens til å la andre overta på kjøkkenet inntil jeg ble over 25.
Jeg lærte litt av min ex, mye fra min nåværende og mye jeg har lært og prøvd meg fram veldig mye selv de siste 7 årene.
Jeg synes selv at jeg har blitt ganske habil etterhvert og synes det er gøy å prøve nytt. Jeg har kommet til det punktet jeg aldri trodde jeg skulle, nemlig slumse og ca beregne uten oppskrift. :) Pluss lage mine egne varianter av oppskrifter. Det hjelper at det er jeg som vanligvis lager hverdagsmiddagen og baker, mens mannen min synes det er veldig gøy med selskap-og høytidssmat, samt helgemat. For 10 år siden kunne jeg knapt koke pølser og poteter. :o


#35

Skremmern sa for siden:

Du mangler mange alternativer ser det ut som. Jeg lærte det selv.


#36

Filifjonka sa for siden:

Jeg lærte mye av foreldrene mine, og bestemoren min. Hjemme hos oss var det egendyrkete grønnsaker og bær, plukking av sopp, elg og halve griser som skulle klargjøres for fryseboksen. (Det fantes også Toroposer og bokser, men jeg visste at det ikke var der maten kom fra, liksom).
Besteforeldrene mine hadde gård med kuer, og der lærte jeg om melkeprodukter og hva man kan lage av dem. (For eksempel den vidunderlige råmelkspuddingen med rød saus, som man kunne lage når en ku hadde kalvet...) Der fisket vi i havet og var med og tilberedte fisken.
Jeg lærte mye basisopplegg på skolekjøkkenet, hadde baking og grønnsaksdyrking som 4H-oppgave og bakte mye fra jeg var 10-12. Jeg lagde ikke så mye middag, det begynte jeg med da jeg flyttet for meg selv som 17-åring. Men det var vel et par år jeg levde ganske mye på suppe og tomatbønner.

Da jeg fikk familie gikk det egentlig av seg selv å bygge videre på det jeg allerede hadde lært. Jeg har alltid likt å lese kokebøker, se matprogrammer på tv og prøve nye oppskrifter.


#37

Hippie sa for siden:

Lærte litt hjemme, men mesteparten er selvlært. Brukte å si at jeg ikke kunne lage mat. Men det hadde nok mer med interesse. Nå synes jeg det er morsomt, og har visstnok blitt ganske god også! :knegg:


#38

Angelique sa for siden:

:ja:

Jeg elsker å se matprogrammer på TV jeg også.
Mange av trådene under oppskriftsforumet her på FP er det også veldig spennende og lærerikt å lese


#39

Azi sa for siden:

Lærte egetlig det meste ved å prøve og feil.


#40

Tusta sa for siden:

Mamma har lært meg det meste jeg kan.


#41

Labolina sa for siden:

Mammaen min og bestemoren min lærte meg mye om matlaging.


#42

Kine sa for siden:

lærte vel masse på skolen (heimkunnskap)
Lært av mamma og pappa når jeg var mindre, spurte & maste :knegg:

Og så klart feila en god del på kjøkkenet + bøker


#43

Inagh sa for siden:

Min kjære lærte veldig fort at skulle han ha mat utover hva som kommer ferdig lagd i frysedisken, måtte han lage det sjøl... :sparke:


#44

Hippie sa for siden:

Jeg lærte forresten ikke noe annet enn ugagn når jeg hadde heimkunnskap. Vi hadde ei lærerinne ifra Karasjok, som min mor hadde på skolen når hun gikk der, og hun var relativt spesiell. Så jeg, som endte på bord 1 sammen med verstingen i klassen + en skoleflink "lærerunge", jeg gjorde vel mest mulig som jeg ikke burde gjøre. :skrape:

Så jeg lærte ikke noe matlaging eller å bli glad i matlaging. Sikkert derfor det har tatt meg nesten 20 år å finne ut at det er artig. :knegg:


#45

goldnugget sa for siden:

Mamma lærte meg å bake så det er jeg skikkelig god på, men i middags-retter er jeg så utrolig kjedelig!! Alltid det samme - de rettene jeg kan!

Glad forat mannen tar seg av middagen når vi skal ha noe ekstra og besøk! Har lært noen tips av han så litt bedre er jeg nå enn før!


#46

Hippie sa for siden:

Jeg synes det å lage hverdagsmat er utrolig kjedelig jeg. Så middagene fra mandag til fredag er gørr... Og jeg kan fint spise brød eller weetabix jeg til middag, trenger slettes ikke varmmat hver dag. Men må jo prøve å gi sønnen min litt ok matvaner.

Men i helgene synes jeg det er gøy å lage mat. For da har man jo litt bedre tid.


#47

Manga sa for siden:

Det er min farmor som har lært meg det meste.


#48

~TM~ sa for siden:

Jeg kan ikke lage mat, men det lille jeg har lært stammer primært fra foreldre/besteforeldre og skolekjøkkenet.


#49

LilleLeo sa for siden:

Jeg lærte både på heimkunnskapen og av mamma. Men jeg er også selvlært på enormt mye innen matlaging, da jeg er glad i å lage mat og å eksperimentere med nye retter og spennende ingredienser.


#50

Fadese sa for siden:

En kombinasjon av heimkunnskapsundervisning, kokebøker, nettsteder om mat og inspirasjon fra mattråder på FP og NM.


#51

Aminta sa for siden:

Min mormor, hun har lært meg det meste jeg kan, bodde mye hos henne som liten. Og slik har jeg fått det inn med morsmelken at alt skulle være laget fra bunnen av, økologiske, ferske råvarer, sunn mat osv.
Hun er helt rå på slikt, og alt hun lager blir godt, så jeg er glad jeg har hatt henne å lære av i oppveksten.


#52

Left sa for siden:

Det har jeg nok lært av en dyktig mor, og en enda dyktigere mormor. Jeg er god på tradisjonell norsk mat, og det kommer seg stadig på litt mer "speisa" mat også :glise:


#53

GinaK sa for siden:

Jeg var ikke så interessert i å lage mat tidligere men spiste for å "overleve".
Mannen var imponerende flink for han hadde vært alene i mange år og skulle også lage mat til datteren så da måtte det være litt skikkelig mat....
Da jeg traff de fikk jeg liksom ånden over meg og studerte kokebøker og rev ut alt av oppskrifter som så gode ut og som hadde normale ingredienser.
Spurte mamma mye over tlf og fikk mange gode tips..

Når storebror kom ble det enda mer ordentlig middag og så har det ballet på seg. Er ingen superkokk men alle spiser da det som kommer på bordet og vi prøver litt forskjellig. Er heller ikke redd for å lage istand middag til våre nærmeste som etterhvert blir innpå 20 stk.


#54

Huldra sa for siden:

Har vel fått med meg endel fra mamma og litt fra svigermor - samt endel prøving og feiling.

Men det som virkelig satte fart på meg var når Madam Mim hadde så mange tråder om mat og middager - ble skikkelig inspirert og har lært en hel masse av henne! Hurra for Mim!


#55

Martis sa for siden:

Standars basis mat lærte jeg hjemme, slik som steik, fårikål, kjøttkaker og brunsaus. I tillegg elsker jeg kokebøker og matprogrammer på tv.

God mat er godt :D


#56

Che sa for siden:

Med prøving og feiling, barnelærdom, heimkunnskapen, kjærester, venninner, storebror, tillært gjennom bok og sånn - litt over alt altså.

Jeg er helt gjennomsnittlig til å lage mat, men har ord på meg til å være flink på noe iallefall...


#57

Bequita sa for siden:

Savner alternativet: Lærte det meste av mannen.


#58

Esme sa for siden:

Måtte lage middag hjemme fra jeg var 10-11 år.

Typisk beskjed fra mor når jeg kom hjem fra skolen:
Ligger kokt høne i kjøleskapet, lag hønsefrikassé, oppskrift s 25 i Haugesunds husmorskoles kokebok.


#59

Karamell sa for siden:

Lært av pappa og litt av mamma og litt fra heimkunnskapen, tenker jeg. I voksen alder har jeg fått inspirasjon fra kokkeprogrammer og bøker.


#60

Filifjonka sa for siden:

Jeg ble veldig glad igår, da min 17-årige sønn sa at han gjerne ville bli flink til å lage mat. Han var mye med og bakte og lagde mat da han var liten, og har også laget litt middager og forskjellig fra barne-kokebøker oppigjennom. Han setter stor pris på god mat, er opptatt av å spise sunt og ordentlig, og det er veldig godt å høre at han gjerne vil lære. Så vi skal ta litt "kurs" framover. En ting han ville ha forklart igår var marinader. :)


#61

annemede sa for siden:

Det tvang seg i grunnen frem med to barn med diverse matallergier.


#62

Blånn sa for siden:

Fra jeg var ganske liten hadde jeg faste oppgaver hjemme. Stort sett var det å vaske og sette over potetene, etterhvert ble det litt og litt mer. Mamma lærte meg mye og så lærte jeg mye på heimkunnskapen som jeg fikk prøve ut hjemme.


#63

Enhjørning sa for siden:

Jeg lærte noe på heimkunnskapen på ungdomsskolen.
Ellers var jeg nok ganske bortskjemt og bodde hjemme uten å løfte en finger ved komfyren frem til jeg var 19.

Da jeg og mannen flyttet sammen, måtte jeg bare lete frem de gamle kunnskapene og begynne å bidra litt, jeg også.
Men ikke før vi fikk BBC Food for noen år siden tok interessen seg skikkelig opp.
Plutselig ble jeg både dyktig og kreativ på kjøkkenet! :glis:


#64

Line* sa for siden:

Nå lærer faktisk mitt nye kjøkken meg å lage mat. På flere måter. :love:


#65

Jessica sa for siden:

Jeg er så gammel at jeg har gått på husmorskolen.....og så hadde jeg heimkunnskap på lærerskolen for to år siden. Fikk gjennoppfrisket litt da....


#66

Line* sa for siden:

Vi er to som har gått på husmorskole! :rørt:


#67

Jessica sa for siden:

:highfive:


#68

jaså sa for siden:

I den grad man kan si jeg kan lage mat, lærte jeg det på heimkunskapen.


#69

Jessica sa for siden:

Hmmmm........... tror jeg må begynne å involvere mine to tenåringer mer i matlagingen her i huset.

Har en niese og nevø i 20 årsalderen. De bor for seg selv nå i en annen by. Der går det i pølser og grandiosa så jeg kjøpte kokebok til dem, men jeg vet ikke om det hjelper.....

Mye vi må forberede barna våre på.... de skal tross alt "fly" alene etterhvert og da er ikke jeg der for å lage mat.

Må skryte litt av min sønn på 13 år. Han laget Tropisk aroma til meg i dag. Jeg har bursdag i morgen. Ikke verst at han klarte det. Flink gutt. :)


#70

Dixie Diner sa for siden:

Kan ikke stemme, siden mitt alternativ ikke er der.

Lærte det som BARN ved å eksperimentere på kjøkkenet, se matprogrammer og lese oppskrifter.


#71

TGM sa for siden:

Jeg krysset av på alle fire alternativene.
Jeg lærte vel mest fra å lage mat hjemme og på skolen, og så har jeg plusset på med kunnskap fra bøker og tv.
Eksen kunne ikke lage mat da vi ble sammen, men han hadde interesse for det så jeg lærte han alt jeg kunne og nå er han den som er flinkest av oss.
Å lage mat er omtrent noe av det kjedeligste jeg gjør, og når jeg er alene kan jeg godt finne på å heller åpne en potetgullpose enn å lage meg mat. Et annet alternativt er også å helt la vær å spise.
Derfor synes jeg det passet med kan ikke lage mat alternativet.

Jeg vet at jeg burde lage mat, men hvordan finne igjen motivasjon til det?


#72

Jinx sa for siden:

Likte å være med på kjøkkenet som barn, lage middag og bake. Men det er først når jeg har flyttet hjemmefra at jeg har begynt å eksperimentere. Elsker matprogram og kokkebøker. Jeg er ingen gourmetkokk,men lærer stadig nytt.


#73

Trolljenta25 sa for siden:

Her er stort sett alt selvlært, med litt innflytelse fra min kokke-svigerfar, som er fra Marokko, men bor i Usa. Vi har en herlig kulturell blanding i matveien, og det digger jeg. Synes typisk norsk mat er dønn kjedelig.


#74

Susse sa for siden:

Litt av alt egentlig.

Som enebarn og skilsmissebarn boende hos en svært ung og lite matflink far lærte jeg meg fort endel ting selv :knegg:

Farmor lærte meg mye :blomst:
I voksen alder ringer jeg fortsatt farmor når jeg lurer på noe eller trenger en god gammel oppskrift.
På heimkunnskapen lærte jeg fint lite, men fikk faktisk S på ungdomsskolen.

Nå bruker jeg nettet, kokebøker og farmor flittig.


#75

Kate sa for siden:

Flere har prøvd uten hell. Jeg kan ikke lage mat. Får nesten hjeneblødning bare jeg ser et kjøkkenredskap.


#76

Myrsnipa sa for siden:

Alternativ som mangler:

  • lærte det på nettforum og Mim er drånning! :nemlig:

#77

Ru sa for siden:

Litt av meg selv vha. kokebøker, litt av min kjære, pittelitt hjemmefra og mye fra nettet og Mimmen. :blomst:


#78

mamaria sa for siden:

Fant ikke noe stemmealternativ som passet helt for meg.
Var tidig interessert i å lage alt som var godt, og var tidlig ute med å lage grøt og pannekaker og annet enkelt.
Leste oppskrifter og prøvde og feilet.
Etterhvert ble jeg god til å bake, muffins, julebakst, boller, rundstykker... Mamma lot meg prøve og jeg syntes det var gøy.
Så bakst er jeg relativt god på.

Middager,derimot..
Mamma hatet å lage middag, og jeg hater også å lage middag.
Får ikke dreisen på sauser og sånt, og jeg MÅ ha oppskrifter til punkt og prikke, klarer ikke å finne på noe eget.
Har mange kokebøker, ser litt kokkeprogrammer, og prøver å bli flinkere, men jeg er nok ingen kokk, nei.


#79

Fløyel sa for siden:

Jeg er selvlært, fått mange gode tips av venner og venninner.
Bestemor - hun lærte meg å bake julekaker og brød, bestefar var baker så han lærte meg å trille boller :knegg:
Jeg elsker å stå på kjøkkenet å lage mat, koser meg med ett glass rødvin og disker opp. Inviterer gjerne naboer og venner over på middag, og det er jo utrolig hyggelig når mottakerene liker det de får servert :)


#80

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg kan med glede meddele at jeg har blitt bedre de siste tre årene, og det går slett ikke så verst. :stolt:


#81

Kitty Bastard sa for siden:

Både mamma og pappa er både flinke til og glade i å lage mat, og jeg fikk være med fra jeg var svært liten.
Det var mer veiledning, ikke så mye direkte "læring", jeg hadde fri tilgang på alt som het kokebøker, og lov til å prøve å feile så mye jeg bare ville.


#82

Anne C sa for siden:

Jeg er faglærer i ernæring- helse-og miljøfag (har gått på samme skole som Ingrid Espelid Hovig) så jeg har vel lært det meste der tror jeg.


#83

Niobe sa for siden:

Noe har jeg lært av min mor. Som å lage brun saus fra bunn og julemiddager og sånn.

Men det meste har jeg lært på egen hånd, og av en meget matkyndig venninne.


#84

GydaG sa for siden:

Svarte "lærte av foreldre/besteforeldre" og "heimkunnskapen" men sannheten er vel at min mor var flink til å la meg utfolde meg på kjøkkenet og lærte meg endel grunnleggende, og så er jeg faglært kokk også da, så jeg har jo både skoegang og læretid pluss arbeidspraksis i restaurantbransjen.


#85

Mrs. Longbottom sa for siden:

iallefall ikke på heimkunnskapen. Tror det er delt likt mellom mamma, kokebøker/mattv og prøving og feiling.


#86

Erica sa for siden:

Ingen av pollalternativene passet. Jeg var mye hos kjæresten min fra jeg var 16 til jeg var 20, og han bodde på gård. Faren var alenefar, så han satte det eneste kvinnfolket på gården (=meg) til å lage maten til alle på sommeren. Dvs at jeg, som kun hadde satt på poteter hjemme, endte opp med middagsansvaret for 6-7 personer hver dag. Jeg lærte masse av det, selv om jeg jammen utsatte stakkarne som spiste der for mye rart. :o




#89

Eia sa for siden:

I voksen alder av egeninteresse. Mest lærte jeg av å jobbe litt på storkjøkken og av å være meddriver på restaurant i en periode. Min matfilosofi har jeg derfra: "Gode råvarer (helst økologiske og/eller kortreiste, og sesongbetonte) og gode kniver!"


#90

Philippa sa for siden:

Det var dessverre ingen som lærte meg det.
Det dumme er jo at jeg avogtil TROR at jeg er god på å lage mat, og gjør som de flinke: hiver oppi litt av ditt og litt av datt, og føler meg skikkelig Fire stjerners middag.
Det er muligens derfor alle middagsgjestene våre på forhånd spør hvem som skal lage middagen før de RSVP'er....:confused:


#91

Babe sa for siden:

Mormor, mamma og selvlært.


#92

Vianne Rocher sa for siden:

Litt fra mamma og heimkunnskap. Mye prøving og feiling av å prøve å rekonstruere retter jeg har spist på restaurant og en del "koke meg gjennom kokebøker". Svigermor er en liten gorumet og av henne har jeg også lært en del.

Det hjalp godt på matlagingsskillsene å ha som mål at det aller,aller meste jeg serverer skal være lagd fra bunnen, da bare man lære seg grunnleggende matlaging, sette sammen smaker og være litt kreativ. Man må orke å bruke litt tid på matlaging for at man skal bli god på det. I tillegg er jeg skikkelig glad i mat, måltider med venner og familie etc. det er en ekstra inspirasjonskilde :jupp:

Jeg tror jeg er sånn passe flink på kjøkkenet, men jeg serverer som regel ett takknemlig publikum :humre:


#93

tink sa for siden:

Det jeg kan, har jeg lært gjennom å følge oppskrifter og snappe opp lure tips og triks fra blader, forum og andre kjente i voksen alder.

Har ei venninne som har lært mye av sin mor. Hun har fått mange rare telefoner halveis i en brøddeig eller gitt klarsignal for karamellpudding.

Egentlig er det mannen som er kokken da - han har lært på samme måte. Men litt mer grunnkunnskap hjemmefra enn meg.

Begge har lært mye om hvordan ting ikke skal være hjemmefra.


#94

Majsa sa for siden:

Jeg begynte ikke å lære meg å lage mat sånn helt på ordentlig før jeg fikk barn som spiste det samme som oss. Hadde aldri vært spesielt glad i å lage mat, men ville jo gi ungene sunn og god mat, så da var det bare å finne noen gode oppskrifter (rundt på nettet, mye her inne og i kokebøker) og sette i gang. Fikk også (og får fortsatt) mange gode råd av mannen min, som er ganske så god til å lage mat. Nå elsker jeg å lage mat, særlig når jeg kan handle inn gode, friske råvarer og ta meg god tid. Så takk til alle dere mat- og ernæringsguruene her inne, og til mannen min, dere har gjort middagene her i huset tusen ganger sunnere og mer spennende enn det skvipet jeg lagde før.


#95

Maiden sa for siden:

Lærte det meste av min mamma. :)

Og lærer enda, ringer til henne viss jeg ikke får det helt til.


#96

Camomilla sa for siden:

Tja hva skal man svare her da?

Når vi var ungdommer måtte søster og jeg lage en middag hver i uken. Det ble superenkle greier. Men på heimkunnskapen og på videregående lærte jeg mye, så har jeg bare testet ut og ekspremintert etter hva ganen ønsker. Kokke og matprogram har jeg også lært endel av.


#97

Anne C sa for siden:

Selv om jeg "kan" lage mat så er det noe av det kjipeste jeg vet. Heldigvis har mannen forstått at hvis han vil ha mat, så må han lage det.


#98

cilen sa for siden:

Mammas matlaging var nok ikke det jeg fulgte mest med på. (Hun er flink på kjøkkenet asså).. Jeg husker vi skulle lage middag i 9énde og da skulle jeg ha ansvar for potetene, noe jeg trodde tok en time. Det var jo det mamma alltid sa. "Middag om en time"! haha

Flyttet tidlig hjemmefra og prøvde så godt jeg kunne å lage annet enn lasagne og pizza, husker x-svogeren min kom plutselig på døra med en halv gris. Da var jeg vel rundt 19. DET lærte jeg masse av. Kuttet og sto i på kjøkkenet og ni-leste i en kokebok hvor de forskjellige kjøttstykkende lå, så ba jeg storebror og Nabojenta på svinestek og hjemmelaget is.

Nå er jeg flink og lager mesteparten av maten fra bunn. Vi var i mange år en stor familie her med 5 barn boende hjemme, så jeg ble nødt til å tenke litt over både innkjøp og matlagingen. Jeg og 3 av barna er vagetarianere og itillegg har jeg en "meget selvektiv" sønn som læreren kalte ham. Men han kan mye OM mat ihvertfall (Noe han fikk masse skryt av henne for).

Jeg prøver så godt det er mulig å la alle barna få med seg det mest grunnleggende. Om det ikke vil lære, så står jeg og forteller hva jeg gjør. Noe må jo gå inn.. Saus f.eks. Det skal alle lære å lage før de flytter hjemmefra.

Og så elsker jeg å bake! Det lærte jeg av storesøster som også ble tidlig husmor og bodde på landet.. Av henne lærte jeg også å lage elgstek, stuinger og gode store grovbrød.


#99

cilen sa for siden:

Det er er fryd å lage wok med Nabojenta. :samurai:


#100

ingling sa for siden:

Det grunnleggende lærte jeg hjemme og på skolekjøkken, samt noen bakekurs jeg gikk på etter skoletid. Å lage mat uten oppskrift, variere, improvisere og denslags har jeg lært og utviklet meg på selv etter at jeg ble voksen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.