Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
I førjulstiden har vi det så travelt og det kan være fint å ty til noe lettvint. Jeg har derfor samlet sammen noen artige oppskrifter som kan lette førjulshverdagen. Når juleavslutningene står i kø, det skal vaskes, bakes og pyntes er det fint å ha noen enkle og raske middagsretter med eksotisk tilsnitt å ty til.
Fiskeboller med piff
Det kan bli lite fisk i førjulstiden. Juletallerkner domineres gjerne ikke av fiskemat. Dette er en liten festgryte (avbildet bak på bildet over).
I bunnen av en gryte heller du en pose frosne erter. Oppå der lagger du fiskebollene fra en boks uten kraft. Over der heller du en boks hermetiske tomater. Dette lar du trekke sammen med litt tørket dill til alt er varmt. :nam: Jeg er usikker på hva som er piff med dette, men det kan være de ihjelkokte ertene, kanskje? Eller den fristende kombinasjonen av dill og tomat?
I varianten som er avbildet foran på kortet er jeg også usikker på om det er her piffen kommer inn, eller om det er i sausen (som du lager av smør, mel, kraft fra fiskebollene, litt fløte og tomatpuré) eller om piffen kommer i anretningen, der man skal koke frossen brokkoli og legge langs kanten på en form, før man danderer fiskeboller i midten før man varmer det hele i ovnen i 15 minutter. Julemysteriet som avtegner seg er om det er noe som helst igjen av brokkolien, innen man heller den råsa sausen over og danderer med reker.
Vestindisk karbonadegryte
I førjulstiden kan det være gøy å spise noe som står i kontrast til den tradisjonelle norske julematen. Hva med en eksotisk vestindisk rett? Her kjenner du formelig det karibiske temperament kile deg i ganen.
400 g. karbonadedeig
2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss smør
5 tomater skåldes (kan erstattes av hermetiske)
2 paprikaer
1 syrlig eple
1 knipspiss chili
paprikapulver etter smak
timian etter smak
1 knivspiss nellik
1 lite stykke sitronskall
3 dl kraft/buljong/utblandet fond
2 bananer
50 g skåldede mandler.
Stek hakket løk og hvitløk, ha i kjøtt, krydder, tomater, oppdelt paprika, tomater og kraft. Rett før servering tilsetter du bananer og mandler. Denne retten vil garantert vekke oppsikt og smakskombinasjonene lyder fristende, ikke sant?
Fylte pølser
Pølser er lettvint og barnevennlig mat. Her er pølsene [stryk] dissekert[/stryk] delt nesten i to etter de er stekt og fylt med løk, paprika og eple som er først surret i margarin, deretter kokt i pannen i litt vann. Det må absolutt ikke være tyggemotstand i grønnsakene!
Festpyntet pølse
Travle førjulsdager betyr ikke at vi ikke gjør oss flid med maten, gjør det vel?
Det kan kanskje være litt vanskelig å få tak i hermetiske sjampinjonger, men om du ikke greier det, så går det sikkert bra med et par never fersk sopp.
Bland skivet sopp, 1 eggeplomme, 1 ts karri, 1 ss hakket løk, 2 dl revet ost, 1 dl pisket kremfløte.
Flå pølsene og lag et dypt hakk i dem på langs, legg pølsene i en form og ha i fyllet. Skjær tomater i skiver og legg oppå. Gratiner i ovnen i 15 minutter på 250 C. Pynt med salatblad og tomater.
Nuddelfantasi med pølsepynt
Du trenger 5 dl snarkokt makaroni, 1 pakke dypfryst grønnsaksblanding og 1 pakke grillpølser. Kok makaronien, hell av vannet, rør inn litt smør og de frosne grønnsakene. Pølsene kan du steke hvis du har tid, eller bare dele opp og ha oppi. Voila! Ketchup anbefales som "godt følge".
Skinkebananer i form
I følge oppskriften inngår bananer i en rekke eksotiske retter og at banansmaken er helt riktig for å få balanse i smaken. Det påstås videre at "det er ikke dumt å prøve seg frem med en banan eller to eller tre i vårt eget norske kjøkkenog våre norske retter, hvis vi vil ha en litt spennende vri på matkunstene våre. Det hender jo at man får lyst på noe annet enn mors sagnomsuste kjøttkaker."
Jeg oppfordrer herved Adventskalenderens lesere i å ha som forsett å piffe opp den tradisjonelle maten med bananer. :nemlig:
Dette er forøvrig en veldig kjapp og enkel oppskrift. I bunnen av en ildfast form legger du 4 tomater i skiver, smør litt sennep og dryss litt karri på 4 skinkeskiver og pakk fire skrelte bananer inn i hver sin skinkeskive. Strø over med en neve revet ost. Gratineres på 250 C et kvarter. Server med loff.
Nå håper jeg dere bruker den tiden dere sparer på å lage kjapp og lettvint adventsmat med piff til noe hyggelig.
Se en julefilm sammen. Hva med Alene hjemme, A Nightmare Before Christmas eller Gubben, Katten og Nissemaskinen?
Hør på litt koselig julemusikk og prøv å ha en kveld eller to helt uten planer og aktiviteter. En juleplate jeg ikke greier meg uten er Chieftains med The Bells of Dublin. Når Dublins kirkeklokker kimer i første spor, så er julestemningen garantert. Den er litt scruffy og som på de fleste Chieftainsplater er det hummer, kanari, skitt og kanel. Den sangen jeg er mest glad i på platen er Wexford Carol med Nancy Griffith.
Vi hadde en sånn blå plastkassett med de der kortene hjemme da jeg var liten. Heldigvis var det aldri noen som prøvde noen av oppskriftene, det falt på sin egen urimelighet. :knegg:
Ikke le av de kortene. :snurt: Jeg samlet på sånne. Moren min var overhodet ikke glad i å lage mat. Så jeg satt å drømte om å lage all maten på kortene. Og familien måtte faktisk leve med noen av "kreasjonene" min. Dog prøvde jeg meg aldri på de skinkebananene. Sikkert greit nok.
Jeg minnes også den blå plastkassetten med kort. Nå ergrer jeg meg over at jeg aldri kom på å faktisk lese noen av dem før de gikk i sylinderarkivet. :tsktsk:
Jeg har originalene stående i boksen sin på toppen av kjøleskapet. Du har virkelig klart å hente frem de flotteste perlene HV, tro hva familien sier når de får servert skinkebananer til fredagsmiddag? :hyper:
Oooo, det glade 70-tallet! :hjerter: "Ketchup anbefales som godt følge". Jeg er virkelig glad for at norske matvaner har fått mange nye impulser siden den gang. Har forresten tenkt å ha pinnekjøtt i helgen, kan det piffes opp med banan tro?
Flott luke! Vi har allerede sett A christmas carol og episoder av Jul i Svingen, og må finne fram Nissemaskinen og Astrid Lindgrens jul. Og Love actually. Og Grinchen.
Blå kassett hos oss også :jupp: Jeg kan ikke huske at oppskriftene var i bruk, men jeg husker at jeg bladde en del i de ja. Kombinasjonen av banan og sennep tor jeg jammen at jeg hadde slitt litt med ja - samme hvor eksotisk det måtte være :knegg: Eksotisk er forreste ikke et ord som passer i kombinasjon med maten i Selma-heimen på 70-tallet : oppvokst på kokt torsk og gammelsaltet sei:
Jeg fant også det kortet som ligger til grunn for at svigers har så vond kålrabistappe til pinnekjøttet. De lager nemlig stappe med 2/3 kålrot (temmelig helkokt, slik at det meste er kokt i hjel før det midterste er mørt) og 1/3 potet (skrelt og helkokt) most med pinnefett og kokevann. Dette er nøyaktig den oppskriften som jeg fant i den blå boksen under "Tradisjonsmat".
Det er noe ganske annet enn min fløyelsmyke mos med vaniljestang, gulrot, meierismør og fløte. :nam:
Vi hadde også disse kortene, i en rød eller brun boks på kjøkkenet, men om de noen gang var i bruk er jeg i tvil om. Jeg tror moren min syntes all denne alternative bruken av bananer og erter var litt i overkant eksotisk. :knegg:
Skinkebanananer. :knegg: Mine foreldre hadde også de der kortene, men de har alltid lagd god mat, så jeg mistenker at det er en gave de ikke har brukt noensinne.
Og så er dette veldig godt sagt:
Riktig god førjul alle sammen. Ikke gjør ting dere ikke har lyst til.
Jeg har arvet to bokser med kort fra min mor. Begge boksene er velfylt, men jeg kjenner ikke igjen en eneste rett fra min barndom. :niks: Hun har aldri laget eller bakt noe som helst fra de boksene.
Vi bruker dem som underholdning, skrekk og advarsel og som et synlig bevis på at alt ikke var bedre før. Jeg hadde egentlig tenkt å lage de skinkebananene for å virkelig dokumentere, men familien gråt og ba om nåde. Jeg synes jeg må være snill, nå som det snart er jul.
Åh, de kortene var jeg så misunnelig på. Jeg husker moren til ei venninne hadde dem stående på kjøkkenbenken og det så så ordentlig og effektivt ut. Kjøkkenet (og resten av huset) var alltid så strøkent.
Min mor brukte kokebøker med notater og harde sider etter damp og søl. Bøkene er velbrukt, og illustrerer kaoset hos oss. Maten derimot var god. Veldig god. Jeg drømte allikevel om at mamma kunne organiseres av en boks med oppskriftskort.
Mamma hadde også en sånn brun boks med disse kortene i. et eneste jeg husker egentlig, er at jeg mene vi brukte bolleoppskriften, og den ble borte.
Tror ikke vi brukte noe av det andre nei, ikke noe av dette bringer frem minner, annet enn om boksen, og bollekortet som ble borte. (Om det var eksakt den oppskriften mamma brukte vet jeg ikke, men i årene etter at denne ble borte, tok det lang tid før vi landet på en skikkelig vellykket bolleoppskrift igjen!)
Mamma har en sånn. Jeg tror den har stått til pynt på kjøleskapet de siste tredve årene. Med unntak av en sjokoladekake hun brukte å lage. Den var fænsi, må vite, for den inneholdt både kaffe og ta-da hermetiske mandariner.
Kjenner at jeg er veldig glad mamma ikke hadde en sånn boks med lekre oppskrifter.
Kjente ikke akkurat sultfølelsen komme krypende av å lese om de lekre rettene.
Jeg tror fortsatt mamma har de to store boksene med oppskriftskort i kjelleren. Kan aldri huske at det har blitt lagd noe av dem, dog. :knegg:
Like greit, i grunnen!
Jeg vurderer å teste skinkebananene på ei venninne. Hun jobbet en sommer på et barnehjem i Tanzania og spiste bare diverse retter laget på ris og bananer og lite annet. :knegg:
Vi hadde også en slik boks på kjøkkenet, den stod på toppen av kjøkkenskapet og var full av støv og fett. Heldigvis ble den aldri brukt, men jeg husker at det var moro å leke med kortene og sortere de i forskjellige varanter. :humre:
Jeg har også mange barndomsminner fra 80-tallet, noen av dem involverer mat i form av ødelagte råvarer. Med eller uten hjelp av oppskriftene fra den brune plastboksen.
Plutselig så skjønner jeg hvorfor venninnene mine alltid var så overentusiastiske over å få servert mammas indisikinspirerte, vegitariske middager. Gi meg blomkålsaag, spinatpai og linsekaker fremfor skinkebananer. :grøsser:
Vi hadde også en slik boks, men heldigvis har jeg en mor som er oppvokst i et relativt møblert kjøkken, så de var nok til pynt, de kortene. Dvs. jeg husker en amerikansk opp-ned-kake, med brunt sukker og ananas-ringer, som jeg tror mamma hadde funnet oppskrift til i den boksen. Den var egentlig litt ekkel, synes jeg å huske.
Åh, de kortene husker jeg også, og jeg var også blant dem som var fascinert over hvor fint og ryddig det så ut med slike pene(!) kort. Jeg kan aldri tenke meg at noe av dette ble laget hjemme hos oss - eller, kan det stemme at det også var bakervarer på noen av kortene? For i så fall tror jeg kanskje noen av de oppskriftene ble utprøvd.
Hjemmet høres sannsynlig ut. Jeg kunne jo bare ringe mamma og spørre, men da kommer hun helt sikkert til å forsøke prakke de på meg de neste 46 gangene vi snakker sammen. :knegg:
Hjemmet? Det forklarer hvorfor vi IKKE hadde slike kort. Min mor leste ikke ukeblader (det går opp for meg at jeg likner henne mye, til tross for at jeg synes hu var ordentlig kjip den gang).
Jeg husker også disse. Mamma har "kortoteket" fortsatt. Heldigvis var det som oftest pappa som sto for maten hjemme, og da ble ikke de brukt. :knegg:
Her er noen som har gått hardt til verks for å prøve ut denne typen oppskrifter: denbrunamaten.se/
Har ikke lest lukene hver dag, så leste denne nå.
Veldig bra luke! :knegg:
Vi hadde slike kort. Men de ble aldri brukt. Bortsett fra oppskriften på pizzadeig. Den hang på innsiden av skapdøra på kjøkkenet til det ble pusset opp for noen år siden.
En venninnes mor hadde også disse. Og når vi var hjemme alene brukte jeg og venninnen min å lage "lekeversjoner" av rettene, der vi brukte det vi fat, og poenget var å få det til å likne mest mulig på bildet. Trenger jeg å si at det ikke ble godt? OG at mammaen hennes ikke var kjempebegeistret for å finne ransaket kjøkken, nesten uten innhold når vi var ferdig? :knegg: