Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Jeg er klar over at innholdet i denne luken kanskje kommer litt sent i desember til å kunne være til praktisk nytte for leserne. Men hvis dere er litt som meg, så setter dere pris på å lese om og se bilder av gode ting - og kanskje den kan være til inspirasjon for neste jul! (Dessuten, som jeg sa til Toffskij her om dagen, så er det jo ingen som sier at man ikke kan lage konfekt utenom jul! Vi har tross alt masse tiloversblevne ingredienser som burde brukes opp.)
Et lite stykke ut i adventstiden fant Toffskij og jeg ut at et julekonfektverksted jo måtte være tingen for oss. Og da tenkte vi ikke i det hele tatt på å involvere ungene - nei, dette skulle være et verksted for oss, med konfekt for voksne! Jeg fikk omsider påskudd til å kjøpe det sukkertermometeret jeg hadde tenkt på i årevis, og Toffskij googlet oppskrifter på champagnetrøfler til øyet ble stort og vått. Vi handlet inn enorme mengder sjokolade, mandler, melis, smør og fløte, hentet frem brennevin og likør fra langt bak i skapene, satte et par champagneflasker til kjøling og satte i gang.
Jeg skal prøve å rekreere oppskriftene vi brukte. Vi tok utgangspunkt i opptil flere varianter av hver oppskrift, og noen av dem stammer fra det kjente oppslagsverket "Google" og er ikke alltid lette å finne tilbake til. Men jeg har gjort et forsøk, med god hjelp fra Toffskij.
Et par øyeblikksbilder fra kjøkkenet vårt under produksjonen:
Sjokoladetrøfler utgjorde en av hovedstammene i produksjonen vår, og siden slik trøffelmasse jo må avkjøles før man bearbeider den, startet vi med å smelte en hel masse sjokolade og fordele den på ulike skåler. Grunnoppskriften hentet vi fra en bok Toffen hadde med seg; Chocolate! Chocolate! av Mary Norwak, og den lyder som følger, i min oversettelse:
Likørtrøfler
8 ss kremfløte
350 g sjokolade
25 g usaltet smør
2 ss likør
Varm opp fløten til kokepunktet, ta den av varmen og tilsett halvparten av sjokoladen, brukket i biter. Rør til en jevn, glatt masse. Avkjøl litt og rør inn likøren. Avkjøl til massen er fast. Rull den til kuler og dypp dem i resten av sjokoladen, som smeltes over vannbad.
Dagens første store genistrek var champagnetrøflene, som ble laget av melkesjokolade og tilsatt noe mer champagne enn det som tilsvarte mengden likør i denne oppskriften, og i tillegg ble massen tilsatt en bitte liten mengde cognac. (Resten av champagnen drakk vi opp, delvis mens vi lagde resten av konfekten, og delvis til sushien vi etter hvert anskaffet. :jupp: ) Dette ble satt i fryseren for å bli ordentlig stivt, og det var nok lurt, for det var likevel en noe klissete jobb å lage kuler og dyppe dem i smeltet kokesjokolade (som for øvrig var tilsatt ørlite grann delfiafett for å bli mer tyntflytende). Og disse trøflene ble avsindig gode!
Toffen ruller og dypper champagnetrøfler, som deretter dekoreres med en kunstferdig C for at de skal kunne skilles fra trøflene med, tja, chili?
Vi lagde også en noe større porsjon trøffelmasse av 70 % kokesjokolade. Halvparten av denne ble smaksatt med Cointreau og en knivsodd finrevet appelsinskall - disse ble også meget gode!
Cointreau-/appelsintrøfler
Den andre halvparten ble delt i to, og den ene ble smakt til med chilipulver og den andre med trøffelsalt. Trøffelsaltet mitt var visst blitt litt gammelt, så det ble dessverre ikke så mye mer enn saltsmak. Chili fungerte bra, men det ble litt for skarpt med så mørk sjokolade og så "mørk" tilsetning - å dyppe dem i lys eller til og med hvit sjokolade ville antagelig balansert dem bedre. Kanskje kunne selve sjokolademassen også vært en blanding av melkesjokolade og kokesjokolade.
Den ene faste tingen jeg alltid lager til jul, det er marsipan. Hjemmelaget marsipan er noe av det beste jeg vet, og der er Poden og jeg helt på linje. Jeg siktet derfor mot en ganske stor porsjon, slik at en del av den kunne legges til side for å lage mer barnevennlige saker på et senere tidspunkt. Jeg skåldet 500 g mandler dagen før konfektverkstedet, og vi malte dem på mandelkvernen jeg har arvet etter mormor. Den er veldig fin, men ikke så skarp lenger; jeg tror det snart vil være aktuelt å kjøpe en ny en! "Egentlig" har jeg lært at de malte mandlene skal blandes med like mye melis og så males på nytt, men det gadd vi bare ikke, så det ble en ganske grov marsipan. Men det er jo også godt! Malte mandler og 500 g melis ble håndblandet med ... var det omtrent 4 eggehviter, tro? Det skal bare være nok til at massen holder sammen. Det glapp litt for meg på slutten, så det ble i overkant mye eggehvite i, men det gikk ganske bra likevel.
I alle fall på det som ble dagens andre genistrek, nemlig pistasjmarsipan! Jeg finkvernet en liten 100 grams pose pistasjkjerner med stavmikseren min, og rørte dette inn i en ganske stor klump marsipan. (Jeg har dessverre ikke noe mål på hvor stor denne klumpen var, men jeg tror dette helt klart er en situasjon der det neppe blir helt feil uansett hvordan forholdet er!) Det ble en aldeles nydelig kombinasjon, som naturligvis bare ble enda bedre av å bli dyppet i smeltet mørk sjokolade.
Når det gjelder mer tradisjonell marsipanbruk, så utnyttet vi selvsagt det faktum at tørket frukt, alkohol og marsipan er en nær perfekt kombinasjon, enten man bruker alle tre eller bare to av dem. Jeg hadde på forhånd bløtlagt svisker i portvin og tørkede epler i calvados, og i tillegg hadde vi en skvett cognac stående, som ble brukt til å smaksette en klump marsipan som ble blandet med finknuste valnøtter. Vi har dessverre ingen presis oppskrift her heller, men det er ikke som om det kan gå helt galt uansett!
Fra venstre mot høyre: Portvinssviskemarsipan, valnøttmarsipan med cognac, marsipan med calvadostrukne epler (og en slant ekstra calvados)
Fudge hadde ingen av oss laget før, og med sukkertermometeret klart var det jo ingen grunn til å ikke kaste seg ut i det. Siden jeg hadde en boks søtet kondensert melk stående, lette vi oss frem til en oppskrift som baserte seg på dette, og så tilpasset vi litt ut fra et par andre oppskrifter vi fant. Det vi gjorde, var omtrent dette:
Fudge
1 boks Carnation Condensed Milk
1,5 dl melk
450 g sukker [oppskriften sa demerarasukker, som sikkert ville vært godt, men det hadde vi ikke]
115 g smør
Varm opp over lav varme og rør hele tiden til sukkeret er oppløst. Kok opp, og la det syde over lav varme under omrøring (pass på å skrape opp fra bunnen) til blandingen når 115 grader C.
Nytt sukkertermometer kommer til sin rett!
Ta kasserollen av varmen, hell massen i mikseren og visp i omtrent 10 minutter, til blandingen er tykk og småkornete.
Halvparten av porsjonen ble blandet med noen never macadamianøtter som var delt i to, og den andre halvparten ble blandet med 80 g mørk sjokolade som ble rørt inn til den smeltet.
Begge massene ble fordelt utover bakepapir i passende tykkelse, og ble delt i biter når de hadde stivnet. Den lyse fudgen ble veldig lys og søt, og hadde sikkert kledd demerarasukker, men god ble den jo. Sjokoladefudgen var akkurat som vi hadde tenkt den skulle bli.
Så hadde jeg lyst til å lage noe med kaffesmak, og valget falt på kaffeknekk - coffee brittle. Denne versjonen ble omtalt på websiden der vi fant den som å være "for serious coffeeheads", og det ble også foreslått å ha sjokolade oppå den for å gjøre den mer tilgjengelig for folk flest. Dette gjorde vi naturligvis ikke! Men jeg er ikke helt overbevist om denne, og tror ikke jeg vil lage den igjen; knekken var veldig hard og seig, og det var ikke så mye kaffesmak som jeg hadde håpet, enda det var masse grovknuste kaffebønner i. Neste år tror jeg jeg skal prøve karameller smaksatt med en dobbel espresso i stedet!
Men oppskriften får dere gjerne - jeg tror det er en helt fin oppskrift, og at jeg kanskje bare ikke er så glad i kaffeknekk.
Kaffeknekk
1/3 cup kaffebønner, grovknust [jeg hadde dem i en plastpose og knuste med et kjevle]
1,5 cup sukker
0,75 cup lys sirup
0,5 cup vann
3 ss smør
Kok opp sukker, sirup og vann under omrøring til sukkeret løser seg opp. Småkok uten å røre inntil blandingen når 143 C, rør raskt inn kaffebønnene og kok videre til 146 C. Ta kasserollen av varmen og rør inn smøret. [Ha eventuelt i 0,5 ts bakepulver på dette tidspunktet; det vil gjøre knekken mer porøs, noe som kanskje hadde vært en fordel.] Fordel massen tynt og jevnt på bakepapir, og brekk den i biter når den er avkjølt. [Hammer kan være nødvendig!]
Toffskij hadde et praktisk termometer som kunne festes til kanten på kasserollen; det var kjekt når vi lagde knekken, som skulle være i ro mens den kokteHer er litt oppknekket knekkFudge og knekk på samme fatOg her har vi stilt ut litt av hver sort vi lagde!
Noen ideer til neste gang:
Skaffe ny mandelkvern! Den gamle etter mormor er pen og nostalgisk, men definitivt ikke skarp nok.
Vurdere lysere sjokolade til også de trøflene som det ikke er champagne i. Evt. dypp dem i lys eller hvit sjokolade.
Prøve å ikke ta oss vann over hodet, og begrense oss til litt færre sorter, for å minske risikoen for at vi blir akutt total-leie etter bare, tja, 8 timer.
En melon-kule-utstikker ("melon baller") ville høyst sannsynlig vært veldig bra til å lage kuler av avkjølt/frossen trøffelmasse.
Wooooooooow! Denne luken elsker jeg. Mon tro om jeg ikke skal lage et par sorter på selveste lille julaften! Med vekt pået par altså, med ferdig marsipan. Men tusen takk for suveren inspirasjon - og herlig med en matblogg hvor ikke alt er perfekt og med blonder, likte godt at vi fikk ta del i kaoset også ( ikke minst gjør det at det blir lettere å holde seg til de to typene!)
:nam:
Jeg liker best alkohol og sjokolade hver for seg, men jeg kunne tenke meg å prøve å lage knekk f.eks. Men.. hva er egentlig den gule rundingen ved siden av pølsebrødposen og oppå det vesle spannet på det første bildet? Er det en appelsin eller en veldig stor fersken? :myser:
Legg merke til plasteret på pekefingeren min. Det er sånn det går når man tar knekkmasse, som man bare sekunder tidligere har målt til å holde nøyaktig 146 grader, og drypper den på fingeren for å smake. Mens man sier «Dette er helt sikkert ganske dumt gjort.» :knegg:
Ellers vil jeg gjerne anbefale andre å drikke mer champagne mens de lager konfekt. :jupp:
Jeg investerte i en ny mandelkvern av tsjekkisk industrikvalitet for noen år siden og det var verdt hver av de 299 kronene eller hva den nå kostet. Jeg mangler noen termometre, ser jeg, men plaster på fingeren har jeg hatt. :knegg:
Åh! Juleverksted for voksne! :hjerter: Herlige luken!
Det snakket en venninne og jeg om i år, men det rant bort i hektisk-jobb-periode. Men neste år - da! (selv om vi nok kommer til å fokusere på mat og ikke godteri. Men med champagne, definitivt!)
Forresten, enda et lurt knep som ikke kom med i HI: Toffskij hadde med engangs-sprøyteposer av plast, og disse brukte vi til hvit og lys sjokolade som vi pyntet konfektene med - ikke bare for dekorasjonens skyld, men også for å se forskjell på dem. Vi la posene i det varme vannet under sjokoladesmelteren som stod på bordet under dyppingen, og da smeltet pyntesjokoladen raskt og greit.
@Christa: Champagnetrøflene og pistasjmarsipanen var aller best, synes jeg. Marsipan med valnøtter og cognac var også en vinner, men alle marsipanene var i grunnen gode. Jeg er veldig glad i marsipan, da. :nam: Fudgen var også god, den lyse var best - med god vanilje og macadamianøtter i - men neste gang prøver vi med brunt sukker.
Og appelsinlikørtrøfler kan ellers sikkert bli veldig gode uten alkohol også, med bare litt juice og litt revet. appelsinskall. Appelsinlikør og appelsinskall har dessuten tidligere vært prøvd med hell som smaksetting på marsipan.
Jeg tror forresten ganske bestemt at vi reduserte fløtemengden for å kunne ha mer champagne i trøffelmassen. Mitt anslag er at vi brukte 1/2 dl fløte, 1/2 dl champagne, 1 ss smør og kaaanskje en ss konjakk til 200 g melkesjokolade. Men det er vanskelig å være sikker, så klart. :rairai:
Hvilken produksjon! Jeg kjøpte alle mine juletrøfler på Montezumas i år, men siden jeg ikke kommer meg til London i førjulstida hver år så kan jeg fiske opp denne neste desember. Takk!
Noen av pistasjmarsipankonfektene har for øvrig en kjerne av hvit-sjokolade-og-pistasj-krem fra Oliviers. Alt tilsier at det er godt, men jeg har ikke smakt noen av dem. :dramaqueen:
Jeg lager alltid julekonfekt (det er langt mer populært enn julekaker her i huset). Rosiner har godgjort seg i flere dager i konjakk - og i dag skal de pakkes inn i marsipan som skal dyppes i mørk og lys skjokolade og pyntes med hvit. Min favosittknfekt!
Takk for inspirerende og delicious luke, Skilpadda!
Ulempen (eller muligens fordelen, jeg vet ikke helt) med å lage julekonfekt er at jeg blir så kvalm og lei mens jeg holder på at jeg mister helt lysten på å smake på produktet.
Denne skal klistres! Jeg krever at dere klistrer denne sånn at jeg kan kopiere den i minste detalj neste jul. Inklusive champagne og alt sammen! :vilha:
SF, det var Divine, ikke Teo. Jeg tar også stadig feil av de avatarene! :knegg:
Og Divine: Det å lage en avtale gjør det mye lettere å sette av tid, synes jeg. (Energien kommer av seg selv så snart champagne og/eller sjokolade er inne i bildet!)