Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Airexmatter på småbarnsavdelingen

#1

Tuste sa for siden:

#slettet#


#2

Ole Brumm sa for siden:

De bør flytte de i værtfall til storbarnsavdelingen, der barna ikke ligger å biter på de vel. Dersom ikke styrer gjør som du sier bør du ta det opp med foreldre gruppen (husker ikke hva de heter, de tillitsvalgte eller noe sånnt).


#3

Left sa for siden:

Spørs det ikke hvor gamle de mattene er?
Mener det der var oppe for et par år siden, og at disse flatalene nå er fjernet i nyere matter??


#4

Teofelia sa for siden:

Men hvor mange barnehagebarn er det egentlig som driver og spiser på mattene fortsatt? Ingen av mine jenter har spist på gulvmattene etter at de ble 7–8 måneder, og det er jo spising på mattene som er farlig, ikke leking på dem. Jeg har ingen betenkeligheter med å la ettåringen min leke på vår Airex-matte nå, etter at hun absolutt har sluttet å spise på liggeunderlagene sine.

Kan det rett og slett hende at de ansatte i barnehagen bruker hodet, vurderer den faktiske risikoen og konkluderer med at ingen av barna er i fare når de bruker mattene?

Jeg synes godt du kan høre med dem om konklusjonene de har kommet frem til, men jeg tror ikke du kan (og syns ikke at du bør) kreve noe.


#5

Tuste sa for siden:

De er ikke av nyere dato, minst 10 år gamle vil jeg tro. På en av disse produktinfosidene jeg var innom. stod det svart på hvitt at de var uegnet for barn under 3 år. Fant ikke igjen kildehenvisningen her.Men det stemmer at andre produsenter har matter som de markedsfører som ftalat-frie.


#6

Java sa for siden:

Signerer Teo!


#7

Teofelia sa for siden:

"Under tre år" er en standardanbefaling for ting som ikke egner seg å putte i munnen, men de aller fleste barn slutter å spise på alt mulig lenge før de er tre år, så hvis man kjenner ungene og vet at de ikke er "spisere" lenger, er det ikke noe problem å la dem få tilgang på ting som i utgangspunktet ikke er anbefalt "under tre år".

Spørsmålet er med andre ord: har du grunn til å tro at din sønn kommer til å spise på mattene? Hvis ikke ville jeg tatt det med ro og latt barnehagen vurdere om bruken av mattene er greie likevel.


#8

Tuste sa for siden:

Når et produkt faktisk inneholder stoffer som kan påvirke mitt barns evne til selv å få barn syns jeg faktisk at jeg kan kreve noe. Når produsenten selv skriver at de er uegnet for barn under 3 år sier vel det sitt? De har ikke mulighet i barnehagen til å hindre konstant at et barn suger eller får i seg stoffene. Men det er vel lettere å godta ting man ikke ser enn feks at et barn slår seg på en skarp kant eller setter noe i halsen. Dette er ting som kan gi langsiktige skader. Jeg henger meg ikke opp i hva folk gjør i sitt hjem. Men dette er en barnehage for alle, og da bør man tenke forebygging. Når statens helsetilsyn advarer bør man vel ikke lukke øynene og si.. jaja det går nok bra..



#10

Teofelia sa for siden:

Hvis ditt barn faktisk fortsatt suger på liggeunderlagene sine, skjønner jeg jo godt at du er bekymret, og da synes jeg selvsagt at du skal ta det opp skikkelig med barnehagen. :nemlig:

#11

TBM sa for siden:

Jeg har samme holdning til regntøy. Ungene mine har spist svært lite regntøy opp gjennom årene.


#12

TBM sa for siden:

Når du har såpass sterke meninger om dette, er det jo ikke noe å lure på - si fra til barnehagen din at du ikke aksepterer at mattene brukes.

Jeg hadde imidlertid ikke brydd meg om dette, rett og slett fordi jeg ikke tror det er særlig mange unger i barnehagealder som ligger og suger/biter på slike matter. Ihvertfall ikke i en barnehage hvor det er tilsyn.


#13

Adrienne sa for siden:

Jeg er enig med Teofelia, selv om den initielle reaksjonen min er: Airexmatte? :skremt:

Her er det snakk om en risiko dersom barnet spiser på matten, ikke ellers. Og dersom det ikke skjer i barnehagen, så er det ikke noe problem. Enkelt og greit.


#14

Ole Brumm sa for siden:

Det er jo forskjell på barn da, gutten min har ofte flippen på jakka si i munnen, selv om jeg sier han ikke skal bite på den.
Det samme gjelder for matter/ tepper på gulvet (ikke nå lenger men når han startet i barnehagen ja absolutt).


#15

Nenne sa for siden:

Jeg må si meg enig med Teofelia og Adrienne her. Hvis barnehagen vet at ingen av ungene spiser på mattene, er de ikke farlig å bruke til det de skal brukes til.

Mellomste vår holdt på med å putte ting i munnen til han var langt over tre år, ja over fire år også i grunnen, men det var ting som stein, sand, modellkitt o.s.v. ikke matter som lå på gulvet.

De ungene som spiser på sånt som ligger på gulvet, underlaget under seg, er små babyer som ikke kan bevege seg noe særlig rundt. Normalt sett i hvert fall. Har barnehagen ingen sånn, og det har sikkert de ansatte oversikt på, er ikke mattene farlige.


#16

Tuste sa for siden:

barnet mitt er under ett år og krabber enda. og ja det hender han smaker på underlaget han ligger på. Jeg har ringt sft nå og snakket med de. så fikk jeg en uttalelse basert på faglig grunnlag.
Konklusjonen blir som følger:
Jeg kan ikke forby de å bruke mattene, men å oppfordre de til å ta i bruk andre matter som er frie for ftalater. Det er skadelig på lang sikt hvis barnet får i seg stoffer fra airexmatten, jeg prøver å gå i dialog med barnehagen igjen. Takk til de som har svart, selv om jeg ikke fikk så mye støtte denne gangen:)


#17

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns miljøgifter er skummelt, og jeg ville nok også oppfordret barnehagen til å skaffe seg matter som er frie for ftalater. Mitt barn har aldri hatt noe enormt behov for å putte ting i munnen, men det har stadig hendt av hun har fått ideer som består i å slikke på vinduet eller gulvet eller hva som helst. Min erfaring er at barn er såpass uforutsigbare at argumentet om at de færreste spiser verken airex-matter eller regntøy faller på sin egen urimelighet. Når det er et generelt problem verden over at forplantningsevnen svekker på grunn av miljøgifter i blant annet barneutstyr, så bør det tas på alvor.


#18

Tallulah sa for siden:

Enig med Kasia.
Jeg syns at barnehagen kan skaffe seg nye matter. De kan ikke ha kontroll på at alle smårollingene aldri spiser på mattene, og de vet ikke hva fremtidige barn kan komme til å gjøre.


#19

Filifjonka sa for siden:

Enig med Kasia og Glitter. Det er umulig å ha full kontroll på at alle barn på en avdeling for barn mellom 0 og 2 til enhver tid lar være å gnage/sutte på mattene.


#20

Observatøren sa for siden:

Tuste:
Jeg synes du kan sjekke opp hvilke alternativer som finnes til Airex-mattene, og ta det med deg til barnehagen. Det kan forenkle jobben til personalet.


#21

Tuste sa for siden:

Takk! det skal jeg gjøre


#22

him sa for siden:

Signerer. Jeg tror ikke dette er veldig farlig, men det er jo greit at barnehagene har utstyr som ikke er giftige.

Det finnes Airex-matter uten hormonhermere (egentlig prøvde jeg å skrive flaflater, men ga opp. :knegg: )


#23

Gwen sa for siden:

Det kan jo være at personalet beholdt mattene på gulvet noen dager til for å vurdere hvor mange barn som faktisk "smakte" på dem?

Dersom du ikke blir hørt av barnehagepersonalet kan du snakke med en foreldrerepresentant og få denne til å ta det med styreren i barnehagen. Evnt. kan du jo nevne det på foreldremøte dersom det holdes i nær fremtid. Vil tro det er flere som er opptatt av dette. :)


#24

Gwen sa for siden:

:knegg:


#25

mammamia sa for siden:

Hvis mattene er over 10 år gamle er det vel uansett på tide at de byttes ut? Det finnes jo ftalatfire matter på markedet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.