Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nobelprisen i litteratur ...

#1

Observatøren sa for siden:

ble i år vunnet av Doris Lessing. Hurra!


#2

Pepper Lemon sa for siden:

Hvem er det da? :confused: Jeg må innrømme at jeg sjelden har lest noe av nobelprisvinneren i litteratur. I fjor var unntaket, da Orhan Pamuk vant. Jeg hørte en gang et intervju av en-eller-annen litteraturviter at det var helt spesielt for nordmenn å være så lite oppdatert på store, utenlandske forfattere. Vi leser visst helst skandinaviske forfattere her til lands. Det er jo ikke bra.


#3

Skilpadda sa for siden:

Du verden, det er jammen tredje år på rad at det er noen jeg kjenner til fra før! :D Og denne gang har jeg til og med lest opptil flere av bøkene hennes, og likt dem veldig godt, men det er noen år siden sist. Det siste jeg leste av henne var vel de to selvbiografiske bøkene Under my Skin og Walking in the Shade.

Jeg har tenkt i årevis at jeg skulle lese debutromanen hennes, The Grass is Singing. Kanskje jeg skulle foreslå det til lesesirkelen her inne?


#4

Skilpadda sa for siden:

Hvit zimbabwisk (tidligere rhodesisk) forfatter, 87 år gammel, debuterte i 1950, har skrevet mange romaner med handling fra Afrika og en del science fiction også (som jeg ikke har lest). Hun regnes som en av de store kvinnelige/feministiske romanforfatterne fra 1900-tallet, mener jeg. Jeg husker veldig mange av bøkene hennes fra bokhyllene til foreldrene mine, men har bare lest noen få - Den gyldne notatbok og Martha Quest, i alle fall. Og så tror jeg jeg leste Jane Somers' Dagbok, som jeg tror var den norske tittelen på den ene romanen hun skrev under psevdonymet Jane Somers.


#5

Gaia sa for siden:

Så kult! Jeg har lest mye av det hun har skrevet siden hun er mammas favorittforfatter.


#6

Observatøren sa for siden:

Monsoon: Skilpadda skrev det så godt. :D

Selv har jeg lest oppvekstskildringene hennes og er veldig glad for at hun vant.


#7

Bluen sa for siden:

Disse dagbøkene har jeg også lest (det var vel flere av dem?) Jeg elsket dem mot slutten av tenårene, faktisk i den grad at jeg gikk til innkjøp av den første på tysk(!) også. Dette var en hyggelig tildeling!


#8

Acsa sa for siden:

Å, så gøy! :D Jeg har lest de fleste av bøkene hennes, har ofte en novellesamling av henne i veska som "toglitteratur".


#9

Kaija sa for siden:

Å, så bra. Det var ei jeg både har hørt om, lest og likt.:)


#10

Tallulah sa for siden:

Hun har jeg faktisk hørt om! Jeg mener at vi leste noe av henne på skolen faktisk.


#11

safran sa for siden:

Jeg har hørt om henne! Mener vi hadde noe på pensum på videregående.


#12

LaLuna sa for siden:

Jeg husker at Doris Lessings roman "Det femte barnet" gjorde sterkt inntrykk på meg.


#13

Bluen sa for siden:

Hvorfor ikke? :leser nesten bare skandinaviske forfattere og er fornøyd med det:


#14

LilleRosin sa for siden:

Ja :grøsse:

Jammen fint jeg bare skal ha fire.


#15

DM sa for siden:

Ja, det var en god ide! Svigermor har den boken, så jeg har den tilgjengelig. :D

(Hvis ikke hun skal lese den nå da. )


#16

Skilpadda sa for siden:

Det er jo synd å begrense seg til et såpass lite hjørne av verdenslitteraturen, synes jeg, man utelukker jo veldig mye av den beste litteraturen på den måten. Og så synes jeg det er OK å få med seg litt av det som "resten av verden" leser og er opptatt av. Jeg er på min side sikkert i overkant fokusert på engelskspråklig litteratur og leser knapt noe skandinavisk i det hele tatt (eller litteratur på andre språk), det er sikkert litt synd det også. Og mye det samme gjelder film og musikk, for mitt vedkommende, det er veldig mye britisk og amerikansk det går i.


#17

Slettet bruker sa for siden:

Meget velfortjent. Det er dog en ting jeg reagerer på - når dagsrevyen skulle kommentere tildelingen, gjorde de det til en politisk sak, og nevnte ikke med ett ord hvilken fantastisk historieforteller Lessing er. Jeg har lest mange av bøkene hennes.


#18

Pebbles sa for siden:

Hvilke vil du anbefale?


#19

Pepper Lemon sa for siden:

Det er vel helst samfunnsdebatten jeg tenker på. Jeg synes det er synd om det kun er tankene vi danner oss her langt oppi nord som skal bli hørt. Det er mange viktige røster i verden som også vi bør høre på.

Var du med i lesesirkelen her på FP da vi leste Coetzees Boyhood? Da tenkte jeg på akkurat dette, hvor viktig det er at vi får innsikt i for eksempel apartheid-regimet. Jeg synes selv det var et godt eksempel på hvordan tanker om rase befester seg i oss, og hvor stygt utfall det kan få. Videre synes jeg det er spennende å lese forfattere fra fjerne strøk for å lære om deres tankesett. Jeg innbiller meg at det gjør meg bedre rustet til å forstå andre kulturer.


#20

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg var på biblioteket i går og tittet på flere av bøkene hennes. Jeg klarte ikke plukke med meg en eneste bok, jeg ble ufattelig umotivert bare av utseendet på bøkene. De var alle sammen bundet inn i et gusjebrunorange cover, og så ut til å inneholde nynorsk lyrikk. Har du et konkret tips til bok jeg bør lese?


#21

Slettet bruker sa for siden:

Litt avhengig av hvilken genre du foretrekker, eller om du er altetende.

Jeg (svoren fantasyleser) hadde stort utbytte av "Shikasta"-trilogien. Bøkene om Martha Quest er også veldig gode. Hun har en nydelig bok som heter "mine katter" som er illustrert med vakre fotografier.
Jeg har ikke lest alt av henne, langt fra, men har ennå ikke funnet en dårlig bok.


#22

Gaia sa for siden:

Hvis du liker Sci. Fi. så vil jeg absolutt anbefale Canopus in Argos-serien. I den sierien likte jeg Siriuseksperimentet veldig godt. Jeg liker også Children of Violence-serien, hvor Martha Quest er den første boken. The fifth child har jeg ikke lest, da den nok blir litt for skummel for meg. Jeg har hørt at den er veldig god.


#23

Bluen sa for siden:

Nei, jeg har bare vært med i lesesirkelen nå sist, da det for én gangs skyld stod ei norsk bok på programmet. :p :uforbederlig: Har faktisk en Coetzee-roman i hylla, da - en gave. Det er meget mulig at den snevre leseinteressen min henger sammen med en total mangel på eventyrlyst og få samfunnsfaglige gener.


#24

Pepper Lemon sa for siden:

:humre: Jeg er så fordomsfull at jeg trodde alle språkvitere (for det er det du er?) automatisk var litteraturfantaster, som leste alt som var av anerkjent litteratur. Leser du ikke amerikansk heller? Britisk? Bare skandinavisk? :nysgjerrig:


#25

Bluen sa for siden:

Ja, jeg er språkviter, men det var jo en grunn til at jeg spesialiserte meg i syntaks i stedet for litteratur. :D Det er ikke noe prinsipp, egentlig, og jeg holdt faktisk på å bytte hovedfag til engelsk litteratur på et tidspunkt. Jeg er glad i Ian McEwan, f.eks., og noen andre britiske, men amerikansk litteratur har det vært lite av etter engelskstudiene. Som ung leste jeg jo alle de vanlige klassikerne fra diverse land, men etter hvert har det blitt mer og mer norsk. Så langt i år har jeg lest 57 % norske bøker, 33 % svenske og 10 % britiske.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Anbefaler den gyldne notatbok på det varmeste!


#27

Skilpadda sa for siden:

Kanskje like greit du ikke byttet til matematikk, i alle fall. :humre:


#28

Bluen sa for siden:

:hehehe: Nå summerte jeg sikkert 10 ganger her, fant ingen feil og ble litt :snurt:. Så oppdaget jeg imidlertid at det skulle stått svenske på andre plass. :o


#29

Miromurr sa for siden:

Jeg har bare lest "Mine katter" av Lessing sine bøker, men den likte jeg veldig godt.


#30

Teofelia sa for siden:

Jeg tror at jeg bare har lest én bok av henne, for mange år siden. Det var Den gode terroristen, og den gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Er det forresten andre enn meg som føler en barnslig stolt begeistring når nobelprisvinneren er en forfatter som jeg allerede har lest noe av? :flau:


#31

Miromurr sa for siden:

:dulte: Samme her.


#32

DM sa for siden:

Jeg hadde nok garantert følt det samme dersom jeg hadde lest noe ja. :D

#33

Tangina sa for siden:

Jeg har og lest en del av Doris Lessing og er litt stolt av det. Har lest Det femte barnet som var fæl, og Kjærlighetens teater har jeg et nært forhold til siden jeg jobbet som assistent for oversetteren og transkriberte store deler av oversettelsen for henne. Den gyldne notatbok ble jeg aldri ferdig med. Jeg vet jeg har lest flere, men kommer ikke på titlene.


#34

Miss Norway sa for siden:

Signerer Teofelia. Doris Lessing gjenkjente jeg øyeblikkelig, for "Det femte barnet" gikk inn på meg. Jeg kjente litt på den boken hver gang jeg gikk gravid og de ble litt vel aktive. Heldigvis hadde jeg rolige barn.


#35

emm sa for siden:

Denne boken gikk inn på meg også.

Grunnen til at tildelingen ble en litt politsik debatt var vel det at Lessing selv reagerte ganske lett på at hun hadde fått den. Etter sigende. Hun nevnte vel at det var en stor ære, men at hun nok tenkte litt i retning av at " gir de meg den ja, men ikke når jeg virkelig kunne trengt den" Det har jo blåst litt rundt henne i tidligere tider. Det er kanskje et stikk til Nobelkomiteen om å være litt mer vågale i sine tildelinger?

Når det er sagt synes jeg det er flott at den gikk til Lessing!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.