Mannen og jeg har tatt oss vann over hodet, er jeg redd. Neste lørdag fyller Liv 1 år og jeg 34, og vi skal ha to selskaper på én dag. I det første, som er ettårsdag kombinert med dåps-/navnedagserstatning, kommer absolutt hele slekta - vi kan risikere å bli over 50 personer. :dåne: Vi kommer til å måtte be gjestene bistå med kakebakst mv., men må jo også lage noe mat sjøl. Hva er egentlig enklest å lage til så mange? Det må gjerne kunne lages dagen i forveien. Frysemuligheter har vi praktisk talt ikke, dessverre. Det er snakk om lunsj.
Eg trur eg hadde gjort det veldig enkelt, med ferdige brødskiver og diverse koldtbordsrettar som gjestane sjølve kan forsyne seg av + t.d. ein gryterett.
Bestille mat?
Til så mange som 50 stk er det kanskje nesten like billig hvis du finner rette leverandør...
Ellers tenker jeg at en gryterett med tilbehør er lett, matmuffins i ildfaste former med salat til, snitter, pastasalater med hvitløksloff, karbonadesmørbrød. Hm, sikkert andre som har bedre ideer.
Koldtbord der mange av tingene er ferdig laget,
eller en gryte som f.eks Chili con carne (den er rå god dagen etter den er laget). Matprat.no har oppskrift der du kan beregne til antall personer.
Lykke til
Kjøpt masse rundstykker og/ eller oppskåret brød, ost i skiver, skinke, salami, karbonader osv, og lager store smørbrødfat. Enkelt og greit, og noe alle liker. :)
Jeg kom på en annen lettvint ting. Ost og kjeks! Kjøpt masse forskjellige oster og noen typer kjeks, fordel på store fat og pynt med drueklaser og paprika eller noe annet dere liker. :)
Tusen takk, alle sammen! Det spørs om vi ikke ufrivillig kommer til å følge rådet til torsken. :hehehe: Jeg tror egentlig også at en gryte av noe slag er mer lettvint enn koldtbord. Det blir kanskje en kombinasjon av gryte og noen få kalde retter. Blir glad for alle tips!
Skal dere ha mat først, og så kaker, eller skal dere sette frem alt, og så kan folk forsyne seg med det de vil ha? I førstnevnte tilfelle tror jeg det går mer mat enn om den serveres sammen med kakene. :)
Eller den klassiske, vestlandske betasuppen som blir brukt ved enhver anledning som omfatter mer enn 10 personer der på andre siden av fjellet. Koke kraft på knoke, rotgrønnsaker i terninger (så små som du gidder) og god pølse i. Den blir jo bare deiligere om du lager den dagen før. Serveres med flatbrød og smør til.
Kyling og ris og karrisaus? Ser for meg at det blir noen liter med saus, og mannen kan kanskje plukke kyllingen, men det er jo himla godt! Også med grønnsaker ved siden av.
Bacalao er jo en veldig fjong form for gryterett.
Pappa har laget bacalao til 30 gjester ved tre forskjellige bryllup, og også god erfaring med å lage den ferdig dagen før, den blir like god.
Jeg ville ha laget koldtbord selv. Beregn 250 g kjøtt & fisk pr. pers, 1,5 egg til eggerøre pr. person og fire skiver/3 rundstykker pr. pers.
For å gjøre det enkelt bør dere satse på mye av færre ting.
Kjøp inn
spekeskinke
fenalår
røkelaks
gravlaks
noen kilo kvalitetskarbonadedeig (kokken og slakteren) og lag karbonader som bare varmes litt. Stek masse masse løk vedsiden av
lag vanvittige mengder MYK eggerøre med gressløk
noen kilo reker
salat
potetsalat
majonesAlternativt lager du suppe, men da må du låne kjeler, for du må regne mellom 0,75-1 l pr pers. Kjøp kraft på Kokken og slakteren på Adamstuen, kutt alle grønnsakene på forhånd, beregn 2-3-4 poteter (etter str, ca en neve) pr pers, 1 stor gulrot, 1/3 liten purre og kjøp kjøttboller på boks. det holder med 1/4 boks pr. pers. det er litt kraft i boksen også, så det holder sikkert med 1,5 l. kraft + 1 boks pr. 4 pers. Du kan jo spe litt med vann også.
På ettårsdagen til glitterbarnet bestilte jeg de fantastisk gode fiskeburgerne til Hotel Havana, og varmet på brett i ovnen. Serverte med gode hamburgerbrød (rundstykker fra Åpent bakeri), pesto, ost, aioli, salat, sennep, ketchup osv.
Spekemat, koldtbord eller som flere sier: Bestill neo mat.
Vi var i konfirmasjon for ikk elenge siden og de hadde bestilt tapas fra Gunnar Ruud i Oslo. Fyttikatta så masse og god mat. Nammenamm.
Vi serverte Adriennes(vet ikke om det er hennes orginalt, men det er hun som lærte meg de) grove pizzasnurrer på 1 årsdagen til lille. Og jeg tror det var innom ca 50 mennesker, stort og smått.
De var nok ikke mine (Polyanna lærte meg det), men en god ide er det uansett.
Jeg tror jeg ville satset på mat som kan lages flere dager i forveien, litt nå og litt da. Det er jo en begrensning at du ikke kan fryse ned noe. Men en gryterett, noe koldtboraktige ting som er enkle å lage til og eventuelt noen pizzasnurrer (bakes dagen før og varmes lett i stekeovnen før servering) vil nok funke fint.
Skjønner du er skremt om det er typen på boks du har vært borti.
Det er mange slags sodd og god sodd er godt, dårlig sodd er vondt.
Innherredsodd er godt og noen av variantene i fysedisken er faktisk helt ok, men poteter og gulrøtter til.
Alternativt masse fiskesuppe, (type bergensk el) med nystekt loff til. Det er fullt mulig å jukse til posesupper og lure de fleste om du bruker kraft og MASSE fløte og fisk i.
Jeg synes også at Sodd er oppskrytt som festmat, men det er faktisk en matrett de aller fleste liker og det er veldig lettvint - både å lage og å servere.
Det er veldig uformelt, dette her, altså, så det trenger egentlig ikke være avansert festmat. Vi har tilgang til to komfyrer og en del store kjeler på jobben min, der selskapet skal være. Jeg lurer litt på om jeg ikke skal kontakte en kokk vi bruker på jobb og høre om han har noen forslag, slik at vi kan bestille deler av maten hos ham. Penger er for så vidt ikke noe problem i denne sammenhengen. Kjenner at jeg blir stadig mer svett ved tanken på dette selskapet, ikke minst ettersom vi også har invitert en del venner over på kvelden. :skremt:
Hvis penger ikke er en issue ville jeg prøvd å outsource det meste, sagt på fint konsulentspråk. Har du tilgang på kjøleskap på jobben også? Og oppvaskmaskin og servise? Da er jo det intet problem, dette fikser du så lett så. Det er ikke mye forskjell på 20 og 50 gjester, altså. Og så kjøper du noen kule lys og servietter og pynter bordet etter beste evne, så blir det så bra så.
Og de gjestene du får på kvelden kan spise opp alle restene jeg garanterer at du får igjen.
De hjemmelagde bordkortene har du allerede klare, ikke sant?
He-he, jeg tror ikke det blir bordkort denne gangen, men ellers elsker jeg å pusle med sånt. Pynting av bord er noe av det morsomste jeg gjør. Takk for oppmuntring! Vi har i grunnen basert kvelden på et slags restelag, ja. :) Ellers er det en del takeaway-steder i nærheten som vi får ha i bakhånd.
Vi har to "proffe" kjøleskap, ubegrenset med servise og en sånn rask "industrioppvaskmaskin".
Hvis penger ikke er noe problem så ville jeg klint til og bestilt et koldtbord. Ferdig med det. Da kan du slappe av og kose deg med gjestene. Det er ikke mange som er like syke på sjelen som meg og faktisk setter pris på å pusle med sånt til langt på natt og stå opp tidlig og fortsette dagen etter. :gal:
Men det er lizzom ikke noe vits i å lage posesuppe, når man lager det kjappere, billigere og bedre uten? Hvis man allikevel skal bruke god kraft og masse fløte, da er jo suppa nesten ferdig, da. Da er det bare å ha oppi kokte grønnsaker, la fiskefiletene trekke og dynge oppi en haug med reker. :saken er biff:
Jeg blir aldri lurt på sånt, ettersom jeg får vondt i hodet og får nummen følelse av posemat, glutamat er glutamat.
Har Kokken og slakteren åpnet igjen?:hyper:
Husker det stod et skilt om at de skulle legge ned, det var tidligere i sommer, og siden har jeg ikke vært der.
Selvsagt går det an å bruke det som basis, men som festmat? Det må i så fall være absolutt siste løsning om man ikke har tid/ork/plass/fantasi til noe annet. Og det er ikke smaken som nødvendigvis er så forferdelig, men det er ganske mye dritt i sånn posemat.
Å, så flott! Handlet ikke kjøtt noe annet sted før da vi bodde rett ved.
Da blir det lørdagstur til lekeplassen på St. Hanshaugen og handling på Kokken og slakteren!
Jeg er vant til det som korpsfestmat fra mine trønderdager. :D Går ellers ikke av veien for posesupper heller, jeg, men bruker det nok ikke til fest.
Det begynner å ta litt form her nå, men jeg må innrømme at skuldrene er en smule høye - dette til tross for at jeg har en mann i fødselspermisjon som har tatt kontroll over organiseringen. Vi har delegert bort mesteparten av kakene og noen salater, og så har visst mannen bestilt litt tapas. Det blir 10-15 barn, så vi varmer noen pølser også. Jeg tenkte å lage 2-3 langpanner med lasagne, og så blir det litt varmrøkt laks og noe spekemat. Da burde det vel holde? Vi blir nesten 50 personer. Hvor mange kaker (type rund) ville dere ha beregnet til denne forsamlingen?
Takk for svar, Mim! Da tror jeg vi skulle være godt i rute. Jeg baker gulrotkake, mens mannen sier han skal lage to eplekaker i langpanne som vi skal ha is ved siden av. I tillegg blir det bløtkake, sjokoladekake og ostekake.
I nord-trøndelag er sodd et naturlig valg på bryllup, konfirmasjoner, barndåp og begravelser - iallefall i følge min mor. Desserten er gjerne svisekompott om man virkelig skal være urtrønder :knegg: