Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva slags mat er enklest å lage til mange?

#1

Bluen sa for siden:

Mannen og jeg har tatt oss vann over hodet, er jeg redd. Neste lørdag fyller Liv 1 år og jeg 34, og vi skal ha to selskaper på én dag. I det første, som er ettårsdag kombinert med dåps-/navnedagserstatning, kommer absolutt hele slekta - vi kan risikere å bli over 50 personer. :dåne: Vi kommer til å måtte be gjestene bistå med kakebakst mv., men må jo også lage noe mat sjøl. Hva er egentlig enklest å lage til så mange? Det må gjerne kunne lages dagen i forveien. Frysemuligheter har vi praktisk talt ikke, dessverre. Det er snakk om lunsj.

Forslag mottas med takk!


#2

allium sa for siden:

Spekemat, røkelaks, flatbrød og eggerøre.

Eller hvis du vil ha noe varmt, biff stroganoff for eksempel. Lages dagen før og varmes opp. Ris og salat til.


#3

Alfa sa for siden:

Eg trur eg hadde gjort det veldig enkelt, med ferdige brødskiver og diverse koldtbordsrettar som gjestane sjølve kan forsyne seg av + t.d. ein gryterett.


#4

Lykken sa for siden:

Bestille mat?
Til så mange som 50 stk er det kanskje nesten like billig hvis du finner rette leverandør...

Ellers tenker jeg at en gryterett med tilbehør er lett, matmuffins i ildfaste former med salat til, snitter, pastasalater med hvitløksloff, karbonadesmørbrød. Hm, sikkert andre som har bedre ideer.


#5

konemor sa for siden:

Koldtbord der mange av tingene er ferdig laget,
eller en gryte som f.eks Chili con carne (den er rå god dagen etter den er laget). Matprat.no har oppskrift der du kan beregne til antall personer.
Lykke til


#6

Snuppa sa for siden:

Jeg gjorde det enkelt og lagde Meksikansk gryte til hele hurven. Fort gjort og enkelt. Serverte med stekte rundstykker og salat.


#7

torsk sa for siden:

Jeg har skrevet det i en annen tråd tidligere: skikkelig dårlig mat rekker til overraskende mange. :dagens husmortips:


#8

Michelle sa for siden:

Å lage koldtbord er masse arbeid. Ei god gryte m tilbehør er absolutt det enkleste og metter godt.


#9

Snuppa sa for siden:

:knegg:


#10

Bokormen sa for siden:

Oi. Jeg ville enten ha:

  1. Bestilt snitter til 50 personer

  2. Kjøpt masse rundstykker og/ eller oppskåret brød, ost i skiver, skinke, salami, karbonader osv, og lager store smørbrødfat. Enkelt og greit, og noe alle liker. :)


#11

Dragen sa for siden:

Eller 3) Sjekket om Mim var ledig.


#12

Bokormen sa for siden:

Jeg kom på en annen lettvint ting. Ost og kjeks! Kjøpt masse forskjellige oster og noen typer kjeks, fordel på store fat og pynt med drueklaser og paprika eller noe annet dere liker. :)


#13

Bluen sa for siden:

Tusen takk, alle sammen! Det spørs om vi ikke ufrivillig kommer til å følge rådet til torsken. :hehehe: Jeg tror egentlig også at en gryte av noe slag er mer lettvint enn koldtbord. Det blir kanskje en kombinasjon av gryte og noen få kalde retter. Blir glad for alle tips!


#14

safran sa for siden:

:knegg:

Forøvrig; å bestille mat om man har råd til det, er nok det enkleste. Min søster bestilte tapas og det kom de lekreste retter!


#15

Bokormen sa for siden:

Skal dere ha mat først, og så kaker, eller skal dere sette frem alt, og så kan folk forsyne seg med det de vil ha? I førstnevnte tilfelle tror jeg det går mer mat enn om den serveres sammen med kakene. :)



#17

daffy sa for siden:

Eller den klassiske, vestlandske betasuppen som blir brukt ved enhver anledning som omfatter mer enn 10 personer der på andre siden av fjellet. Koke kraft på knoke, rotgrønnsaker i terninger (så små som du gidder) og god pølse i. Den blir jo bare deiligere om du lager den dagen før. Serveres med flatbrød og smør til.



#19

Che sa for siden:

Siden du har bodd i trøndelag bør du servere sodd - DET er enkelt det!...


#20

turi sa for siden:

Gryterett?

Kyling og ris og karrisaus? Ser for meg at det blir noen liter med saus, og mannen kan kanskje plukke kyllingen, men det er jo himla godt! Også med grønnsaker ved siden av.


#21

Blånn sa for siden:

Skulle til å foreslå noe sånt. Det går også ann å bruke frosne grønnsaker og buljong. ;) Ferske rundstykker eller brød til og du har et kjempemåltid!

Ellers lager ofte tanten min ertesuppe når hun skal lage mat til mange!


#22

Aminta sa for siden:

:knegg:


#23

Søster sa for siden:

Bacalao er jo en veldig fjong form for gryterett.
Pappa har laget bacalao til 30 gjester ved tre forskjellige bryllup, og også god erfaring med å lage den ferdig dagen før, den blir like god.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Beklager, Elinblu, jeg er i Bergen på lørdag.

Jeg ville ha laget koldtbord selv. Beregn 250 g kjøtt & fisk pr. pers, 1,5 egg til eggerøre pr. person og fire skiver/3 rundstykker pr. pers.

For å gjøre det enkelt bør dere satse på mye av færre ting.
Kjøp inn

  • spekeskinke
  • fenalår
  • røkelaks
  • gravlaks
  • noen kilo kvalitetskarbonadedeig (kokken og slakteren) og lag karbonader som bare varmes litt. Stek masse masse løk vedsiden av
  • lag vanvittige mengder MYK eggerøre med gressløk
  • noen kilo reker
  • salat
  • potetsalat
  • majonesAlternativt lager du suppe, men da må du låne kjeler, for du må regne mellom 0,75-1 l pr pers. Kjøp kraft på Kokken og slakteren på Adamstuen, kutt alle grønnsakene på forhånd, beregn 2-3-4 poteter (etter str, ca en neve) pr pers, 1 stor gulrot, 1/3 liten purre og kjøp kjøttboller på boks. det holder med 1/4 boks pr. pers. det er litt kraft i boksen også, så det holder sikkert med 1,5 l. kraft + 1 boks pr. 4 pers. Du kan jo spe litt med vann også.

#25

scilla sa for siden:

Jepp !
Dette er en schlager hos oss i sånne anledninger. Mannen min er en rev til å lage Bacalao, den er bare utrolig god.:jupp:


#26

Tallulah sa for siden:

På ettårsdagen til glitterbarnet bestilte jeg de fantastisk gode fiskeburgerne til Hotel Havana, og varmet på brett i ovnen. Serverte med gode hamburgerbrød (rundstykker fra Åpent bakeri), pesto, ost, aioli, salat, sennep, ketchup osv.

Vi var rundt 20 stykker.


#27

Hippie sa for siden:

Til 50 stk hadde jeg bestilt mat.

Vi hadde 21 stk på familiebursdagen til Elias, da laget jeg tapas. Men holdt da på i 2 dager med matlaging også. :knegg:


#28

Bergensis sa for siden:

Trøndersodd

:skremt:

Ingen fan, men veit det blir brukt til festmat enkelte stader


#29

Camomilla sa for siden:

Spekemat, koldtbord eller som flere sier: Bestill neo mat.
Vi var i konfirmasjon for ikk elenge siden og de hadde bestilt tapas fra Gunnar Ruud i Oslo. Fyttikatta så masse og god mat. Nammenamm.


#30

Føniks sa for siden:

Vi serverte Adriennes(vet ikke om det er hennes orginalt, men det er hun som lærte meg de) grove pizzasnurrer på 1 årsdagen til lille. Og jeg tror det var innom ca 50 mennesker, stort og smått.


#31

Adrienne sa for siden:

De var nok ikke mine (Polyanna lærte meg det), men en god ide er det uansett.

Jeg tror jeg ville satset på mat som kan lages flere dager i forveien, litt nå og litt da. Det er jo en begrensning at du ikke kan fryse ned noe. Men en gryterett, noe koldtboraktige ting som er enkle å lage til og eventuelt noen pizzasnurrer (bakes dagen før og varmes lett i stekeovnen før servering) vil nok funke fint.


#32

Dragen sa for siden:

Gunnar Ruud har god og rimelig mat, ja. [url]www.gunnarruud.no[/url]


#33

Maz sa for siden:

Skjønner du er skremt om det er typen på boks du har vært borti.

Det er mange slags sodd og god sodd er godt, dårlig sodd er vondt.

Innherredsodd er godt og noen av variantene i fysedisken er faktisk helt ok, men poteter og gulrøtter til.

Alternativt masse fiskesuppe, (type bergensk el) med nystekt loff til. Det er fullt mulig å jukse til posesupper og lure de fleste om du bruker kraft og MASSE fløte og fisk i.


#34

Dragen sa for siden:

Joda, men hør på torsken - dårlig sodd rekker til langt flere gjester.

Hmmm - fem mugne brød og to råtne fisker mettet fem tusen mennesker?


#35

Che sa for siden:

Jeg synes også at Sodd er oppskrytt som festmat, men det er faktisk en matrett de aller fleste liker og det er veldig lettvint - både å lage og å servere.

forsvarer trønderæren


#36

safran sa for siden:

Dette syns jeg var et dårlig forslag. Posesuppe til fest?!


#37

Bluen sa for siden:

Tusen takk for kjempemange gode forslag!

Det er veldig uformelt, dette her, altså, så det trenger egentlig ikke være avansert festmat. Vi har tilgang til to komfyrer og en del store kjeler på jobben min, der selskapet skal være. Jeg lurer litt på om jeg ikke skal kontakte en kokk vi bruker på jobb og høre om han har noen forslag, slik at vi kan bestille deler av maten hos ham. Penger er for så vidt ikke noe problem i denne sammenhengen. Kjenner at jeg blir stadig mer svett ved tanken på dette selskapet, ikke minst ettersom vi også har invitert en del venner over på kvelden. :skremt:


#38

Ole Brumm sa for siden:

Da lager dere (eller bestiller) koldtbord, også får gjestene på kvelden restene. :D


#39

Dragen sa for siden:

Hvis penger er et mindre problem enn nattesøvn, ville jeg helt klart ha bestilt mat. :erfaren:

[url]www.gocajun.no[/url]


#40

Adrienne sa for siden:

Hvis penger ikke er en issue ville jeg prøvd å outsource det meste, sagt på fint konsulentspråk. Har du tilgang på kjøleskap på jobben også? Og oppvaskmaskin og servise? Da er jo det intet problem, dette fikser du så lett så. Det er ikke mye forskjell på 20 og 50 gjester, altså. Og så kjøper du noen kule lys og servietter og pynter bordet etter beste evne, så blir det så bra så.

Og de gjestene du får på kvelden kan spise opp alle restene jeg garanterer at du får igjen.

De hjemmelagde bordkortene har du allerede klare, ikke sant?


#41

Bluen sa for siden:

He-he, jeg tror ikke det blir bordkort denne gangen, men ellers elsker jeg å pusle med sånt. Pynting av bord er noe av det morsomste jeg gjør. Takk for oppmuntring! Vi har i grunnen basert kvelden på et slags restelag, ja. :) Ellers er det en del takeaway-steder i nærheten som vi får ha i bakhånd.

Vi har to "proffe" kjøleskap, ubegrenset med servise og en sånn rask "industrioppvaskmaskin".


#42

Harriet Vane sa for siden:

Hvis penger ikke er noe problem så ville jeg klint til og bestilt et koldtbord. Ferdig med det. Da kan du slappe av og kose deg med gjestene. Det er ikke mange som er like syke på sjelen som meg og faktisk setter pris på å pusle med sånt til langt på natt og stå opp tidlig og fortsette dagen etter. :gal:


#43

Maz sa for siden:

Jeg kan love deg at mange jukser og du har sikkert blitt lurt selv......

Det går ann å bruke det som basis, men her er det forferdelig å si.

Min fetters koner er sagnomsust for sin fantastiske fiskesuppe. Den brukes i store selskaper og mange snakker om den suppen..

Jeg holdt på å gå i gulvet når hun betrodde meg at det var juks hele greia. Hun brukte pose og litervis med fløte og god fisk oppi.

Hvordan det kom opp, jo jeg spurte om oppskrift eller tips fordi mine hjemmelagede aldri nådde opp til hennes.


#44

Harriet Vane sa for siden:

Men det er lizzom ikke noe vits i å lage posesuppe, når man lager det kjappere, billigere og bedre uten? Hvis man allikevel skal bruke god kraft og masse fløte, da er jo suppa nesten ferdig, da. Da er det bare å ha oppi kokte grønnsaker, la fiskefiletene trekke og dynge oppi en haug med reker. :saken er biff:

Jeg blir aldri lurt på sånt, ettersom jeg får vondt i hodet og får nummen følelse av posemat, glutamat er glutamat.


#45

Cielo sa for siden:

Har Kokken og slakteren åpnet igjen?:hyper:
Husker det stod et skilt om at de skulle legge ned, det var tidligere i sommer, og siden har jeg ikke vært der.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Nye eiere, men mye av det samme personalet og den samme vidunderlige maten. Jeg har vært der to ganger allerede og bunkret opp. Nyydelige saker!

#47

safran sa for siden:

Selvsagt går det an å bruke det som basis, men som festmat? Det må i så fall være absolutt siste løsning om man ikke har tid/ork/plass/fantasi til noe annet. Og det er ikke smaken som nødvendigvis er så forferdelig, men det er ganske mye dritt i sånn posemat.


#48

Cielo sa for siden:

Å, så flott! Handlet ikke kjøtt noe annet sted før da vi bodde rett ved.
Da blir det lørdagstur til lekeplassen på St. Hanshaugen og handling på Kokken og slakteren!


#49

Hippie sa for siden:

:dulte:

Det er litt sånn begravelsesmat i mitt hodet. Kanskje for på landet der jeg er ifra så samles alle til mat etter begravelsen. Og da spiser man sodd.

Innherredssodd i bøtter som ligger i frysedisken er ikke "halvgærlig" - men det er liksom ikke supergodt heller. Blir mett da.


#50

Michelle sa for siden:

Selv om jeg er nesten trønder så er jeg ikke vant til sånn mat som festmat.


#51

Bluen sa for siden:

Jeg er vant til det som korpsfestmat fra mine trønderdager. :D Går ellers ikke av veien for posesupper heller, jeg, men bruker det nok ikke til fest.

Det begynner å ta litt form her nå, men jeg må innrømme at skuldrene er en smule høye - dette til tross for at jeg har en mann i fødselspermisjon som har tatt kontroll over organiseringen. Vi har delegert bort mesteparten av kakene og noen salater, og så har visst mannen bestilt litt tapas. Det blir 10-15 barn, så vi varmer noen pølser også. Jeg tenkte å lage 2-3 langpanner med lasagne, og så blir det litt varmrøkt laks og noe spekemat. Da burde det vel holde? Vi blir nesten 50 personer. Hvor mange kaker (type rund) ville dere ha beregnet til denne forsamlingen?


#52

Harriet Vane sa for siden:

Det går minst 12 pers på en vanlig rund kake.

Lag kaker det er litt "mat" i. Kan anbefale Nigellas Old Fashioned Chocolatecake, eplekake, gulrotkake osv.


#53

Bluen sa for siden:

Takk for svar, Mim! Da tror jeg vi skulle være godt i rute. Jeg baker gulrotkake, mens mannen sier han skal lage to eplekaker i langpanne som vi skal ha is ved siden av. I tillegg blir det bløtkake, sjokoladekake og ostekake.


#54

rajraj sa for siden:

Mmm. Kjenner jeg fikk veldig lyst til å komme ;)


#55

torsk sa for siden:

Kanskje det blir FP-restelag? ;)


#56

Bluen sa for siden:

Ja, det hadde vært noe! Dessverre er det lagt inn restelag allerede samme kveld, så det måtte bli resters rester i så fall. :humre:


#57

Che sa for siden:

I nord-trøndelag er sodd et naturlig valg på bryllup, konfirmasjoner, barndåp og begravelser - iallefall i følge min mor. Desserten er gjerne svisekompott om man virkelig skal være urtrønder :knegg:


#58

gajamor sa for siden:

Kald steik er jo veldig enkelt å lage og servere (med potetsalat o.l. ved siden av).


#59

Adrienne sa for siden:

Altså, jeg er ikke kresen jeg. Bare jeg får kake, så. :ja:


#60

Bergensis sa for siden:

:nemlig:
Kjem til hovudstaden til helga så det hadde passa flott.
Men ikkje sodd. Då blir det Burger King i stadenfor:cool:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.