Uff så på dette på svensk tv i går. Det var som å se mye av matbordet våres.
Hvorfor skal det være så vanskelig å virkelig se hva man putter under nesen? Syns det til tider er vanskelig å opprettholde et godt kosthold. Ikke har jeg timer å stå på kjøkkenet å lage i stand mat.
Det jeg også tenkte litt på, hvordan skal man vite om alt? Hva som er sunt og usunt? I går fikk de ikke spise den laksen de alltid hadde spist. Når jeg fikk høre hvorfor, ja da fortsod jeg, men hvordan skal man vite på forhånd? Altså, jeg sette meg ikke inn i alt? Gjør dere?
Økologisk har vi ønske om å bruke mye av, men med de prisene som fortsatt er, så har vi rett og slett ikke matbudsjett til det.
Har dere noen bøker å annbefale om hva som er et godt kosthold? Vet jo mye, men godt å ha konkrete oppskrifter å føge.
Nå skal fryseren renskes og nye ting skal inne. Hjelp gjerne til med å skrive opp hva som bør ligge der.
Denne familien skal fra nå av legge om hele kostholdet!
Jeg synes bøkene til Fredrik Paulun og Fedon Lindberg er fine.
De skriver mye om kosthold og ernæring, og i tillegg inneholder bøkene oppskrifter som er greie å lage og smaker godt.
Jeg vet hvor vanskelig det der er, og jeg ønsker deg lykke til. Det gjelder å gjøre SMÅ endringer om gangen tror jeg. Bytte ut kneipp med det groveste brødet dere klarer å spise, bytte ut margarin med smør (det anbefaler faktisk ernæringsfysiologen i svenske Du er hva du spiser også, så jeg), bytte ut hvit pasta og ris med fullkornsvariantene, spise mer linser og belgfrukter i stedet for poteter, tenke proteiner når det gjelder både pålegg og middag osv. Etterhvert går det av seg selv. :klemme:
I tillegg til det Iset sier tror ejg der ekan begynne med å si f.eks max 2 farsemidager (kjøttdeig osv. ) i uka. Hvis dere ikke spiser det noe særlig, kan dere redusere til en. Veldig mange retter kan reint kjøtt fint erstattes. Jeg bruker kyllingfilet til spaghetti og tomatsaus. Ta det ett steg av gangen, og lykke til
Hoveproblemet vårt er halvfabrikat. Pasta, lasagne, taco osv. Det blir mye sukker i løpet av uken også, ikke bevist, men det sniker seg inn. Nugatti, frokostblandinger, ja alt for å få det til å gå litt fortere.
Derimot hva vi er flinke til, er grønnsaker, salater og frukt. Vi må få mere rene produkter i hus. Kyllingfilet spiser vi ofte, men ikke ofte nok. Rene fiskeprodukter istedenfor gratenger, kaker o.l Prøve meg på å lage hjemmelagede produkter istedenfor.
Godteri er vi litt kroniske på, i alle fall meg. Youghurtnøtter, skjokolade osv. Potetgull er ikke det verste problemet.
Sukkerbrus drikker vi ikke, men kaffe er jeg ram på. Går hvertfall en liter om dagen.
Et tips er å bruke en søndag og lage masse hjemmelaget mat som du hiver i fryseren. Fiskegrateng er ypperlig, da hiver du den i masse aluminiumsformer og fryser ned, så er det bare å ta ut en form og slenge i ovnen en dag du ikke gidder å lage noe spesielt. :D
Lasagne likeså.
Jeg har vært lat i dette svangerskapet, orker ikke tanken på å slave foran komfyren, så det som har vært vår redning har vært ildfaste former med mat som kan slenges i ovnen. Jeg lager feks. gratinerte kyllingformer med grønnsaker, saus og ost osv. Blomkålgrateng er også veldig raskt og enkelt og der kan du slenge oppi frossen blomkål (som du feks. har kokt i 1-2 minutter først og så fryst ned i buketter), skinke, sopp, løk, brokkoli, hvitløk og annet du liker, og så bare slenge over en rask saus av melk eller fløte kokt opp med 1-2 pakker kremost med smak (hvitløk er snadder) og så litt ost på toppen.
Lager du lasagne fra Toro kan du tilsette ekstra grønnsaker og bruke fullkornsplater og vips er den sunnere enn den ville vært ellers. Sånne små endringer er verdifulle.
Forresten, nå er det like raskt og lage en lasagne fra bunnen av om du lager opp en stor porsjon god kjøttsaus og fryser ned i porsjoner. :)
Hm. Er ikke den norske oppdrettslaksen er født i tanker inne, men flyttes ut som smolt og vokser opp i mærer i havet? Det var da slik det foregikk da jeg for hundre år siden jobbet i bransjen. Det var i alle fall ganske så strenge regler på medisinering av oppdrettsfisk og ikke minst på hvor lang tid det måtte gå fra medisineringen var avsluttet og til man kunne slakte fisken. Kan ikke se for meg at reglene er blitt slakkere.
Spis i hovedsak ren mat. Altså ren fisk og rent kjøtt fremfor farseprodukter. Litt grovere brød, litt mer frukt og grønt. Om du kan, så dropp ferdigproduktene, der er det mye guff.
Denne snuoperasjonen tok vi for en tid tilbake. Jeg levde i den tro om at jeg hadde det for travelt til sunne middager og middager fra bunnen. Det var ikke tida det sto på, men vanen.
Som Iset sier er det lurt å starte med å bytte brødet til det groveste, pasta og ris til fullkornsvarianter og å bli kronisk leser av næringinnholdet i mat når du handler. Det tar tid i starten, men jammen er det verdt det.
En annen smart ting er å dele uka opp i lørdag og hverdager. Om man lever sunt i ukene er det ikke noe problem med boller på lørdagen (gjerne grov variant) og ett glass brus.
Vi begynte med dette i januar. Og følte ikke det ble noe "stor" omlegging eller stort offer. Vi tok til og med av noen kilo i samme slengen.
Mannen blir mye fortere mett f.eks om vi spiser fullkornspasta eller ris.
I helgene koser vi oss med altslags. Men det blir ofte i samme sjangeren.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.