Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Luciaboller/kaker

#1

Azi sa for siden:

Eller hva det nå heter.. :sparke:

Har noen god oppskrift der man skal bruke Zafran i de bollene? Jeg har hatt lyst på siden juni. Men nå klarer jeg ikke lenger vente med å få smake igjen!


#2

Jinx sa for siden:

Mener du lussekatter?


#3

Left sa for siden:

Vi lagde lussekatter av vanlig bolledeig tilsatt gurkemeie i bhg der jeg jobbet, men det finnes sikkert oppskrift på "ekte" lussekatter :)


#4

Azi sa for siden:

Jepp! :D

Noen som har prøvd denne oppskriften fra detsoteliv?

5 gram safran er jo alt for mye jo for kun 30 boller. ca 6 tråder gir jo 3 dl.
Det er jo 500 kr jo bare på safranen!

www.detsoteliv.no/


#5

Left sa for siden:

Smaker det så veldig mye av den safranen da? Er det ikke mest for fargen sin skyld? Da kan man like gjerne bruke gurkemeie som koster en brøkdel av prisen, men som gir like fin farge.


#6

Azi sa for siden:

Det smaker godt med safran, men ikke alt for mye av det. Det blir for søtt rett og slett.

Men det er jo forskjell mellom safran og safran da. Jeg får mine spesialbestilt ifra Iran. Men jeg er så gjerrig med å bruke, selvom jeg har snart nesten 400 gram! :sparke:


#7

Left sa for siden:

Da kan du lage med ekte saker :)

Jeg tror aldri jeg har smakt lussekatter med ekte safran i - det blir litt som gule boller det jeg har spist tror jeg :knegg:


#8

Azi sa for siden:

Ja, kanskje jeg skal sende deg noen sammen med linsene? :D


#9

Left sa for siden:

Ha ha kanskje du skal gjøre det ja - ekte vare :knegg:


#10

Azi sa for siden:

Lurer på hvordan man sender boller i posten! :knegg:


#11

safran sa for siden:

Innvandrerbutikker selger meg billig.


#12

Toffskij sa for siden:

Det smaker mye av safran. Det er ikke bare for fargens skyld, safran er verdt hver krone! Jeg pleier å lage lussekatter av bolledeig med ekstra smør og sukker (ca. 50 % mer enn i vanlig bolledeig), og gjerne med en eggeplomme i også. Og et halvt gram safran. Det skal være litt luksus!


#13

Toffskij sa for siden:

Safran er selvfølgelig velkommen til å ta alt dette helt personlig. :humre:


#14

Azi sa for siden:

Men tar dere tørr eller mykgjær i?


#15

safran sa for siden:

:kry:

:kry: Humøret steg akkurat med ti hakk.


#16

Toffskij sa for siden:

Jeg pleier å bruke fersk gjær, men det er fordi jeg har et vanskelig og antagelig irrasjonelt forhold til tørrgjær. Men Mim får tørrgjær til å virke, så det er sikkert bare tull.


#17

Left sa for siden:

Der ser du hva jeg vet :knegg:


#18

Propella sa for siden:

Det er ikke mange som liker safransboller har jeg funnet ut. Jeg kommer fra Sverige og der er det vanlig å safran i luciabollene. Vi (les mamma) baker det for meg. Ingen norske som har fått smake bollene liker det. Merkelig, det som er så godt :nam:


#19

Obelix sa for siden:

Gurkemeie setter smak hvis man bruker for mye :erfart: Og det smaker ikke godt.
Men det blir gule boller da.
Bruker ellers vanlig bolledeig, men vaniljesukker istedenfor kardemomme.


#20

Azi sa for siden:

ÅÅ jeg elsker lussekattene i fra Sverige. Husker for ett par år siden, da vi bodde i Gøteborg. Bakeri rett under oss og med all verdens godsaker. Gledet meg hver høst da lussekattene kom! Det var så godt!


#21

Nenne sa for siden:

Jeg har pleid å bruke den oppskriften som står på melkekartongene når det nærmer seg jul. Jeg tror jeg har skrevet den ned hjemme, jeg kan se etter i kveld. I den oppskriften, på omkring 30 boller tror jeg det er, er det 1 gram safran. Det smaker helt tydelig av safran, men det er ikke for mye. Lussekattene blir skikkelig gule og fine og smaker deilig. :)


#22

mamaria sa for siden:

Søk på svenske sider.
Jeg elsker svenskenes boller og lussekatter.
Der jeg brukte noen uker av sommeren et par år hadde de safran også i de vanlige bollene.
Gurkemeie og safran kan ikke sammenlignes, safran gir en helt spesiell smak, og gurkemeie gir kun farge, men får du for mye smaker det vondt..
Jeg tror forresten safran i "pulver/korn" er litt annerledes å måle med enn den du beskriver, direkte fra Iran(?) Når jeg kjøper safran i sverige så er det en bitteliten pose, koster vel ca 10-20 kr, og oppi er det ett eller to gram, og det holder til en stor porsjon.:ja:


#23

Che sa for siden:

Tørrgjær må ha det litt varmere enn 37 grader for å funke - det er tipset..Men jeg er litt som deg jeg og altså. Fersk gjær til søt gjærdeig.

fikk umåtelig lyst på lussekatter

Forøvrig pleier Svenskene å bruke SIRUP i søt gjærdeig i stedetfor sukker - gir saftigere bakst altså!


#24

daffy sa for siden:

Jeg fikk akkurat Spis Bedre i hus, der er det oppskrift på en mandelfylt safrankrans som ser helt himmelsk ut! Si ifra hvis du vil jeg skal legge inn oppskriften.


#25

Tuneland sa for siden:

Det er da lenge igjen til luciadagen!:eek:

Jeg bruker forøvrig vanlig bolledeig og tilsetter gurkemeie istedet for safran. Men det er bare fordi jeg ikke er så glad i safransmaken.


#26

Azi sa for siden:

Ja takk, det hadde vært kjempe snilt om du ville det!


#27

Fluke sa for siden:

Hvor ble det av oppskriftene som ble lovet her? :gruble: :sent ute:


#28

Karamell sa for siden:

Jeg har en kjempegod oppskrift. Laget nylig trippel av den.
:hente:


#29

Nenne sa for siden:

Skal vi se om jeg husker den da.

150 gram smør
5 dl helmelk
1 pakke gjær
1 gram safran
0,5 ts salt
150 gram sukker
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Smelt smør og bland med melken og varm opp til passe temperatur. Bland i gjæren. Ha i safran, salt og kardemomme. Bland mel og sukker og ha det i væsken. Heves til dobbel størrelse og bakes ut til 30 Lussekatter. Etterhev i 15 minutter, pensle med egg og pynt med rosiner. Stek så i 12-15 minutter på 225 grader.

Jeg huska det! :værsågod:


#30

Karamell sa for siden:

2 gram safran eller
10 gram gurkemeie (jeg heller på til det blir gul-gult!)
1/2 liter melk
50 gram gjær (vi brukte tørrgjær)
200 gram smør
1 pisket egg
1/2 ts salt
3 dl dukker
1 dl (50 gr) skåldete, hakkete mandler (kan sløyfes, jeg har aldri brukt det pga allergi)
2 liter (ca 1 kg) hvetemel

rosiner til pynt.


#31

Dixie Diner sa for siden:

I morgen er det Lucia. :D Må bakes her i huset da (igjen!).
Jeg bruker selvsagt safran, da gurkemeie smaker helt annerledes. Bruker mye gurkemeie i mat (feks. ris), men aldri i søt gjærbaskt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.