Jeg har en stor pakke gjær i kjøleskapet.
En pakke som veier 1 kg.
Min kjære er baker og han tok den med fra jobben.Og jeg har vrkelig bakt i dag.Ferske rundstykker til froskost med solsikkekjerner,pinjekjerner,havregryn og masse snadder
Men det ser nesten ikke ut som jeg har rørt gjærpakken.
Noen som vet hvor lenge slikt holder seg?
Kan jeg fryse fersk gjær?
Tja, den held seg nok ei god stund i kjøleskåpa iallfall. Eg leita fram 3 pakkar fersk gjær som skulle brukast til bolledeig i går + 3 pakkar gjær som gjekk ut på dato 5.september som skulle kastast. Eg bakte i veg, og oppdaga då deiga var sett til heving, at eg hadde brukt dei tre pakkane som skulle kastast, og dei andre låg pent igjen på benken bak noko anna....:sparke:
Eg tenkte så vidt under prosessen at gjæra såg då verkeleg ganske tørr ut, men med minste springande rundt hadde eg eigentleg nok med å passe på at ho ikkje reiv ned alt frå benken, så det slo meg ikkje at eg burde sjekke datoen på gjærpakkane. Men, bollane vart kjempegode dei, og bortimot like luftige som dei brukar å vere.
Et stykke gjær på en hel kilo? Blir nesten redd ved tanken, det er jo levende greier. Før du vet ordet av det starter den å vokse, og konsumerer alle andre varer i kjøleskapet. Den bryter døren med et brak, og legger ut på jakt etter mer føde. Veksten må fortsette, ødeleggelse er resultatet!
:lukker døren til skapet hvor tørrgjæren står forsiktig:
Vi lærte på heimkunnskapen at Gjær fint kan fryses. (Ser for meg tegning av at gjær ligger og sover på kuldegrader og at gjæren er død om den får det varmere enn 37 grader) elefanthukommelse
Ikke helt borte, beskrivelsen av min Blobb, i alle fall. Hun spiser absolutt alt på sin vei for tiden – så sant det ligger på gulvet, så klart. :knegg: