Mannen skal feires. Han har i alle år fantasert om mormors deilige eplekake og i fjor fant jeg en oppskrift, av alle sted i Vi i villa. Mannen ble blank i øynene da kaken viste seg å ligne på mormors. Nå er siden med oppskriften lagt ned og vi fortviler!
Har noen oppskriften, evt en god oppskrift på epleterte de vil dele?
Gikk i "pappen" for å finne siste nr av Vi i villa.
Leita gjennom bladet flere ganger, men fant ingen oppskrift. Verken elpeterte eller noe annen form for mat.
Kan det ha vært i et annet blad?
Ltt lettere om du forklarer litt mer hvordan den er.
Har flere oppskrifter på epleterte.
Bunn:
250 g hvetemel
150 g smør
1 egg
75 g sukker
1/2 ts salt
1/2 ts vaniljesukker
Fyll:
500 g epler
4 eggeplommer
90 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2 dl kremfløte
Smuldre smør og mel til en grov masse. Tilsett sammenvispet sukker og egg. Elt deigen raskt sammen. La hvile kaldt i en time.
Forvarm ovnen til 215°C. Kjevle ut deigen til en 30 cm stor sirkel. Smør en rund pai-form. Kle formen med deigen. Skjær av overflødig deig i kantene. Skrell eplene og skjær dem i båter uten kjernehus. Anrett eplebåtene over deigen. La steke i 15 min.
Bland sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og kanel. Pisk inn fløten. Hell blandingen over eplene, la steke videre i ca 35 min.
Serveres varm.
Epleterte (litt mer avansert)
125 g smør eller margarin
1/2 dl sukker
3 dl hvetemel
1-2 eggeplommer
litt vann Fyll:
1 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl melk
1 ss sukker
1 ss smør
1 egg
vaniljedråper
1 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl hvitvin
1 1/4 dl sukker
700 g faste, syrlige epler
3 ss aprikosmarmelade
Rør smør og sukker hvitt. Arbeid inn mel, eggeplommer og så mye vann at det blir en fast deig. Kna den lett.
Kjevle deigen til en tynn leiv og kle en rund form med den. Prikk deigen godt og fyll i et lag tørre erter. Stek bunnen gyllen og sprø nederst i ovnen ved 200 C i ca 35 minutter. Fjern ertene.
Rør sammen hvetemel, melk og sukker. Tilsett smør og varm blandingen til den tykner.
Ta kremen av varmen og rør inn egg og vaniljedråper. Varm så kremen igjen og la den trekke uten å koke et par minutter. Avkjøl kremen og bland inn vispet fløte.
Kok en lake av vin og sukker.
Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i tykke skiver. Kok dem så vidt møre i laken. La dem renne godt av.
Bland aprikosmarmeladen i laken og kok till det er en tykk masse.
Fyll eggekremen i tertebunnen. Arranger eplene høyt på kremen. Pensle aprikosmarmeladen over og gratiner i ovn 1-2 minutter.
75 g smør eller margarin
100 g sukker
50 g halve valnøtter
750 g syrlige epler
Til deigen:
160 g mykt smør
200 g sukker
saft og revet skall av 1 sitron
4 egg
360 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 knivsodd salt
Kle en 28 cm springform med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 180-200°C. Smelt smøret og fordel over bunnen av formen. Strø over sukkeret og legg valnøttene som en krans rundt kanten av formen. Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær i skiver og legg dem ringformet i formen. Fortsett med valnøtter og epleskiver til alt er lagt i.
Rør sammen smøret, sukkeret og sitronskallet. Rør inn eggene litt etter litt, deretter siktet mel iblandet bakepulveret, så saltet og sitronsaften.
Hell deigen over eplene og stek kaken på nederste rille i 50-60 minutter. Ta kaken ut og la den hvile i 10 minutter. Hvelv kaken over på en rist og fjern aluminiumsfolien. Avkjøl og server.
Tusen takk for gode oppskrifter, de skal prøves. Jeg kontaktet Vi i villa og de sendte (endelig) oppskriften:
Mørdeig:
100 g smør/margarin
100 g sukker
2 ss vann
1 eggeplomme
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
[size=2][/size] Fyll:
2 epler
ferdig vaniljekrem
[font=Verdana,Arial,Helvetica,Sans Serif][/font]
Rør smør og sukker hvitt. Rør i eggeplomme, vann og mel med bakepulver. Ha 2/3 av deigen i en rund, bakepapirkledt form. Klapp den til. Skrell og riv eplene over deigen. Strø litt sukker over.
Fordel vaniljekrem oppå. Resten av deigen rulles i pølser og legges i gittermønster over.
[font=Verdana,Arial,Helvetica,Sans Serif][/font]
Stek kaken ved ca. 175 grader i ca. 40 minutter.
Kaken ble like god som vi husket den og så enkel at det nesten er flaut.
Jeg har laget den både med opprevet eple (rivjern) og eplebiter, i går ble det biter av 3 gode epler. Stekte den i en mindre springform (20cm i diameter?) og brukte hele pakken vaniljekrem. Kaken ble ikke kjempehøy, men vil heller ikke karakterisere den som lav eller slunken. Bunnen hever seg ikke nevneverdig og det avhenger nok også litt på hvilken mengde epler man bruker....
Konklusjon:
God
Kjapp
Superenkel
Anbefales!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.