Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Min luke handler om pepperkakehus. Mannen min og jeg har bygget pepperkakehus stort sett hver jul siden 2005, og det har blitt den viktigste voksenjuletradisjonen i hjemmet vårt. I denne luken vil jeg gjerne dele noen av de viktigste erfaringene vi har gjort i disse årene, samt oppskriften på et av husene vi har bygget. Litt ekstra refleksjon rundt konseptet pepperkakehus(bygging), hører også med.
I dag skal vi bygge dette huset.
Byggforskrifter
SINTEF har en praktisk og informativ byggforskrift for pepperkakehus: "Spiselige byggverk – pepperkakehus", BAK10. Denne bør alle seriøse pepperkakehusbyggere sette seg inn i og følge.
Ingredienser
Sant å si, så har vi best erfaring med å bruke kjøpedeig til pepperkakehus, da vi synes at hjemmelaget deig hever seg for mye. Pepperkakehus av hjemmelaget deig smaker dog veldig mye bedre, så hvis du prioriterer smak fremfor høy pepperkakebyggepresisjon, anbefaler jeg vedlagte oppskrift på "Oldemor Hildurs pepperkaker": en utrolig god oppskrift, som jeg har fått av Harriet Vane.
I tillegg til deig, trenger du en halvfull stekepanne med sukker til smelting. (NB! Varmt! Se tabell 135 i BAK10 for "Vanlige ulykker forbundet med høy temperatur, samt forebyggende tiltak".)
Du trenger også 1–1,5 kg melis til pynting, avhengig av dekoreringsgraden, 3–6 eggehviter til melisglasuren, samt godteri etter eget ønske til pynt. Dersom melisglasuren skal farges, trenger du også konditorfarge til dette.
Helt til slutt trenger du tilstrekkelige mengder rødvin. (Optional) Vi gjør for øvrig oppmerksom på at akkurat dette utstyret ikke er i tråd med gjeldende forskrifter. Se BAK10, punkt 136. Dette punktet er heller ikke i tråd med forskriftens punkt 133 "Barnearbeid". Jeg anbefaler å kutte denne ingrediensen hvis du tenker å bygge huset sammen med et eller flere barn. Jeg advarer dog om at denne modellen kan være lite barnevennlig.
Nødvendig utstyr
Et stort, tungt kjevle er obligatorisk. Likeså kjøleskap – med mindre du er hard core, slik min mormor var: hun kjevlet alltid ut julebaksten i kjelleren. Og vi snakker ikke om noen snill kjellerstue da altså. Vi snakker om en iskald råkjeller fra 30-tallet. Ja, jeg mener ikke at man skal kjevle ut deigen inne i kjøleskapet (igjen, med mindre du er virkelig hard core), men deigen skal ligge kaldt absolutt hele tiden, bortsett fra når den bakes ut. Restene legges tilbake i kjøleskapet og brukes først når all den nye deigen er oppbrukt.
Skape kniver og vinkelhake er et must. Jeg bruker kokkekniv til å skjære ut de lange delene og grønnsakskniv til å skjære ut detaljer og hull. Vinkelhaken er nødvendig for å rette opp sider og hjørner når deigbitene er lagt på brettet. Ekstra store deler kan med fordel kjevles og skjæres ut rett på stekeplaten.
Du trenger også en saks til å klippe ut papirmalene med, samt en penn eller blyant til å notere på malen hvor mange peppekakedeler av den aktuelle malen du har brukt. Husk at noen av delene skal kopieres mange ganger, og det er dumt å lage for få og kjedelig å lage for mange.
NB. Det er linket til malen nederst i dette innlegget.
Å sette begrensninger
Prosjekter har en tendens til å eskalere, hvis man ikke passer på. Vi bygger alltid pepperkakehuset på det samme fatet hvert år. Faktisk er den eneste absolutte regelen vår når det kommer til pepperkakehuskonstruksjon, at ingen hus skal gå utover grensene for dette fatet. Denne regelen forhindrer ekspandering i bredden og dybden. Senere års studier har vist at en pepperkakehusboks hadde vært lurere enn et peppekakehusfat; boksen ville nemlig også forhindret ekspandering i høyden.
Utføring
Klipp ut delene fra malen. Merk de delene som skal bakes flere ganger grundig.
Deigen kjevles ut i henhold til forskriftsmessig tykkelse og skjæres ut med kniv.
Merk at ved bygging av passivpepperkakehus, sier forskriften at massen bør valses ut til en tykkelse på 4,5 mm. Dette krever i sin tur lengre steketid. Jeg gjør oppmerksom på at modellen ikke er testet som passivpepperkakehus og at et vellykket resultat følgelig ikke kan garanteres.
Videre om utførelse sier BAK10:
Videre:
Etter steking skal du ha oppnådd følgende resultat:
Avkjøl delene helt før du begynner å sette dem sammen med smeltet sukker.
Merk at de fire første sidene i maldokumentet limes sammen til dette resultatet.
Dette kan med fordel brukes som underlag for pepperkakehuset, slik at du monterer de ulike delene rett på papiret. (Papiret kan du etterpå dekke over med melisglasur, bomull eller andre ting som dekker godt. Se for eksempel bildet øverst.
Dekorasjon
Til pynting bruker jeg melisglasur. Denne lages på følgende måte:
4 eggehviter, piskes stive
1 dråpe sitronsaft blandes i
Melis til passe mengde. (Jeg vet at vi hater oppskrifter som sier slik, men det finnes altså ikke noen måte å beregne mengden melis på, siden den avhenger av størrelse på eggene og mengden eggehvite i forhold til plommen. Bær over med meg.)
Bland melis med eggehvitene til du har en ikke-rennende, men ikke helt stiv masse. Pisk deretter blandingen med miksmaster. Ikke nøl med å helle i mer melis hvis du tror at blandingen ikke blir tykk nok. Pisk lenge (minst ti minutter).
Test om massen er ferdig ved å klemme sammen en liten mengde glasur mellom tommel og pekefinger. Dersom glasuren lager en spiss "fjelltopp" på begge fingrene når du drar dem fra hverandre, er den klar til bruk. Dersom fjelltoppene faller ned raskt, trenger du mer melis. Dersom glasuren kjennes tykk nok ut, men ikke topper seg, har du enten ikke pisket lenge nok eller trenger mer melis.
Pynt til slutt med godteri etter foretrukket type.
Da skulle du være godt rurstet til å bygge pepperkakehus.
Jeg har laget pepperkakehus to ganger i mitt liv, og de ble ikke akkurat minneverdige. Og så leste jeg og lo godt av SINTEFs byggforskrift. Det er nok der jeg har sviktet. :nemlig:
:tilber:
Bøyer meg i støvet, virkelig!! Fantastisk! Etter jul skal jeg vise denne til mannen, så kan han øve seg hele 2013 før han går i gang med noe av dette kaliberet :knegg: . Flott luke!
Fantastisk! Dere er skikkelig flinke, jeg har jo sett et par av de husene/slottene live også. Og det er ingen tvil om at dere gjør jobben grundig! :D
Byggeforskriften er kjempefin. Og instruksene dine var jo veldig informative og grundige også - vi har ikke prøvd oss på å bygge noe på årevis, men jeg får jo alltid lyst når jeg ser hva dere greier!
Mal og bilde oversendt husets byggherre, så får vi se hvar det blir til her. Jeg mistenker det blir en del kjefting hvis han går i gang med noe sånt. :humre:
BAK10 Er hysterisk, og slottet deres er imponerende! Jeg står i støvskyen med rennende øyne og innser at mine to små vokser opp med store mangler i sitt liv, for sånne byggverk vil aldri oppstå her.
Jeg prater til alle hvert år om De Jeg Kjenner som lager fantastiske peperkakebyggverk . Jeg har til og med vist fram bilder av deler og slikt.
:hjerter:
Jeg har etter flere års forsøk innsett at jeg aldri, aldri kommer til å greie å bygge noe slikt. Så derfor elsker jeg at dere gjør det, slik at jeg bare kan beundre.
Tusen takk for hyggelige kommentarer, alle sammen. Det var egentlig ikke meningen å poste enda et "Se så fine pepperkakehus vi bygger"-innlegg. Denne gangen var hovedpoenget først og fremst å dele fremgangsmåte og tips og triks. :flau:
Ja, det bør gå veldig greit. Hvitvin eller øl burde fungerer veldig fint. Jeg er litt mer skeptisk til effekten av sprit, men for all del. Det kan sikkert gi en morsom vri, både på konstruksjonen og på dekorasjonen. :nemlig:
Siden vi reiser vekk i år, vet jeg ikke om vi prioriterer dette, men kanskje. jeg har nylig fått ideen om å bruke pastamsakin til utvalsing av deig. Det er tids- og arbeidsbesparende i fht å produsere mindre elementer.
Jeg skulle ønske vi greide å få gjennomført noe likt her. Men jeg er vel egentlig den eneste som ønsker det. Man skulle tro st to stk hankjønn kunne ha vært bittelitt interessert i bygningsarbeid.
Helt fantastisk, rett og slett. Vi har så lyst å bygge dette huset. Jeg skrev ut malen i dag, men syns delene så så små og knuslete ut. Skal (kan) den skrives ut i A3?
Mrs. Longbottom. Jeg tror det er A4 som er rett, men jeg skal dobbeltsjekke med mannen når han kommer hjem. Delene er ikke store. De er til gjengjeld ganske mange. :)
Dere er virkelig eksepsjonelt flinke pepperkakehusbyggere. Jeg får alltid lyst til å bygge selv når jeg ser bildene, det er flere år siden pepperkakehus for min del. Men kanskje en dag. :)
Her prøver jeg meg på noe sprell annahvert år,og jobber iherdig med å få med mannen. Han kommer gjerne når jeg kjefter på kjøkkenet med brennmerker etter sukkerlimet.
Og prøver å ta æren for verket mitt etterpå,fordi han er den reddende ridderen min :knegg:
( I år står Eiffeltårnet for tur,(og jeg vet allerede at jeg har tatt meg vann over hodet,men må jo prøve)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.