Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er det som gjør pølser til søppelmat?

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg innrømmer det, jeg har ikke satt meg helt inn i denne pølsegreia som tydeligvis alle andre har. Kanskje fordi vi sjelden spiser pølser her i huset? Mannen liker ikke så godt vanlige pølser, han foretrekker sånne grove italienske Salzitia-pølser eller hvordan det skrives. Her inne har jeg jo forstått at pølser er verre enn både sjokolade og rent sukker omtrent, det er vel omtrent det aller verste man kan spise, virker det som. Hvorfor?
Jeg har googlet på det og blir ikke så mye smartere. Såvidt jeg vet inneholder pølser kjøtt, potetmel, krydder og av og til melk. Fett er jeg IKKE redd for, men er det det at mange mener det brukes restekjøtt, øyne, ører osv i pølsene?

Jeg fant denne linken, her står det mye om pølser, men ingenting som er særlig negativt. Men de lyver kanskje siden det er Gildes egne folk som står bak artikkelen? :blånn:


#2

him sa for siden:

Tror det er fettet som gjør at folk synes det er søppelmat. Vossakorv er best synes jeg. :riktig: Jeg må innrømme at jeg synes det er litt ekkelt med naturtarm når jeg tenker på det. Generelt sett bruker jeg ikke å tenke på hva jeg spiser når jeg spiser det, sparer meg for mye. :knegg:


#3

Dixie Diner sa for siden:

Hvis det bare er fettet så må jo pølser være supersunt siden jeg mener mettet fett ER sunt. :knegg:

Huff ja, jeg får også litt "kreglå" av å tenke på at det faktisk er TARM rundt pølsene, men jeg prøver å ikke tenke på det. Isj!


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Mener du at mettet fett er sunt? Er det ikke opplest og vedtatt at mettet fett gir hjerte- og karsykdommer da? :confused:

Jeg må faktisk erkjenne at jeg ikke synes dyretarmer er ekle å spise. Jeg innser at jeg er rar altså. Men det blir bare ikke ekkelt, uansett hvordan jeg vrir og vender på det.


#5

Jinx sa for siden:

Ja det lurer jeg også på...Eller forsåvidt ikke jobba på Shell i 5 år og la på meg 10 kilo....Så vet jo at det ikke er sunt...Wiener i lompe er godt!


#6

Hyacinth sa for siden:

Det kommer an på hvem du spør.

Jeg prøver å holde meg til umettet fett.


#7

Hyacinth sa for siden:

Noen mener også at det er kombinasjonen mettet fett - raske karbohydrater som er det verste. F.eks. pølser i brød. ;)


#8

Dixie Diner sa for siden:

VELDIG delte meninger om dette innen fagmiljøene. Har diskutert det litt her:

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=21734&highlight=jensen

Men dette med pølser, dere som sier det er søppelmat, er det altså kun fettet dere tenker på da?


#9

cilen sa for siden:

Er det ikke det lyse pølsebrødet og ketchupen? Selv spiser jeg ikke pølser, men det er fordi jeg er veggis. Man får jo grove pølsebrød, og masse godt tilbehør, og da er det vel like greit som annen mat?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Lompe er jo forsåvidt ikke så sunt da, men uansett så er det mye sunn mat man kan legge på seg av, samme hvor sunn den er. :)


#11

Dixie Diner sa for siden:

Har aldri hørt snakk om verken pølsebrødet eller ketchupen i slike diskusjoner, det er alltid PØLSENE som får gjennomgå. :hmm:


#12

Jinx sa for siden:

Ja kan vel ha en kombinasjon av all smågodtet som også ble spist....Farlig å jobbe på bensinstasjon...


#13

Hyacinth sa for siden:

Jeg foretrekker å spise rent kjøtt eller ren fisk, altså ikke blandingsprodukter. Det bruker vi svært sjelden.


#14

DM sa for siden:

Ja, hva er forskjellen på en tarm og en arm? :p Det var ikke det jeg skulle si, men så var det det som kom ut av fingrene mine, og siden jeg synes den var hysterisk morsom selv, så lar jeg den stå (vel vitende om at folk flest ikke synes den var morsom, at de vil tenke at en ku ikke har armer, at den var blaut osv, men der har dere min humor, det er nettopp det som gjør det hele så morsomt. :rofl: Akkurat som de der vitsene som går noe alá dette: "Det gikk en mann langs en vei, så kom det en dame syklende i luften, men det gjorde ikke noe for han hadde en tante i amerika." :haha: snakker vi humor nå, og det som gjør det hele så supermorsomt er at folk flest bare blir slik: :confused: når de hører den. Men nå har jeg sporet godt av. :glis: )

Vossakorv er forresten fælt.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes egentlig pølsebrødet er verre enn selve pølsene.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Egentlig? Det ER verre, MYE verre. :nemlig:


#17

Left sa for siden:

:latter:
Vossakorv er kjempegodt, med rotmos og kokte poteter :)
Jeg spiser andre pølser også, men velger ofte den magre varianten nå - kylling/kalkunpølser f.eks og med hjemmelaget potetmos f.eks.
Tror ikke det er veldig mye verre enn annen halvfabrikata.



#19

him sa for siden:

Noen tenker sikkert også på at det er farsemat. Pølser er jo kjøtt og fett som males og blandes med potetmel og væske (melk eller vann). Så kommer det vel an på pengene hvor mye potetmel og væske man bruker.

For the record: Jeg synes pølser er helt grei mat.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Ja det er helst potetmelet jeg tenker på i forbindelse med hvor usunt pølser er. Ketolysepølser eller enkelte slakterpølser uten potetmel må jo være ypperlige da.


#21

Erica sa for siden:

Når det gjelder pølser, så kjenner jeg en som har jobbet på en fabrikk som lager pølser, og han spiser ikke pølser altså. Det er visstnok all slags restekjøtt, blodråvarer, slintrer og fett som går i pølsene. Kjøtt som ikke er bra nok til noe annet blir pølser.


#22

him sa for siden:

De må jo ha ett eller annet som binder dem sammen? Hvis man ikke hadde potetmel (eller annen stivelse) i pølsene må de jo bli "smulete" - hvis du skjønner hva jeg mener. Nå fikk jeg lyst til å spise ketolysepølser bare for å kjenne hvordan smaken og konsistensen er - for ikke å snakke om å finne ut hva som er oppi dem.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Og jeg kjenner folk som har jobbet med å produsere pølser og som selv spiser pølser så det ljomer etter. Så det der er nok individuelt. Hører jo alltid slike "historier" om folk som lager ditt og datt og som aaldri ville spist det selv. Fiskekaker, fiskepinner, pølser, nuggets, kjøttdeig og masse annet. Allikevel finner jeg bare info der det står at det faktisk er lovregulert hva som er lov å ha i pølsene og ikke, og at det IKKE er blodårer og dritt i dem. Fett er det jo, men det ser jeg bare på som sunt. Nei jeg vet ikke jeg.



#25

Dixie Diner sa for siden:

De har fått MASSE skryt visstnok, og selger i bøttevis. Folk sier de ser ut og smaker som vanlige pølser. Skal se om jeg finner ut hva de inneholder.


#26

Dixie Diner sa for siden:

Her er en tråd der folk skryter av smaken. Jeg finner ikke ut nøyaktig hva som er blitt brukt som bindemiddel, men går ut fra at det er soyaprotein. Skal se om jeg finner ut mer.

Desembermamma, vet du?


#27

Sue sa for siden:

Fant dette på Wikipedia :

Pølsetyper med definert kjøttinnhold
Kravene til råvarer er spesielt strenge for pølser med tradisjonelle navn i Norge. Dette skal sikre at forbrukerne får en vare som har en høy, ensartet og sammenliknbar råvarekvalitet. De pølsetypene som er underlagt disse spesielle kravene (til «definerte kjøttvarer») er: Kjøttpølse, medisterpølse, julepølse, servelatpølse, salami, fårepølse, stabburspølse og wienerpølse (og andre pølser med betegnelsen wiener i navnet). Kravene går i første rekke hva slags kjøtt og hvilke mengder som skal benyttes i fremstillingen.
For pølser med andre betegnelser (middagspølse, krydderpølse, paprikapølse, grillpølse) er ikke kravene til råvarer like høye. Det tillates gjerne mindre kjøttråvarer og mer fett samt innblanding av bl.a fremmedprotein.

Eksempel på innholdskrav, fra wienerpølse

For å benytte betegnelsen «wiener» skal pølsene være framstilt av en farse av storfekjøtt eller svinekjøtt og fett av storfe eller svin. Fremmedprotein er ikke tillatt. Fettprosenten skal ikke overstige 20. Farsen skal stoppes i fåretarmer. Wienerpølser skal være røkt.

Pølsekonsum

Det omsettes 45 millioner kilo pølser årlig i Norge. I gjennomsnitt veier hver pølse 100 gram. Det betyr at vi spiser 450 millioner pølser hvert år. Hver nordmann spiser altså i gjennomsnitt 100 pølser årlig.

Noen pølser inneholder mao mye rart, mens andre er helt ok. Pølser er forøvrig godt - i små mengder. :)


#28

Fadese sa for siden:

Jeg trodde problemet lå i typen kjøtt som brukes, jeg.
Slakter1: Denne da? Mat til mennesker eller dyrefôr?
Slakter2: Jeg vet da neimen. Kvern det til pølse, du.


#29

Dixie Diner sa for siden:

Ja, men jeg har inntrykk av at dette er en overdrevet og seiglivet myte, egentlig.


#30

Fadese sa for siden:

Håper du har rett!


#31

bina sa for siden:

Helt ærlig har jeg heller aldri skjønt hvorfor så mange har fordommer mot pølser. Jeg tviler sterkt på at Gilde og andre seriøse aktører bruker avfall til å lage pølser (tviler sterkt både fordi det ikke er i deres interesse å gjøre det, og fordi de må ha noen uhorvelige mengder med avfall!). Hvis pølser er så ille burde det samme gjelde for alt oppmalt kjøtt. Kjøttdeig, karbonadedeig - og selvsagt kjøttkaker, karbonader, kjøttboller - alt er jo lagd på en sånn måte at man ikke kan gjenkjenne de originale bestanddelene. Og for ikke å snakke om pålegg. Servelat, salami, fårepølse, og så videre.

Vi kan da ikke gå rundt og betvile at alt vi ikke kan gjenkjenne som del av et dyr er laget av ondskapsfulle mennesker som vil oss vondt?

Fettprosent og innhold i pølser av mange slag er regulert, og fremkommer på pakka. Hvis det var sånn at pølser ble fremstilt i hytt og pine av øyne, ører og slintrer ville neppe smaken vært den samme fra gang til gang. Nei, dette blir for dumt.

Jeg er forresten enig i at pølsebrødene er det "verste" med pølser.


#32

Sitron sa for siden:

Ketchup er sunt. :nemlig:


#33

Dixie Diner sa for siden:

Ja faktisk, det er masse lykopen i det. :glis:
Håper det kommer en sukkerfri ketchup uten kunstig søtning etterhvert. Nå bruker vi Idun sukkerfrie, men det er jo Splenda i den. Jaja.

Forøvrig er jeg (sjokkert) enig med bina, synes hun har et fornuftig innlegg over her.


#34

rajraj sa for siden:

Det var jo bæsj i mårpølsa deres for en kort tid siden. :eek:

At det er dritt i pølsene er ingen seiglivet myte, det er jeg overbevist om. Blandingsprodukter er og blir skummelt. Men det er nok stor forskjell fra pølse til pølse, og de man får kjøpt på slakter med garantert x antall prosent rent kjøtt i er nok ikke så ille for eksempel.
Selv spiser jeg pølser til jeg stuper når det blir servert. :o


#35

bina sa for siden:

Ja, jeg har nok tapt meg. :o Det er så mange som har vært bekymringsverdig enig med meg de siste dagene. :D


#36

bina sa for siden:

Ja, sånt kan skje. Men det kan skje med alle matvarer. Det forekommer også insekter i brødet eller fingernegler i barnematen. All tilberedt mat kan ha blitt forurenset i produksjonen. Men at de skulle stå og kaste oppi alle slintrene med viten og vilje? Nei, det tror jeg ikke på et sekund.

Forøvrig er jeg MER skeptisk til den lille slaktern på hjørnet, enn til de store fabrikkene. FAbrikkene har mer system og kontroll, men hos slaktern på hjørnet blir det mer tilfeldig mange ganger. Brukte lenge en slakter hvor smaken på grillpølsene varierte alt etter hvem av dem som hadde laget dem. Etter hvert begynte vi å spørre hvem som hadde lagd pølsene, og bare kjøpe hvis det var riktig person... Men det ble så upopulært så vi kuttet det like godt ut.


#37

rajraj sa for siden:

Den var ment litt sleivete den kommentaren om bæsj, altså. Men slintrer tror jeg jaggu de kaster oppi ja. Og det med viten og vilje.


#38

Tuneland sa for siden:

:skratte:


#39

ack sa for siden:

Pølser er ekkelt, det er det eneste jeg vet. Man får ikke en pølsemaker til å si hva det er i pølser og bare det er nok til at jeg ikke spiser pølser selv. Fysj.


#40

Sansa sa for siden:

Sånn hadde jeg det med egg, da vi hadde høns selv. Ikke at det er noe galt med egg, men det var ekkelt å se hele prosessen på nært hold.

(ikke at dette hadde noe med saken å gjøre :D)


#41

Palmen sa for siden:

Hva som gjor polser til soppelmat? Generelt sett er det nok saltet. Polser inneholder mye nitritt (salt) i forhold til vekt, og om du spiser for mange polser kan du få i deg for mye salt.


#42

Gaia sa for siden:

Jeg spiser gjerne pølser, og det etter at jeg har snakket med en rekke pølsemakere om hva de har i de forskjellige pølsene. En studievenn av meg har jobbet på slakteri, med pølseproduksjon, og han anbefalte forresten wienerpølser fremfor andre typer pølser, da de visstnok inneholder mest kjøtt. Hvor dette kjøttet har sittet på dyret er vel fullstendig irrelevant?
[font=Verdana][/font]
Jeg har forresten laget hjemmelagde pølser en rekke ganger og tarmer er overhodet ikke ekkelt. Det hadde vært mye eklere med en eller annen syntetisk greie. Med naturtarm så vet man i det minste hva det er man får i seg.


#43

rajraj sa for siden:

Det må være mye kjøtt i dem for at man skal få kalle dem wiener.
Jeg virkelig digger pølser selv om jeg tror jeg vet at det ofte er mye dritt i dem. Aner ikke hvordan reglene er i for eksempel "pølselandet" Tyskland, men smaken på en vanlig middagspølse derfra er i hvert fall betraktelig bedre, etter min smak, enn norsk røkt kjøttpølse eller grillpølse fra Gilde.


#44

Dixie Diner sa for siden:

For noe tull!


#45

Olympia sa for siden:

Jeg mener pølser er søppelmat, men det er mange faktorer til det. For det første at det er en del kjøtt"avfall", (det er nok mest fett, litt brusk, slintrer osv) men det er jo tillatt og i kjøttdeig også, forsåvidt. Jeg er veldig kritisk til farseprodukter, blanding av melk, mel, mye fett (jeg tror ikke på at fett er sunt ;) ) tiltaler meg ikke. Når man kombinerer det med hvitt brød og ketchup så blir det ikke bedre. Og for det tredje så liker jeg det rett og slett ikke, derfor lager jeg det ikke. Heldigvis foretrekker ungene rent kjøtt, så det er lite mas om farsemat her hjemme.

Jeg er generelt av meningen at de fleste spiser altfor mye kjøtt, og vi prøver å holde oss til maks tre kjøttmåltider i uken, da gjerne et av dem med med rødt kjøtt, ett med kyllingkjøtt og ett med kjøttdeig/karbonadedeig.


#46

Blåbær sa for siden:

Har noen bekjente som har jobbet på Gilde, de anbefalte meg å holde meg unna middagspølse.

Jeg spiser pølse jeg, men sjeldent. Prøver å begrense middager med farsemat, og det er som regel annen farsemat enn pølser som "vinner" de gangene vi har det.


#47

Dixie Diner sa for siden:

Kombinasjonen med hvitt brød er så absolutt usunt ja, og det er jo denne kombinasjonen folk flest bruker når de spiser pølser, så totalt sett blir det jo et søppelmåltid, det er jeg enig i. Dessuten smaker rent kjøtt bedre. Men jeg anser ikke pølser alene som det mest usunne allikevel, men det er jo sikkert fordi jeg er av en annen fett-oppfatning enn mange andre. :)

Kjøttdeig går det MYE i her, men det er vel ikke så voldsomt "farsete"? Det inneholder vel bare kjøtt, fett, salt og vann? Ikke potetmel og melk?


#48

Olympia sa for siden:

Det er riktig. Men det er jo stor forskjell mellom karbonadedeig og kjøttdeig, i kjøttdeig er det ikke rent kjøtt, men en god del mer fett, hodekjøtt, avskjær osv. Vi holder oss unna det som heter "familiedeig", fordi det er enda mer fett ovs. enn i kjøttdeig. Egentlig burde vi helst hatt bare karbonadedeig og ikke kjøttdeig, men det er ikke alltid det blir sånn.

Som sagt så tror jeg at for mye kjøtt og animalsk fett ikke er sunt, så de gangene vi har kjøtt så ønsker jeg mest mulig rent kjøtt. Det går mye i erter, linser og andre belgfrukter her for å si det sånn. :)


#49

torsk sa for siden:

Og går selvsagt som en av de berømte "fem-om-dagen". :)


#50

Lykken sa for siden:

Konklusjonen min etter å ha lest denne tråden er at pølser er helt grei mat en gang i blant, så innmarri veldig søppelmat er det ikke. Ihvertfall ikke nok til at jeg synes det er greit med sjokolade istedenfor pølse på grilltur i skogen. ;)


#51

Dixie Diner sa for siden:

Sikker på det? Jeg fikk inntrykk av at det kun var fettmengden som skilte de forskjellige "deigene". Siden jeg tenker "jo mer fett jo bedre" så velger jeg ofte kjøttdeig eller familiedeig, men om det er masse dritt i den så blir jeg jo litt mer i tvil. Men jeg har stolt på dette til nå:

www.ofk.no/artikkel.aspx?artid=7873


#52

Filifjonka sa for siden:

Familiedeig inneholder en blanding av svinekjøtt og storfekjøtt, og inneholder normalt 18% fett.



#54

Olympia sa for siden:

Poenget er vel litt hva slags kjøtt som blir brukt.

Karbonadedeig kan brukes til tatar og trenger altså ikke stekes, det er ikke mulig med kjøttdeig, som skal (må) gjennomstekes. Du finner nok ikke sener o.l i karbonadedeigen, det er jeg helt sikker på.


#55

Dixie Diner sa for siden:

Ja det er sant. Jeg ville ikke akkurat brukt kjøttdeig til tartar, men heller ikke karbonadedeig til kjøttkaker. Velger deig alt etter hva jeg skal lage, egentlig. :)


#56

ack sa for siden:

Jaha, jeg har spurt jeg. Får jeg svar? Nei.

Han ene pølsemakeren spiser ikke pølser selv (fordi han vet hva det inneholder), han andre spiser KUN Finsbråten sine.


#57

Pastill sa for siden:

Jeg og.
Kan ikke helt se at det er mye verre enn feks sukker sålenge man ikke spiser det for ofte.


#58

Kaija sa for siden:

Hvordan er det med kyllingpølser og kalkunpølser da? Er de like fy fy? -Sender gjerne kalkunpølse med HE når de har båltur. -Da har han kunnet dele med en muslimsk kompis.

Gleder meg til julesossisene, jeg.:D


#59

Olympia sa for siden:

Det er selvsagt høyst individuell hvor ille man synes pølser er, basert på den kostholdsfilosofien man selv har. Noen synes at karbohydrater er fandens verk, noen leger støtter det og noen gjør det ikke. Slik er det også med pølser og annen farsemat.

Det som gjør det verre for meg enn sukker er at man spiser så mye av det, en porsjon er jo gjerne både to og tre pølser, og gjerne flere ganger i uken hos mange. Det passer ikke med det jeg tror er bra, derfor har vi det ikke sånn. Dessuten er det mange som bruker pølser som kjøttsubstitutt i gryter osv, og det synes jeg i hvert fall er litt tvilsomt.

Men giftige og farlige er de ikke, i likhet med sjokoladen, for å komme tilbake til den. ;)


#60

Pastill sa for siden:

Har hørt at kylling og kalkunpølser er det verste jeg....


#61

Pastill sa for siden:

Jeg kjenner ingen som spiser pølser mange ganger i uken.
Noen som gjør det?

Pølser er ikke vanedannende som sukker og har nok høyere næringsverdi enn sjokolade. Det er jeg ganske sikker på.

Tror ikke pølser er bra jeg heller. Men ville heller gitt han en pølse som kos en mandag på skolen, enn sjokolade.


#62

safran sa for siden:

Nitritt er ikke det samme som salt, det er et konserveringsmiddel.


#63

Olympia sa for siden:

Som sagt, sjokolade har da aldri erstattet pølsene, hvordan kommer du på det?! :confused: Sjokolade er vel aldri mat, og pølser aldri dessert. Snakk om å sammenligne epler og pærer.

Mine barn kunne sikkert spist to pølser eller 200 gram, men jeg foretrekker i og for seg at de får brødskiver med pålegg og 10g sjokolade, faktisk.


#64

him sa for siden:

Egentlig ikke. Alt kjøtt er muskler, om muskelen sitter på kjaken eller om den sitter ved ryggraden har ikke så mye å si for sunnhetsgraden. (Hvor muskelen sitter og ikke minst på hvilket dyr det sitter har mye å si for hvordan kjøttet må tilberedes. Indrefilet kan hurtigstekes på panne, mens det kan ikke oksesmåstek. Men oksekjøtt er ikke noe "dårlig" mat rent ernæringsmessig). Hodesylte og smalahoved er jo delikatesser.

Det er ikke mer problematisk å spise rå kjøttdeig enn å spise rå karbonadedeig. Det stemmer på en måte. Problemet med hønsefugler er vel at det har vært en del smitte på kjøtt og egg av salmonella. Norge er jo ett av de få landene i verden hvor man kan spise bløtkokt egg. Men dette er jo ikke fordi det er noe i veien med selve "kjøttet", munn og klovsyken var jo veldig problematisk i England, men det er ikke noe i veien med storfekjøtt i seg selv.

#65

Olympia sa for siden:

Jeg er 100% sikker på at man ikke kan spise rå kjøttdeig, ettersom det er et blandingsprodukt der også andre bestanddeler enn bare renskåret kjøtt blir brukt (i motsetning til karbonadedeig). Jeg skal prøve å finne en link, men det går sikkert an å maile Gilde og spørre dem om det. Jeg husker nemlig at det var diskusjon rundt det ang. E-coli tiden, når kjøttdeig var mistenkt. Da ble det nevnt at kjøttdeig i motsetning til karbonadedeig aldri skal bli spist rå uansett og ikke blir brukt til biff tartar.


#66

Frost sa for siden:

Pølsemakeren her i byen har sine egne pølser i kjøleskapet sitt. ;)
Pølsene hans er veldig gode, og jeg er sikker på at de bruker ordentlige råvarer.

Eldste gutten min er kjempelei av pølser. Det som ødela apettitten hans er for det første at de var på tur hver eneste uke på barneskolen. Der fikk de jo beskjed om å ta med pølse til bålet.
Da han begynte å bli lei av pølser ville han bare spise den lokale pølsen (Mydland)
Men en gang kjøpte jeg en pakke Gilde pølser som var på tilbud. De var helt grusomme. De smakte faktisk stearin. Ingen av oss klarte å spise dem, så de gikk rett i søpla.
Etter dette har ikke eldstemann spist pølse.


#67

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har hørt det samme som Olympia men trodde egentlig det gjaldt karbonadedeig også. Grunnen var vel at bakteriene finnes i HELE produktet siden det er kvernet, og ikke bare på overflaten slik som på feks. biff.


#68

Maz sa for siden:

Jo det stemmer det ISET. Bakterier sitter ellers i overflaten på kjøttet og drepes i panna. Skal du ha trygg tartar så bruker du hele kjøttstykker, skjører vekk ytterlagene og kverner selv. Ideelt skal det jo være fillet da. På franske resturanter kvernes kjøttet gjerne foran deg.


#69

Skremmern sa for siden:

Slakteriene må foholde seg til mattilsynet, så kvaliteten må ha en høy standard, ergo tillater man ikke dyrefôr til mennesker.


#70

Maz sa for siden:

Jeg har en venninne i næringstilsynet. Pølse spiser vel både hun og ungene, men kylling det sitter langt inne, til nød spiser hun bryst.

Mat og helse kom forresten frem til at Gilde hadde de beste pølsene om jeg husker rett.


#71

safran sa for siden:

Riktig.


#72

Dixie Diner sa for siden:

Hva er det med kylling? Jeg har også hørt at mange vergrer seg for å spise det. Nå tenker jeg ikke på det etiske, bare DET er jo egentlig grunn nok til å holde seg langt borte, men er det noe annet? Stresshormoner?


#73

Olympia sa for siden:

På Gilde sin karbonadedeig står det at den er egnet til Biff Tartar.


#74

Maz sa for siden:

Det kan det godt stå, men det vil ikke si at det stemmer. I norge kan du bruke kjøttdeig også, om ikke så delikat.


#75

Dixie Diner sa for siden:

Det er visst delte meninger om dette. Fant denne nå:


#76

Maz sa for siden:

Cambylobakter (eller hvordan det skrives) er en grunn. Venninnen min ble smittet selv på slakteri. Hun så også hvor mye sykdommer det var blandt kyllinger også de som var "bra nok"....



#78

Olympia sa for siden:

Hm, da er det kanskje bare et smaksspørsmål? Og han Gilde-fyren sa det på TV for å få folk til å velge det dyrere, karbonadedeig?

Jeg sendte i hvert fall en mail nå og spurte, da får jeg forhåpentligvis svar. Nå ble jeg nemlig nysgjerrig.


#79

Dixie Diner sa for siden:

Legger du ut svaret her når/om du får tilbakemelding? :spent: :D


#80

Olympia sa for siden:

Selvsagt. Selv om jeg burde ringt grønt nummer og spurt med en gang, det er 24timers service, det er det sikkert ikke på mail. :utålmodig:


#81

Bokormen sa for siden:

Grunnen til at jeg ikke synes pølser er et godt måltid ligger vel egentlig like mye i tilbehøret. Det irriterer meg litt at så mange synes barn skal og bør tilbys pølser i selskaper hvor de voksne får nydelig middag, koldtbord eller annet snadder, og jeg oppfordrer som regel vesla til å også smake på resten av maten. Det var litt morsomt da vi var i et selskap forrige uke, da valgte hun rakfisk fremfor wienerpølser. :knegg:


#82

Sildre sa for siden:

En liten avsporing:
Hvor kommer egentlig ordet pølse fra? Det er da et heller merkelig ord, når man tenker etter ... ?
:confused:


#83

Dixie Diner sa for siden:

Ja jeg synes også pølser er kjedelig bursdagsmat, så i veslas fireårsdag nå nylig, laget jeg ei svæær gryte med hjemmelaget lapskaus (med pølser :knegg:) og masse grønnsaker. Ungene spiste masse. :)


#84

konemor sa for siden:

En bitte liten avsporing.
Var på Ica og skulle ha pølser (ikke så ofte vi spiser det, men det hender). Skulle spørre betjeningen om de hadde smakt pølsene (var et merke jeg ikke hadde smakt før).Ingen i ferskvare disken spiste pølser (4-5 stykk og alle var over 40).
Mange som er litt "eldre" og som kanskje ikke har en travel hverdag og der ungene har flyttet ut synes vel det er greit å ikke spise pølser (fordi de velger andre ting til middag).

Så til saken: kan dette være tilfelle hos disse slakterne som ikke spiser pølser?
At de ikke spiser pølser fordi de velger andre ting å spise, heller enn at de ikke spiser fordi de vet hva som er inni?


#85

Ole Brumm sa for siden:

Pølser er ikke søppelmat i mine øyne, men det er ikke favorittmaten min, jeg er ikke så glad i smaken (både dyre og billige varianter). De pølsene jeg liker best er dampamorr som kommer i salg rundt juletider.
Gutten min kan spise pølser i bøtter og spann. Og siden han ikke spiser annet kjøtt (som han får tilbud om), synes jeg det er bedre at han spiser pølser enn bare poteter og gulerøtter til middag.


#86

mamaria sa for siden:

Pølsene i dag er jo mye "renere" enn de var før.
I min farmors glanstid brukte de ALT (jeg har ei kokebok av Henriette Schjønberg Erken, husker ikke om navnet er helt rett skrevet men, og der er det oppskrifter på det aller meste du finner i et dyr altså!)
Får litt inntrykk av at de bare kverna opp det de hadde av rester etter slakting, og med litt krydder og fett ble det så bra så.
Nå sier vel produsentene selv at det er mye rent kjøtt i pølsene.
Og når jeg tenker meg om, jeg tror jeg heller spiser tarm enn plastikk.


#87

mamaria sa for siden:

Forresten er jeg ikke noe glad i pølser selv, men både ungene og mannen elsker det.
De pølsene jeg liker best er de der lyse julepølsene som sikkert allerede er i butikken, og norske sosisser! Utrolig godt sammen med julematen.


#88

Mamma Rosa sa for siden:

Er ikke kylling- og kalkunpølser bedre enn vanlige pølser? :confused:


#89

torsk sa for siden:

Marsipanpølser? De er egentlig ikke til å steke, altså!


#90

Olympia sa for siden:

Der ville jeg gjort det annerledes. Hadde ikke mine barn likt kjøtt hadde de ikke fått tilbud om pølser. Da hadde det heller blitt veggis-style.


#91

safran sa for siden:

Jeg hadde heller ikke introdusert pølser.


#92

Mei sa for siden:

Ingen som vet noe om innhold/sunnhetsgraden på kylling/kalkunpølser altså? De er i allefall veldig billige...


#93

Olympia sa for siden:

Jeg synes faktisk smaken på de er bedre enn på vanlige pølser, så jeg pleier å spise en sånn når vi griller. De er litt sterke og smaker noe, i hvert fall.


#94

torsk sa for siden:

Jeg sjekket om et søk på "pølsevev" ga treff på denne tråden. Det gjorde det ikke, men nå er det fikset. :vaktmesterwannabe:


#95

rajraj sa for siden:

Jeg har fått helt avsmak på kalkun/kyllingpølse etter at det gjentatte ganger har knasa i brusk når jeg har spist det. :skuffet:


#96

Skremmern sa for siden:

:skratte:


#97

him sa for siden:

Det stemmer at du ikke vil få biff tartar av å spise rå kjøttdeig, ettersom biff tartar er rent skrapet kjøtt og kjøttdeig ikke er det. Men det er like farlig å spise begge delene. Og ja, man kan utmerket godt spise rått kjøtt, men hvis det er E.coli i det har du et problem. Men igjen, jeg synes jo ikke det er et problem med kjøttet. (All mat som er bakterieinfisert vil jo være farlig. På samme måte som du ikke må spise egg som er salmonellainfisert, eller drikke vann i Oslo.)


#98

safran sa for siden:

Joda, nå kan man drikke vannet i Oslo. Jeg gjør det iallefall. :glis:


#99

bina sa for siden:

Dette er jeg sikker på er feil. Eller - det er riktig at man ikke skal spise rå kjøttdeig. Men man skal heller ikke spise rå karbonadedeig. Årsaken er at for storfekjøtt sitter alt av bakterier og ulumskheter på utsiden av kjøttet. Hvis du har et helt stykke med kjøtt er det tilstrekkelig å steke utsiden godt, så er alt av skumle ting nøytralisert. Men kjøttdeig og karbonadedeig er oppmalt, slik at utsiden av kjøttet blandes med innsiden, om du skjønner, og dermed blandes basselusker og den slags inn i hele massen. Derfor skal karbonadedeig også gjennomstekes.

Merk at dette kun gjelder storfekjøtt. Svinekjøtt kan ha basselusker også inni kjøttet, i likhet med kylling, derfor skal både kylling og svinekjøtt alltid gjennomstekes, både som hele stykker (kyllingfilet, koteletter, skinkebiff, osv) og som oppmalt kjøttdeig.


#100

bina sa for siden:

For det første er jo hønsefett rimelig ekkelt. Alt fuglefett, for så vidt. For det andre er det egentlig lite rent kjøtt på fuglene, man får noen brystfileter som er greie, men ellers er det ikke mye rent kjøtt. Jeg kjøper f.eks. aldri salatkjøtt av kylling (dvs ferdig oppskåret i biter) for det er så mye fett og ekkelt på det.

Og så er det noe med salmonella. Kylling er ikke spesielt "rent". Men jeg spiser kyllingfilet jeg, altså. Til nød også kyllingvinger. Men kyllinglår orker jeg ikke. Sette tenna i det, og så river man med seg noen sener eller annet ekkelt som blir som en gummistrikk.... æsj.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.