Harriet Vane sa for siden:
De fleste tørkede belgfrukter må bløtlegges på forhånd for å forkorte koketiden. Bløtlegging reduserer også gassdannelse i magen. Det er ikke nødvendig å bløtlegge belgfrukter som skal kokes i trykk-koker, men det reduserer skumdannelsen noe.
Belgfrukter kan bløtlegges i kaldt vann i 10-12 timer. Mindre belgfrukter som linser, kan kokes uten bløtlegging. Dette gjelder spesielet for røde linser, som da helles rett fra posen i kokende vann, og som kun trenger 20 minutter eller kortere koketid.
De tykke, grønne og brune linsene trenger mye kortere koketid hvis de bløtlegges i et par timer på forhånd. Glemmer du å legge belgfruktene i vann i forveien, kan du redusere bløtleggingen til 1-2 timer ved å helle over kokende vann så det dekker bønnenen og så koke dem litt lenger.
Husk at belgfrukter veier omtrent det tredobbelte når de er kokt, så ta dette i betraktning når du beregner mengde. Vanligvis regnes det 125 g tørkede belgfrukter til 4 personer. Du kan koke dobbel porsjon når du først er i gang, da belgfrukter holder seg opptil fire dager i kjøleskap og du derfor godt kan bruke dem til andre måltider også. Husk bare på å boblekoke belgfruktene de første 10 minuttene, for å fjerne evt. giftstoffer. Slå så ned varmen, så det så vidt koker og la dem trekke til de er møre.
NB fra Mim: Koketider er itt veiledende, antall timer med bløtlegging, hvor tørre belgfruktene er osv. Sjekk litt underveis! Kok gjerne digre porsjoner en søndag du ikke har noe bedre fôre, og frys ned i porsjonsposer.
Bløtlegging og kokingsoversikt for belgfrukter:
Bløtleggingen innvirker på koketiden. Gamle belgfrukter, og de som ikke har ligget lenge i bløt, krever lengre koketid. Forkok dem først i 10 minutter, slå så ned varmen og la dem trekke forsiktig.
Aduki/Adzukibønne:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 40 minutter
Svartøye/Vignabønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter
Bonde/ Vikkebønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter
Limabønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter
Kikerter/Garbanzobønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter
Flageolett og cannelinibønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter
Sorte/Kidney bønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter
Røde bønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter
Grønne linser:
Bløtlegging:
Ikke nødvendig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 45 minutter
Røde linser:
Bløtlegging:
Ikke nødvendig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 20 minutter
Mungbønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 25 minutter
Splitterter:
Bløtlegging:
Ikke nødvenig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 20 minutter
Hele erter:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 1- 1 1/4 time
Pintobønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 1 time
Soyabønner:
Bløtlegging:
12 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time
Aspargesbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time
Brolottibønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time
Buskbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 time
Hestebønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time
Mungbønner:
Bløtlegging:
1 time,
10 minutters forkoking + 1 time
Pintobønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time
Åkerbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time