Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

I den søte førjulstid - 24

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
6. årgang

24

[1 Tåtti] [2 Røverdatter] [3 Acsa] [4 007] [5 Fersken] [6 Koma]
[7 Vixen] [8 Heiko] [9 Blå] [10 Inagh] [11 Eia] [12 Heilo]
[13 Mex] [14 Éowyn] [15 LilleLeo] [16 Nextlife] [17 Che] [18 pøbelsara]
[19 Kirsebær] [20 Skilpadda] [21 Input] [22 Ru] [23 Taien] 24 Kanina[/CENTER]

SALATBLADET
24. desember 2013

SISTE NYTT! DET BLIR JUL I ÅR OGSÅ

Julenissen sier i en pressemelding at det blir jul i år også. Mange har tvilt på om høytiden ville komme i år også, spesielt de siste timene med desperat julevask og gaveinnpakking tatt i betraktning. Det har også vært spekulert i om folk slettes ikke har vært snille nok i år. Til dette sier Nissen: -Ingen kommentar.
NSA har imidlertid fanget opp kommunikasjon som tyder på at Julenissen har sleden full, og at de aller fleste har vært snille barn og voksne, kanskje med unntak av Kim Jong-Un og en del andre personer. Ingen av disse var tilgjengelige for en kommentar til Salatbladet i går.

Julearkeologisk oppdagelse

Det nyoppdagete julebakeredskapet slik det fremsto etter at arkeologene var ferdige med å konservere det.

Arkeologer ved Universitetet i Oslo fant tidligere i høst et redskap som de har satt i sammenheng med gamle julebakstetradisjoner. Men det er først nå de siste ukene de har klart å knekke koden til det mystiske instrumentet. –Vi antok at redskapet var et julekakeredskap, siden vi fant det i et lag sammen med andre julebakeredeskaper som kjevle, pepperkakeformer og lignende, men det var først da vi fant en stabel med sandkakeformer, at vi skjønte bruksområdet, sier sjefsarkeolog Myra Vassleirdal, som har stått for utgravningene. Funnstedet er en redskapsskuff i en leilighet på Vålerenga. Karbondatering av rester av kakedeig inni hengslingen tilsier at redskapet stammer fra etter ca 1950* en gang, men arkeologene har ingen sikker forkaring på hvordan det havnet i sedimenter i en redskapsskuff i et nybygg fra 2005. –En teori er at vedkommende som bor her har arvet det av en gammel tante, men helt sikre kan vi jo ikke være. Eller jo, vi kan jo forsåvidt spørre beboeren, kommenterer Vassleirdal. Det tok litt tid før arkeologene, med hjelp fra husmorskolehistorikere ved Høyskolen i Oslo og Akershus, fant ut hvordan sandkaketangen, eller sandkakeklemmen, skal brukes effektivt. Hemmeligheten viste seg å være mel på innsiden av klemme-delen. –Vi har testet ut sandkakeklemmen med glutenfritt mel, og mener derfor at dette kan ha vært et nyttig redskap for tidlige cøliakere i Norge, tror Vassleirdal. Hvorvidt redskapet er egnet for annet mel, gjenstår å se i kommende eksperimenter, dersom arkeologene får videre støtte fra Forskningsrådet.

Mye tyder på at det var slik redskapet ble brukt, og husmorhistorikere mener at ordet "sandkakeklemme" eller "sandkaketang" kan ha vært passende begrep for tingesten.

*Karbondatering kan ikke brukes til å datere materiale fra etter ca 1950, har redaksjonen lært på QI..

Filmanmeldelse: Et førvalentinsmareritt

Illustrasjonsfoto; filmplakaten var ikke verd å trykke i Salatbladet

Jula bugner av filmpremierer, og Et førvalentinsmareritt lander midt i målgruppa av julestemningskåte filmgjengere med sitt sterke fokus på jul. Salatbladets utsendte led seg gjennom halvannen time animasjonsfilm om en julebukk som oppdager et Valentin-land, og bestemmer seg for å overta Valentinsdagen. En artig idé, skal man dømme etter suksessen forgjengeren Et førjulsmareritt har hatt, med kultstatus og høye besøkstall. Problemet med Et førvalentinsmareritt er imidlertid at spenningen er så å si fraværende, med unntak av åpningssekvensene hvor Julebukken Jens Bukk fanger Cupid i et fuglenett, knebler ham og tvinger en sverm av turtelduer i Valentinlandet i kne, for så å fylle på med sin egen vri på kjærlighetsdagen. Derfra går det bare nedover med handlingen, når det viser seg at det å bytte ut hjerter med marsipanhjerter, søt boybandmusikk med klissete Bing Crosby-julesanger, hjertebestrødde valentinskort med nettopp hjertebestrødde julekort, og et kommersielt gavefokus med –du gjettet det- et kommersielt gavefokus, ikke har den helt store effekten verken på de forelskede parene i handlingen, eller undertegnede. Vi venter i spenning på oppfølgeren Et førpinsemareritt, hvor det ryktes at Påskeharen bryter seg inn i Pinselandet og tar over tungetalen. Terningkast TO til Et førvalentinsmareritt, altså.

Forbrukerspalten: slik får DU perfekt ribbe

Vi viser deg hvordan, her!

Tegneserier:

Tradisjonen tro kjører Salatbladet på med opptrykk av gode, gamle årganger. Salatbladets faste serietegner har dessverre pådratt seg strekk i ringfingerens tredje ledd, og har ikke kunnet tegne noe nytt i år.

God jul til alle, med eller uten sprø svor!


#2

Tåtti sa for siden:

Fine Salatbladet! :hjerter:


#3

Kanina sa for siden:

Kjære salatbladet (leserbrev)

Interessant å lese om gamle julebakeredskaper og dårlige kinofilmer, for all del. Men var det ikke plass for ettertanke i dagens utgave av Salatbladet, selveste julaftenutgaven?? Jeg er sjokkert!!!!
Vel, siden dere ikke klarte å tenke så langt i redaksjonen, håper jeg dere vil ta i mot hjelp fra en ringe leser.

Denne sangen hørte jeg første gang sunget av denne mannen på TV, men det var vel egentlig først da jeg hørte den sunget på juleavslutning på jobben, at jeg skjønte hvor utrolig fin den er. Og full av ettertanke, så man trenger faktisk ikke mer ettertanke i tillegg!

www.youtube.com/watch?v=M5OR8nBkz1s



#5

Toffskij sa for siden:

Jeg elsker Salatbladet! Jeg satte særlig pris på arkeologispalten! :hyper:


#6

Trixie sa for siden:

Herlig.
God jul.


#7

Teofelia sa for siden:

Salatbladet! Julenummer! :elsker:

Tusen takk for førsteklasses kalenderavslutning, Kanina. Riktig god jul. :)


#8

Pøblis sa for siden:

Salatbladet er min favorittavis. :lykkelig:


#9

Tjorven sa for siden:

Blir det jul i år også? Yess. :knegg:


#10

Skilpadda sa for siden:

Landets beste avis, helt klart! Flott med litt arkeologifaglig påfyll, og så er det en nydelig versjon av en nydelig sang i leserbrevet. :hjerter: Den har jeg wimpet gjentatte ganger i førjulstiden selv. God jul!


#11

nolo sa for siden:

Salatbladet er verdens beste juleavis!


#12

Matilda sa for siden:

Kvalitetsjournalistikk! :jupp: Takk for fin luke, jeg likte også arkeologispalten særlig godt!


#13

Nasse sa for siden:

God jul!


#14

Dali sa for siden:

Takk for kvalitetsjournalistikk, og nydelig sang!


#15

Martis sa for siden:

Ååå en juleutgave av Salatbladet! :hjerter:


#16

Mex sa for siden:

:hjerter:
God jul!


#17

noen sa for siden:

:hjerter:/:knegg: God jul!


#18

Heilo sa for siden:

Superdupert julehefte! :hjerter:


#19

Mirasol sa for siden:

Herlig! God jul til alle!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.