Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor bruker man punktum etter forkortelse?

#1

Pelen sa for siden:

Når man skriver norsk så skal man bruke punktum etter forkortelser. Dette skaper litt bryderi, f. eks. så kan man ikke bruke trippelklikk i Word for å markere hele setningen. I tillegg fungerer ikke funksjonen med stor bokstav etter punktum.

Hvorfor skal man bruke punktum? Jeg skjønner selvsagt at det er for at man skal se at det er en forkortelse, men på svensk skal man ikke gjøre det og det skaper ikke noen problemer, man skjønner at t ex betyr till exempel osv. Er det noen som vet om det finnes noen planer om å endre dette?


#2

Toffskij sa for siden:

Punktumene er der for å vise at det er en forkortelse, og det er ingen planer om å endre det. (Jeg synes ikke at Word skal diktere norsk rettskrivning, akkurat.)


#3

Pelen sa for siden:

Det er jeg enig med deg om, men det gjør faktisk ting litt enklere og jeg merker selv at det fungerer minst like bra å lese tekst med forkortelser uten punktum som med.

#4

Lizzie sa for siden:

Min løsning har vært å bruke minst mulig forkortelser. Som regel er en tekst bedre å lese når ting er skrevet helt ut. Syns jeg ihvertfall.


#5

Line* sa for siden:

"Det er jeg enig med deg i". :spikker: :)

Det er jeg enig med i.


#6

Skilpadda sa for siden:

Enig med i? :spikker: ;)


#7

Pelen sa for siden:

Takk, preposisjoner er ofte ganske forskjellige på svensk og norsk og jeg sliter fortsatt med det. Jeg blir bare fornøyd om noen spikker litt. Forresten så burde vi ha en :spikker: smiley.

#8

Skilpadda sa for siden:

Preposisjoner er noe av det vanskeligste som finnes å lære seg på et nytt språk. Det kan være problematisk nok på morsmålet sitt. (Og en spikkesmiley burde vi definitivt hatt, ja.)


#9

Divine sa for siden:

Men var det ikke en stund det var lov til å kutte ut noen av disse punktumene? Men at det ble endret igjen?


#10

rajraj sa for siden:

:riktig:


#11

Sitron sa for siden:

På engelsk er det nå begynt å kuttes ut mer og mer, i følge min gamle lærer. :fårvirret:


#12

Toffskij sa for siden:

Jo, du har helt rett. Språkrådet skriver følgende i spørsmål-svar-seksjonen sin:


#13

Line* sa for siden:

Ævda! Var litt rask der, gitt. :o

:riktig:


#14

Eia sa for siden:

Jo, og det var ganske pinlig da jeg for noen år siden lærte 20 advokatsekretærer forkortelser uten punktum etter at reglene ble endret. :o Stol ikke alltid på de første treffene når du googler ...


#15

mehmet sa for siden:

Det stemmer ikke helt at man ikke skal bruke punktum på svensk. Språknämden anbefaler fortsatt bruk av punktum: På den andre siden er det blitt veldig vanlig i Sverige å ikke bruke punktum. Her er en ganske forklarende artikkel.

#16

Pelen sa for siden:

Takk da vet jeg mer, Mehmet. Jeg føler at de fleste ikke bruker punktum og det var det jeg lært på skolen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.