Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skyting på barne-tv!

#1

Amelie sa for siden:

Det var sikkert flere av dere som så det, reklame for "Fabrikken" på NRK, rett før og rett etter Barne-TV. To barn som stod og "skjøt" på hverandre, som i en thriller eller trist virkelighet. For pistolene så ekte ut, og lyden hørtes ut som ekte krutt.

Min snart 3 år gamle gutt slukte scenene rått.
Jeg ble så sint, og trist, vil skåne gutten min for sånt!
Lek er lek, men slikt behøver ikke vises på tv!

Klage sendes til programansvarlig i NRK! :nemlig:


#2

Benzo sa for siden:

Reagerte på akkurat det samme. :nemlig:


#3

Inagh sa for siden:

Helt enig med deg! :nemlig:


#4

Dixie Diner sa for siden:

Det så jeg ikke nei, men herregud så fjernt.


#5

Sitron sa for siden:

Dette fikk jeg ikke med meg, vi slo på litt sent.


#6

Shakira sa for siden:

Så den på søndag også.. Må si jeg syns det var rimelig på trynet..


#7

Amelie sa for siden:

Ringte inn en klage til kundeservice i NRK, og sa hva jeg mente, og at jeg ønsket å skåne mitt barn på snart 3 år mot denslags.

Dama sa hun bare hadde mottatt 1 klage på denne sekvensen tidligere (visstnok vist på søndag). Deretter argumenterte hun med på at dette var rettet mot større barn, at barn selv hadde laget denne videoen som skal sendes. Jeg sa at jeg syns det var unødvendig av NRK å vise akkurat denne reklamebiten rett før og rett etter barne-tv, de minste barna sitter jo klistret da.

Hun repliserte med at det var mitt ansvar å sette meg ned og forklare mitt barn at dette bare var lek og ikke alvor. Hvorpå hun sa at han kanskje var for liten til å se på barne-tv hvis han ikke tålte slikt ( :eek:) - dessuten lekte jo barna med pinne-pistoler i barnehagen!

Jeg sa at det var jeg fullt klar over (litt sint nå! makan til frekk kverulering!) og at det var stor forskjell på det og det å vise film av større barn (forbilder) som står og skyter mot hverandre med "ekte" pistoler med kraftig lyd og dramatisk musikk - og om ikke NRK kunne kutte ut akkurat denne reklamen i og særlig barne-tv tiden.

Tilslutt mildnet hun og sa hun skulle videreformidle klagen...

:mad:


#8

Mikkeline sa for siden:

For en dårlig respons du fikk! Jeg hadde blitt hoppende forbannet!

Jeg reagerte som deg, men så bare reklamen for programmet.


#9

AprilRyan sa for siden:

Oi, ikke bare jeg som reagerte, nei. Flott at du ringte kundeservice.


#10

Trolljenta25 sa for siden:

Gud bedre for en behandling! Fikk du navnet på denne kverulanten, for da hadde jeg nok gått litt videre med det.

Jeg så denne snutten i kveld, og ble sjokkert over hele greiene. Våpnene så relativt ekte ut, og bare lydeffektene var overbevisende nok. Overhodet ikke noe for mine barn å se på. En sint mail til NRK er på vei!


#11

Dixie Diner sa for siden:

Hæ? Ser ut som om normal kundeservice er et fremmedord i disse dager. For et nek!


#12

AprilRyan sa for siden:

Nå har jeg sendt mail.


#13

Kanutte sa for siden:

Jeg hoppet i sofaen da jeg så reklamen, og stusset over at NRK hadde kommet på å sende den rett etter barnetv når så mange små barn ser på. Jeg snakket med Knøtta på to og et halvt om det, men det viste seg at hun ikke hadde lagt noe mer merke til det. Hun var mer opptatt av alle skumle monstre som blir snakket om dagen lang nå i disse halloween-tider.


#14

Beckett sa for siden:

Jeg så det også, og fikk nærmest hakeslepp.
Pføy, bare en klage tidligere. Vel, hva med å starte et opprop på dette, vi får sikkert mange med på det. :nemlig:


#15

Amelie sa for siden:

Ja, ikke sant. Det Halloween-styret kan jeg godt klare meg foruten, barna også faktisk! Er jo ikke annet nå for barna enn monster meg her og der (på barne-tv, angelina ballerina, mikkes klubbhus, små einsteins osv.) De blir jo proppet med det.

#16

Amelie sa for siden:

Jeg syns bare det er så trist hele utviklingen, hva barn må utsettes for, og hvordan de går inn i ungdoms- og voksenroller altfor tidlig, hva slags forbilder de har (filmstjerner, musikkidoler og helter fra playstation-spill osv)...

Men det er jo en helt annen diskusjon... :neidaså:


#17

Skytte sa for siden:

Jeg reagerte også på dette. Synes det er merkelig at de har slike sener med i et program for barn i det hele tatt og når reklamen kommer rett etter barne-tv :uff:.

Har sendt avgårde en klagemail jeg også. Pleier vanligvis ikke å få ut fingeren å gjøre sånt, men ble litt inspirert av tråden her.


#18

Pamina sa for siden:

Jeg ble helt paff og snudde Snuppa sporenstreks vekk og snakket om noe annet til barne-tv kom.

Greit nok (eller ikke greit, men forståelig) om dette kommer for større barn senere på kvelden, men å sende noe sånt som reklame i forkant av barne-tv er sjokkerende uansvarlig.


#19

Tangina sa for siden:

Jeg reagerte også på dette - skal jammen sende en mail jeg og. Makan til frekk respons fra kundeservice!


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg så ikke denne, men har reagert på "Fabrikken"-reklamer som sendes i forbindelse med barnetv før. En gang var det to som sloss med masse lydeffekter og knyttnever i ansiktet og sparking. Lille B satt med store øyne og jeg bortforklarte som en foss.


#21

Hondacrv sa for siden:

Ja jeg og reagerte skikkelig - det var jo RETT etter at Barnetv var ferdig!


#22

mehmet sa for siden:

Jeg reagerte også, og hoppet frem for å slå av skjermen. Klagemail er sendt, og jeg forventer virkelig et bedre svar enn det Amelie fikk!


#23

Simone sa for siden:

Eg såg det, og såg det også på søndag. Eg er ein av dei få som ikkje reagerte, men tenkte at dette er det sikkert mange som reagerer på. Så eg blei ikkje akkurat overraska når eg såg denne tråden. Personlig tenker eg at ungar slumpar til å sjå langt meir alvorlige ting enn det her. I mitt hode er dette ein bagatell, men eg fnyser ikkje av dei som sender mail til NRK av den grunn. Aksepterer fullt ut at andre har strengare grensar for kva barna skal få sjå enn det eg har. Derfor er eg forsåvidt einig i at dei burde flytte reklamen til eit anna tidspunkt.
Treåringen spurte meg om kvifor dei skaut og eg forklarte at dei berre leikte litt og lata som dei skaut, akkurat sånn som ho pleier å vere med på i barnehagen. Og det godtok ho.


#24

mehmet sa for siden:

Svar mottatt. "Blabla... Ditt synspunkt på dette er notert og blir videreformidlet til ansvarlig redaksjon." :sur:


#25

Amelie sa for siden:

Godt at dere sender klagemail, jenter! :highfive:

Jeg kommer til å gjøre det også, og samtidig klage på den ufine måten jeg ble møtt på fra kunde"service"...


#26

AprilRyan sa for siden:

Jeg synes det er en viss forskjell på å vise slike ting i en Barne-TV setting og i et annet program. Det handler om å gi foreldre muligheten til å skjerme barna sine. En er helt uforberedt når det dukker opp i Barne-TV og har plutselig ikke noe valg.


#27

AprilRyan sa for siden:

Denne fikk jeg:


#28

Amelie sa for siden:

:nemlig:

Du fikk da et godt svar. Antar (forventer) at vi ikke får se dette innslaget fra "Fabrikken" i beste barne-sendetid fremover!


#29

daffy sa for siden:

Det er jo bare utrolig teit at de sender slikt i barnetvtiden. Jeg syns det er teit å vise lekeskyting til eldre barn også, jeg. :snerpe:


#30

Tangina sa for siden:

Jeg fikk samme svar.

#31

malena sa for siden:

Enig med deg! Ungene her får ikke lov til å leke at de skyter, og jeg skal ha meg frabedt at de blir servert dette i "sin" tv-tid. :supersnerpe:


#32

Elias sa for siden:

Vi så ikke Barne-tv den dagen, men det er jo helt uakseptabelt at det skal være skyting der.
Hvis ikke barne-Tv skal være "safe", hva er det da?
Vi har sperret verstingene Jetix, nickelodeon og Cartoon på parabolen vår.
For der er mye sånt.
Men jeg trodde at NRK var mer seriøse enn som så.

Kjempebra at du tar det opp.


#33

pippimamma sa for siden:

Jeg så ikke reklamen dere diskuterer her, men reagerer på den holdningen dere har til skyting og lek. Alle barn har da i alle tider syns det har vært spennende å leke krig, indianer, cowboy osv. Det å leke den skremmende virkelighet kan for de fleste barn være en måte å takle det skremmende på. De er redd for krig, men det er gøy å leke fordi de vet det er lek. En måte å lære å skille mellom virkelighet og lek på, syns jeg.

Da jeg var liten hendte det vi lekte indianer og cowboy, eller politi og tyv. Husker det som morsomme leker, men selv om vi brukte lekepistoler i leken, så var pistolene med kun som en nødvendig del av leken. En gtt som aldri fikk lov å si pistol eller pil og bue av sin mor engang, hadde et meget unormalt forhold til våpen. Han kunne ikke snakke om, tenke på eller leke med noe annet så fort hans mor var ute av syne. Alt var våpen, fra pinner, til småbiler, lego, kongler, steiner.

Jeg har vært med egne barn å laget pil og bue. De har lært hvordan de bruker den og at de aldri må sikte mot noen (og hvorfor ikke). De kan skille mellom virkelighet og fantasi (sier ikke at deres barn ikke kan). De har fått være med på skytebanen og lært sikkerhet og forsiktighet i bruk av våpen. Vi har også tatt med barna på paintgun (gevær med fargepatroner).

Konkurranseskyting er en av de sikreste idrettene du kan drive med. Pga den strenge sikkerheten hører du aldri om uhell i skytesporten.

Utad viser jeg respekt for de som syns våpen er skremmende, men jeg ser jo at de som har et unormalt og skremmende syn på våpen er de som lekte med det i smug som barn.

Husk at det aldri er våpen som er farlig, det er personen bak våpenet. Barn som lærer å behandle våpen med forsiktighet, samtidig som de kan få lov å oppleve at det er forskjell på ekte og lekevåpen, tror jeg vil få et sunt forhold til våpen når de blir større.

I sommer var det noen ungdom på stedet her som hadde kjøpt softgun ( ser ut som ekte pistol og skyter små, gule kuler) i sverige. De skøt mot hverandre, uten ansiktsmaske, på skoleplassen. Så kan dere gjette om dette var ungdom som hadde fått lov å leke noemalt med våpen som en liten del av leken, eller om disse ungdommene ble nektet så mye som å tenke pistol da de var små.

Hilsen en skyteglad, men overraskende snill og fredelig mamma


#34

AprilRyan sa for siden:

Pippimamma: Hvordan skal en to eller treåring uten særlig mye språk kunne forstå et slikt innslag på Barne-TV? Hvor skal grensen gå hvis det er greit med tilnærmet realistisk vold på TV for de aller minste? Jeg vet at barn leker krig. Det gjorde jeg selv da jeg var liten, men da skjedde det på egne premisser. Jeg fikk aldri vold slengt i trynet på Barne-TV da jeg var fire år. Jeg tror de fleste har lyst til å skåne barna lengst mulig. Det betyr ikke at vi vil frarøve dem retten til å bearbeide voldelige inntrykk når de blir eldre.

At det er personen bak våpenet som er farlig, ikke våpenet, er jo kjent retorikk fra folk som Bush i USA. Fakta er at mye våpen gir flere dødsfall. Jeg ser det ikke som et must at barna mine skal lære å håndtere våpen i en tidlig alder. Barnet skal uansett aldri ha tilgang til et våpen. Når de blir eldre kan de gjerne gå på jakt med bestefar.


#35

malena sa for siden:

Jeg må bare si at jeg klarer ikke å synes det er greit at ungene går rundt i huset og leker at de skyter på hverandre.
Jeg forklarte storebror hvorfor, og det godtok han. Han lurte på om han kunne skyte på stolen og kjøleskapet, og jeg sa at det var greit. :fnise:


#36

Agent Scully sa for siden:

Jeg syns det er god barneoppdragelse å lære barn at man aldri skal sikte på noen med skytevåpen, ei heller lekepistoler. Videre er det smart å nekte barnet å ha med lekepistoler på flyreiser, i banken og på bensinstasjonen, sånn for sikkerhets skyld. Skyting i barneTV-tiden høres underlig ut.
Og så er det jo fantastisk at "klagenemda" i NRK jobber så aktivt med å unngå å få klager, kanskje de får en bonus for hver klage som blir "henlagt" ... :knegg: Ja ja. Det er jo en statsmakt. De føler vel at de kan ture på.


#37

Alexy sa for siden:

Samme fikk jeg!

Og jeg var ganske så krass i mailen til NRK, noe ala "jeg betaler lisens og forventer at mine små barn ikke skal være nødt til å forholde seg til skyting MOT hverandre på barnetv!"

Men kommer det mange nok mail må de vel reagere!:rolleyes:


#38

Tallulah sa for siden:

Ja, og dette vet du med sikkerhet? Min erfaring med gutter som kjøper seg softgun i Sverige er generelt familier som ikke tar så veldig tungt på lekeskytevåpen eller hva ungene får se på TV i det hele tatt.

Jeg skyter også pistol, men jeg ser allikevel ikke "nytten" av at min gutt på tre år får lekepistoler eller får se skytescener i forbindelse med barne-TV.

At det er personen som er farlig, ikke våpenet syns jeg er skikkelig amerikansk-rifle-association-dusteargument, rett og slett. Får et lite barn tak i et våpen er våpenet farlig. Barnet er ikke farlig i utgangspunktet. Det er en grunn til at det er aldersgrense i pistolklubber.


#39

Pamina sa for siden:

Signerer glitterchick helhjertet!


#40

Ole Brumm sa for siden:

Pippimamma: Jeg er forsovidt enig i mye av det du skriver, men det er forskjell på å se noen som sikter og skyter på noen. Og å leke med "oppdiktede" skytevåpen som en pinne eller hva det skal være. Når den reklamen dukket opp, ble jeg forskrekket og siden jeg aldri har sett programmet, viste jeg heller ikke om dette var lek eller alvor. Spesielt siden både pistolen og lydeffektene var såpass realistiske. Ville nok ikke reagert på samme måte hadde gutten med pistolen ropt pang pang, da er det jo tydelig lek og mye enklere å forklare til en tre åring at de bare leker. Dersom de absolutt må reklamere for dette programmet vil jeg da tro at det finnes noen litt mer barnevennlige klipp å vise på den tiden av døgnet.


#41

pippimamma sa for siden:

Som sagt så har jeg ikke sett reklamen som diskuteres. Glitterchick:Det er ikke aldersgrense i pistolklubber, i tilfelle må det være spesielle regler i din klubb. Kan barnet holde våpenet, så kan det være med å skyte. Selvfølgelig må det også være i stand til å kunne ta imot beskjeder og adlyde ordre. Det er meget strenge regler i pistolklubber.Du vet også, siden du skyter selv, at det er strenge regler for oppbevaring av våpen og ammunisjon i Norge. Det skal ikke være mulig for et barn å få fatt i et ladd våpen (eller uladd). I USA har de en helt annen holdning til våpen og den skremmer meg.

Barnetv på nrk setter vi ikke på før klokken er 18 her i huset. Det har skjedd grusomme ting i verden som jeg har villet skåne barna mine for (når de var riktig små) og da er det ikke særlig morsomt når hallodamen på nrk forteller om det som skjer til barna rett før barnetv. Det har skjedd flere ganger når det har vært kriser av ymse slag ute i verden. :mad:

At de reklamerer for programmer for større barn, med bilder som ikke passer små barn, overrasker meg ikke. Det er flott at noen gjør de oppmerksomme på det. Det må nok mange klager til, og gjerne media, for at de skal ta det til seg er jeg redd.


#42

Tallulah sa for siden:

Jeg har skutt i tre forskjellige klubber, alle med aldersgrense. 16, 17 og 18 år.


#43

pippimamma sa for siden:

Ok, sånn er det ikke her eller i noen av de mange klubber jeg kjenner til. Men barn har alltid voksne med seg. :)


#44

Ole Brumm sa for siden:

Jeg har heller ikke bekjentskap til pistolklubber uten aldersgrense. Mulig at noen praktiserer over ti år i følge med voksen, men jeg nekter å tro at det ikke er noen aldersgrense overhode. Og jeg vil tro det er begrenset hvilke type våpen de minste får skyte med.

Nå er dette helt på siden av den egentlige diskusjonen så jeg peller meg ut herfra...


#45

Amelie sa for siden:

Nyhetene på tegnspråk er rett før barne-tv. Vi slår ofte på noen sekunder før kl 18, det er jeg sikker på at du også har gjort uten å angre på det. Selvsagt skal det ikke vises vold og skyting på tv da!

Klager, både pr telefon og skriftlige skal NRK ta på alvor, og jeg tror neppe dette (skyteepisoden fra "Fabrikken") vises rett før/etter barne-tv igjen!
Har fulgt med, og de har reklamert for programmet, men skytesekvensene har ikke vært vist siden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.