Ja, hallovenn i stedet for halloween. Det er det noen som har foreslått. Jeg er enig. Jeg syns ikke noe om halloween. For det første fordi halloween er en amerikansk skikk. Hvorfor i all verden skal vi gjøre det samme som dem til stadighet....? Også syns jeg ikke noe om å lage en dag for det onde. Vi trenger de gode verdiene. Sååå jeg vil heller ha en hallovenn.....
Ser at jeg skrev litt uklart... Jeg mener ikke det onde, men det som er skummelt og ekkelt.... Jeg skjønner jo at mange syns det er fasinerende, men hvorfor kan vi ikke lage egne tradisjoner. Enten hermer vi fra Sverige eller så er det USA vi hermer etter...
Den amerikanske feringen av Halloween stammer fra den katolske allehelgensdag som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sin moderne form på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter. I Sverige fikk skikken et gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000, drevet frem av påvirkning fra amerikansk massekultur og kommersielt press.
Den moderne feiringa av Halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved kle seg ut og gå fra hus til hus og tigge godteri under trusselen om å gjøre rampestreker overfor dem som ikke gir. En variasjon av Halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.
For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosiseres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løselatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder
«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er kanskje det fremste symbolet og den vanligste dekorasjonen i forbindelse med Halloween i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.
I følge tradisjonen er terskelen mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverden nærmest usynlig på Halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med skumle symboler, ofte med referanse til døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre. De mest kjente Halloween-skapningene i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinrangler, svarte katter, hekser, zombier, demoner og røde smådjevler, så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i Halloween-feiringen, særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde. Sort og orange er blitt typiske Halloween-farver og står for henholdsvis natt og mørke makter samt gresskar og markens grøde.
Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som de dødes dag.
Den amerikanske tiggertrusselen «trick or treat», det vil si «rampestrek eller godbit?», er blitt oversatt til «knask eller knep» på norsk. Denne varianten ble visstnok brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks'Donald Duck-historie Trick or Treat i boka Eventyrlig snadder (1993).
Andre norske oversettelser av trick or treat er «digg eller deng» og «godteri eller fanteri».
fant ikke noe som begrunnet påstanden min men vet jeg har det en plass.. ill keep loocking.:)
Uansett Halloween er ikke ondt...!? Allehelgens aften.
Hallovenn ble presentert som et alternativ til halloween. De som frontet dette mente at vi ikke trengte denne feiringen og heller kunne feire gode vennskap osv....
Halloween, or Hallowe'en, is a holiday celebrated on the night of October 31. Traditional activities include trick-or-treating, Halloween festivals, bonfires, costume parties, visiting "haunted houses", carving jack-o-lanterns, and viewing horror films.
Halloween originated from the Pagan festival Samhain, celebrated among the Celts of Ireland and Great Britain[citation needed]. Irish and Scottish immigrants carried versions of the tradition to North America in the nineteenth century. Other western countries embraced the holiday in the late twentieth century. Halloween is now celebrated in several parts of the western world, most commonly in Ireland, the United States, Canada, Puerto Rico, and the United Kingdom and occasionally in parts of Australia and New Zealand.
The term Halloween (and its alternative rendering Hallowe'en) is shortened from All-hallow-even, as it is the eve of "All Hallows' Day",[1] also which is now known as All Saints' Day.
Many European cultural traditions, in particular Celtic cultures, hold that Halloween is one of the liminal times of the year when spirits can make contact with the physical world, and when magic is most potent (according to, for example, Catalan mythology about witches and Scottish and Irish tales of the Sídhe).
Det er jo litt hva man gjør det til også. Jentene kler seg opp i heksekjoler og blir sminket, og så går de i nabolaget og ringer på dører. Ute henger vi opp lys og ballonger. Det trenger ikke å være verre enn det. En god anledning til å hilse på naboene er det også. Vi er alltid en voksen med i bakgrunnen.
Det er greit nok at det er en europeisk skikk, men det er milelangt fra Samhain til yber-kommers feiring av søppel og sukker i uskjønn forening. Jeg liker ikke Halloween, men jeg tviler sterkt på at det er kontakten med onde ånder og spøkelser som står i hodet på sukkergira småunger, med plæstikkostymer som går i stykker i løpet av kvelden, som løper nabolaget rundt med oransje plastspann fra Nille i jakten på godteri. De aner ikke hvorfor de gjør det, hvor skikken kommer fra, at det har røtter i gaver til døde forfedre og det verste av alt - det ødelegger for julebukkskikken! :sjokk:
Jeg synes det er nokså teit å kalle denne dagen halloween i Norge når det faktisk egentlig heter allehelgensaften (christmas- og easter-feiring neste?), men ikke like teit som det ville være å kalle det hallovenn. :gal:
Enig med Glitter. Det er hva man gjør det til. Skjønner ikke all denne sutreputringa. Enten feirer man eller så lar man være. Jeg tenker nå først og fremst på ungene. Man kan ikke gjemme seg for alt det nye som kommer i samfunnet, og jeg tror nok Halloween kommer til å utvikle seg mer og mer fremover. Jeg akter ikke å ta fra ungene mine den gleden iallfall.
Jeg kan ikke fatte at man påstår at Halloween er en trussel mot julebukken. Det var en utdøende tradisjon allerede da jeg var barn. For....maaaange år siden. Og jeg vokste opp på bondelandet, der denne tradisjonen egentlig var sterk.
Og for 30 år siden ble vel ikke Halloween frontet noe særlig fra hverken handelsstanden eller media. :confused:
Men er ikke Allehelgensaften det samme som Alle heksers natt? Walpurginacht (?) altså natten mellom 31.oktober og 1.november?
Det er kanskje forskjell på det å gå julebukk (i romjulen) på landet, og det å gå nyttårsbukk i byene?
Vi gikk mye nyttårsbukk når jeg var liten, men her inne hvor vi bor nå har det vært romjulsbukk som har vært tradisjonen, og her er det nesten ingen som går (som jeg har fått med meg hvertfall, og de går hvertfall ikke på nyttårsaften).
Fjorten?? :eek: Med en sønn på snart femten?? :knegg:
Det hendte vi fikk besøk av julebukker, og de gikk i romjulen ja. Men det ble mer og mer skjelden. Og etter at jeg flyttet hit jeg bor nå, har jeg ikke sett en eneste en.
Allehelgen og Halloween er ikke helt det samme. Halloweenfeiringa har mer til felles med markeringen av Allesjelersdag enn av Allehelgen. Dette er to adskilte merkedager.
Det er sjelefesten som i størst grad er sammensmeltet i keltiske tradisjoner og som utgjør dagens sammensurium av Halloween.
Kvelden i kveld er allehelgenskveld og allesjelers er ikke før 2 november. Likevel er det sjelefesten som har gitt elementer til Halloween, ikke allehelgen.
Det er litt forvirrende, men slik er det alltid når ulike religiøse tradisjoner smelter sammen og så blir fullstendig overtatt av den moderne religionen konsumismen.
Nyttårsbukk har jeg aldri hørt om. Julebukk har jeg ikke sett noen har fått på 10 år her. Har inntrykk av at det blir mindre og mindre vanlig. Jeg foretrekker helt klart Halloween-barn enn julebukk-barn på døra, er litt stressende å skulle stå der med et smil mens 50 barn på en kveld synger sanger på kanskje 5 vers. :kynisk:
Jeg lar meg faktisk fascinere av hvor utrolig negativt innstilte folk er til Halloween. Jeg syns det er en morsom skikk, som man har mulighet til å gjøre mye morsomt ut av. Jeg syns avisene gjerne kunne gjort et større nummer ut av ”kjøreregler for Halloween” før dagen er der, sånn at man kan sette seg inn i hvordan dette gjøre og ikke gjøres. Hallovenn syns jeg blir litt småteit, men for all del, hvis noen har lyst til å gå rundt og dele ut godteri så må de gjerne gjøre det. Julebukk (som det er mange som henviser til med lengsel i stemmen) kan jeg faktisk ikke huske å ha opplevd noensinne.
Ganske uoriginalt, men jeg måtte selvsagt tenke på hvordan en norsk voksen-variant av Halloween kunne vært: Voksne menn som ringer på dører med ølglass i henda og roper "Drikk eller drit!" (Tør ikke tenke på hva som ville hendt hvis man valgte drit. Legg for øvrig merke klangen som er ganske lik den amerikanske utgaven).
Skikken kunne hett fyllebukk, og det er jo jammen ikke så langt unna mange eksisterende norske feiringer.
Nå tok jeg en Halloweenpreken med klassen jeg var i i går. Eller, egentlig hadde de veldig klare begreper selv om hva som var greit og ikke greit å gjøre på knaskeknepeturene sine. Særlig en del av guttene var opprørte over at noen kunne grise ned hos folk med egg og mel. Det var dumt det. Ikke skulle de skremme gamle folk, og ikke skulle de vekke små babyer, og i det hele tatt var de riktig så nydlig samvittighetsfulle.
Og, til min store glede, mange av dem skulle gå julebukk i romjula også.:)
Her hjemme satt jeg med godteskåla full, men med bare en eneste liten nabogutt på døra, og så mine egne storegutter i et siste krampeaktig og utslitt "knask eller knep, mamma," ble det vel mye igjen til meg selv.
Der begynner vi å snakke. Kanskje man rett og slett skulle startet en ny tradisjon? Arcus er sikkert mer enn gjerne med på å sponse litt tung markedsføring.
Grunnen er vel først og fremst at dette er en skikk som er "importert" av handelsstanden i norge. Så Halloween begynte ikke i norge som en morsom skikk men en måte å tjene penger.
Jo mer vanlig det blir jo mer føler man at man "må" la barna delta.
Blir litt det samme som Valentine. Den har faktisk blitt såpass vanlig blandt de yngre i norge at man bør føle seg litt miss om man ikke "får noe" på denne dagen. :lol: Hvem har prentet inn dette tro? :hm: Alt handler om å kjøpe kjøpe kjøpe og kjøpe. Vi lures til å kjøpe mer og mer.
Jeg er i mot faktisk ja. Er også i mot å gi julegaver til alt og alle. Holder med noen få til de aller nærmeste. :nemlig:
Det er lett å skylde på handelstanden, men det er kanskje sånn at de responderer til en etterspørsel? Den kommer ikke av intet, men slik verden er nå med internasjonal påvirkning med tv-serier, tegneserier osv er det ikke så rart. Selv Donald Duck har jo med Halloween og Valentine. Det ser gøy ut er det så rart ungene vil være med?
Farsdag og morsdag er enklere å skylde på handelstanden, men det er vel faktisk "greetings card" folkene en kan skylde på der.
Det er vel en av de få opprinnelser som virkelig er amrikansk også.... , men på en annen tid av året. Den norske opphavet finnes da i religiøse organisasjoner.
Jeg tror ikke dette hadde blitt en greie i norge om de ikke hadde dekorert butikker med gresskar og kortymer. Reklamer over alt osv. Om de ikke hadde "hypet" det overhodet da. Selvfølgelig er dte stas å samle inn goderi :knegg: Kunne likt det selv.
De etterkommer nok en etterspørsel, men jeg tror ikke at tv har så sterk påvirkningskraft at det er vi som har skapt dette. :niks: Tviler på at folk løper i butikken og spør etter uthulte gresskar fordi de har sett noen i USA ha dette.
Vi har jo en tradisjon med karneval i norge. Sikkert importert en gang den og. :knegg: Poenget mitt er at jeg ikke syntes vi trenger mer. Alt dreier seg om pengesluk syntes jeg og det blir bare mer og mer og verre og verre.
Hvis utviklingen fortsetter kommer forskjellene mellom rike og fattige til å øke mer og mer.
Ok, kanskje å dra det litt langt, men jeg ser ikke helt at alt som er "gøy" må
koste en haug med penger. :niks:
Er student og alenemor så merker kanskje dette bedre enn mange?
Jeg var superskeptisk da norske barn begynte å komme på dørene ved Halloween. Men nå syns jeg skikken er morsom. Vi hadde endel på besøk i går, og det var bare koselig. Vesla var på fest og fikk grønn grøt og var så ute å gikk med syv andre små. Alle var fint utkledd og de hadde det veldig gøy. De som ikke ville ha besøk unnlot å åpne, og det var helt greit.
Jeg tror ikke Halloween ødelegger julebukkskikken heller, det er da bare å sende barna ut for å gå julebukk som vanlig om man er vant til det. Selv gikk jeg bare julebukk en gang da jeg vokste og fikk en hel haug med kaker og mandariner. Det hadde vi jo fatene fulle av hjemme, så det ble med den ene gangen. Jeg tror det er forskjell fra sted til sted hvor vanlig det er å gå julebukk. Jeg har aldri vært vant til at mange driver med det, og har vanskelig for å tro at det har noe med Halloween å gjøre at den skikken fader ut.
Det er jeg helt enig i. Men må det koste så mange penger da? Man trenger jo ikke kjøpe masse glorete pynt og kostymer om man ikke vil. Vesla hadde hjemmelaget kostyme og jeg sminket henne med min sminke og litt ansiktsmaling vi hadde liggende. Godteri til de som kom på døra kostet toppen en femtilapp. De fikk ikke mye hver, men det trenger de jo ikke få heller.
Det er helt klart at Halloween og Vlaentines Day er innført av handelsstanden, men vi er jo faktisk tenkende mennesker og kan gjøre det vi vil ut av dagen. Vi må ikke kjøpe akrylkostymer på Nille, vi må ikke dynge ungene ned med syntetisk godis, vi må ikke la vær å fortelle om opprinnelsen.
Man kan derimot gjøre det til en artig feiring med utskjæring av gresskar i felleskap, baking, invitere gode venner på fest, sy et kostyme,gjenbruke et kostyme, sette sammen et kostyme av det man allerede har osv. Man kan fortelle om hvordan Halloween feires i andre land, hvordan det startet i Irland, hvordan man feirer i USA, De dødes dag i mexico og Allehelgensdag i Norge.
Hadde alle vært like sære og vrange som meg så hadde det overhodet ikke vært noen butikk i denne tradisjonen. :lol:
Men enig med Glitterchick. Man MÅ ikke gjøre en MASSE ut av dette. Kanskje jeg skal flytte til et mindre penge-sløsete sted. :humre: Jeg føler nemlig at jeg "må".
Jeg skjønner at denne handelsstanden er skumle greier. Selv klarte jeg å feire dagen i går med 50 kr i godteri. Det er jo hva man gjør det til selv. Noen stearinlys inne og kanskje en fakkel utendørs - det blir stemning av slikt også.
Jeg synes også det er litt komisk med all denne nostalgiske henvisningen til julebukk. Dette er en skikk som knapt nok er levende. Og den forsvant lenge før Halloween kom til Norge. At Halloween kun er tigging, mens julebukk er et-eller-annet mer verdig synes jeg også er pussig. Dessuten er jo barna proppet fulle av godteri i julen, og jeg synes ikke det er så veldig mye bedre å dra på godtejakt da enn det er 31. oktober.
Nei men nå blir det jo begge deler. :fnise: Dobbelt så mye godis da.
Koster nok mer enn 50kr for kostyme og godteri. Gjør det i alle butikkene her. Hvis alle kjøper for 50kr så er det allerede nok til at det er VELDIG lønnsomt for handelsnorge og nok til at vi sannsynligvis finner enda mer stæsj i butikken neste år og "oppmuntrer" til å innføre ennå en teit "tradisjon". :nemlig: Alvorlig. :cool:
jeg har gått julebukk en eneste gang i hele mitt liv, og husker jeg syntes det var veldig rart. Jeg hadde ikke hørt om det før jeg var 12 og flyttet på landet, og da gjorde jeg det en gang, men skjønte rett og slett ikke helt greia.
Selvølgelig. Men ikke la deg overtale til å kjøpe kostymer da! Jeg har aldri kjøpt et eneste kostyme til sønnen min. Han har vært pirat i stripete genser og med rødt tørkle på hodet, han har vært spøkelse i et gammelt laken, og han har vært kanin med hvite klær og pappører.
Det gjør jo ikke det, for de fleste barn går jo ikke julebukk.
Hvis man kjøper kostyme så blir det dyrere. Men det trenger man jo ikke å gjøre. Det kan man fikse ved hjelp av sminke og noen filler. Hvis man vil. (Eller man kan bruke kostymet man bruker når man går julebukk. :p)
Det er ca 550 000 husholdninger med hjemmeboende barn i Norge. Dersom vi sier at det er disse som bruker 50 kr hver på godteri så vil dagligvarebransjen få en økt omsetning på 27,5 millioner kroner. Det er peanøtter det, for en bransje som omsetter for over 100 milliarder i året. Så jeg tror ikke den femtilappen trenger å være stor motivasjon for akkurat den delen av handelsstanden. At man fokuserer på Halloweenartikler i non-food-segmentet tviler jeg ikke på. Men vi trenger ikke bruke penger hvis vi ikke vil.
Åh. Trodde vi snakket om julen generelt jeg. Har aldri sett eller vært en julebukk i mitt liv. :niks:
Ang kjøpevaner så skal det ikke mye økning i omsetning før de også øker produktutvalget. Sier ikke at det er MASSE penger med 50kr men det er nok.
Ser også at mange her pynter ute med lysgreier og sånt. De har ikke barn. :niks:
Selvfølgelig MÅ man ikke kjøpe. Men "smitteeffekten" gjør at det sannsynligvis bare øker og øker med ting man skal bruke penger på om man ikke sier stopp.
Snakker ikke bare om meg og mitt, men på for samfunnet på sikt.
Jeg gikk mye julebukk. Og det var ikke mest fordi man ville ha godis, men fordi det var morro å kle seg ut å spille en rolle. Jeg husker jeg og søstra mi skapte latterkramper i veien der vi bodde. Vi hadde stappet puter nedi de fjollete klærne på rumpa og magen og så ganske komiske ut.
Oj.... her har tråden gått sin gang. Det ble en diskusjon ;) Det var meningen, og bra er det.
Jeg syns det er trist at vi (ikke vi på FP da ;) ) er så lettlurte at vi lar oss lure av handelstanden til å bli med på tradisjoner som handelstanden fyrer opp under til de grader....som f.eks. Valentinsdagen også... Nå er jo det hyggelig og jeg må innrømme at gubben nyter godt av det når den dagen er her, men samtidig så blir jeg litt irritert over at jeg lar meg rive med. Jeg kan jo gi ham noe hyggelig ellers i året, noe jeg også gjør.... Han feirer forresten ikke valentin :/
Jeg synes faktisk mange er ganske lettlurte når det gjelder salgstriks. Er det tradisjoner vi overtar synes jeg nesten en tradisjon fortjener å bli forstått.
Det har blitt veldig viktig for mange å definere julens betydning for seg selv i form av solsnuing eller hva det skulle være. I forhold til akkurat dette har det vært fokus på det som ligger bak tradisjonen og det har vært viktig for mange å enten ta avstand fra, eller å definere sin egen vei i forhold til juletradisjoner. I forhold til Halloween har jeg inntrykk av at dette ikke er like viktig. Er det kanskje fordi man tror at ikke så mange faktisk tror på noe av det som halloweenfeiringen har som bakgrunn eller har det andre årsaker? Er dere bevisst på hvilke elementer dere synes det er greit at ungene vektlegger og ikke? Tenker dere over at dette er en religiøs tradisjon? Halloweenfeiringen er veldig amerikansk i sin form fordi den er en miks av tradisjoner som kun kunne finne sted i USA fordi det var der de ulike tradisjonene møttes og fikk utvikle seg.
Når jeg forteller ungene mine og halloween forteller jeg samtidig om vårt forhold til de elementene som er en del av denne tradisjonen.
Skal halloween bli en del av tradisjonene her i landet synes jeg også ungene fortjener å høre historien bak og noe om hvorfor de kler seg ut, skremmer osv. Da må fortellinger om gamle keltere, ånder, skjærsild, og gamle katolske tradisjoner fram.
Feires noe uten at man kjenner bakgrunn bare fordi butikker selger skumle klær synes jeg hele greia blir ganske tomt og tankeløst.
Hele greia er jo tom og tankeløs. Jeg har ikke så høye krav til min egen integritet at jeg nekter ungen min å gå på en fest hun blir invitert til selv om dette er en Halloweenfest. Jeg har ikke så sterke prinsipper om at alt vi foretar oss skal ha et innhold. Jeg ser ikke på dette som en feiring, men som en happening. Dette tror jeg gjelder de fleste, og noen tar mer av enn andre når det gjelder å legge igjen en masse penger, noen tar helt av i forhold til pøbelstreker, noen ser økonomien i gratis godteri og noen er fly forbanna fordi dette ikke er en NORSK tradisjon. Det er jo helt tydelig at de færreste har peiling på hva de driver med, og at dette er nytt og fremmed og uten ytre preferanser.
For meg og flere med meg, så er ikke dette noe jeg vektlegger verken å ta avstand fra eller å tilknytte meg til, så jeg følger strømmen og gjør det jeg syns jeg må. Akkurat nå er det å gi barna som ringer på døra godteri, og å kjøre Vesla på fest. Det er krever minimal innsats og pengebruk, og jeg ser virkelig ikke nødvendigheten i å finne ut om jeg gjør det av de riktige grunnene, eller om jeg burde ta avstand fra det fordi de riktige grunnene strider mot min religiøse, prinsippielle eller ideologiske overbevisning.
Jeg trodde de fleste var enige om at handelsstanden har vært med på å presse denne tradisjonen fram for å tjene mer penger, akkurat som med valentinsdagen. Ellers er jeg enig med Hattifnatten over her.
Jeg er bare litt nysgjerrig på hvorvidt folk reflekterer over det eller ikke.
Det er jo helt legitimt å ha en slik grunn for feiring. Du sier jo selv at det er tomt og tankeløst og hvis man mener det er det ingen ting i veien for det.
For min del ville det blitt helt feil å ha en slik innstilling til tradisjoner som betyr noe for andre selv om de ikke betyr så mye for oss. Jeg synes det er viktig å forklare bakgrunn osv. Jeg har hatt barna mine med på Id-feiring hos venner og synes det ville blitt galt om vi skulle bare ta etter alt dette fordi "alle" gjorde det uten å reflektere over innholdet.
Det gjelder også hvorvidt vi feirer kvinnedagen, 1 mai eller annet. Å gå i tog bare fordi alle gjør det ville blitt feil for meg uten å tenke over bakgrunnen for det.
Jeg gikk julebukk da jeg var liten - men tradisjonen falt bort etterhvert. Min erfaring er vel at i dag er det veldig få som følger opp den. Kanskje er det slik at siden denne skikken falt bort så åpnet det seg rom for Halloween? Vi skal ikke "bare" legge dette på butikkene i Norge - de tilbyr det som markedet etterspør.
I dag er Halloween solgt inn hos ungene som en ny tradisjon - la oss heller hjelpe de til å få god skikk på den "nye" tradisjonen. Så som hva som er skikkelig oppførsel og hva som ikke er akseptert. Noen steder lager de Halloween-selskap for alle ungene på skolene, evt. kan man bruke denne kvelden som en anledning til klassefest. Lokalt her ble seks jenter intervjuet fordi de hadde laget en sang som de fremførte ved hvert hus de kom til - foreldrene hadde satt som krav til "å gå Halloween" at de skulle gjøre noe mer enn å bare si knask eller knep. Det synes jeg er en ganske flott markering fra voksne.
Datteren min gikk en runde i nabolaget onsdag kveld og syntes dette var en både spennende og artig opplevelse. Neste år har jeg tenkt å ta mer tak i dette og sørge for at det blir en ok kveld som byr på mer enn bare å gå på dørene etter gotteri.
Greit nok at ikke jeg har noe forhold til Halloween utover det året jeg bodde i USA, men jeg kan klare å innse at dette er i ferd med å bli en tradisjon for ungene mine. Og den tradisjonen vil jeg gjerne være med på å forme. Stoppe den er for sent.
(Hallo-venn derimot tror jeg blir litt for idyllisk pedagogisk HI... Beklager - den kan kanskje fungere for voksne - men ungene tror jeg vil ha Halloween.)
Jeg nekter ingen å sette fokus på kjærlighet og varme følelser. Jeg sier bare at det er handelsstanden som er de ivrigste til å markedsføre og spre slike nye tradisjoner. Det er vel ingen som er uenig i det?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.