Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
7. årgang
15
[1 Kanina] [2 Inagh] [3 Toffskij] [4 Ruslebiffen] [5 Magnolia] [6 Flubby]
[7 Maverick] [8 ingling] [9 Koma] [10 m^2] [11 vixen] [12 Joika]
[13 Skilpadda] [14 Serafin] 15 Heiko [16 Che] [17 DM] [18 pøbelsara]
[19 Fersken] [20 Tallulah] [21 Ru] [22 LilleLeo] [23 Éowyn] [24 Tåtti][/CENTER]
Også i år har jeg lyst til og dele noen oppskrifter med dere, tradisjoner er jo tross alt ekstra viktig når det er jul.
Jeg kommer fra en familie som har mange tradisjoner knyttet opp mot mat. En av de tingene vi alltid lager til jul er forskjellig typer sild. I år har jeg kommet over en ny sildeoppskrift og den har jeg prøvd med stor hell. enkel er den også.
Gløggsild
2 glass kryddersild
0,5 dl julegløgg
3 nellikspiker
1 kanelstang
Litt hel allehånde
0,5 dl rosiner
0,5 dl hasselnøtter
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter. Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.Sett på lokk, og dekorer den etter ønske.
Den er perfekt til sildeglade gamle tanter man ellers ikke vet hva man skal gi til jul eller som gave til vertsskapet når man skal i juleselskap.
Kalenderluken min i fjor inneholdt jo også tips til gaver til de overnevnte tantene, så jeg følger på med to oppskrifter til. Disse passer ikke bare til gamle tanter, men for alle som er glade i godt tilbehør til ost.
Fikenmarmelade
200 g tørkede fiken
4 dl rødvin og kanskje en klunk med portvin
100 g sukker
2-3 stjerneanis
2 kanelstenger
2-3 syltetøyglass med lokk
Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til nesten all rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup. Det tar 20-30 minutter.
Hell marmeladen på steriliserte glass, fjern stjerneanisen, ha på lokket og sett glassene på hodet til de er avkjølte. Oppbevares deretter kjølig.
Ristede valnøtter med akasiehonning
80 g valnøtter
ca. 150 g akasiehonning
Fordel valnøttene utover et bakepapirkledd stekebrett, og rist nøttene ved 170 grader i ca. 7 minutter. La dem avkjøles litt og hakk dem grovt. Ha nøttene i et lite glass eller skål og fyll opp med akasiehonning, til nøttene så vidt er dekket.
Serveres romtemperert som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmeladen.
Kos dere!