Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lys i mørketid - 15 (den egentlige luken)

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
7. årgang

15

[1 Kanina] [2 Inagh] [3 Toffskij] [4 Ruslebiffen] [5 Magnolia] [6 Flubby]
[7 Maverick] [8 ingling] [9 Koma] [10 m^2] [11 vixen] [12 Joika]
[13 Skilpadda] [14 Serafin] 15 Heiko [16 Che] [17 DM] [18 pøbelsara]
[19 Fersken] [20 Tallulah] [21 Ru] [22 LilleLeo] [23 Éowyn] [24 Tåtti][/CENTER]

Også i år har jeg lyst til og dele noen oppskrifter med dere, tradisjoner er jo tross alt ekstra viktig når det er jul.
Jeg kommer fra en familie som har mange tradisjoner knyttet opp mot mat. En av de tingene vi alltid lager til jul er forskjellig typer sild. I år har jeg kommet over en ny sildeoppskrift og den har jeg prøvd med stor hell. enkel er den også.

Gløggsild
2 glass kryddersild
0,5 dl julegløgg
3 nellikspiker
1 kanelstang
Litt hel allehånde
0,5 dl rosiner
0,5 dl hasselnøtter

Hell laken fra silden i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter. Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.Sett på lokk, og dekorer den etter ønske.

Den er perfekt til sildeglade gamle tanter man ellers ikke vet hva man skal gi til jul eller som gave til vertsskapet når man skal i juleselskap.

Kalenderluken min i fjor inneholdt jo også tips til gaver til de overnevnte tantene, så jeg følger på med to oppskrifter til. Disse passer ikke bare til gamle tanter, men for alle som er glade i godt tilbehør til ost.

Fikenmarmelade
200 g tørkede fiken
4 dl rødvin og kanskje en klunk med portvin
100 g sukker
2-3 stjerneanis
2 kanelstenger
2-3 syltetøyglass med lokk

Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til nesten all rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup. Det tar 20-30 minutter.
Hell marmeladen på steriliserte glass, fjern stjerneanisen, ha på lokket og sett glassene på hodet til de er avkjølte. Oppbevares deretter kjølig.

Ristede valnøtter med akasiehonning
80 g valnøtter
ca. 150 g akasiehonning
Fordel valnøttene utover et bakepapirkledd stekebrett, og rist nøttene ved 170 grader i ca. 7 minutter. La dem avkjøles litt og hakk dem grovt. Ha nøttene i et lite glass eller skål og fyll opp med akasiehonning, til nøttene så vidt er dekket.
Serveres romtemperert som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmeladen.

Kos dere!


#2

Palmen sa for siden:

Åh, jeg har lett etter oppskrift på god marmelade til oster, dette var perfekt!


#3

Kanina sa for siden:

Tusen takk for veldig inspirerende luke! :vilha:


#4

Anda sa for siden:

:nam: Takk!

(Til alt unntatt sild. Der blir jeg tydeligvis aldri voksen. :flau:)


#5

Skilpadda sa for siden:

Nam, det så deilig ut! :nam: Sild er jo kjempegodt. Kunne tenke meg å lage tomatsilden mamma og pappa alltid lager til jul, men det går jo ikke an å få den med seg på fly opp til svigers.


#6

tink sa for siden:

Hm, dette virket mistenkelig lett. Kanskje til og med jeg får det til?

Takk for gode tips.


#7

Observatøren sa for siden:

Skal kanelstangen bli i marmeladen?


#8

Nenne sa for siden:

Takk og takk! :blomster:



#10

Martis sa for siden:

Mmmmm, alt høres deilig ut! Jeg kjenner at jeg må utvide sildesalatutvalget mitt. :vilha:


#11

amylin sa for siden:

Takketakk!


#12

Joika sa for siden:

Mmm… så godt ut!



#14

Cuyahoga sa for siden:

Åh, nøtter med honning! :hjerter: Det skal jeg jammen fikse!


#15

Odelia sa for siden:

Åh, her var mye godt som skal prøves ut :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.