Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
7. årgang
22
[1 Kanina] [2 Inagh] [3 Toffskij] [4 Ruslebiffen] [5 Magnolia] [6 Flubby]
[7 Maverick] [8 ingling] [9 Koma] [10 m^2] [11 vixen] [12 Joika]
[13 Skilpadda] [14 Serafin] [15 Heiko] [16 Che] [17 DM] [18 pøbelsara]
[19 Fersken] [20 Tallulah] [21 Ru] 22 LilleLeo [23 Éowyn] [24 Tåtti][/CENTER]
Jeg deltar med en luke i kalenderen, i år som i fjor, og i forfjor og i det hele tatt (tidligere bidrag kan finnes her: 09, 11, 12, 13.
For to år siden hadde jeg en luke med julekortets historie, med diverse bilder av mer eller mindre vellykkede kort. Årets luke inneholder informasjon om juletreet, med fiffige fakta, tips og ikke minst - bilder.
Juletreets historie
Juletreskikken tok til allerede tidlig på 1500-tallet.
I det katolske Syd-Tyskland og i Sveits pyntet man forsamlingslokaler med trær. Frukt og kaker ble hengt på greinene, og på trettendedagen fikk barna høste treet.
I løpet av 1800-tallet ble juletreet kjent i det meste av Europa og Amerika. Det var tyske misjonærer, utvandrere og forretningsfolk som bragte med seg tradisjonen. I Storbritannia ble juletreet vanlig etter at dronning Victoria og hennes tyske prinsgemal Albert tok opp tradisjonen midt på 1800-tallet. Et av Danmarks første juletrær ble tent på godset Holsteinborg i 1808.
Juletreet i Norge
I Norge var det særlig prester og lærere i byene som introduserte tradisjonen med juletre. I Christiania ble det første juletreet registrert i 1822. Mange mente at dette var en form for avgudsdyrkelse og dans rundt gullkalven. Juletrefester i skolenes regi startet man her i landet med midt på 1800-tallet. Det bidro til å gjøre juletreet kjent i bygdene.
Gjennom dikt av Welhaven og Wergeland ble også folk kjent med den nye tradisjonen. Eventyrsamleren og forstmannen Peder Chr. Asbjørnsen ga i 1850 ut et julehefte med navnet "Juletræet".
Juletreet på Universitetsplassen i Oslo ble reist første gang i 1919. Verdens høyeste juletre skal visstnok ha stått i et kjøpesenter i Washington i 1950. Treet målte 67 meter.
I dag har over 90% av norske husstander tradisjon med å pynte et tre til jul. Grantreet er mest brukt som juletre her i Norge, med furu på en god andreplass. Spesielt de senere årene har også edelgran blitt veldig populært.
Pynt
Den første julepynten var laget av strå og papir. Noen brukte også kjeks og småkaker. I dag har de fleste sine egne tradisjoner, en blanding av nytt og gammelt. Tidligere var stjernen laget av glitter eller sølvpapir. I dag er den laget i plast, og kommer med og uten elektrisitet.
Symbolisme
- Juletreet skal etter tradisjon være et eviggrønt tre og symbolisere "Det evige liv."
- Stjernen symboliserer stjernen som hang over Betlehem for over 2000 år siden.
- Lysene vi pynter treet med symboliserer Jesus som verdens lys.
- De fargerike og skjøre julekulene skal være jordkloden.
Stell av juletre:
Stell av treet - selvhogst eller ferdig hugget!
Vil du ha et flott tre gjennom hele julen må du stelle pent med det. Her er noen tips:
- Spyl treet eller hiv over en bøtte eller tre med vann for å bli kvitt alskens småkryp.
- Treet må akklimatiseres. La det stå i garasje eller kjeller i et døgn før du setter det inn til pynting.
- Sag av en tynn skive (2-3cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten og dette er viktig for å lage en pen flate for at treet skal kunne trekke vann.
- Pass på at treet alltid har friskt og kaldt vann.
- Unngå å plassere treet for nær varmekilder.
I en perfekt verden kan trærene se slik ut:
Innlegget fortsetter i kommentaren nedenfor ...