Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
8. årgang
19
:gave:
[1 Taien] [2 Palmen] [3 Fersken] [4 tink] [5 Inagh] [6 Høst]
[7 Lorien] [8 Adrienne] [9 Anne C] [10 Meissa] [11 Albertine] [12 Hjertensfryd]
[13 annemede] [14 Kirsebær] [15 Matilda] [16 Pappalille] [17 Tallulah] [18 Che]
19 Angelique [20 Teofelia] [21 Nextlife] [22 Kanina] [23 IOA] [24 pøbelsara][/CENTER]
For første gang har jeg luke. Jeg ba bevisst om luke sent i desember, pga overtagelse ny leilighet 16.11.15, og hektisk på jobb.
I tiden etter luketildeling har jeg grublet over bidraget mitt. Jeg har limpistol, men den har gjemt seg godt. Så innholdet blir uten egenprodusert julepynt. Dessuten, da jeg såvidt var ferdig med flytting, ble jeg syk. Legevakt to helger på rad, min beste venn schæferen Amanda ble syk, og måtte dessverre avlives. Såvidt hodet brøt vannskorpen her, og jeg var på full fart ned i kjelleren. Min redning ble en fantastisk lege, som pga min tilstand og i grunnen hele veien jeg har gått fra jeg var liten, så at nok er nok, og jeg har startet på lettere antidepressiva.
Livet mitt er i ferd med og endres, og jeg kjenner på det å være glad igjen. I tillegg finnes det fantastiske mennesker rundt meg som har registrert alt dette, og jeg har fått en uke sol og varme. Nå i desember. Avreise 12 desember, og hjem, i dag! Gran Canaria, Puerto Rico. Jul blir det, gaver og mat er innkjøpt og gjort klart, så langt det lar seg gjøre noen få dager før jul.
Bidraget mitt blir den ene av to ulike spiselige gaver jeg skal lage i år. Alle rundt meg har alt, og hjemmelagde spiselige gaver settes det stor pris på.
Det ene jeg skal lage er hjemmelaget grov sennep. Ingen hokus-pokus i det hele tatt, og dette er ikke oppskrifter jeg har funnet på av meg selv. Men, de er enkle slik at terskelen for å lage noe selv ikke blir så høy.
Hjemmelaget grov sennep
- 70 gram gule og sorte sennepsfrø (kjøper i Sverige, godt utvalg og fine priser)Jeg bruker begge typene pga smak og utseende. Jeg hadde 7 poser hver på 26 gram, så hele oppskriften ble X 2,6
- 1,5 dl vann
- 2 ss sennepspulver (bruker Colemanns)
- 2 ss brunt sukker
- 1 ts eplesidereddik eller hvitvinseddik
- 1 dl nøytral olje ( bruker rapsolje)
Man kan tilsette ulike smaker, for eksempel med honning og appelsin.
Smakstilsetning
- 1 ss honning ( bruker Akasiehonning)
- 2 ts revet appelsinskall
- 1 ss appelsinsaft
Eller man kan finhakke chili. Jeg har denne gangen laget uten noen smakstilsetninger.
Kok sennepsfrø og vann i ca. 5 min.
Putt deretter i alle de andre ingrediensene.
Bruker stavmikser for å få en jevn konsistens.
Ferdig!
Jeg har kjøpt små fine glass på Ikea for formålet.
Kjempefin julegave.
Mens jeg holder på med dette, hører jeg på den vakreste julesangen jeg vet om.
O helga natt med Jussi Bjørling.
[CENTER] [yt]kVYCudlVMSM[/yt]
[/CENTER]
10 desember lagde min nesteldste datter og jeg Troika-konfekt.
Troika
- 400 gram marsipan kjevles flatt på bakepapir. Jeg har brukt figurmarsipan, litt lettere å kjevle ut.
- 200 gram nougat smeltes forsiktig over vannbad og helles over.
- Sett dette i kjøleskap et par timer.
- 2 pakker bringebærgele blandes med halvparten av vannet som er angitt,5 dl. totalt. Kjøles slik at nougaten ikke smelter.
- Så ruter vi dette opp i passe biter med en skarp kniv.
Trekk
- 300 gram kokesjokolade
- 30 gram delfiafett
Dette smeltes over vannbad. Man kan også bruke overtekkssjokolade, da trenger man ikke delfiafett.
Kunststykket nå er å dyppe bitene i sjokolade.
Bruker en gaffel og skje til formålet. Legger biten på gaffelen, og heller sjokoladen over med en skje.
Setter så de ferdig ebitene på et bakepapir, og oppbevarer de i kjøleskap.
Dette er også en super liten gave sammen med sennepen, og de er kjempegode.
Kjøpte små cellofanposer på Ikea til å ha disse i.
Avslutter med et bilde fra deilige varme Puerto Rico, som ga meg sol, varme og D vitaminer.
[CENTER]
Ønsker alle en fredelig og riktig god jul![/CENTER]