Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barselsbesøk

Tar du med mat når du drar på barselsvisitt?

  • Ja, selvsagt! Både middag og/eller kake.
    10 stemmer
  • Tja, hender jeg rasker med meg en pakke kjeks fra butikken.
    20 stemmer
  • Nei, det pleier jeg å glemme.
    7 stemmer
  • Kunne ikke falle meg inn, har jo kjøpt leker og klær til ungen.
    13 stemmer
#1

gajamor sa for siden:

Nå som barselstiden nærmer seg kom jeg til å tenke på en sak. Før var det vanlig skikk og bruk å ha med mat når man dro på barselsbesøk. Men nå driver mange gravide selv og baker og fryser ned i massevis. Jeg syns også å huske at de fleste unge som kom på besøk sist bare hadde med gave til barnet. Er denne skikken i ferd med å dø ut?

Jeg satte ihvertfall stor pris på barselsgrøten ene tanta mi kom med :nemlig:


#2

Mikkeline sa for siden:

Nei, det har vi ingen tradisjon for i vår krets.


#3

Hannah sa for siden:

Jeg pleier ofte spørre om det er noe jeg skal ta med meg, og foreslår da gjerne en kake eller noe. :) Jeg sier også klart i fra når jeg ringer og hører om jeg kan komme på visitt at jeg ikke kommer for serveringen sin del, men for å beundre den nye verdensborgeren.


#4

Line* sa for siden:

Min datter får det hun ber om, eventuelt spør jeg henne om jeg skal ta med noe.
Andre pleier jeg ikke å kjøpe mat til, nei.
Ikke har jeg hørt om en sånn skikk heller.


#5

Veronal sa for siden:

Nei, de gangene jeg har vært på barselbesøk så har jeg vært der max en halv time.


#6

Che sa for siden:

Jeg er der ikke for å trakteres, jeg er der for å se på den nye verdensborgeren. Barselsbesøkene er ikke lengre enn max en time. Jeg har forøvrig glimtet til å hatt med gjærbakst som de kan pakke i fryseren til andre besøkende - men det er sjelden jeg kommer på det.


#7

bloma sa for siden:

Jeg også.

Jeg forventer ikke servering på barselbesøk, takker ikke ja til kaffe med mindre den allerede er laget.
Jeg er der for å gi en god klem til mammaen og pappaen, og for å se på den nye lille vennen min.

Men, jeg har alltid med gave til den nybakte mammaen, det er jo hun som fortjener gave!


#8

Gaia sa for siden:

Dette var en vanskelig poll å svare på. Jeg pleier alltid å ta med noe, om det er frisk frukt, en pakke kjeks eller hjemmebakst. Og så pleier jeg å sette på kaffe/te selv. Barselvisitten skal jo uansett ikke vare spesielt lenge, så middag tar jeg nok ikke med.

Monsoon og mann dekket opp med lunsj til oss da Snupp var nyfødt. Det var veldig koselig!


#9

Moria sa for siden:

Jeg pleier å ta med et eller annet ja. En pakke kjeks, boller, frukt el. Av og til har jeg tatt med en flaske brus eller juice også.

Det har ingenting med at jeg vanligvis forventer oppvartning når jeg kommer, men jeg synes det er en hyggelig gest, også kan den nybakte mor slappe helt av.


#10

Camomilla sa for siden:

Drar jeg på barselbesøk har jeg enten med vaffler eller boller og farris eller en kanne kaffe. Kommer vi ved middagstider tar jeg med middag. Drar sjelden på besøk før mor og far er klar for det og visittene er korte hos noen og lenger hos andre. Jeg husker jeg satt så pris på de som hadde med seg noe så jeg slapp å styre så fælt.


#11

daffy sa for siden:

Jeg pleier å spørre om jeg skal ta med noe, men som regel er svaret nei, så da gjør jeg ikke det. Jeg tok alltid med noe da jeg besøkte en venninne som hadde kolikkbarn forresten, det tror jeg hun satte pris på. Da kunne vi ses og spise noe, uten at det ble altfor strevsomt for henne.

Tanten min bakte yndlingsjulekakene mine (strull) da jeg lå på sykehuset med førstemann, det ble jeg utrolig glad for, og det var det jeg fikk i meg den første dagene. Den vonde sykehusmaten frister ikke akkurat medtatte bareselkvinner.


#12

Benzo sa for siden:

Jeg har alltid med et eller annet til kaffen, det er sjelden vi drar på barselbesøk i middagstid.


#13

Hasselnøtt sa for siden:

Nei, det har jeg aldri hatt. Har heller aldri forventet noe å spise.


#14

Søster sa for siden:

Dagen etter jeg kom hjem fra sykehuset med Ing, kom et skjönt vennepar på besök med medbrakt middag. Ziti fra Sopranoskokeboka. Jeg slår gjerne et slag for den tradisjonen. Det var herlig mat, godt å slippe å lage den selv, hyggelig å ha besök som kunne bli en stund og ikke bare haste avsted etter en kaffekopp.

Når jeg tenker meg om, synes jeg ikke noe om tradisjonelle barselbesök. Jeg blir bare stressa av folk som bare er her en liten halvtime. Hvis de er så utålelige at jeg ikke orker väre sammen med dem lengre enn det, kan de egentlig heller bare vente med å komme på besök til de er litt mer spiselige.

Jeg har nesten aldri värt på barselbesök, men synes prinsipielt det er riktig å ha med noe. Men jeg skal ikke ta med middag og meg selv på helaften uten at den nybakte moren har bedt spesifikt om det..


#15

Bluen sa for siden:

Samme her.

Svigerforeldrene mine fulgte for øvrig denne tradisjonen første gang de besøkte oss hjemme etter at Liv ble født. De hadde med en kurv som inneholdt både lunsj og kake, og kalte det sendingskurv.


#16

Manitoba sa for siden:

Før jeg fikk barn selv hadde jeg som regel med gave og tenkte ikke over at det var jeg som ble oppvartet av barselkvinnen. :rødme: Men etter at jeg fikk barn selv har tingene snudd og jeg prøver å ha med meg mat når jeg kommer på besøk. Lunsj eller kake. Og så ordner jeg meg selv og serverer til den jeg besøker. Synes det er en god tradisjon med fødegrøt.


#17

løve70 sa for siden:

Nei, her er det ingen tradisjon for å ta med mat på barselbesøk. Det var nok gjerne noe man gjorde i 'gamle dager', før mannen begynte å ta del i matlaging og barnestell.....


#18

Azi sa for siden:

Ikke pakke kjeks, men kake tar jeg med meg, hvis det er familien eller gode venniner.


#19

Fibi sa for siden:

Er veldig flink til å glemme å ta med noe, desverre. Men prøver å være flink til å ta med noe. Om jeg ikke baker selv, så kjøper jeg gjerne noen boller, skoleboller eller noe på et bakeri. Evt. litt forsjellig frukt.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Det spørs hvem jeg skal til. Jeg har alltid med gave til barnet, men skal jeg til ei nær venninne kan jeg godt ta med både mat og/eller kake. Jeg stemte på det andre alternativet, men det stemmer ikke helt, for jeg baker som regel noe selv og tar med, eller kjøper noe godt, rasker ikke bare med meg ei tørr kjekspakke fra butikkhylla.

Nå er det vel mer vanlig at man disker opp med noe SELV når man får barselbesøk. Jeg skal bake endel før fødselen og fylle fryseren, men så er det jo noe jeg elsker å gjøre også.


#21

Go\jenta sa for siden:

Jeg pleier ikke å ha med meg mat på barselbesøk, kun gaver til barnet.

Jeg er innstilt på at det er et kort besøk , og pleier å takke nei til mat for å være minst mulig til bry.


#22

Pebbles sa for siden:

Sist jeg var i barselsbesøk, sa jeg ifra at jeg skulle ta med mat - så jeg hadde med lunsj til alle som var der.

Synes egentlig det er absurd at barselkvinnen skal stå for servering dag på dag, og mener absolutt at den gode, gamle "barselsgrøten" ( som godt kan erstattes med en pastasalat ; ) burde gjeninnføres. :ja:

Man blir gjerne ikke puslet så veldig med som barselskvinne - og det bør man absolutt bli. Er det noen gang man kunne trenge at andre ordner det praktiske, så er det vel de første par ukene med ny baby i huset.

Men jeg kunne ikke svare på pollen - for jeg tar gjerne med lunsj, men jeg kan ikke skryte på meg å ha stillt med full middag OG kake!


#23

Ole Brumm sa for siden:

Det er veldig sjelden jeg drar på barselbesøk. Når det skjer så spørs det veldig på forholdet jeg har til de jeg skal på besøk hos, som regel ringer jeg på forhånd og sier de ikke må styre fordi jeg kommer, også tar jeg med gave til den nyfødde og evt blomster til de nybakte foreldrene. Dersom det er kort tiden siden fødselen kan jeg også finne på å ta med kjeks, kake eller noe annet. Men som regel når jeg er på barselbesøk så er det allerede gått noen månder, så da tar jeg bare med gave til babyen.


#24

Ada sa for siden:

Jeg har egentlig alltid hatt med en liten sak til mor også når jeg har vært på barselbesøk. Etter at jeg har vært i barsel selv, har jeg vel sett at å ta med en bok (jeg elsker jo bøker) kansje ikke er den beste gaven, men jeg prøvde ihvertfall.
Men nå er jeg mer påpasselig å ta med litt kaker etc. så foreldrene slipper å tenke på det.


#25

Føniks sa for siden:

Jeg spør alltid om det er noe jeg skal ta med, og sier de nei, tar jeg med allikevel. Enten en kringle elns.

Hvor lenge jeg er der avhenger om det er bare meg eller hele familien og hvor lang tid etter fødsel det er. Ofte når jeg har vært hos venninerhar jeg vært alene og gjerne hjulpet til med babyen slik at mor kan ta en dusj ol.


#26

Dronningen sa for siden:

Nå blir vi jo ikke rennt ned av folk, og de få som kommer har vi både tid og mulighet til å fore selv. Har enda til gode å bli helt paralysert i sofaen. Har ikke tatt med til andre heller, men heller ikke dratt til dem før de hadde kommet inn i ting og fått ting i orden. Heller ikke oppfatter det som noen sak. Nå er det snakk om noen timer om ettermiddagen som regel, og da er jo mannen her også.


#27

Susse sa for siden:

Pleier ikke å ta med noe. Når det er barselvisitt er jeg såvidt innenfor døra før jeg går igjen. Når det er nære venninner avtaler vi ofte på forhånd om jeg skal ta med noe.


#28

turi sa for siden:

Pleier kun å ha korte visitter når jeg er på barselvisitt.

Husker med glede de som ikke ble lenge da jeg selv fikk barn. Og husker med gru de som kom med middag og kake og ble LENGE. Det er ikke noe jeg selv vil gjøre. Jeg var sliten og ønsket meg ro.


#29

emm sa for siden:

Var ikke en mellomting i pollen, men jeg bruker å ta med boller eller noe annet jeg har bakt som kan fryses. I tillegg har jeg gave til barnet, og hvis det er en veldig nær venninne har jeg noe til mor også. Barselbesøk er aldri lange, max en time, men helst litt mindre enn det også.


#30

Kneazle sa for siden:

Jeg har stort sett bare med presang til babyen og en stooor pose smågodt til mammaen (alle fortjener å få godis etter å ha født :jupp:). Og jeg sier fra på forhånd at vi ikke skal ha noe servering. Lange barselvisitter er en uting. :nemlig:


#31

Pebbles sa for siden:

Det er mulig jeg stort sett har vært på barselsvisitt/fått barselsbesøk fra nære venner, men vi blir da ihvertfall en 3-4 timer hos hverandre - synes det er superkoslig.


#32

gajamor sa for siden:

Skjønner jeg burde hatt et femte alternativ i pollen. Men jeg syns absolutt man kan krysse av for den første når man baker selv og tar med såpass at de har etter besøket og kanskje til og med kan fryse og servere andre.

Må si jeg syns det er merkelig at såpass mange aldri har hørt om skikken med barselsmat - men det er kanskje forskjeller her mellom by og land?

Ellers må jeg si meg enig i dem som helst vil ha korte besøk. Besøk på to-tre timer eller mer høres veldig slitsomt ut. I begynnelsen ammer man jo gjerne opptil flere ganger på 3 timer. Og man føler seg jo som regel forpliktet til å servere noe, selv om gjestene har sagt at det ikke er nødvendig. Er ikke alltid så lett å skille mellom de som mener det, og de som bare kommer med høflighetsfraser.


#33

Maxine sa for siden:

Pleier ikke ta med middag, men hvis det er besøk hjemme ikke lenge etter fødselen, sier jeg alltid fra at jeg tar med noe å spise på, så slipper de tenke på den saken. Kan være smurte rundstykker, pizza, kake eller en 2 liter is.


#34

Maxine sa for siden:

Har blitt servert barselsgraut på gammeldagsvis etter begge fødsler jeg. Og har ofte fått besøk, hvor de sier at de ordner med middag, dersom det er greit for oss. Veldig koselig, og hverdagen blir ikke så preget av alle barselsbesøkene, da middag jo er noe man likevel må ha i seg.


#35

Pebbles sa for siden:

Kom plutselig til å tenke på en drøy barselshistorie.

En bekjent hadde akkurat rukket å komme seg hjem fra sykehuset, da en venninne kom uanmeldt på besøk.
Hun kom midt i middagstiden, med en splitter ny kjæreste på slep (som bdamen ikke hadde møtt før), og erklæret friskt: "Her kommer jeg , dette er Thomas - og han er sulten!"

Måtte bare le da jeg hørte historien, men du verden så korte antenner enkelte har!


#36

Miss Norway sa for siden:

Forventer ingen mat, og en kopp kaffe kan jeg da lage selv. Jeg går bare på barselbesøk til gode og nære venninner og da kan man kommunisere greitt.


#37

rajraj sa for siden:

Jeg har vel egentlig bare vært på ett ordentlig barselbesøk, og da hadde jeg med hjemmelaget ziti fra sopranoskokeboka. :D


#38

turi sa for siden:

Jeg fikk biff med tilbehør og kake, og ønsket besøket dit pepper`n gror. Det er ikke uvanlig her, men jeg personlig syntes det er en uting.

En annen ting er at jeg kunne lagd mat og levert på døren om jeg viste at de nybakte hadde hatt det tøft eller var slitne,men da hadde jeg levert det og gått hjem.


#39

Pia sa for siden:

Jeg tar med noe hjemmebakt noen ganger, men ikke alltid. I min vennegjeng har vi pleid å samle alle barselbesøkene til en dag. Da kommer alle vennene samtidig og blir noen timer. Det samme gjorde familien min, utenom foreldrene mine som hang her støtt og fortsatt gjør det. :knegg:

Jeg var i ufordragelig god form etter keisersnittet og hadde ikke behov for oppvarting. Jeg var rett tilbake til førgravid status. Allikevel hadde både venner og familie med kake, og det er jo veldig koselig fordi de tenker på meg.


#40

Harriet Vane sa for siden:

Jeg tar gjerne med meg noe hvis det passer seg sånn, jeg ble selv beleiret da jeg endelig kom hjem fra sykehuset og syntes det var nydelig når noen hadde med noe. Også synes jeg man skal gå igjen fort og slår et slag for korte og hyggelige besøk.


#41

Nessie sa for siden:

Ja, som regel tar jeg med noe.
Jeg synes det er en fin ting å gjøre, det trenger ikke være store greier. Jeg har aldri tatt med middag - men ei kake, boller, kjeks etc.

Om jeg får barselbesøk så føler jeg for å servere noe, sånn er det bare for min del. Så jeg blir veldig glad når de som kommer gir beskjed om at de tar med kaffebrød :jupp:


#42

Fadese sa for siden:

Jeg pleier å ta med noe til kaffen, ja. Sjøl om både mor og far er hjemme, så kan det da saktens være hektisk likevel.

Vi har nok fort blitt halvannen time på besøk, men jeg skal notere meg at de fleste setter pris på kortvarige besøk.


#43

Nenne sa for siden:

Det er det ingen tradisjon på her på disse kanter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.