Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mens vi venter - 6

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
9. årgang

6
:lys:
[1 Taien] [2 Albertine] [3 Adrienne] [4 Najade] [5 Prima] 6 Nenne
[7 Che] [8 Tallulah] [9 Tjorven] [10 Java] [11 Skilpadda] [12 Miley]
[13 Hjertensfryd] [14 pøbelsara] [15 Ru] [16 noen] [17 LilleLeo] [18 Nextlife]
[19 Tangerine] [20 Teofelia] [21 Lorien] [22 Toffskij] [23 007] [24 Tåtti][/CENTER]

Forrige gang jeg deltok i kalenderen fortalte jeg om min barndoms juletradisjoner. Denne gangen skal jeg fortelle om en tradisjon som er ny for meg, som mine barn helt sikkert vil ha med seg videre. Vi prøver nemlig å ta med oss noen sveitsiske tradisjoner også selv om feiringen alltid legges til Norge og vår egen stue.

I Sveits kommer Samichlaus (nissen) på besøk 6. desember, det er St. Nicolaus-dagen i katolsk tradisjon, og med seg har han godterier og nøtter til barna. Vi får ikke Samichlaus hjem til oss, men møter venner og kjente i sveitserklubben her i området for en hyggelig ettermiddag med sveitsiske guetzli (julekaker) og besøk av Samichlaus som forhører barna lenge og grundig om oppførsel, skoleprestasjoner og hobbyer før han hvert år (litt under tvil) gir dem en stor pose med nøtter og godterier på deling. Samichlaus har naturligvis fått god info fra foreldrene på forhånd om de søte små og det gjør uutslettelig inntrykk på en som kanskje akkurat ikke lenger riktig tror på nissen å få høre at nissen godt vet om at han dro lillesøster i flettene i forrige uke!

  1. desember er også dagen for å spise Grittibänz, det vil si kakemenn og –damer laget av søt gjærdeig. Grittibänz, som de heter i Sveits, kalles ofte for Stutenkerl i Tyskland, men det finnes mange lokale navnetradisjoner. Kjært barn har som kjent mange navn.

Da jeg jobbet i Sveits fikk alle ansatte en pose med nøtter, mandariner og litt sjokolade denne dagen. Den lå på pulten da vi kom om morgenen. Grittibänz måtte vi kjøpe eller lage selv, men de er å få kjøpt over alt på julemarkeder og i butikkene på denne tida av året, så de er ikke vanskelig å finne.

De er heller ikke vanskelig å lage og hvert år setter jeg deigen før jeg legger meg og er oppe grytidlig for å bake dem ut etter alle kunstens regler før ungene står opp. De får en til frokost og en til nista og det er virkelig et desemberhøydepunkt å kunne ha med seg noe SÅ godt på nista! Det er stor skuffelse når den 6. faller på en helg.

Jeg tenkte jeg skulle dele oppskriften min med dere, så kan kanskje noen la seg inspirere til å prøve noe nytt. Denne deigen kan garantert brukes til annet også, om man trenger en søt og god gjærdeig.

Den måtte jammen oversettes også, for det viser seg at jeg bare har den på tysk. Sånn kan de se ut og oppskriften som følger beskriver hvordan akkurat denne skal lages:

[CENTER] [/CENTER]

Ingredienser:

  • 500 gram mel
  • 1 klype salt (dette kan nok sløyfes i og med at vi har saltet smør her til lands)
  • 2 egg av middels størrelse
  • 100 gram god marsipan
  • 50 gram sukker 50 gram smør
  • 2,5 dl helmelk
  • 30 gram frisk gjær
  • 1 ts fløte
  • 6 rosiner
  • 3 brune mandler
  • Ca. 15 hasselnøttkjerner
  • 5 g skrelte gresskarkjerner
  • 1-2 ss solsikkefrø
    Bakepapir.

Ha melet i bakebollen og lag en grop i midten. Ha i saltet og ett av eggene. Skjær marsipanen i fine småbiter og ha i marsipanen sammen med 40 gram sukker. Bland godt.

Smelt smøret og ha i melken, deretter gjæren og resten av sukkeret. Bland godt og ha så dette i melblandingen. Kna sammen og sett til heving i 30 minutter. Kna så godt sammen igjen og form ca. 2/3 av deigen til en tykk rull. Lag et snitt gjennom halve rullen for å lage bein. Lag hode, armer, lue, skjerf og elte av resten av deigen.

Ta så det andre egget og del hviten og plommen. Bruk så eggehviten til å lime fast de løse delene på kroppen. Legg figuren på en bakepapirkledt stekeplate. Bland eggeplommen med fløten og pensle over figuren. Pynt med rosiner, mandler, hasselnøtter, gresskar- og solsikkefrø. La etterheve i ca. 10 minutter. Stekes deretter i forvarmet stekeovn på 200 grader i ca. 25 minutter.

Det finnes mange måter å forme deigen på og jeg foretrekker å lage mindre figurer som jeg prøver å personliggjøre til ungene. Her er noen av dem jeg har laget tidligere, det er selvfølgelig lett å se både speiderskjerf og ballettsko:

[CENTER]

[/CENTER]


#2

Pøblis sa for siden:

:hyper: Så gøy å få innblikk i dette og takk for oppskrift!

De siste årene har vi blitt godt kjent med en sveitsisk/østerriksk familie, og nå skal jeg ønske dem til lykke med dagen. Hva sier man til hverandre denne dagen?


#3

Teofelia sa for siden:

Så hyggelig juletradisjon. :hjerter:


#4

Nenne sa for siden:

@pøbelsara, så vidt meg bekjent er det ingen spesiel hilsen, men spør gjerne om Samichlaus (med tydelig "skarring" på ch-lyden) har vært der med noe godt eller om det ble juling i stedet. :)

Du kan forresten si "En schöne Samichlaus".


#5

Dali sa for siden:

Deig med marsipan? Dette må jo bare smake godt! Takk for koselig luke.


#6

Nextlife sa for siden:

Så hyggelig å lese om denne juletradisjonen. Jeg skal jaggu stikke ned i kiosken og få noen mandariner og nøtter og legge til en sveitsisk kollega. :)


#7

Che sa for siden:

så gøy! - Nesten så jeg har lyst å stjele tradisjonen selv, men jeg har jo ikke vært i landet en gang!


#8

Tangerine sa for siden:

:nam:

Så fin tradisjon!


#9

Addison sa for siden:

Så fin luke, morsomt å lese om andre lands tradisjoner! Halve teamet jeg er på har fri i dag og i morgen, evt. de tar seg fri resten av uken, mange av dem er i katolske land der det er offentlig helligdag i dag! :nikker:


#10

Pamina sa for siden:

For en hyggelig tradisjon (men neppe en for B-mennesker som meg). Syns du er beundringsverdig som står opp for å bake på en helt vanlig (eller kanskje ikke vanlig nå når jeg har lært om Semichlaus) tirsdag før jul.


#11

Anda sa for siden:

Så gøy! Og imponert over detaljrikdommen på morgenkvisten!


#12

Nenne sa for siden:

@Nextlife, så koselig! Det vil sikkert bli satt pris på.

Jeg glemte jo rent å skrive at når jeg lager mindre figurer så steker jeg dem på 225 grader (som boller) i 12-13 minutter. Kanskje Kalenderpiken kan putte inn det også?


#13

Tallulah sa for siden:

Så kul tradisjon! Og så grei du er som står opp tidlig og baker.


#14

Java sa for siden:

Så fin luke.


#15

noen sa for siden:

Samichlaus høres streng men rettferdig ut. :hjerter:

Takk for fin luke!


#16

Toffskij sa for siden:

Barsk Samichlaus! :knegg: Og marsipan i gjærdeigen! Det høres uhorvelig godt ut. :nam:


#17

Mex sa for siden:

Så koselig juletradisjon! :nam:


#18

Tjorven sa for siden:

Jeg har bodd i Ungarn og der hadde vi også "nissedag" den 6. desember. Takk for innsikt i sveitsiske juletradisjoner!


#19

annemede sa for siden:

Takk for en flott luke.


#20

Skilpadda sa for siden:

Så koselig! :) De så kjempegode ut, jeg fikk lyst til å bake dem. På Podens skole har de Nikolaus-feiring i dag, men bare for småskolen, så jeg har litt glemt hele dagen - men nå husket jeg det igjen.


#21

Adrienne sa for siden:

Det var min tanke også. :jupp: Må definitivt teste oppskriften ved anledning.


#22

Albertine sa for siden:

Nam! For en herlig tradisjon!


#23

millact sa for siden:

For en flott tradisjon!


#24

nolo sa for siden:

Gøy luke! Stas å få innblikk i andre lands juletradisjoner.


#25

gnuri sa for siden:

Så koselig luke!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.