Jeg aner ikke hva de heter, men det er ikke slike lefser som skal heves (mørlefse). Det er heller ikke slike tynne som er myke - de skal være litt seige!? Inni har noen kanel, sukker og smør - andre har brunost. De kan ligge i fryseren og bare taes opp når man får besøk. Noen kaller dem klinalefse og andre kaller dem gnikkalefse - men jeg regner med at det er svært lokale uttrykk :knegg:. Tanten min hadde de alltid til jul, men kjøpte de på torget i Tromsø. Det hjelper ikke meg noe særlig, jeg trenger å finne slike i Oslo.
Det jeg kaller mørlefse skal ikke heves, men de eser bittelitt på takka. De er det enten sukker/smør/kanel i eller brunost. Det er ikke det du mener?
De kan fryses. Lages med kefir osv.
he he, sorry, men da jeg leste overskriften så tenkte jeg med en gang på pupper.. :knegg: Var midt i en tråd om BH'er så det falt seg så naturlig :rødme:
Den skal ikke ese. Og ikke lages med kefir. Den er flat - og hvit. Helt flat. Og i flere lag. Jeg aner ikke noe om lefser, så jeg vet ikke om det kan være noen av de dere mener :flau:.
Hvit, tynn og i flere lag ja - diiiiigre lefser som brettes og skjæres? Skal sjekke med matguru mormor, og komme tilbake til deg. Blir litt overrasket om hun ikke har oppskrift på noe sånt. Jeg hadde omtrent garantert hatt selv om jeg hadde hatt den store kokeboka mi her - "Vårt norske kjøkken" - der er det MASSE sånne oppskrifter på tradisjonell norsk mat.
Vi kaller dem "krinalefse" og de baker mamma hvert år. Da hun var her for noen uker siden bakte vi og puttet i fryseren. I fjor kunne du kjøpe hele plater på Stortorget.b
Fikk tak i to oppskrifter, men vet ikke om de er riktige da?
Den ene kalles Hardangerlefse, og er sånn tynn tynn, og som smøres.
Du får si ifra om du vil ha.
Vi kaller de bare lefser og mamma brukte å bake de før, men har funnet en lokal dame som selger de. Det var litt enklere. Desverre er ikke dette i oslo området så kan ikke hjelpe, men det er så godt, og ingen jul uten. Tror kanskje jeg skal få oppskrift av mamma slik at jeg kan bake. (En gang i fremtiden.)
Krinalefse er ikke vestlandslefse. Det er en "vanlig" lefse i bånn, men så smører man på en røre og trekker over med noe som ser ut som en grunn kam så det blir et stripemønster og steker på nytt. Så skal de bløtes og smøres med smør og kanel og sukker. Jeg har aldri hørt om at man har fått tak i dem på østlandet, zol. Men husflidslagene pleier å ha lefsebakingskurs så du får grave opp en oppskrift (jeg tror jeg har) og melde deg på. :fnise:
Jeg ler ikke av at du har lyst på lefser. Jeg ler ved tanken på deg på et fleredagers lefsebakingskurs utelukkende for å få laget akkurat denne typen lefser. Lefsebaking er vanskelig.
Tjukklefse kan jo hvem som helst lage. Tynnlefser krever mer utstyr og øvelse.
zol: du kan jo kjøpe deg ei takke, det koster ikke såååå fryktelig mye, og man kan bruke den til andre ting også. Sveler og kebab og store porsjoner med fiskekaker f.eks.
Lefse er ikke bare lefse. Det finnes et utall lokale variasjoner i oppskrifter rundt om i landet, så om du finner tynnlefser i Oslo, er det ikke sikkert de har den smaken du husker.
...Er du litt gravid, eller bare i julesteming, egentlig :knegg:
Jeg vet hvilken lefse du tenker på - med kanel, smør sukker OG brunost er den himmelsk! Svigerinna mi baker dem til jul, vi kaller dem bare navnethennes-lefser, men jeg tror kanskje at den egentlig heter "nordlandslefse" eller "lofotlefse" eller noe i den stilen?....Du får legge ut et bilde når du får de i hus da!
Farmora mi (fra Helgeland, men bosatt i Vesterålen) bakte alltid krinalefse. Lefsene hennes var tynne og store, bakt på takke, og hun lagde striper på den ene sida med et eller anna instrument. De ble oppbevart mørkt og tørt og lagt i blaut når de skulle spises så de be mjuke. Så ble de smurt på med ei blanding av smør, sukker og kanel som var rørt sammen, bretta på en finurlig måte så det ble tre lag med lefse oppå hverandre, og skåret opp i passe biter.. :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.