Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor finner jeg slike lefser?

#1

Mei sa for siden:

Jeg aner ikke hva de heter, men det er ikke slike lefser som skal heves (mørlefse). Det er heller ikke slike tynne som er myke - de skal være litt seige!? Inni har noen kanel, sukker og smør - andre har brunost. De kan ligge i fryseren og bare taes opp når man får besøk. Noen kaller dem klinalefse og andre kaller dem gnikkalefse - men jeg regner med at det er svært lokale uttrykk :knegg:. Tanten min hadde de alltid til jul, men kjøpte de på torget i Tromsø. Det hjelper ikke meg noe særlig, jeg trenger å finne slike i Oslo.

Noen som vet?


#2

Beckett sa for siden:

Og du kan ikke bruke Vestamdslefse?

#3

Left sa for siden:

Det jeg kaller mørlefse skal ikke heves, men de eser bittelitt på takka. De er det enten sukker/smør/kanel i eller brunost. Det er ikke det du mener?
De kan fryses. Lages med kefir osv.


#4

Marge sa for siden:

he he, sorry, men da jeg leste overskriften så tenkte jeg med en gang på pupper.. :knegg: Var midt i en tråd om BH'er så det falt seg så naturlig :rødme:


#5

Marge sa for siden:

Gnikkalefse og klinalefse. :rofl:


#6

Sitron sa for siden:

Mener du slike som er ferdig påsmurte i frysedisken?


#7

Mei sa for siden:

Den skal ikke ese. Og ikke lages med kefir. Den er flat - og hvit. Helt flat. Og i flere lag. Jeg aner ikke noe om lefser, så jeg vet ikke om det kan være noen av de dere mener :flau:.

Ferdig påsmurt i frysedisken? Kanskje?


#8

Left sa for siden:

Hvit, tynn og i flere lag ja - diiiiigre lefser som brettes og skjæres? Skal sjekke med matguru mormor, og komme tilbake til deg. Blir litt overrasket om hun ikke har oppskrift på noe sånt. Jeg hadde omtrent garantert hatt selv om jeg hadde hatt den store kokeboka mi her - "Vårt norske kjøkken" - der er det MASSE sånne oppskrifter på tradisjonell norsk mat.


#9

Mei sa for siden:

Kan man bake det selv? Må man ikke ha sånne lefsebaketingester for det? Takke?


#10

Mandino sa for siden:

Vi kaller dem "krinalefse" og de baker mamma hvert år. Da hun var her for noen uker siden bakte vi og puttet i fryseren. I fjor kunne du kjøpe hele plater på Stortorget.b


#11

Left sa for siden:

Fikk tak i to oppskrifter, men vet ikke om de er riktige da?
Den ene kalles Hardangerlefse, og er sånn tynn tynn, og som smøres.
Du får si ifra om du vil ha.


#12

pippimamma sa for siden:

Høres veldig ut som vestlandslefse.


#13

Left sa for siden:

jo du må ha takke for å bake sånne tynne store lefser.


#14

Isolde sa for siden:

Høres veldig ut som vestlandslefse ja.. finnes i frysedisken nå. men det er mye billigere å kjøpe de pakkene som skal vannes og tørkes :knegg:


#15

Mei sa for siden:

Hvor på Stortorget?

Det ser liksom ikke helt ut som vestlandslefser heller... eller gjør de det? :confused:


#16

Mandino sa for siden:

Er de litt stripete? De solgte på torget på Stortorget i en utendørsbod.


#17

Ole Brumm sa for siden:

Vi kaller de bare lefser og mamma brukte å bake de før, men har funnet en lokal dame som selger de. Det var litt enklere. Desverre er ikke dette i oslo området så kan ikke hjelpe, men det er så godt, og ingen jul uten. Tror kanskje jeg skal få oppskrift av mamma slik at jeg kan bake. (En gang i fremtiden.)


#18

Nessie sa for siden:

:fnise:


#19

Acsa sa for siden:

Krinalefse er ikke vestlandslefse. Det er en "vanlig" lefse i bånn, men så smører man på en røre og trekker over med noe som ser ut som en grunn kam så det blir et stripemønster og steker på nytt. Så skal de bløtes og smøres med smør og kanel og sukker. Jeg har aldri hørt om at man har fått tak i dem på østlandet, zol. Men husflidslagene pleier å ha lefsebakingskurs så du får grave opp en oppskrift (jeg tror jeg har) og melde deg på. :fnise:


#20

Mei sa for siden:

Hvorfor ler dere av at jeg vil ha lefser? Er det så kjerring? :snurt:


#21

Acsa sa for siden:

Jeg ler ikke av at du har lyst på lefser. Jeg ler ved tanken på deg på et fleredagers lefsebakingskurs utelukkende for å få laget akkurat denne typen lefser. Lefsebaking er vanskelig.


#22

Mei sa for siden:

Hvor vanskelig kan det være? Jeg har jo lært meg å strikke vrangt og alt.


#23

Nessie sa for siden:

Nei :trøste:
Jeg ler av tråden. Slike "lurer-på-om-dette-er-rett" tråd er litt komiske. :)

Jeg elsker de hjemmelagede tykklefsene til jul :nikker:


#24

Nessie sa for siden:

Flinka!! :D

Vi bakte lefser i fjor. Hos mamma. Jeg har ikke takke.
SÅ vanskelig er det ikke, særlig ikke tykklefser :riktig:


#25

Ole Brumm sa for siden:

Flink!
Det er ikke så vanskelig, men tror det krever litt øvelse og det er ganske tid krevende.


#26

Mei sa for siden:

Ja jeg har vel egentlig bestemt at mamma får kjøpe meg noen pakker og sende nedover - så fort som mulig.


#27

Ole Brumm sa for siden:

Det er sikkert det lureste.


#28

Mandino sa for siden:

Sjekk i alle fall på Stortorget evt Youngstorget.


#29

Alexy sa for siden:

Krinalefser..nam.. eller sebralefser. (veldig lokalt navn);) drømme meg bort


#30

gajamor sa for siden:

Tjukklefse kan jo hvem som helst lage. Tynnlefser krever mer utstyr og øvelse.

zol: du kan jo kjøpe deg ei takke, det koster ikke såååå fryktelig mye, og man kan bruke den til andre ting også. Sveler og kebab og store porsjoner med fiskekaker f.eks.


#31

Tuneland sa for siden:

Lefse er ikke bare lefse. Det finnes et utall lokale variasjoner i oppskrifter rundt om i landet, så om du finner tynnlefser i Oslo, er det ikke sikkert de har den smaken du husker.

Vi kaller det læms.:fnis:


#32

Che sa for siden:

...Er du litt gravid, eller bare i julesteming, egentlig :knegg:

Jeg vet hvilken lefse du tenker på - med kanel, smør sukker OG brunost er den himmelsk! Svigerinna mi baker dem til jul, vi kaller dem bare navnethennes-lefser, men jeg tror kanskje at den egentlig heter "nordlandslefse" eller "lofotlefse" eller noe i den stilen?....Du får legge ut et bilde når du får de i hus da!


#33

Maz sa for siden:

Jeg lette etter en lefseoppskrift nylig. Fant jo omtrent 100 oppskrifter.

Et tips til lefsebaking som jeg har fått er seilduk som klippes til samme størrelse som takken.


#34

Mei sa for siden:

Litt sånn 50/50? :sparke:

Det ville ikke overaske meg om denne lefsetypen het Lofotlefse. Det er der oppskriften og de som bakte den først i min familie kom fra.

Bilde skal bli. Om jeg ikke spiser dem opp først. Blir uansett to-tre uker til jeg har dem i hus :sukk:.


#35

Stompa sa for siden:

Farmora mi (fra Helgeland, men bosatt i Vesterålen) bakte alltid krinalefse. Lefsene hennes var tynne og store, bakt på takke, og hun lagde striper på den ene sida med et eller anna instrument. De ble oppbevart mørkt og tørt og lagt i blaut når de skulle spises så de be mjuke. Så ble de smurt på med ei blanding av smør, sukker og kanel som var rørt sammen, bretta på en finurlig måte så det ble tre lag med lefse oppå hverandre, og skåret opp i passe biter.. :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.