Jeg vurderer å ha fondue til middag i morgen. Vi fikk en fonduegryte til bryllupet 2001 og den er fremdeles ubrukt, så det er vel på tide å gjøre noe med det. Jeg antar nemlig at storebror vil synes at det er morsom mat. (Raclette får vi vel servere ham snart også.)
Men...
Jeg trenger tips til hva vi kan putte oppi, ha ved siden av osv. Jeg har lyst til å lage buljongbasert og ikke oljebasert fondue(det er vel både sunnere og mindre søl med buljong?), men siden jeg er en fonduejomfru tar jeg i mot alt av tips og råd.
Jeg ser fonduegryta di, og høyner med 2 fonduegryter og et stk. raclettejern, alle bryllupsgaver fra 1999. Vi har planer om å bruke minst en av dem snart. Tror jeg.
Åhh, husker vi spiste fondue da jeg bodde i Frankrike, var kjempegodt. Raclette også var utrolig godt, men hvordan det ble laget og hvilket tilbehør husker jeg ikke. Finner du ikke tips i noen kokebøker?
Jeg spiste fondue for første gang nå i høst - olje, og det var knallgodt. Vi skal overta foreldrene mine sin ubrukte fonduegryte så fort som mulig slik at vi kan ha det oftere.
Vi fonduerte (!?) sopp, cherrytomater, paprika, diverse kjøtt, sølvløk, surret bacon rundt ting... og og.. vi hadde i allefall mye å spise! Det beste var nesten tilbehøret. Salater, dressinger, brød og gratinerte poteter.
Vi har gått over til bulljongbasert pga barna. Jeg bruker kalvefond, hvitløk og løk som jeg koker opp i fonduegryta i ca 30 min så det blir skikkelig smak. Oppi brukre vi småpølser, biff, kyllingbryst, paprika ol. Kjempesuksess her ihvertfall. Ved siden av har vi Amadinepoteter, eller Rattepoteter og så kjøper vi ulike sauser som Fondua , hvitløk, bbq ol. De fleste store butikker har godt utvalg av sauser.
Buljong varianten har jeg aldri prøvd, må nesten ha ting som skal kokes ferdig da? Aner ikke, men dersom det kommer noen gode tips her kan jeg alltids prøve.
Som zol har vi til olje fondue: sopp, kjøtt (kylling, svin, storfe osv), asparges, paprika, bacon, sølvløk, rødløk, asparges også videre. Alt som kan stekes er brukendes.
Tilbehør: salat, grønnsaksbiter, ris eller poteter. Rømme og dipper av alle mulige varianter (dersom du ikke vil lage mange kan man få kjøpt fondue saus/dipp pakker), aiolie, barbeque, tsatziki, salsa osv.
Grunnsaus:
1 pk majones
1 dl piska kremfløte
sitronsaft
salt og pepper
Grunnsausen kan for eksempel tilsettes følgende:
Hakka paprika og paprikapulver
Persille, gressløk og pressa hvitløk
Ketchup og Worchestersaus
Karri og mer majones
Finsnitta purreløk
Hardkokte finhakka egg, paprikapulver og klippet persille
Alternativt:
Hermetisk paprika (ikke med eddik) og/eller fersk paprika i terminger kokes med salt, pepper og paprikapulver. En stor løk hakkes og surres til den er myk og blank. Avkjøles. Kraften fra paprikaen slås over løket og blandes med et par spiseskjeer tomatpuré. Smakes til med Worchestersaus og paprikaen tilsettes til slutt.
Det er også mulig å bruke ananasbiter, tyttebær, pickles eller sylteagurk, mais eller sopp.
Til Fondue Bourginion bruker jeg ofte fersk sopp og løkbåter. Serveres med loff eller baguetter, ris eller potetgull.