Vi skal ha gjester til sen middag i morgen og vi skal servere sjømat. Det vil si kreps, krabbeklør og reker. Dette har i servert flere ganger før, med stort hell. Alikevel føler jeg at jeg gjerne vil ha en ny vri når det gjelder tilbehør.
Det vi bruker å ha er loff/brød, salatblader, dill, majones, hvitløksmajones, kapersmajones ( :nam: ) og sitron.
Eg trur kanskje eg ville ha prøvd ein type fransk potetsalat med små terningar av avocado, eple, selleri og kokte poteter + god olje (eller majones, rømme og créme fraiche-blanding), sitronsaft, salt og peppar.
Underskriver denne - med skikkelig safran er det fantastisk godt, en løk eller to surret i olje sammen med hel safran og risen, tørr hvitvin , og god fiskebuljeon eller grønsaksbuljong til å spe resten. Parmesan og smør i til slutt.
Dette trenger du: 400-500 g sjampinjong
2 løk
3 fedd hvitløk
1 boks (280 g) tomat eller 2 tomater uten skinn
1 ts pepper
1 dl fløte
60 g ost
Stek sjampinjong og løk godt i en panne med 1 ss olje.
Legg i tomater og bland alt godt sammen. Ha alt over i en ildfast form. Hell over 1 dl fløte, dekk med 60 g ost.
Sett inn i ovnen på 200 grader, ca 20 minutter eller til osten har smeltet.
Denne miksen smaker veldig godt til de fleste retter, eller som hovedrett med brød til.
Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i en bolle med (2 dl) mild olivenolje. Ha i hakket løk, en liten dæsj (1 ss først, prøv deg frem) soyasaus og (1 ts) sitronsaft og ( 1 ts) sukker. Smak til, og ha i mer av det som mangler.
Det skal være sikkert og visst. :knegg: Og BM og jeg kunne sikkert med hell delt hvitvinen vår med Tinetoff (og kanskje et par-tre til andre også, når jeg tenker meg om :p).
Kongekrabbe er godt, men himmel og hav for noen priser! Det er jo hummerpris for tiden jo. Eller, det var i hvert fall det på butikken i januar, som var sist jeg handlet. Hva serverer du til? Vi hadde brød, aioli og grønn salat da vi hadde kongekrabbe som forrett. Det smakte veldig bra.
Jeg har en far med en fetter som driver med fangst av kongekrabbe. Det vil si at jeg har fryseren full, og det har ikke kostet meg en krone. :glis: Brød og aioli er det vi også bruker å servere ved siden av.
Som sushifrelst serverer jeg alltid en skål med soya og wasabi til all sjømat, rå eller kokt. Godt å dyppe omtrent all sjømat i; spesielt ferske kokte reker.
Til krabben ville jeg brukt (lett) creme fraiche med sitronsaft, litt salt, pepper og sukker. Ha i et grønt surt eple skrellet og i bittesmå biter og en hakket vårløk eller to. Jeg synes noe syrlig er godt til krabbe.
For 1 personer. Ingredienser:
4 grønne asparges
3 skiver parmaskinke
parmesan
VINAIGRETTE:
2 dl ekstra virgin olivenolje
0,5 dl balsamicoeddik Tilberedning:
Skrell aspargesene fra midten og nedover. Brekk av den nederste enden, ikke blomsten. Legg de i kokende vann og kok i 1 minutt hvis de er fingertykke. Doble koketiden hvis de er tykkere.
Legg aspargesen midt på tallerkenen. Bland ingrediensene til vinaigretten og hell over.
Legg over skivene med parmaskinke. Skjær parmesanost i flak og legg oppå og rundt aspargesen.
Vi lager tydeligvis aiollien veldig forskjellig. Du har ikke nøyaktif oppskrift? Hadde vært artig å prøvd flere varianter.
Sånn lager jeg aiolli: 1 pk. majones, en eggeplomme, en HEL hvitløk, ørlite salt og litt hvit pepper. Hakk hvitløken i små biter og bland alt godt sammen. La det helst stå i kjøleskapet natten over. Smaker HIMMELSK til grillmat, men tipper det er godt til reker også.
Hvis det blir suppe, må du bare ta en ny bolle, ha i en eggeplomme og spe suppa så blir det bra. Samme temperatur på eggeplommer og olje er det vesentlige.
Jeg bruker
2 eggeplommer
pisker sammen med hakket eller revet hvitløk
en knadd potet
spe med først noen dråper olje og så litt mer og mer til passe røre, ha i salt og pepper og ferdig.
Noen jeg pleide å gå på sjømatparty hos før lagde en aldeles herlig fiskesuppe til! Tror basisen var Toro sin fiskesuppe og så brukte de bare fløte og hadde i reker og hvit og rød fisk. Den var bare himmelsk.
DM: Jeg kjenner en sånn en jeg også. Kokk er han også, men det hindrer ham ikke i å bruke Bergens fiskesuppe fra Toro som basis. Fyll på med fløte, fisk i biter og reker.
Mim: denne var bare fantastisk deilig til kongekrabbene! Juste og BM holdt nærmest på å spise seg inn i evigheten. :D
Den syrlige eple/creme fresh blandingen passet veldig godt til krabben. Som bonus var den også riktig god til kylling.
Ingen ting er om å dra frem gamle tråder for å få nye innspill. :glis:
Til helga drar Juste og jentene til svigermor og jeg skal ha hjemme-alene-fest. Der skal igjen serveres sjømat. Utfordringen denne gangen er at en av gjestene ikke spiser skalldyr. Hva kan jeg så lage til han, som eventuelt også kan spises med det tilbehøret man bruker til krabbe, kreps og reker? Er det i det hele tatt mulig?
Haha!
Jeg ble også veldig sulten av denne tråden, og kjente at fiskesuppe plutselig ble et veldig aktuelt middagstips for i dag. Og rekene i kjøleskapet havner nok i magen til lunsj. :nam: