Jeg er vokst opp i Trøndelag med sankthansbål, grilling og leik med masse folk og synes det er en trivelig tradisjon.
Nå har jeg bodd på Sunnmøre i 16 år, nesten på landet, og her bygges det digert bål ved sjøen og masse bygdafolk kommer dit. Vi bor i fjøra og tenner oftest bål her heime, griller pølser og marshmallows og har ofte besøk av venner eller familie.
I år har vi ikke planlagt noe, men bålbrenning blir det og pølser er kjøpt inn. 13-åringen maser og spør om vi ikke skal tenne bål snart, men vi venter ei stund til enda.
De siste årene har vi pleid å dra til ei bygd ei mil unna der de har bål og mulighet for grilling. I år blir det ikke, dvs lillebror drar sammen med besteforeldrene for å se på bålet om det blir noe av. Det er vel mye regn.
Vi markerte sankthansaften da ungene var mindre, gjerne med grilling i nærheten av et tilgjengelig bål. De siste årene har vi ikke giddet. Ingen av oss har noe spesielt forhold til dagen, og det er nesten alltid dårlig vær. :nemlig:
Ja, vi har alltid feiret dagen på et vis. Pre barn var vi en vennegjeng som grillet i fjæra og laget et bål av noe slag. Med barn har vi feiret en del år på gården til noen kjente, med felles grilling og bålbrenning. I kveld kommer en gjeng med venner hit på grilling. Vi dropper bål på terrassen. :knegg:
Der jeg vokste opp var det alltid fri dagen etter St. Hans, og vi dro alltid ut med båten og det var alltid bål. Nå bor jeg i Oslo og har aldri feiret her.
Nei, har aldri vært med på noen slik feiring denne dagen. Usikker hvor vanlig det er rundt her. (Rett utenfor Trondheim). Kanskje bare jeg som aldri er invitert for alt jeg vet. :knegg:
Feiret noe da jeg var ungdom, bål og fyll på en eller annen strand. Etter at jeg fikk barn, not so much. Har ikke gjort noe som helst i dag og ingne planer på kvelden heller.
Urbant, sentralt på Østlandet gjør vi svært lite ut av dagen. I dag er det jo lørdag og pent vær har vi grillet. Antrekket er ikke sommerpent en gang. :skuffet:
Eg har ikkje vekse opp med spesielle tradisjoner, men her vi bur nå er det ein tradisjon med «nabolagsfest» i ein park for barnefamilier. Det er ein hyggelig markering, med +/- 30 familier som spleiser på heilsteikt lam, og så har alle med seg ein tilbehørsting eller ei kake kvar.
Nei, har ikke noe tradisjon for det. Mannen er oppvokst med sunnmørske jonsoktradisjoner, men gjør heller ikke noe utav det nå. Sankthansværet i Trøndelag er sjelden særlig trivelig, det frister mest å være inne.
Der jeg er oppvokst har de mer tradisjon for å feire olsok. På fjellet, med sprit og gammeldans.
Ja! Jeg har bursdag i dag og her på Sørlandet feires det med bål flere steder ved sjøen. I år gikk vi ned til den lokale stranden hvor velforeningen for bydelen hadde stort bål. Det var bading, grilling, musikk og loddsalg. Veldig koselig.
Jeg har alltid feiret dagen slik bortsett fra de årene jeg bodde i utlandet.
Veldig ulikt fra år til år. Med små barn prøvde vi, men ofte falt denne dagen på mors senvakt og fars pendlerjobb slik at ungene var hjemme på egenhånd eller med barnevakt.
I år har vi ikke markert noe ut over jukseblomøsterkrans i håret og innledet fyringssesongen, 7 grader, regn og tåke frister ikke til utefeiring.
I fjor derimot, da var det knallvær og da heiv vi oss på syklene og parkerte de, og gikk på en liten topp og hadde et lite bål og drakk vin og grillet og nøt utsikten. :hjerter:
Da jeg var liten pleide vi å feire med grilling og plasking i fontenene (?) på Ekebergsletta. Senere har vi hatt tradisjon for å feire med bål og grilling på gården til en slektning. Det vil si, som regel nærmeste lørdag. Venner, naboer og slekt gjør at vi er ganske mange, gjerne mellom 25 og 50.
I oppveksten min var vi tre familier som bytta på å invitere til sankthansfeiring ett år hver på omgang. I tillegg var det to familier til som noen ganger blei invitert. Det var uformell grilling og skravling, lite stress, siden man tok med egen mat og delte det man hadde. Etter at jeg fikk barn har det ikke blitt noen feiring, mannen min har ikke tradisjon for det. I år er vi på ferie, men neste år har jeg lyst til å be noen! Foreldrene mine følger tradisjonen, og skulle til det ene venneparet som fortsatt består.
Vi feirer på kommunens "Tusenårssted", der det er griller, sekkeløp, potetløp, natursti og bål. -Koselig lavterskelopplegg for alle som vil. Klær etter vær.
Vi er alltid invitert på sommerfest den dagen, men det er på dagtid. Kvelden har vi ikke gjort noe ut av fordi vi da nettopp har kommet hjem fra fest, og syns det holder. Men det er sterke St. Hanstradisjoner her omkring, så det er fint for unga at vi har den sommerfesten.
Da jeg var liten var det bål i hagen (!), pølser på spyd og familiekos.
Ettersom jeg ble voksen, ble bålet byttet ut med grill.
Nå feirer vi med skikkelig grillmåltid, jordbær til dessert og så drar vi ut og ser på tenning av bål. Som regel på en strand i nabokommunen.