Jeg er vokst opp med å gå fra hytte til hytte i fjellet sammen faren min, og jeg husker det som fantastiske ferier. I år har vi mulighet til å legge inn 4-5 dager i den norske fjellheimen, men jeg er ikke godt nok kjent. Hvor tar jeg med mann og barn (10 og 13 år)? Jeg må ha full kontroll på logistikken - hvor kan vi sette fra oss bilen eller går det kollektivtransport helt frem?
Barna er i god fysisk form, men er ikke fjellvante overhode. 13-åringen er skikkelig tenåring, og jeg frykter at hun kan mugne hvis det blir særlig tungt (enda hun trolig er den best trente av oss alle).
Både knerten og jeg har høydeskrekk, så vi skal IKKE gå over Besseggen eller lignende luftige turer.
Jeg og Frøydis gikk trekanten i Rondane i fjor (Rondvassbu-Dørålseter-Bjørnhollia-Rondvassbu), og det var en fin tur i letgått terreng mesteparten av tiden. Man starter med å gå (eller sykle) på en grusvei fra parkeringsplassen så det er ingen tøff start heller.
Ta toget til Finse og overnatt på DNT hytten der. De har kjempegod mat. Så går dere til DNT Geiteryggshytta og spiser 3 retteren og overnatter der. De orger transport av ryggsekk til neste overnatting og 3-retter som er DNT Østerbø. Siste etappe er «Indrefileten» av Vestlandet når du går ned Aurlansdalen. Når du kommer ned hit tar du rutebuss eller taxi til (dette er det system for- du går ikke alene for å si dt sånn) Flom. Her kan dere campe en natt, eller dra på direkten med Flåmsbanen som er akkurat så spektakulær som man delmmer om opp igjen til Bergensbanen og hjem igjen til Oslo.
Aurlandsdalen er helt strålende, med mindre man har litt trøbbel med knærne (mye nedoverbakke). Det er nok en del folk der i høysesongen, men det er kanskje helt greit når man har med barn/ungdom som vil se noe annet enn foreldre?
Hvordan er dere på kart og kompass? Det har litt å si for hvor man skal gå. De fineste turene jeg vet gir fort litt lange etapper, og det er jo ikke noe gøy å dra rundt på en muggen tenåring i fjellheimen selv om #liveterbestute og alt det der.
:knegg:
Jeg synes kollektivt er kjekt, for da kan man starte på ett sted og slutte en helt annen plass. F.eks. ta toget opp i Østerdalen og gå over til Gudbrandsdalen. Husker du hvor du gikk med faren din? Kunne det vært morsomt og gjenntatt en av de turene med resten av familien?
Dere vil kanskje komme til hytter med ferdig middag og litt matopplevelse, eller går det greit med selvbetjeningshytter og joikakaker?
Denne turen har jeg gått! Og det var et strålende forslag. Men er det ikke ganske langt fra Dørålseter til Bjørnhollia? Jeg må undersøke det. Det er i hvert fall et greit terreng.
Jeg har veldig lyst til å ikke starte og stoppe samme sted, men kjenner ikke helt til mulighetene for kollektivtransport i fjellet.
Jeg er gammel orienteringsløpere (eller veldig god i turorientering, tenker jeg vi sier), så kart og kompass er ikke et problem. Men for snuppas skyld tror jeg det er smart om vi ikke er alene på hyttene akkurat.
Både betjente og selvbetjente hytter hadde vært greit.
En annen muulighet med Rondane er å ta toget til Atna og taxi (mulig det går buss?) oppover så man kan gå til Bjørnholia. Så videre videre til f.eks. Rondvassbu og på en eller annen måte komme seg ned til Otta stasjon og toget hjem. Jeg er litt usikker på hva som er den fineste ruta her. Da kan man også bo to netter på Rondvassbu og gå på en 2000-metertopp der hvis det er vær og humør til det.
Dere som bo i Oslo kan jo stikke innom butikken til DNT Oslo i Torggata og snakke med en av dem som jobber der. De tror jeg har god oversikt over hytter, ruter, kollektivtransport osv. Flere av dem er kjekke, unge folk, så da kan snuppa de se at de kuleste folka finner hun oppe i fjellet. (Jada, det finnes bra folk som aldri har satt foten på/i et fjell også. :knegg: )
Da jeg og pappa planla turer, så fantes det en liten bok hvor samtlige ruter var tegnet inn og så stod det litt tekst om hver av hyttene. Nå føler jeg meg skikkelig gammel, for jeg klarer ikke å finne frem på ut.no og lengter tilbake til den boka. :sukk:
Jeg trykker på ruter, men så kommer det opp helt info om noe helt annet isteden.
Jeg har forsøkt å finne ut hvordan man går ned Aurlandsdalen, men jeg klarer ikke å se noe forslag om hvilke hytter man skal stoppe på.
Det er helt sikkert. Vi skal ikke opp på noen topp.
I tillegg til å være litt dårlig i motbakke, så har jeg skikkelig høydeskrekk. Jeg har vært på Storronden en gang før, og jeg satt som et lite aspeløv der broren min sprang rundt og var farlig nær kanten (syntes jeg).
Jeg grein da jeg gikk opp Besseggen. Ikke fordi jeg var sliten (for det var ikke hodekapasitet nok til å kjenne etter det), men fordi jeg syntes det var altfor bratt. Heldigvis traff jeg en hyggelig kar som forbarmet seg over meg, og fulgte meg et lite stykke (for hans del i feil retning). Da jeg var på "trygg grunn" igjen var jeg helt ødelagt innvendig. Jeg var veldig stolt da jeg var ferdig, men jeg gjør det ikke igjen. Og i hvert fall ikke med egne barn.
På turen ned Aurlandsdalen er det ett sted det er ganske luftig kalt Bjørnestien. Det er greit å vite at det er en alternativ rute rundt som sikkert er merket på kartet. Det er litt luftig/bratt et par andre steder også, hvis jeg husker rett, men et godt stykke unna Besseggen.
Litt av problemet med Besseggen var at jeg gikk der den aller travleste dagen den sesongen. Det var innmari mye folk, så de veivalgene jeg hadde lyst til å ta, var ofte rett og slett ikke tilgjengelige. Det forverret trolig min opplevelse av kontroll.
Det er kanskje ikke så fullt ned Aurlandsdalen i midten av juli? Men vil det være mye snø da?
Langsua (eller Huldreheimen eller Gausdal vestfjell som det hette før) er fin. Selvbetjente hytter og korte dagsetapper. Har ikke helt i hodet ruta, men start ved Storeskaget og gå en runde om de selvbetjente hyttene Haldorbu, Storkvelvbu og Skiurusten. Ev bare to av de. Mine barn liker selvbetjente hytter der man kan styre litt selv. Storkvelvbu synes jeg er kjempefin. Også Haldorbu. Skiurusten var litt "myggete" plassert. Ca 10 km max hver etappe og lettgått. Fin start om man ikke er så fjellvante. Mulig vi prøver den runden med minsten i meis i sommer.
Jeg har også gått Gausdal Vestfjell med pappa. Vi tok bussen til Gjendesheim, og gikk til Sikkisdalsseter og videre nedover. MEN; jeg husker at vi ble hentet av bestemoren min på slutten, for det var ikke mulig å komme seg ned med kollektivtransport. Det er jo sikkert 30 år siden, og jeg har ikke undersøkt mulighetene nå.
Det fine med Aurlandsdalen er at alle går samme veien. :knegg: Jeg vet ikke hvor populær den er i juli, men det har sikkert turinformasjonen til DNT Oslo litt oversikt over.
Det er stort sett lite snø igjen i fjellet. Det kan være litt fra Finse til Geitrygghytta, men videre tror jeg det vil være snøfrie stier. Siste biten, som er den mest spektakulære delen av Aurlandsdalen, fra Østerbø til Vassbygdi, er det garantert snøfritt.
Som tenåring overnattet tanten min og jeg på Bjørnhollia og gikk dagsturer derifra. Jeg har et utrolig fint bilde av meg selv, som står over tåkelaget. Så man trenger ikke gå en runde heller.
Faren ved å bo bare ett sted er at den noe trassige tenåringen kan komme til å "bare ville være på hytta". Hvis målet er å gå fra hytte til hytte, så vil det ikke føles like meningsløst å gå en tur.
Mannen min er på glid etter at jeg sendte ham ruteforslag ned Aurlandsdalen. Alternativet er at jeg tar med meg pappaen min og så går han, jeg og knerten ned Aurlandsdalen. Jeg tror det er større sannsynlighet for at den turen faktisk finner sted.
Aurlandsdalen har mye spennende historie som man kan gi glimt av hvis man leser seg litt opp på forhånd. På Østerbø er det f.eks. en liten gammel kirkegård som gjorde inntrykk på meg første gang jeg gikk der. Gården Sinjarheim som man passerer siste dagen, er det skrevet mye om: leksikon.fylkesarkivet.no/article/b5ad99a3-52c2-481b-b87e-c91bebd6b041/
Det går vei helt inn til Storeskag (også en DNT hytte, som man ev kan overnatte på før man begynner å gå dagen etter). Turen jeg foreslo er en trekant eller firkant, så en kommer tilbake til utgangspunktet. Problem løst hvis man kjører bil. Går trolig ikke kollektivt helt frem om man ikke kan kjøre, men du skrev hvor kunne man parkere. Kjører av før Beitostølen. Se på googlemaps e.l. Har ikke selv begynt å gå derfra fordi hytta ikke var der sist vi gikk (tror det tidligere var ei hytte der som brant eller noe for lenge siden, og at DNT nå leier eller har kjøpt ei seterstue der)
Jeg slår et slag for Hardangervidda som har relativt enkelt terreng. Gikk en firedagers tur der med da åtteåringen og min mor for to år siden. Kommer gjerne tilbake m forslag.