Jeg fikk surdeig hos ei venninne. Luktet nydelig (litt som champange faktisk. God, syrlig lukt). Brukte opp alt i ett brød. Dårlig heving (tror den fikk stå for kort). Prøvde å lage min egen surdeig, den luktet som hjemmebrent ... Jeg kastet den og kjøpte ferdig surdeig på butikk. Den luktet like ille, men jeg brukte den alikevel. Laget brød, hevet over 12 timer, god heving. Smakte tydelig syrlig (mye syrligere enn det jeg fikk fra den andre surdeigen)
Og nå. Forrige søndag. Hadde kirsebær i rom (til en dessert) og lot rom-en som kirsebærene sto bare være (sprit holder jo i en evighet og det smakte greit). Og nå har denne fermentert - og den lukter akkurat som surdeigen jeg fikk i gave?
Jøss, hva tenker dere? Bortskjemte bakterier i mitt hus som kun vil ha kirsebærrom og ikke mel og vann? Skal jeg blande i litt mel og prøve meg på (verdens føste?) kirsebærromsurdeigsbrød? Prøve meg på nytt med mel og vann - strategisk plassert ved siden av?
Jeg er ikke ekspert på surdeig, men jeg vet mange velger økologisk mel, ofte siktet rugmel når de lager starten. Rester av plantevernmidler, soppgifter og lignende har vist seg å kunne påvirke surdeigskulturen. Man er også prisgitt den mikroflora som fins i omgivelsene når man lager surdeigsstarten. I ditt tilfelle ser det jo ut til at din funker bra? Hvor mange dager brukte du på å lage den? Generelt; jo lenger brødene står til hev jo surere blir de. Det kan blir for sure noen ganger. Trikset er å finne en balanse og jeg er selv kun på utforskningsstadiet. Jeg tror tommelfingerregelen er at deigemene skal heve til dobbel størrelse før de går i oven. Jeg har sett noen heve brødene 2 timer før steking, andre 4-6, noen over natten. Jeg antar det kommer an på oppskriften.
Jeg bruker helt vanlig hvetemel i min surdeig. Og helt vanlig ymse annet mel når den er ferdig matet og går i deig. Neste gang du skal være borte mer enn et par uker så gi kulturen ekstra mel/mindre vann så den har mer å jobbe med i kjøleskapet.
Jeg baker periodevis med surdeig. Lager da egen surdeigsstarter, og den fungerer best om den startes med økologisk sammalt mel, og vann som har stått en liten stund med økologiske rosiner. Økologiske rosiner har villgjær i seg og gir starteren en ekstra piff. Brødene kan fint bakes med vanlig mel. Og ikke bruk hele surdeigsstarteren, ta vare på halvparten og mat den med mel og vann, så har du med godt stell en evigvarende surdeigsstarter. Kan også fryses.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.