Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Litt avsporing - hvor lenge får ungdommene være ute?

#1

Høst sa for siden:

Litt avsporing fra en annen tråd her inne - hvor lenge får din(e) ungdom(mer) være ute om kveldene? Tenkte at det var liten vits i å polle, stor forskjell i tilnærming tenker jeg mellom 13 og 17...:)

Vesla er 15, blir 16 om noen måneder og flytter på internat om en måneds tid. Hun får gå ut med hunden om kvelden (11-12 tiden), og en gang har hun fått være hos en venninne til kl 01 - 01.30 på natten før hun gikk hjem, men bortsett fra det skal hun være inne mellom 11-12 om kvelden. Vi bor "på bøgda", når hun er hos faren i byen må hun være inne senest 21.30.

Hun synes vi er veldig streng, vi mener at dersom det ikke er noe særlig som skjer, så er det ingen grunn til å henge ute senere.

Hvor strenge er dere? Hva skjer hvis ungdommen bare dropper å komme hjem når de skal?


#2

Floksa sa for siden:

Vi bor mer på bygda og her er de sjelden ute om det ikke er noe spesielt.
Han som begynner på vgs til høsten hentes mellom 1 og 2 på fest. Neste helg skal han ta nattbuss, da er han hjemme ca kl 3.
Det er opparbeidet tillit som gir såpass romslige innetider.

Han på 13 hentes senest kl 23. Men han har ikke begynt å feste enda.


#3

Adele sa for siden:

Vår 15 åring er stort sett hjemme til kl 0030 i helgene. Han fester aldri og er stort sett sammen med venner/kjæreste. Han får lov til å være litt lengre ute dersom han spør. I går var 12-åringen ute til 22.30 (spilte ball med venner). Jeg synes nok også at 21.30 høres strengt ut for en 15 åring. Når det er sagt så får ingen av mine bare henge ute heller.


#4

Niobe sa for siden:

05'eren er bare ute om kvelden hvis han er hjemme hos noen eller er på et arrangement. Da har han vært borte til rundt midnatt. Vi har ikke satt noen grense, han blir neppe av typen som reker ute for lenge om kveldene. Vi bor på bygda, det er ikke noe sted å bare henge på.

Med forbehold om at jeg ikke vet hva "byen" innebærer, så synes jeg jo 21.30 høres tidlig ut for en på 15-16.


#5

Maverick sa for siden:

Femtenåringen: senest midnatt. Han fester ikke, men henger med venner. Bor i byen. Så lenge han kommuniserer hadde jeg ikke stressa så veldig om han ble forsinket hjem.


#6

Blondie sa for siden:

Vi vurderer litt fra gang til gang med 17-åringen, 19-åringen bestemmer selv mot meldeplikt. Har ikke hatt noen store utfordringer med dette, de er stort sett hos venner når de er ute. Vi er dog alltid beredt til å hente.


#7

Molly sa for siden:

Det vurderer vi fra gang til gang med straks 16-åringen. Vi bor ganske sentralt i Oslo. Det kommer an på hvor hun er, hvem hun er sammen med og om de er ute eller inne hos noen.
Vi er alltid tilgjengelige, og alltid klare til å hente hvis det trengs.


#8

Tjorven sa for siden:

Hva legger dere i begrepet «fester»?


#9

Floksa sa for siden:

Altfra bygdefest, via at klassetrinnet samles på eget initsjativ til neste helgs lokale musikkfestival med tilhørende nattbuss.


#10

millact sa for siden:

Min er bare 13.5. Hun er stort sett bare hos venner i nærheten om hun er noe sted. Til nå har hun da vært hjemme rundt kl 22. Dette gjelder helger. Hun er så og si aldri ute på ukedagene.

Vi bor 6 km unna sentrum. Dit drar de ikke.

Når de er sammen hører de på musikk, snakker, baker og koser seg. Festing er et ukjent begrep for dem.


#11

Blondie sa for siden:

Sammenkomster med mange ungdommer, inkludert mange som drikker alkohol.


#12

mkj sa for siden:

Ikke noe fast, her om dagen måtte hun hjem kl 21.30, men det var mer fordi hun hadde vært der siden kl 14, de er truendes til å "flytte inn" hos folk.


#13

IzziCreo sa for siden:

Sånn er vi også. Men hun har ikke utfordret oss spesielt. Hun henger verken her eller der. Er bare hos venner, kino, café etc. Ingen av vennene fester, og klassefestene er bare rolige og koselige (vi har hatt noen hjemme hos oss). Nå begynner hun på vgs, så regner med at det blir noen endringer, men hun er av typen med mye fornuft (på tross av tenåringshjerne), så vi gir henne mye spillerom.

13-åringens verden er i stor grad virtuell og han er sosial der, så der er utfordringen å logge av kontra å komme hjem.


#14

Svanen sa for siden:

Ingen fast regel. Vurderer nok fra gang til gang.
14 åringen sier jeg stort sett ca kl 22. Nesten 18 åringen før midnatt, men ved avtale kan hun være senere (noe hun veldig sjelden er). Er hos venninner 99 % av tida.
Om jeg legger meg før 17 åringen er hjemme kan hun ev ringe om hun trenger det.


#15

løve70 sa for siden:

14 åring her (2003 modell). Hun må være hjemme senest 24 i helgene/ferier om det ikke er noe spesielt. På hverdager senest 23 (en sjelden gang -som regel er hun i seng før det.) Hun har venner /kjæreste som bor et stykke fra der vi bor, så det går endel tid til transport.


#16

IzziCreo sa for siden:

Jeg må legge til at det er uaktuelt å være sent ute på skoledager. Da skal hun være i seng kl 23, aller senest kl 23.30. Så svaret mitt over gjelder for helger og ferier.


#17

ming sa for siden:

Både 18- og 15-åringen styrer det selv, men har meldeplikt. 15-åringen strengere enn hun på 18. Han på 15 er stort sett hjemme hos kompiser/venninner. Fest har vært et issue en gang, og da ble han kjørt og hentet. Bussforbindelsen her i utkanten av byen er så som så, så om han er hos venner som bor i nærheten av skolen, og vil være der lenger enn til kl 20, må han ta buss til byen og bytte det. Ut over det er det ikke aktuelt å oppholde seg i byen på kveldstid.

Begge våre er fornuftige vesner, og vi har kjørt ganske knallhardt på hva vi krever av dem for at de skal få ha det såpass fritt. Typ ingen henging i byen, ikke drikke/røyke/snuse, ikke bråke eller havne i trøbbel + vi skal vite hvor de er og hvem de er sammen med.

(Det med alkohol gjelder naturlig nok ikke 18-åringen, men hun har ikke drukket mer etter at hun ble 18 enn før, så det er fortsatt ingen greie.)


#18

Skilpadda sa for siden:

Femtenåringen går ikke på byen eller fest, hvis han er ute er han hos venner eller på kino. Det er ikke så ofte, vanligvis sosialiserer de via nettet. Vi sier det er greit så lenge han rekker banen hjem, det vil si ikke så lenge etter midnatt. (Men har spandert drosje når kinoen sluttet for sent til at han rakk banen.) På hverdager helst tidligere. Men han legger seg forsåvidt når han vil, så lenge han kommer seg opp når han skal og fungerer på skolen.

Vi bor midt i Oslo.


#19

trøtt sa for siden:

15-åringen må være hjemme klokken 22.00 på hverdager og i helgene. Er han hos positive venner så kan jeg vurdere fra gang til gang om han kan være lenger. Er det avtalt senere enn 22 så henter vi. Er han ikke hjemme til tiden så henter vi også.

18-åringen har akkurat flyttet, men hadde ikke noen spesiell innetid, det ble avtalt fra gang til gang.


#20

polarjenta sa for siden:

Min 13 åring må være hjemme 20 på ukedager og 21 i helger. Han er som regel på kompisbesøk.


#21

-ea- sa for siden:

Har ikke noen spesiell innetid på hun som er jevngammel med din, Høst, men syns halv ti var tidlig. Stort sett bestemmer hun selv når hun kommer hjem, dvs jeg spør om forventet tidspunkt før hun drar ut. De fleste gangene sier jeg at jeg henter, og noen ganger kommer ho plutselig hjem med bussen før forespeilet tid.

Stort sett kommer hun før midnatt. Skal sies at hun ikke er i byen og henger, men hos venninner i varierende avstand hjemmefra.


#22

Sonar sa for siden:

Her er det ulike regler alt etter behov. 15-åringen har innetid kl2130 også i helger, men dersom det er noe spesielt kan vi avtale lengre. Det har med historikk og hans adferd å gjøre. Hun i midten på 17 år har vi null kontroll på. Flytttet hjemmefra og synes da det blir litt feil å ha innetider når hun er hjemme. Men vi avtaler når hun skal komme hjem/eventuelt hentes dersom hun skal ut sent i helger. Eldste på 18 år styrer seg selv; skal gi beskjed om når han ca kommer hjem; men det er ikke alltid det skjer. Jeg har begynt å slappe litt av når det gjelder dette (Dvs at jeg får sove selv om han et ute) Når det er alkohol i bilde så er det mer avtaler og vi e i beredskap.


#23

Stompa sa for siden:

Mine to blir 17 i september og har ikke noen fast innetid. Frøkna bor på hybel, og jeg må bare stole på at hun tar kloke valg. Herremannen er for det meste sosial på nett. Sist han var ute på vift var han hos en kompis. Det var i ferien, så da fikk han være ute til kl 1.


#24

Katta sa for siden:

Vi har ikke noen fast tid, men de legger seg ca Kl 22-23 på hverdager. I helgene kommer det an på hva de gjør. Vi henter om de er ute etter Kl 22 ca, og noe særlig over midnatt er uaktuelt. Festing er foreløpig ingen problemstilling, men vil medføre tidlig henting. Frihet avhenger av hvem de henger ned og hva de velger å gjøre.


#25

Charlie sa for siden:

Har ikke noen spesiell tid, men 15-åringen er stort sett hjemme rimelig tidlig, seneste trening har vel vært slutt 21.30, og er hjemme før 22.

Har vært bursdager til 23-24, da henter vi.

Å gå i byen her etter 22 er uaktuelt, der har tenåringer ingenting å gjøre. De som er ute i gatene da, er folk som ikke kommer inn på utesteder, folk som er hivd ut eller folk som ønsker kontakt med de to gruppene av ulike årsaker. Og noen tenåringer som drikker alkohol i McDonaldsbeger. Har god kontakt med Natteravner. :knegg:


#26

Kaija sa for siden:

Mine to eldste er 17 (nesten 18) og 15 (nesten 16). De ordner seg med buss eller sykkel om ikke de skal hentes. De skal helst være hjemme i "grei tid". Rundt 22 på skoledager og 23-00 i ferier/helger, om ikke annet er avtalt. Og så har vi tekste/ringekontakt om de ser det blir seinere enn forventet. De er ikke partyløver, så det er mest venne/kjærestebesøk, kino eller fritidsaktiviteter de styrer med når de er ute, så de dumper stort sett ikke bort i noe. (Relativt rolig og oversiktlig tettbygd/småby)


#27

Lykken sa for siden:

Vi ser an fra gang til gang. De er 13 og 16 år. De flyr lite ute og eldste har ikke begynt å fedre. Hvis eldste er hos kompis eller på fotballbanen/bingen i helg er det gjerne kl 24. Vi tar det litt sånn ettersom, men det er vel fordi det har vært lite styr rundt dette ennå. Skiller litt på sommer og vinter også.


#28

Niobe sa for siden:

Det er jo bra. Det er tidlig å begynne å fedre i 16-årsalderen. :skeptisk:


#29

Nessie sa for siden:

Sånn ca det her også :nikker:


#30

Pesten sa for siden:

Min 15 snart 16!åring må være hjemme til 22 i ukedag og 24 i helgene. Vi går ikke i seng før kidsa er hjemme.


#31

Lykken sa for siden:

Hadde jo vært krise. :knegg: Håper ikke yngste begynner å mødre!


#32

Susse sa for siden:

05- ingen spes. tid, avtaler fra gang til gang. Firkanta avtaler med henne som tester grenser så det holder. Jeg kjører og henter. Henter rundt 22 senest i uka.
02- ingen tid, han er 90% av tida han er ute hos kjæresten. Kommer hjem i løpet av natta eller sover over. Skal gi beskjed om han ikke kommer hjem. Om han er ute med venner forventer jeg beskjed om når han har tenkt seg hjem. Han holder alltid avtaler.
00- er selvgående, men gir meg alltid beskjed hvis han ikke kommer hjem og han vet at jeg alltid er kjørbar og har telefon på nattbordet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.