Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

PC eller Mac til vgs?

#1

Hannah sa for siden:

Eldste skal begynne på videregående skolebruk høsten. Det finnes litt forskjellige alternativer til datamaskin. Man kan kjøpe PC, som i praksis blir gratis da den koster det samme som 3xutstyrsstipend. Gutten vil helst ha Mac. Vi kan kjøpe en MacBook Air som vil koste ca 7000kr. Da har fylkeskommunen subsidiert den med 2000kr. Man kan også kjøpe MacBook pro til ca 10 000, men det blir for mye synes jeg.

Hva mener FP? Jeg har inntrykk av at det er mindre problemer med Mac? Har selv en Mac fra 2014 (tror jeg) som det aldri har vært problemer med.

Han skal gå på toppidrettsgymnas, med stud spes, om det har noe å si.


#2

Anne C sa for siden:

Vi lurer på det samme. Vår skal begynne på musikk, dans og drama, og da bør man visst ha en MacBook Pro. Vi kommer nok til å gå for det, selv om det er ett fett for ungen. Han kjøpte seg en spill-PC for penger han fikk til konfirmasjonen, men den er for tung og stor og dyr til at det er noe ok å ha den på skolen.


#3

Bayone sa for siden:

17-åringen har brukt Macbook air 1. året på videregående, studiespes. Hun har vært veldig fornøyd. Eneste hun savner er muligheten å kunne tegne og skrive i f.eks. en iPad i fag som matte.


#4

007 sa for siden:

Begge våre eldste kjøpte PC, som funket helt fint til skolebruk. Eldste installerte selvsagt noe dritt som gav problemer, det fixet IT-personen på skolen gratis.
Mellomste hadde allerede egen Mac, og egentlig hadde hun ikke trengt å kjøpe PC. Men den var grei å ha og drasse på i sekken.

Yngste går fremdeles på ungdomsskolen, også hun har egen Mac. Hun kommer til å kjøpe PC, Mac-en er for kostbar til å frakte rundt i sekk i all slags vær/på buss/sekk slengt her og der.


#5

Hannah sa for siden:

Takk for svar.

Spørs om vi ikke går for en MacBook Air.

Det blir ikke så stor fare for at den skal bli ødelagt av å bli fraktet fram og tilbake mellom hjem og skole. Han skal bo på internat, og skolen ligger 50 meter fra internatbygget.


#6

Anne C sa for siden:

Vi hadde planer om å kjøpe den billigste PCen helt til vi så at man anbefaler Mac til musikk.


#7

Teofelia sa for siden:

Vi har valgt å kjøpe elev-PC. Spesifikasjonene er gode, og den er jo superbra sponset av det offentlige. Det var uaktuelt å betale 7-8000 mer for en Mac med mer eller mindre samme ytelse.


#8

Skilpadda sa for siden:

Femtenåringen vår kjøpte en Macbook Air for fem år siden (han hadde spart i tre år, minst), og den bruker han konstant og hver dag og har knapt hatt noen problemer som jeg har hørt om. Han har den ikke vanligvis ned på skolen, men han har den ofte med hit og dit. Den er jo veldig nett og fin.

Vi la dengang et par tusen til det han hadde spart selv, for å kjøpe en litt kraftigere enn den aller billigste. Ellers kan det jo tenkes den ikke hadde fungert like lenge.


#9

Skilpadda sa for siden:

Jeg har forresten en Air som jobbmaskin selv, og tror ikke det er nødvendig med en Pro for de fleste.


#10

Anne C sa for siden:

Ikke hvis man skal kjøre musikkprogrammer og sånt heller?

Jeg har en Pro, og kjøpte det fordi jeg bruker Photoshop mye. Men det kan godt hende at Air hadde holdt. Jeg har ikke så mye greie på Mac. Mannen bruker også Pro til de reklamegreiene han lager på jobb.


#11

Skilpadda sa for siden:

Bilde- og filmbehandling er blant tingene som krever mer datakraft. Jeg sa «de fleste» fordi de fleste jo ikke har det behovet. :)


#12

IzziCreo sa for siden:

Vår skal også på musikklinje, men vi har ikke hørt noe om pc/Mac ennå. En venninne, som skal starte på den andre vgs med musikklinje i kommunen, sa at de fikk Mac da de skal kjøre Sibelius-programmet som da tydelig kun er for Mac. Hadde vært greit å vite siden vi er i USA, og det er jo billigere her...


#13

IzziCreo sa for siden:

Ang. toppidrett så ville jeg hørt med skolen. Min niese gikk det, og de bruker endel programmer som treningslogg etc og mener hun hadde litt trøbbel med det hun hadde. Husker dog ikke hva det var, og kanskje ikke så relevant å spørre henne da det kan være en helt annen skole og idrett din driver med, Hannah :nikker:


#14

Chanett sa for siden:

Her varierer det hva skolene anbefaler til hvilke studieprogram. Så et barn har kjøpt PC, mens de to andre Mac etter råd fra skolen.


#15

Hannah sa for siden:

Vi foreldre har vært med på to uttakssamlinger, hvor det også har vært informasjon om skolen, ikke bare treningsopplegget. Det ble ikke nevnt aent enn at det er mulighet for p kjøpe både PC og Mac.
Vet du om det var PC eller Mac hun hadde problem med? De skal føre treningsdagbok, og loggføre endel ja.


#16

trøtt sa for siden:

Våre har fått pc utdelt av skolen, har aldri hørt om at de kan velge noe annet. Nå er vel 00-modellen det siste kullet som ikke trenger å betale for PCen, de får den. Vi hadde ikke betalt ekstra for Mac hvis ikke det var veldig gode grunner til at man burde gjøre det.


#17

Stompa sa for siden:

Bare sjekk at skolen sine systemer er kompatible med Mac. Hos oss har fylket gått for PC, og det betyr at elever med Mac ikke uten videre kan koble seg til prosjektorer, kablede skrivere (brukes noen ganger på heldagsprøver, særlig i matte) o.l. Skolen stiller heller ikke med overganger, det må elevene ha med selv, siden de velger å bruke noe annet enn det fylket har gått for.

(Det er eget opplegg for utdanningsprogram der elevene må ha Mac, f.eks. media.)


#18

Stompa sa for siden:

Musikklinja hos oss har stasjonære Mac'er med Sibelius, mener jeg. Elevene har i hvert fall samme PC som de andre elevene, så da har de nok ikke programmet selv.


#19

mkj sa for siden:

Å føre treningsdagbok er jeg brennsikker på at man kan gjøre med den billigste PC-en. Det kan umulig væresnakk om store datamengder. Musikk, bilder og ikke minst film krever kraftige(re) maskiner, med bedre prosessor, mer minne og større disk for å virke godt.


#20

Charlie sa for siden:

Jeg ville valgt det som er skolemaskin, som er anbefalt av skolen og som de fleste på skolen bruker og som helpdesk der gir støtte på.

Fordi det er noe dritt om man skal holde en presentasjon og har glemt overgangen hjemme, om man sitter på eksamen og ikke kommer på fordi det ikke er kompatibelt, fordi det programmet man skal bruke ikke snakker med siste oppdatering av nettleseren man bruker og alt det der. Det kan også få betydning for de lisensene og programpakkene som skal installeres på skolen, men hvis det er fritt valg fra skolens side, er den biten muligens ivaretatt.
Og det trøbbelet er helt vanlige problemstillinger hvor det er elever som har valgt noe annet enn det som er standard.

Det er ting som dukker opp på min arbeidsplass også, i og for seg - hvis man har valgt noe annet enn det helpdesken vår anbefaler og er gode på. Naturlig nok.

Får man skole-pc som det er framforhandlet avtale med av fylkeskommunen, er det som regel svært gode priser på både maskinvare og lisenser i forhold til det man får for pengene. Det er naturligvis noe annet for en som kjøper inn tusenvis av maskiner på flerårige avtaler enn for en forbruker som handler over disk. Og prisen som er forhandlet fram skal dekkes av utstyrsstipendet som elevene får.


#21

Blondie sa for siden:

Mine ungdommer har PC, kjøpt via skolen. De er mer enn gode nok til deres bruk.

Jeg selv bruker Mac, jeg er litt bransjeødelagt. Jeg bruker Air til alle mine daglige gjøremål, som inkluderer Adobe-programmene. Jeg bruker i hovedsak InDesign og Photoshop, men også Premiere. Jeg har en Pro hjemme og den bruker jeg bare på den tyngste film-redigeringen.


#22

Teofelia sa for siden:

Jeg syns Charlie sier mye fornuftig. Jeg vet ikke om det er likt over hele landet, men den maskinen som er valgt som elev-PC i Trøndelag, er ikke noen billig eller halvgod maskin. Det er en Lenovo Thinkpad med god spesifikasjon, som vanligvis koster rundt 10 000 kr. Og skoleelevene kjøper den altså for 3100 kr.

Dette er maskinen de kan velge som standardløsning i Trøndelag (men her med full pris, fra Komplett):
www.komplett.no/product/986326/pc-nettbrett/pc-baerbar-laptop/alle-baerbare-pc-er/lenovo-thinkpad-l480-14-full-hd?gclid=CjwKCAjwhLHaBRAGEiwAHCgG3gtdqaYY0N2XDvOjpcb9ChmiWog3youBePEkcNGsorFhBl6Y6hVelxoCPHUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CITI-_Kio9wCFYyAmgodrQEFKQ#


#23

Blondie sa for siden:

Må ikke der heller, det er ulikt fra sted til sted. Mine medieelever bruker PC, den Kenovoen Teo linker til.. (Og dessverre må jeg innrømme at Adobe-programmene fungerer minst like bra på dem).

Rent generelt ville jeg ventet til posen begynner i VG1 med å kjøpe maskin, skolen har nok både tips og anbefalinger.


#24

Teofelia sa for siden:

My bad. Jeg ser nå at prosessoren på denne maskinen er ett knepp bedre enn den elevene får som standard elev-PC. Resten er likt, men da antar jeg at utsalgsprisen på elevmaskinen ville ligget en tusenlapp under det jeg antyder over. Så kanskje rundt 9000.


#25

Teofelia sa for siden:

I fylket her er det Lenovo Thinkpad for alle elevene. Også de på media. Disse elevene får en oppgradert versjon, med bedre prosessor og mer RAM.


#26

Blondie sa for siden:

Ja, sånn er det her også. Veldig greit system, oversiktlig både for elever, foreldre og lærere. ((Jeg har blitt utrolig god på feilsøking på Lenovo! :knegg: ).


#27

Stompa sa for siden:

Jeg snakket spesifikt om eget fylke, siden det er det jeg kjenner. Ville bare vise at opplegget ikke er likt over hele landet.


#28

mkj sa for siden:

Jeg selger Adobeprogramvare, det funker like bra på både PC og Mac.


#29

Anne C sa for siden:

I Akershus har man fire valg på maskin, to PC og to Mac. Og det står på hjemmesiden til fylket at hvis man skal gå musikk så anbefaler de Mac. Men de har selvsagt til utlån for de som ikke har mulighet til å kjøpe Mac.


#30

Hannah sa for siden:

Vi endte opp med MacBook Air. Det var det poden hadde mest lyst på. Skolen anbefalt som nevnt verken det ene eller det andre, ikke finner jeg noe på skolens nettsider heller. Om han skulle gått tip eller byggfag måtte han valgt PC for de bruker programmer som ikke fungerer på Mac. Satser på at dette går bra.
Om han skulle glemme en overgang til en presentasjon, så er det under 50 meter å løpe hjem på internatet og hente den, så tipper det går bra også.


#31

him sa for siden:

Vi kjøpte denne og vi (ikke ungdommen og ikke foreldrene) var ikke fornøyd. Her har de gjort alle "triksene" i boka for å spare penger. Lite disk, lite minne, lite cpu kraft og dårlig grafikkort. Har brukt den selv, og jeg likte den ikke. Gjorde lite avanserte ting (teksbehandling + mail + googling)

Datteren vår opplevde heller ikke at det fungerte "bedre" med tanke på printing, hjelp på skolen etc med PC enn Mac. Vår datter sier at det er ca 50/50 som har PC/Mac på den skolen hun går på (hun har selvfølgelig ikke full oversikt, og hun går også på vanlig studiespesialisering).

Men det Charlie sier er viktig, det at elevene bruker det som er anbefalt og støttet av skolen er det viktigste. På vgs kan det være mye rart - husk at vgs er det fylket som eier, mens barne og ungdomsskolen er kommunen, så det kan være en overgang der.


#32

Teofelia sa for siden:

Dumt at maskinen ikke svarer til forventningene. Men er det samme maskinen som jeg viser til? Jeg syns ikke i utgangspunktet at 8GB RAM og 256 GB SSD-disk er lite. Det er det samme som jeg har på jobb.

Også syns jeg det er merkelig å klage over at maskinen bare kjører tekstbehandling, mail og nettleser. Hva annet trenger de på skolen, mener du? (De som går vanlig studiespes, altså.)


#33

him sa for siden:

Denne ble kjøpt i fjor, så mulig det var en annen spesifikasjon da (jeg er på ferie, så har ikke maskina her) Nei, knotete forklart, det var jeg som tok med meg PC-en på jobb, og disse tingene opplevdes som tregt. Poenget var at jeg ikke gjorde noe spesielt avansert, og det opplevdes som knotete. Jeg bruker masse forskjellige maskiner når jeg jobber - jeg jobber ikke lokalt uansett, så det spiller ingen rolle hvilken pc/mac jeg bruker.

#34

him sa for siden:

Ble så nysgjerrig at jeg lette opp spesifikasjonen på nett, og den PC som hun har er det 4 GB minne og 128 GB disk. Så da har det doblet seg - og det er bra for elevene. :)

Jeg må jo alikevel si at at jeg ikke synes at 8 GB minne er mye i en PC i dag. Sist jeg hadde det var på en som ble kjøpt inn i 2011/2012. Hadde litt annen jobb den gangen, men alikevel.


#35

Sir Limpalot sa for siden:

Tja, 8GB er mer enn nok til det meste, Sibelius anbefaler vel 4+ (ikke minimum, men anbefalt)
Å standardisere på mer enn 8GB ville være fullstendig bortkastet, det er svært få brukere som har bruk for mer på en bærbar.
Jeg har 12GB i min T470, rett og slett fordi jeg ofte kjører en virtuell maskin eller to.
Skulle man ønske det kan L480 enkelt oppgraderes med 4GB ekstra for 534,- eller 8GB ekstra for 938,- fra Komplett.


#36

Teofelia sa for siden:

Godt å høre at det ikke er samme maskin. Det er jo en vesentlig dårligere spekk på den dere har, og den hadde vi neppe kjøpt i dag. Du kan jo ikke bruke dine egne krav eller forventninger som mal for hvor god en datamaskin til skoleelever skal være. Folk flest har rett og slett ikke dine behov for datakraft. :)

8 GB er standard for de fleste maskiner som brukes til vanlige bruksoppgaver og mer enn nok for de fleste. Jeg er enig med Limpalot i at det ville være helt merkelig om det offentlige skulle betale for en bedre maskin enn det som trengs til tekstbehandling, enkle presentasjoner og nettbruk. De som går på medier og kommunikasjon og tilsvarende datakrevende linjer, får altså 16 GB hos oss.


#37

-ea- sa for siden:

Måtte sjekke nå, og jobb-pc'n min er 8/128 og jeg bruker tidvis hele Adobe-pakken lokalt og ellers alt av Microsoft-programmer online. Egentlig Mac-dame, men ser at det går an å bruke InDesign og Photoshop på pc også...

Fylket vårt har ny ordning i år, med Bring Your Own Device - evt kjøp en pc for utstyrsstipendet.


#38

Anne C sa for siden:

Vi har ikke bestemt oss for hva vi gjør enda. Jeg skulle gjerne ha spurt noen som driver MDD på skolen han starter på. Får sjekke om det er noen å oppdrive på denne tiden av året.


#39

-ea- sa for siden:

Hva med å vente til det kommer info fra skolen? Tenker at de må vel sende ut noe når de er ferdig med opptak og denslags.


#40

Blondie sa for siden:

Det vil helt sikkert bli snakket om de første skoledagene.


#41

Stompa sa for siden:

:jupp: Vi fikk infoskriv tilsendt med all nødvendig info i begynnelsen av august i fjor. Ordnet det som måtte ordnes, og alt var klart til skolestart.


#42

Divine sa for siden:

Sønnen min skal starte på design og håndverk. Han ønsker seg en MacBook Air. Skolen legger ingen føringer, i alle fall ikke på nettsidene, men Google sier at det anbefales en KRAFTIG PC eller Mac på det studiet. Betyr det at han egentlig bør ha en Pro? :pliiis si nei:

Skolen sier for øvrig at de fleste ansatte og elever bruker Windows, men det er altså noe krav.


#43

mrc sa for siden:

Du sparer litt, men det kan raskt bli dyrere også. Fordel også hvis man velger å ta jobben med moms-refusjon i USA.

Men: Du får engelsk tastatur og du går glipp av 5 års reklamasjonsrett (kun ett år i USA). Men mindre du ikke får den bestilt via nett til et sted du er på ferie, men usikker på om du får gjort det med norsk kredittkort.

I tillegg er det over "tax-free-grensa", mao. kan du i teorien ende opp med å måtte betale moms om dere skulle bli stoppet i tollen og de mener dette er en maskin kjøpt i USA. Riktignok ikke så høy sannsynlighet.

Sibelius finnes i utgangspunktet både til Mac og Windows.


#44

mrc sa for siden:

Noe skolene med egne ordninger burde informere godt om, er hvordan service/support-opplegget er. Skulle jeg selv ha kjøpt pc til en av ungene som studerer, ville det vært noe som leveres med serviceavtale som gjerne er rettet mot bedrifter - dvs. for eksempel 3 år på-stedet-service neste arbeidsdag. F.eks. Lenovo har dette inkludert i prisen på en god del Thinkpad-modeller (men kan ofte komme litt dårlig fram i informasjonen på websidene til webbutikkene).

Hos Apple kan man få på-stedet-service for stasjonære maskiner gjennom Apple Care, men det koster en god del ekstra.

Evt. bør det være slik at skolen - hvis det er snakk om "standardmodeller for alle" - har såpass med ekstra pc-er at de raskt kan levere ut en annen maskin når det er problemer.

Windows vs. Mac vil i mange sammenhenger også spille mindre og mindre rolle. Det blir gjerne nisjeprogrammer som evt. ikke finnes til begge plattformene, og mer og mer blir nettleserbaserte løsninger.


#45

Sir Limpalot sa for siden:

Hvis de fleste ansatte og elever bruker Windows ville jeg ha gått for Windows.
Så sant ikke poden egentlig hører hjemme på IKT vil jeg tro det er en fordel å ha samme system som læreren, lettere å få hjelp, da.


#46

-ea- sa for siden:

....


#47

-ea- sa for siden:

På skolen jeg/vi snart skal stifte nærmere bekjentskap med, har de visstnok en mengde proff-mac'er som brukes til de store jobbene. Men så spørs det om poden vil ønske å ha muligheten til å bruke de samme programmene hjemme... som er grunnen til at vi kjøpte en Pro i ikke-konf-gave ifjor.

mrc, jeg har jobbet på mac og hatt mac privat siden starten av nittitallet og aldri vært borti at det har vært nødvendig med slik serviceavtale du nevner.
På jobben jeg har nå, derimot, der ser jeg at windows-pc'er dør med ujevne mellomrom, så der er det nødvendig å ha noe liggende i bakhånd.


#48

Stompa sa for siden:

Noe som kan være lurt å tenke på når man tar avgjørelsen, er hvordan disse maskinene skal brukes. Det kan vanligvis ikke kalles "normal bruk", og man må regne med mye større slitasje enn på en PC som brukes av voksne på jobb, og også skader som man normalt ikke ville forestilt seg. Kjøper man en rådyr maskin, vil det kanskje være en mye større krise om den blir ødelagt enn hvis man går for en rimeligere som er litt enklere å erstatte.

Ting vi ser jevnlig i klasserommene hos oss er f.eks. at en elev setter fra seg sekk med pc, en annen elev synes den står i veien og kaster den til siden. Eller en elev plasserer pc-en litt på kanten av pulten (som er liten og står i et tettpakket klasserom), en annen elev går forbi og river den ned ved et uhell. Eller en elev låner bort pc-en til en annen mens den er i bruk og åpen, og begge holder bare i lokket sånn at festene knekker. Eller pc-en ramler ut av stappfull sekk eller stappfullt skap og rett i steingulvet. Noen elever vil også pakke pc-en opp og ned 6-8 ganger hver dag i forbindelse med bytte av klasserom.

Før var det et stort problem at særlig guttene fylte maskinene med spill sånn at de knapt fungerte til skolearbeid. Det er ikke like vanlig nå, for de fleste har en annen maskin hjemme og bruker skole-pc bare til skolearbeid og andre "lette" aktiviteter.


#49

Charlie sa for siden:

På vgs her kommer alle elev-pc-er med forsikring. Også uhellforsikring, tror jeg - jeg ville trodd scenario annen elev kaster bort sekk ville dekkes, mens lekk cola ikke vil dekkes. Mener det er noe med at den som disponerer maskinen må vise vanlig aktsomhet.


#50

IzziCreo sa for siden:

Viktige poeng av Stompa her. Tror dette er veldig, veldig vanlig.


#51

Sir Limpalot sa for siden:

Skal man sammenligne Mac mot "pc" (pc er det begge deler) må man sammenligne fra samme prissegment, min Lenovo Thinkpad T400 fra 2008 virker ennå, det samme gjør T410 fra 2010, X220 fra 2011 gjør fortsatt tjeneste som mediepc, X230 fra 2012 er fortsatt i aktiv bruk og T470 som jeg har nå har ikke hatt en eneste feil så langt.
Ingen av dem fra Apple, altså...
Apple har god hardware, men det er ikke noe unikt med den, prisen tatt i betraktning.

Man kan godt påstå at OS/X (Unix) er et mye bedre operativsystem enn Windows, noe jeg, med forbeholdet at jeg ikke kan fordra brukergrensesnittet i OS/X, vanskelig kan si meg uenig i, selv om Windows 10 har blitt bra.
At det er lettere å få skadevare i Windows er også riktig, hovedsaklig fordi Windows er et større mål, men det har begynt å dukke opp for Mac, også.
En Mac er en pc, den kjører bare OS/X i stedet for Windows.

/dagens rant
Ja, jeg er litt lei den "Mac er mye bedre enn pc"-greia.


#52

Java sa for siden:

Dette er viktig. Elev-PCer kjøpt via skoleordninger er også tilpasset denne bruken. Forsterket både her og der.


#53

Anne C sa for siden:

Både PC-valgene og Mac-valgene har gode forsikringer som følger med "pakka". Mac har en ekstra forsikring man kan få mot tyveri, vi går nok for den også hvis vi lander på Mac. Dette er i Akershus.


#54

Stompa sa for siden:

Jeg blir også irritert når folk sammenligner en Mac til 15000 med en PC ( :knegg: ) til 5000. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.