Jeg har aldri fått sansen for belgfrukter, dessverre, og det handler nok både om preferanser, om kunnskapsmangel og om dårlige kokkeevner. Men av både helse- og miljøgrunner så syns jeg jeg burde spise mer av det. (Og økonomisk! Bra for barna å ha lært seg å like og lage det før de blir studenter!)
Jeg vet ikke engang hvordan man kjøper belgfrukter. Hermetiske? Ferske? Tørkede?
Så vil dere dele oppskrifter, gjerne litt utfyllende med hva "slags" rett det er, og litt "for dummies" i beskrivelsene?
Hermetiske bønner er mest praktisk syns jeg for da trenger man ikke bøtlegge de. Tørkede må ligge i bløt over natten. Linser trenger ikke bløtlegges trur eg.
Nå spiser jeg ikke belgfrukter lenger på grunn av IBS, men jeg var veldig glad i kikertsuppe med sprøstekt chorizo, linsesuppe, daal, hummus og falafel før.
Tilfeldig valgte oppskrifter fra internettet. Er på ferie og har ikke mine egne tilgjengelig.
Daal www.godt.no/#!/oppskrift/7078
Jeg elsker belgfrukt, faktisk! :what: Eller, det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg liker en god del. :knegg:
Hvordan du kjøper kommer litt an på hvor mye styr du vil ha med dem. Jeg bruker ofte hermetiske, fordi de kan du bruke as is, de trenger ikke noe tilbereding. Unntaket er linser, de koker så fort at de kjøper jeg ofte tørre. Det hender dog at jeg lager en linsesalat med hermetiske linser, løk, persille eller koriander og sitron.
Store hvite bønner, kikerter og bønnemix som ofte kalles "salatblanding" bruker jeg til nettopp det; i salater. Spesielt liker jeg de store hvite til det.
Kikerter kan også brukes til falafel (men det er jeg ikke så glad i) og til hummus (men de foretrekker jeg å kjøpe ferdig. Anbefaler den hjemmelagde til Sagene grønnsakshandel. Bare spør Palmen. :nemlig: ).
Sånne sorte, mexicanske bønner (refried beans) på boks er god å blande med kjøttdeigen til tacos. Stek opp kjøttet, ta ut av panna, stek opp bønner, løk, chili og kanskje litt sopp og dump kjøttdeigen tilbake oppi.
Linsesuppe er superdigg og går raskt. Linser er også veldig bra å spe annen suppe med, f.eks. hjemmelaget tomatsuppe eller gresskarsuppe. Denne linsesuppa er deilig: www.veganmisjonen.com/2010/01/linsesuppe.html
Ferdige, frosne edamame får du kjøpt hos grønnsakshandlere og i Mathallen. De bare damper du raskt, serverer med et dryss flaksalt, også sutter du ut bønnene av belgen. Super side dish/forrett til sushi.
Ferske bønner liker jeg å dyrke selv. Spesielt er hestebønne godt. Brekkbønner kan jeg ikke fordra. Jeg kjøper ikke ofte ferske bønner og erter i butikken, fordi næringsverdien forringes så raskt etter plukking. Da er det faktisk best å kjøpe frosne, mange av dem blir frosset i selve plukkemaskinen, faktisk.
Denne liker vi godt (barna også, selv om de var superskeptiske første gang de prøvde).
Jeg lager en god tomatsuppe med linser og kikerter. Jeg tørrsteker tørket chili (et par klyper) og spisskummenfrø (to ts) først før jeg har i litt olje og steker hakket løk og hvitløk. Har i en boks hermetiske tomater, 150 g røde linser og 8 dl vann og lar alt koke 15 minutter. Dette kjøres glatt i blender og has tilbake i kasserollen. Så har jeg i en boks hermetiske kikerter (uten lake), salt og pepper og varmer opp. Rører inn hakket frisk koriander og serverer med en dæsj yoghurt/rømme/crème fraîche og evt mer frisk koriander.
Tørre linser blir møre fort, men du kan bruke hermetiske også. Jeg lar de koke med, og de går i oppløsning ganske fort. Men om man vil ha suppa helt smooth så kan du stavmikser.
Har ikke nøyaktig oppskrift, men superenkelt tilbehør til så ymse: Fres hakket hvitløk i litt olje, ha i hvite bønner (bruker som regel hermetiske) og varm opp. Kjør i foodprocessor, varm opp igjen og smak til med salt, pepper og masse sitron.
Vi er veldig glade i bønner og linser, bruker det mye på samme måte som Talullah beskriver. I tillegg lager mannen en helt fantastisk chili con carne med mye bønner i, serveres med grønn salat.