Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Belgfrukttråden!

#1

Polyanna sa for siden:

Inspirert av en annen tråd:

Jeg har aldri fått sansen for belgfrukter, dessverre, og det handler nok både om preferanser, om kunnskapsmangel og om dårlige kokkeevner. Men av både helse- og miljøgrunner så syns jeg jeg burde spise mer av det. (Og økonomisk! Bra for barna å ha lært seg å like og lage det før de blir studenter!)

Jeg vet ikke engang hvordan man kjøper belgfrukter. Hermetiske? Ferske? Tørkede?

Så vil dere dele oppskrifter, gjerne litt utfyllende med hva "slags" rett det er, og litt "for dummies" i beskrivelsene?


#2

frukt sa for siden:

Hermetiske bønner er mest praktisk syns jeg for da trenger man ikke bøtlegge de. Tørkede må ligge i bløt over natten. Linser trenger ikke bløtlegges trur eg.
Nå spiser jeg ikke belgfrukter lenger på grunn av IBS, men jeg var veldig glad i kikertsuppe med sprøstekt chorizo, linsesuppe, daal, hummus og falafel før.

Tilfeldig valgte oppskrifter fra internettet. Er på ferie og har ikke mine egne tilgjengelig.
Daal
www.godt.no/#!/oppskrift/7078

Kikertsuppe
www.nrk.no/mat/kikertsuppe-med-bacon-og-persille--1.11202050

Linsesuppe
oppskrift.klikk.no/linsesuppe/4591/

Falafel
www.matprat.no/oppskrifter/familien/falafel/

Hummus
www.matprat.no/oppskrifter/gjester/hummus/


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg elsker belgfrukt, faktisk! :what: Eller, det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg liker en god del. :knegg:

Hvordan du kjøper kommer litt an på hvor mye styr du vil ha med dem. Jeg bruker ofte hermetiske, fordi de kan du bruke as is, de trenger ikke noe tilbereding. Unntaket er linser, de koker så fort at de kjøper jeg ofte tørre. Det hender dog at jeg lager en linsesalat med hermetiske linser, løk, persille eller koriander og sitron.

Store hvite bønner, kikerter og bønnemix som ofte kalles "salatblanding" bruker jeg til nettopp det; i salater. Spesielt liker jeg de store hvite til det.

Kikerter kan også brukes til falafel (men det er jeg ikke så glad i) og til hummus (men de foretrekker jeg å kjøpe ferdig. Anbefaler den hjemmelagde til Sagene grønnsakshandel. Bare spør Palmen. :nemlig: ).

Sånne sorte, mexicanske bønner (refried beans) på boks er god å blande med kjøttdeigen til tacos. Stek opp kjøttet, ta ut av panna, stek opp bønner, løk, chili og kanskje litt sopp og dump kjøttdeigen tilbake oppi.

Linsesuppe er superdigg og går raskt. Linser er også veldig bra å spe annen suppe med, f.eks. hjemmelaget tomatsuppe eller gresskarsuppe. Denne linsesuppa er deilig: www.veganmisjonen.com/2010/01/linsesuppe.html

Ferdige, frosne edamame får du kjøpt hos grønnsakshandlere og i Mathallen. De bare damper du raskt, serverer med et dryss flaksalt, også sutter du ut bønnene av belgen. Super side dish/forrett til sushi.

Ferske bønner liker jeg å dyrke selv. Spesielt er hestebønne godt. Brekkbønner kan jeg ikke fordra. Jeg kjøper ikke ofte ferske bønner og erter i butikken, fordi næringsverdien forringes så raskt etter plukking. Da er det faktisk best å kjøpe frosne, mange av dem blir frosset i selve plukkemaskinen, faktisk.


#4

Palmen sa for siden:

Åh ja, hummusen på Sagene er sykt god. :nam:

Kikerter er godt i indiske curries, erstatte gjerne kylling med kikerter.


#5

Polyanna sa for siden:

Takk for mange fine tips!

Når du sper suppe med linser, hvordan gjør du det? Lar det bare koke med? Hvor lenge? Mose med stavmikser? Tørre linser, da?


#6

Myria sa for siden:

Denne liker vi godt (barna også, selv om de var superskeptiske første gang de prøvde).

Jeg lager en god tomatsuppe med linser og kikerter. Jeg tørrsteker tørket chili (et par klyper) og spisskummenfrø (to ts) først før jeg har i litt olje og steker hakket løk og hvitløk. Har i en boks hermetiske tomater, 150 g røde linser og 8 dl vann og lar alt koke 15 minutter. Dette kjøres glatt i blender og has tilbake i kasserollen. Så har jeg i en boks hermetiske kikerter (uten lake), salt og pepper og varmer opp. Rører inn hakket frisk koriander og serverer med en dæsj yoghurt/rømme/crème fraîche og evt mer frisk koriander.


#7

Tallulah sa for siden:

Tørre linser blir møre fort, men du kan bruke hermetiske også. Jeg lar de koke med, og de går i oppløsning ganske fort. Men om man vil ha suppa helt smooth så kan du stavmikser.


#8

Albertine sa for siden:

Perfekt tråd! Her skal jeg følge med. :)


#9

IOA sa for siden:

I alle retter med kjøttdeig kan man erstatte kjøttdeigen helt eller delvis med linser uten at det merkes veldig godt.


#10

Tallulah sa for siden:

At det ikke merkes veldig godt er jeg helt uenig i. :knegg: Men at det kan være godt er sant. :nikker:


#11

Maverick sa for siden:

Nydelig tråd! Jeg har mye å lære her. :jupp:


#12

Novla sa for siden:

Har ikke nøyaktig oppskrift, men superenkelt tilbehør til så ymse: Fres hakket hvitløk i litt olje, ha i hvite bønner (bruker som regel hermetiske) og varm opp. Kjør i foodprocessor, varm opp igjen og smak til med salt, pepper og masse sitron.

Denne linsesuppen med kardemomme er nydelig (jeg har som regel i ekstra linser og spiser det som en gryte med ris til): www.bbcgoodfood.com/recipes/jacks-lentil-cardamom-soup

Linser en ikke hovedingrediens her, men de gjør seg utrolig godt (særlig om du får tak i belugalinser): katieatthekitchendoor.com/2015/06/02/a-house-sweet-potato-and-coconut-milk-soup-with-brown-rice-and-lentils/

God dhal: frugalfeeding.com/2012/09/13/fragrant-red-lentil-dhal/

Katalanske kikerter, hasselnøttene gjør denne ekstra god: palachinkablog.com/catalan-chickpeas/




#15

Anikka sa for siden:

Vi er veldig glade i bønner og linser, bruker det mye på samme måte som Talullah beskriver. I tillegg lager mannen en helt fantastisk chili con carne med mye bønner i, serveres med grønn salat.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.