Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Ble veldig overrasket da jeg leste at KrF er på andreplass som målgruppe for hets (etter FrP) rettet mot politikere. Etter å ha lest Aftenposten sine artikler har jeg hatt inntrykk av at det er AP politikere som var mest hetset.
Jeg er ikke overrasket over at FrP er på "topp", men synes det er rart med KrF på andre. Hva tenker du?
Jeg tror KrF de siste årene har skikkelig ertet på seg mye av det gamle "grunnfjellet" sitt, de redde, gamle gubbene og kjerringene som sitter i avkroker rundt omkring og elsker Israel uforbeholdent og hater islam og syns homofili er en styggedom. Spesielt Hareide i homoparaden tror jeg var virkelig vanskelig å svelge. Og disse menneskene, de skriver brev og meldinger så fulle av edder og galle at det er nesten litt vanskelig å tro.
For FrP er det ikke bare det at de er veldig provoserende, de provoserer (i tillegg til oss mer moderate mennesker som bare blir helt vanlig rasende) også grupper med potensielt ganske farlige folk, både veldig sinte venstreekstremister og veldig sinte islamister. Trur eg.
Jeg skjønner oppsumneringa til Polyanna, så når du sier det... Men jeg må inrømme jeg ble overraska, for jeg trodde AP og MDG (Lan Marie) ville være mye høyere på lista enn Krf.
Det er ikke bare fra gamle KrF-ere hets kommer. Det er mye latterliggjøring av kristne der ute. Enormt mange fordommer, noe jeg ser og opplever stadig. Dette rammer nok også KrF.
KrF utsettes for mye hets fra fundamentalistiske ateister som har Dawkins som gud, hvor mye handler om fordommer og lite om hva KrF og deres tilhengere egentlig står for.
Mange har ikke evne til å skjelne mellom KrF og amerikansk høyreside.
Er det nokon her som har ordentlig PC som kan lime inn tabellen med spørsmåla som er stilde i undersøkinga? Eg får bare opp dei første orda på mobilen.
Ja, det er jo også et veldig lite tallmatriale (det er tross alt bare en liten gruppe mennesker som er politikere). Så, det er klart at det viktig å være skeptisk til tallene. Men dette er jo ikke særegent for denne artikkelen. Det er utrolig mye tall som bare er estimater, gjettinger og personlige meninger.
Ja, det ser jeg også. Det er litt merkelig fordi i de miljøene jeg vanker er det mye mer åpenhet for andre religioner enn kristendommen. (Vet selvfølgelig at det ikke er slik i alle miljøer)
Mja. Jeg vil ikke si at KrF har oppført seg på en slik måte at de "fortjener" trusler. (det var slik jeg leste deg) Det er det vel ingen som gjør?
Det er egenrapportering, ja, og det er også for lite tallmateriale til å vurdere andre partier enn de tre største pluss KrF. Egentlig er det bare FrP som virkelig skiller seg ut, de andre er så like at det antagelig er innen feilmarginen.
Men generelt så har FrP-politikere et veldig høyt trusselnivå, jeg tror ikke det er mange som lever med større sikkerthetsopplegg enn Sylvi Listhaug.
Nei, absolutt ikke, ingen fortjener hets. Men når et parti, med religion som håndbok, forsøker å frata feks homofile rettigheter, er det lett å føle det som hets/diskriminering. Og hvis noen hetser tilbake da, så kan jeg forstå det.
Jeg tror helt sikkert det er mye hets fra den siden også, og de mest maniske ateistfundamentalistene har i tillegg en helt utrolig anmassende, sarkastisk og arrogant måte å uttale seg på i diskusjoner, men jeg kan ikke husker jeg har sett trusler fra den siden? Uten at jeg skal nekte for at det skjer, altså, det finnes jo virkelig alle slags folk. :gal:
Da har jeg mer tro på at folk som med letthet klarer å lire ut av seg at Vibeke Skofterud døde fordi hun er lesbisk, også klarer å lire ut av seg en drapsstrussel.
Generelt er vel kvinner mer utsatt for regelrette trusler enn menn, så sånn sett er det overraskende at KrF er så høyt, for de har ikke så mange profilerte kvinner nå, har de?
Og uansett syns jeg at "som man sår så høster man" er en helt uakseptabel ting å si når vi snakker om trusler mot liv og helse for folk som faktisk bruker hele livet og all tiden sin på å gjøre det de mener er riktig for at Norge skal være et godt land å bo i, om man nå er enig eller uenig i hva de legger i det. Det er en enorm trussel mot demokratiet vårt, og det er spesielt en trussel mot at kvinner deltar i politikk.
DET ER ALDRI OK (eller "forståelig"), heller ikke om det rettes mot folk vi er dypt uenige med.
Det er helt utrolig hva folk kan lire av seg. Trusler kommer fra flere hold og jeg har innrapportert trusler og hets rettet mot sentrale KrF-ere som jeg har observert i sosiale medier.
Fundamentalisme og ekstremisme finnes i mange varianter og KrF er nok yndet hatobjekt for mange.
Men vil ikke de små partiene, som f.eks. MDG, komme lang ned på listen fordi de har få toppolitikere? Jeg vet ikke om jeg tolker det feil, men det er jo ikke overraskende at de partiene som har flest representanter på Stortinget også er de som har flest politikere som blir hetset.
Fordi det er egenrapportering, tenker jeg det er en god del feilkilder. Det har en del å gjøre med hva man selv oppfatter som motstand, hvordan man reagerer på det, osv. Ref disse bloggerne som utpeker en som ytrer uenighet som Norges Største Mobber.
Tenker også at hvis man er vant til motstand fra grupper som er kjent for å ytre seg ytterliggående, vil man "tåle" mer før man kaller det "hat og trusler" hvis man er vant til mye drittprat i utgangspunktet.
Synes det er interessant det det pekes på, at det på den ene siden er Frp som er mest utsatt, samtidig som venstreekstremisme utgjør en veldig liten del av truslene. Jeg tenker også på at FrP vel er partiet med flest voldsdømte, og at det kan være slik at i noen settinger er terskelen lavere for fysisk angrep. Statsråden deres skallet jo ned en asylsøker, lizm. Ingen jeg kjenner, skaller ned folk. Eller har det i verktøykassa si.
Men alt i alt - hat, vold og trusler er uansett uakseptabelt.
Charlie: Jeg tror FrP opplever mer trusler fra ulike grupperinger eller enkeltpersoner med innvandrerbakgrunn, enn fra venstreekstreme, selv om det er en historikk med vold der også.
Det er vel ikke så kjemperart at innvandrere fra kulturer med mer kulturer som er mer "macho" og mer voldelige har lavere terskel for trusler og vold.
Hvis MDG har tre profilerte toppolitikere, og to av dem opplever masse trusler, så vil det gi 67%. Hvis FrP har 30 profilerte toppolitikere, og 20 av dem opplever masse trusler, så gir det 67%. Hvordan vil prosenten bli lavere hos et lite parti?
Nå er jeg eksepsjonelt dum når det gjelder matematikk, så det kan godt hende jeg er helt på bærtur, men jeg trodde grafen viste antallet politikere som har mottatt trusler totalt, ikke hvor mange i hvert parti. Det er jo en høyere prosentandel av politikerne som er FrP-politikere enn MDG-politikere.
Ja, sant. Men MDG har mye makt der de har makt (Oslo) og det er vel få partier som direkte har påvirket dagliglivet til så mange mennesker på så kort tid.
For KrF handler det vel mer om hva de sier og hvem de er enn hva de gjør, tror jeg. Bortsett fra -k-en i KRLE så er det ikke så mye superupopulært de har gjennomført på en stund?
All den tid jeg oppriktig mener at Sylvi Listhaug slett ikke bruker "hele livet og all tiden sin på å gjøre det de mener er riktig for at Norge skal være et godt land å bo i", så må jeg si jeg reagerer litt. Akkurat Sylvi Listhaug har en måte å debattere på som er under enhver kritikk. Hun kommer med løgn og usannheter, alt i håp om å skape blest rundt egen person og det hun påstår er egen politikk. Den typen politikere trenger vi mindre av. Hun skaper et dårligere og mer farlig samfunn.
Listhaug hetser Ap over en lav sko. At hun får hets tilbake syns jeg ikke er rart i det hele tatt. Det har noe med hvor man selv legger lista.
Jo, det er der, men i såpass liten grad at det er trukket fram som et funn. Jeg tror det er farlig å gå i fella og si at når FrP får trusler er det fra venstreekstremister. Det er jo tydelig at det er mange andre som også truer, slett ikke bare ekstremister. Og at høyreekstremister truer mer er også et viktig signal å få med seg. Ikke pga hvem de truer med AT de truer.
Sånn halvveis apropos: Tok en tur innom kommentarfeltet hos Per Sandberg i går (why?!?), og det ble en interessant spagat mellom ytterligheter: De som støtter uansett ("bare fordi det er FrP så skal det disses uansett, men når xxxx-AP gjør noe med muslimjævlene, da er det bare hyllest! FIN DAME, forresten, gratulerer :hehey: ") og de som er opprørt over at han har noe med muslimjævlene å gjøre, eller (mer moderat) at han besøker et sterkt undertrykkende regime og skryter uhemmet av det.
Venstreekstremisme og antirasisme står for til sammen 4%, som er lite, men ikke veldig mye mindre enn høyreekstremiske (7,5%) og rasisme (5,7%). Religiøs aktivisme (5,7%) kan vel være både kristenekstreme og islamekstreme.
Men det er umulig å vite hva som ligger bak tallet for "interesse for et spesielt politisk tema/sak" (34%). I tillegg 25% er uvisst, 20% interessant (og skremmende nok) konspirasjonsteori.
Så egentlig vet man kanskje ikke så mye? Men en indikasjon er:
Det ville vore interessant og sett kven som svarte kva på ulike spørsmål og. For eksempel kam det spørsmålet med «Spredt ondsinnet informasjon ...» vere mykje. Er for eksempel informasjon om Per Sandberg (privatpersonen, altså!) sin ferie «ondsinna» eller ikkje? Kommentarene som støtta Listhaug, då ho fekk mistillitsforslaget stilt mot seg, uttrykk som «heksejakt» på pressekonferansen og liknande, tyder jo på at den subjektive opplevinga av ein situasjon er ... subjektiv.
Men ikke så rart. De er nok mer på den ideologiske siden som vil fordømme positiv omtale av et muslimsk land uansett, enn FrP-vennlige som støtter FrP uansett.
Nei, ikke rart i det hele tatt. Samtidig som det viser at han er ørlite grann ute på galeien i ikke bare i forhold til regelverket, men også i forhold til kjernevelgerne.