Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Avfallssortering - klede med mikroplast

#1

nokon sa for siden:

Eg har blitt veldig mykje meir bevisst fiberinnholdet i tøy den siste tida, og har slutta heilt å kjøpe tekstil med akryl, polyester og liknande, med unntak av yttertøy. Men når eg rydder i skap og boder finn eg ein del som ikkje er i bruk lenger.

Eg meiner å ha lese at ein av miljøorganisasjonane har anbefalt å ikkje kaste fleece og blandingsprodukt i tekstil- gjenbrukskontainere, fordi veldig mykje blir sendt til land med dårlegare avfallshåndtering enn det vi har her til lands. Men eg klarer ikkje google meg fram til den artikkelen igjen. Stemmer dette?

Dersom eg skal levere slike tekstil til resirkulering, korleis skal ting då sorterast? Eg har for eksempel nokre gamle 49-kroners fleecepledd frå IKEA, som har ligge i ein kjellarbod sidan vi flytta for ti år sidan. Skal 100 akryl i plastsøppel, viss det ikkje skal i tekstilsøppel? Kva med polyester?



#3

nokon sa for siden:

Ja, i alle fall mykje av mikroplasten. Eg har slike vaskeposer. Dei er veldig fine.



#5

Ru sa for siden:

Det skal i hvert fall ikke i plastsorteringen i BIR-området. Det er ikke emballasje. :nemlig:
(Men det kan jo være annerledes andre steder i landet.)


#6

millact sa for siden:

Jeg vil tro det skal til Fretex. Alt av tekstiler skal der, også det som er flekkete, hullete, utslitt osv.


#7

nokon sa for siden:

I utgangspunktet, ja. Men både Fretex og UFF sender mykje av tøyet til land med dårligare avfallshåndtering enn Norge. Og poenget her er ikkje gjenbruk, men å få microplasten ut av sirkulasjon.


#8

Millen sa for siden:

Jeg leverer alt av defekte tekstiler til Fretex for gjenvinning. Leste det i en artikkel for lenge siden, husker desverre ikke hvor. Dette er i Oslo.


#9

Charlie sa for siden:

Ja, så en artikkel om hvordan alt blir brukt, inkl. å male opp tekstiler til dyner og å lage sånne oljesøloppsamler-ting som de bruker ved forurensning i havet. Det var en sterk oppfordring til også å levere inn undertøy og sokker. Men det er Fretex, vet ikke hvordan de andre gjør det. Har en formening om at noen av disse klesoppsamlerne primært videreselger til andre land pr container.


#10

Tallulah sa for siden:

Både Fretex og UFF sender klær til andre land. Båd efor videresalg, og for produksjon av filler og nye tekstiler. Men vi vet veldig lite om denne produksjonen, og det er vel i hovedsak det Nokon tenker på, og derfor nettopp IKKE vil levere disse produktene til Fretex og UFF.


#11

him sa for siden:

Fretex har en chattefunksjon på nett, så det er mulig å spørre de direkte hva de gjør med denne type klær :)


#12

nokon sa for siden:

Eg VEIT at Fretex og UFF gjenbruker det som er brukbart og resirkulerer resten, til alt frå kluter til dyner til oljesøl. Den typen informasjon er ikkje vanskelig å finne.

Spørsmålet mitt er: Kva skal eg gjere med gamle fleecepledd som tar plass i boden, mikrofiberkluter som gradvis blir bytta ut med kluter i naturmaterialer og andre polyester/ akryl/ polyakryl/ plastbaserte tekstiler, viss eg ønsker å kaste dei på ein slik måte at dei forsvinn ut av kretsløpet?

Eg har kjøpt inn ein del slike kluter, laga av cellulose og miljøvennlig bomull. Dersom eg kaster microfiberklutene i ein UFF- eller Fretex- container, blir dei gitt bort eller solgt til nokre fattige, undertrykte kvinner som vasker klutene sine i Senegal-floden og halve Afrika får microplast i drikkevatnet sitt. For eksempel. Då har dei det betre her, kor dei blir vaska i vaskepose. Korleis kaster eg slikt, når det ikkje skal til gjenbruk?


#13

frukt sa for siden:

Kast det i restavfall hvis det går til et forbrenningsanlegg?


#14

nokon sa for siden:

Eg sendte spørsmålet til Sortere.no og fekk dette svaret:

Men altså, er gjenbruk verkeleg det beste, viss ein eigentleg forsøker å slutte å bruke eit materiale?


#15

him sa for siden:

Litt usikker på hva du spør om, men jeg prøver meg på et svar: Ja, gjenbruk er det beste. Eksempelvis, hvis du har en fleecejakke som er laget av polyester, og kaster den i avfallet vil du ha like mye plast som går ut i naturen som om du ga den til Fretex og jeg måtte ha kjøpt et nytt plagg - som forurenser. Og bomull, ull og alle andre plagg er forurensende i den forstand at de koster å produsere. Hvis du gir den til Fretex og jeg kjøper den er gevinsten at mitt forbruk ikke er miljøproblem produksjonsmessig sett. Mikroplasten er der, uansett om du kaster eller gjenbruker den.

(Samme fellen som alle el-bil eiere går i. Det er bedre å kjøre rundt i en gammel bil, selv om den koster mer miljømessig enn en el-bil, enn å kassere den gamle bensin/disel bilen og kjøpe ny el-bil. Da har du nemlig kostet miljøet produksjonskostnadene til to biler, selv om elbilen er bedre driftsmessig)


#16

tink sa for siden:

Jeg har tenkt noe av det samme som him sier når jeg har sett hva folk kjøper inn av ekstrautstyr for å begynne en ny og miljøvennlig livsstil. Det er bra med tøynett til handling og frukt, men disse må også brukes noen 1000 ganger før de gjør opp for belastningen ved produksjon og frakt. Da hjelper det ikke dersom man bytter ut tøynett, sengetøy og garderober hvert eller annenhvert år.

Det beste er nok å bruke opp det man har, evenuelt se til at det man ikke lenger bruker (av ulike årsaker) kan få et nytt liv et annet sted.


#17

Heilo sa for siden:

Veldig interessant og tankevekkende diskusjon. Jeg stilte for en stund siden spørsmål til Fremtiden i våre hender angående mikrofiberkluter, som jeg ser at mine danske nettvenner faser ut samtidig som jeg ikke hadde funnet noen råd om å gjøre det samme i Norge, tvert i mot var mikrofiberkluter fortsatt anbefalt til miljøvennlig rengjøring på FIVH sine sider. Svaret jeg fikk var at man regnet gevinsten ved mikrofiberkluter i forhold til å kutte i rengjøringsmidler og kjemikalier som større enn ulempen med eventuelle mikroplastutslipp fra vasking av klutene. Så jeg har fortsatt med disse som før, selv om jeg lurer litt på om det virkelig er smart. Guppybag er kanskje det beste alternativet ja.

Og ja, ikke erstatte fungerende produkter med nye mer miljøvennlige, men kjøpe de mer miljøvennlige alternativene når man MÅ ha nytt. :ja: Hvilket er grunnen til at min husholdning fortsatt har to gamle men små og derfor drivstoffeffektive biler som vi kjører så sjelden vi kan i stedet for å kjøpe ny elbil.


#18

millact sa for siden:

:nikker:Det er mitt mantra også. Bruk opp det man har og kjøp brukt om man trenger noe (mer).


#19

IzziCreo sa for siden:

Super tråd, nokon!

Hvordan rengjør man Guppybags mellom vask? Disse er annerledes enn ordinære tettvevde vaskeposer? Jeg har nemlig flere av de i ulike størrelser.


#20

IzziCreo sa for siden:

Jeg Googlet og fant denne infosiden med video. Man fjerner plasten/overskuddet i posen og kaster i usortert avfall.


#21

tink sa for siden:

Jeg måtte inn og lese om guppybagen, fordi jeg så for meg at posene ble skylt ut i vasken etterpå. Da forsvinner jo mikroplasten likefullt ut i avløpet. Men man skal visst tømme fibrene i restavfallet. Fungerer dette, eller blir det litt som sånne saccosekkkuler i isopor som klistrer seg til alt og flyr over alt?

Enden på visa ble at jeg sitter og lurer på om dette trengs i vårt hjem. Kommer ikke til å bytte ut verken microfiberkluter eller alt treningstøy helt enda.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.