Amelie sa for siden:
Lapskaus i barnedåpen?
Kjempegodt og enkelt eller billig og ulekkert?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Et forum for å diskutere praktiske forberedelser knyttet til jubileer, bryllup, konfirmasjon, bar mitzva, ramadan, dåp og navnefest, mm.
Amelie sa for siden:
Lapskaus i barnedåpen?
Kjempegodt og enkelt eller billig og ulekkert?
Marge sa for siden:
Synes det hørtes godt ut jeg, selv om jeg er synes snitter er veeldig nam nam :)
Sitron sa for siden:
Jeg vet det brukes en del lenger nord, men selv ville jeg rynket litt på nesen, tror jeg. Men klart, den kan jo gjøres kjempegod, med masse deilig kjøtt.
Alexy sa for siden:
Jeg er nå selv nordfra, og har aldri hørt om noen som har hatt lapskaus i en barndåp. Vi har begge gangene hatt koldtbord. Lapskaus er jo godt, men vet ikke om jeg selv hadde servert det i dåp..
pippimamma sa for siden:
Hjemmelaget lapskaus er nydelig mat, så det syns jeg godt du kan servere. Hva andre syns er vel forresten uvesentlig. ;)
Jeg tror jeg ville byttet ut flatbrødet (som jeg pleier å servere til lapskausen, med et lekkert hjemmelaget brød (brytebrød, urtebrød o.l).
Bergensis sa for siden:
Lapskaus er godt, men eg synes ikkje det er festmat. Lapskaus for meg er litt sånn tja, kva har me av restemat me kan kaste opp i gryta og servere med flatbrød til.
Veit jo at barnedåpslapskaus ikkje er lagd på restemat, men det er det eg forbinder med lapskaus.
Eg skjønnar ikkje greia med sodd som festmat heller, så det er meget mulig det er eg som er sær.
pippimamma sa for siden:
Bergensis, jeg forbinder ikke lapskaus med rester, da jeg er vant til skikkelig lapskaus med dyre, fine råvarer. ;)
Tror jeg har laget restelapskaus en gang, da jeg var 14 år og hadde ansvaret for matlagingen i en uke.
Regner med at det er ekte lapskaus og ikke restemat du har tenkt å servere Amalie. :)
allium sa for siden:
God, hjemmelaget lapskaus går fint an. Stabburet-bokser derimot...
Skilpadda sa for siden:
Godt og enkelt, men ikke spesielt "lekkert", vil jeg si, så jeg krysset av for alternativ to. :) Jeg ville derimot ikke reagert spesielt negativt på å få god lapskaus servert i barnedåp. (Bortsett fra at jeg etter hvert har fått med meg at mange overhodet ikke kan tenke seg å servere alkohol i barnedåp, og lapskaus uten øl til er ikke så veldig "festlig", synes jeg. ;))
Susse sa for siden:
Server det du har lyst til du !
For min del er lapskaus hverdagsmat, men jeg synes det er kjempegodt og hadde ikke hatt noe imot å få det servert i dåp.
Vi har servert snitter i våre barnedåper.
Søster sa for siden:
Får man ikke lov å servere öl i dåp? (Aldri värt i barnedåp. :hedning: )
Amelie, skal du servere öl til?
Left sa for siden:
Samme her.
I minstes dåp hadde vi sodd - trøndermat - med masse deilig kjøtt i, og hjemmebakt flatbrød (fra bakern riktignok, men litt bedre enn kolonial-flatbrød)
så det kan du meget vel servere.
Skilpadda sa for siden:
Jeg har aldri vært i barnedåp jeg heller, men har skjønt gjennom diskusjoner på forumet at mange ser det som helt utenkelig å servere alkohol i barnedåp.
Marge sa for siden:
Åhh nam, trøndersodd er sinnsykt godt! :tilber:
Koma sa for siden:
Lapskaus er veldig godt. Hadde blitt glad om jeg hadde fått det i barnedåp.
Mye bedre enn cabaret og røkelaks og annet moro fra ett standard koldtbord for å si det sånn:rolleyes:
Sitron sa for siden:
Nemlig. Ikke alkohol i barnas selskaper. De er nemlig ikke gamle nok til å drikke.
Aminta sa for siden:
Ja, det kan du vel servere, så enkelt og godt da!
Ordentlig lapskaus selvsagt, med mye godt kjøtt og grønnsaker, og ikke fra boks, men det sier seg selv antar jeg.
Også ville jeg også byttet ut flatbrødet med noe hjemmebakt, grovere brød.
(og ja, mye bedre enn foreks. cabaret fra koldtbordet :knegg: )
Øl til lapskaus?
Det høres bare rart ut i mine ører.
Søster sa for siden:
Det skal jeg lage en egen diskusjon om når jeg bare får fikset ö'ene på tastaturet mitt.
Skilpadda sa for siden:
Sånn sett burde lapskaus være veldig velegnet i barnedåp, bare man moser den fint nok. :D
Aminta sa for siden:
:humre:
Skilpadda sa for siden:
Gjør det? De fleste sånne "gammeldagse" norske middagsretter passer best med øl (og gjerne akevitt) til, synes jeg - lapskaus, sodd, fårikål og slikt. Hva pleier du å drikke til?
Sitron sa for siden:
Vann er et godt valg til fårikål og lapskaus.
Amelie sa for siden:
I storebrors dåp hadde vi koldtbord. Det ble en stor skuffelse.
For det første kom maten 1 time for sent (misforstått klokkeslett, deres feil) - og det er noe gjestene fortsatt husker - de fleste var skrubbsultne!
For det andre syns jeg ikke det var noe god mat på det koldtbordet; kold kylling, kolde karbonader med kold-bløt-brun løk, roastbiff og dvask salat med vonde tomater - syns det var kjipt, og det mener jeg vel om koldtbord generelt.
Jeg er igrunn ingen koldtbord-fan, syns det er gammeldags!
Vi vurderte tapas, men det passer ikke helt til de eldste eller yngste.
Så selv vil jeg kose meg mye mer med lapskaus (det er jo så godt, hvis det lages riktig!) - enn med karbonadesmørbrød!
Tror også barna vil like det. Dessuten er det det billigste alternativet (85,- pr pers) - og det betyr litt for oss nå i disse førjuls-oppussings-bursdags-barnedåpstider.
Også er det kjempeenkelt! Så legger jeg heller litt mer sjel i bordpynting, og kakebord.
Pippimamma: Brytebrød ja, det hadde vært flott på bordet. Men da må det være ferskt, og jeg gidder ikke bake 3 brytebrød rett før dåpen... :rolleyes:
Og ja, jeg skal forsikre meg om at det er en GOD lapskaus med gode råvarer. Snakket med en sløv dust på en catering idag, som ikke kunne svare på hvordan de lagde gryta. Alt han kunne si var at det var oksekjøtt i (det SKAL det jo være) og at hvis jeg var usikker kunne jeg jo velge noe annet. (superservice!) Men Stroganoff-gryta var god, det hadde han nemlig fått tilbakemelding på......
Så jeg har funnet noen andre, som garanterer de beste råvarene. Kr 20 mer pr snute enn de første - men det er det selvsagt verdt!
Allium: Stabburetboksene hadde jeg et par ganger på 80-tallet. De var ok på smak, men æsj så masse fett og slintrer det var i! Det skal det IKKE være i god lapskaus - det skal helst være rene, små kjøtterninger, møre som smør!
Bare ikke det blir "urettferdig" - at lillesøster "bare" hadde lapskaus i barnedåpen sin. :rolleyes:
Aminta sa for siden:
Akevitt :skremt:
Eh, vann?
Jeg er en vanndrikker, vann er best året rundt elns.
Jeg drikker svært sjelden noe annet, og hvis jeg skal drikke øl er det vel ikke akkurat til lapskaus/fårikål el. som hadde vært min første tanke nei..
Skilpadda sa for siden:
Ja, enig, til hverdags. Men da virker det ikke lenger som festmat på meg.
Nå skal det sies at jeg synes stort sett det "hører til" med passende alkohol til all slags festmiddag - derfor ville jeg, hvis alkohol ikke var et alternativ, servert en god lunsj/et koldtbord i stedet for en typisk middagsrett. Forresten så er jo alkoholfritt øl marginalt bedre enn alkoholfri vin, så sånn sett er "øl-mat" et bedre valg enn "vin-mat".
Aminta sa for siden:
Nei, guri, etter det koldtbordet der, og med sikkert mange av de samme gjestene kan da en god lapskaus med skikkelig råvarer bare være en opptur! Både for store og små.
Kan du ikke bestille noe ferskt brytebrød, urtebrød el. fra en baker eller noe da?
Amelie sa for siden:
Ang. drikke:
Nei, tenkte ikke å servere øl. Litt fordi det "ikke passer seg" (ja - vi kan gjerne ta en egen tråd om det!)
Men Munkholm er vel en ok erstatning til de som syns øl smaker til lapskaus? Kjøper inn det, Farris, brus og vannkarafler på bordet.
Og vaser med vakre, rosa gerbera i!
Selv syns jeg vann eller rød saft er best til!
Amelie sa for siden:
Jo, god idè! Det koster sikkert bare max en hundrings for 3-4 brytebrød fra bakern. Også kanskje hjemmebakt (bakern) flatbrød. Urtebrød tror jeg ikke passer til vanlig lapskaus.
Aminta sa for siden:
Ah, men der er den store forskjellen på folk vel.
Det synes ikke nødvendigvis jeg nemlig.
I en navnfest (som alt. ville vært for meg) så ville jeg ikke hatt alkohol, fordi det er barnets dag, og da synes jeg alkohol blir litt malplassert.
Og vi fikk ikke alkohol i det forrige 80 års laget jeg var i, der var alle barnebarn og oldebarn og svigerbarn og reservebarnebarn osv. så de ville ha det helt alkoholfritt og barnevennlig (det begynnte også kl. 14 på formiddagen og sluttet i 18-19 tiden). Det var ingen som reagerte på det.
I vår familie har man ikke alkohol verken til barnedåp/navnfest eller konfirmasjon (uansett hva slags).
Skilpadda sa for siden:
Nei altså, liker man ikke øl og akevitt, så drikker man det naturligvis ikke til fårikål heller. :) Vann passer til det aller meste, det er jeg enig i. Men jeg er som sagt vant til at et glass "passende alkohol" er en naturlig del av en festmiddag - rødvin til biff, hvitvin til sjømat, øl og akevitt til julemat og en del andre tradisjonelle norske retter.
Aminta sa for siden:
Egen diskusjon ja.. :sparke:
Aminta sa for siden:
Jeg liker øl, men det har aldri slått meg at det passer til verken lapskaus eller fårikål før, og det har tydeligvis ingen jeg kjenner heller, for jeg har ikke fått det servert heller :)
Nessie sa for siden:
MIN lapskaus er sånn "restematlapskaus".
Svigermor bruker 2 dager på sin, og har 3 typer kjøtt :dåne:
Den er helt nyyydelig.
Men jeg har liksom aldri sett det for meg i barnedåp :niks:
Sodd er festmat ja :D :blunke:
Nessie sa for siden:
Når vår tid kommer, så vuderer vi (jeg) tapaskoldtbord.
Men særlig billig er det ikke :himle:
Til Hannah hadde vi elgkarbonader.
Agent Scully sa for siden:
Bare kall det noe fransk i stedet for. Cassoulet de beuf? Pot-au-feu?
Amelie sa for siden:
Ja! Utmerket!! Jeg tenkte faktisk på det - det lapskævvs-ordet klinger ikke akkurat så godt..så jeg tenkte at kjøttgryte er jo et velbetegnende ord.
Men Cassoulet de Beuf & Pot au Feu høres meeget delikat ut! :p
Chanett sa for siden:
Jeg hadde virkelig begynt å lure om jeg fikk lapskaus i barnedåp. Virkelig.
Lizzie sa for siden:
Vi hadde engelsk stew etter svigermors oppskrift i barnedåpen sist, og det slo virkelig an! Fikk tilbakemelding fra så å si alle gjestene om at det var mye bedre enn all slags koldtbordvarianter de hadde fått tidligere. En engelsk stew er slett ikke ulikt en norsk lapskaus tror jeg.
Og vi serverte både øl og vin til de som ville ha det.
Amelie sa for siden:
Lizzie: Engelsk stew kan jeg jo også kalle det. :D
Jeg tror faktisk ORDET skremmer enkelte.
Da jeg foreslo lapskaus for min kjære før forrige barnedåp, sa han bare:
Lappskævvs skal vi IKKE servere i dåpen nei!
Men etter at jeg har laget lapskaus for ham et par ganger, var han ikke vond å be denne gangen.
Dragen sa for siden:
Jeg hadde gjerne spist lapskaus i barnedåp. Samme hva du kalte den.
Esme sa for siden:
Jeg liker lapskaus godt, men hadde nok stusset om jeg hadde fått det servert i barnedåp. Men det er klart, hadde det vært en superduper rågod ultimate mother of all lapskauses, så hadde det vært helt greit.
Mor til 4 sa for siden:
Vi har aldri hatt det i barnedåp selv.
Men har vært i barnedåp hvor de har servert lapskaus, jeg synes lapskaus er veldig godt og synes det er helt greit å ha det i en barnedåp.
Amelie sa for siden:
Bare lurer litt på om de som overhodet ikke kunne tenke seg lapskaus i en barnedåp/navnefest kommer fra finere familier? :fnis:
Har det noen sammenheng fra hvilke kår man er ifra? :cool:
Skilpadda sa for siden:
Skulle tro det henger sammen med hva man er vant til, i alle fall - det gjelder vel alle typer tradisjoner. :)
Inagh sa for siden:
Lapskaus er god mat, og jeg mener å huske at jeg har spist det i en barnedåp. :jupp:
Blå sa for siden:
Jeg synes at lapskaus er godt og hadde definitivt gjerne spist det i en dåp.
Vi hadde forøvrig gryterett i bryllupet vårt også. Det måtte være noe som var mulig å lage i stand i forveien og som de to ungdommene på kjøkkenet lett kunne servere.
Bergensis sa for siden:
Kjem nok ikkje frå finare kår, nei:hehehe:
Men har lurt på om det har med geografisk tilhøyrighet å gjere:confused:
Og berre sånn for ordens skuld: eg hadde ikkje stussa på å få servert lapskaus i barnedåp el.l., men eg hadde ikkje servert det sjølv.
Karamell sa for siden:
Hvor er den tråden med alkohol i barnedåp?
Jeg ville ikke stusset over god lappskaus i barnedåp, men hadde sikkert ikke valgt det selv.
Propella sa for siden:
Jeg ville ikke ha stusset på det.
tink sa for siden:
Som trønder vurderer jeg Sodd som festmat. Den lapskausen vi får servert her i Hardanger er også gullgod festmat. Lys lapskaus med masse gode råvarer i form av sesongens gode grønnsaker og gode kjøttbiter vil jeg tro fungerer bedre enn et halvkjipt koldtbord.
Øl/Munkholm er godt til sånn lapskaus.
Lykke til!
Chanett sa for siden:
Jeg er arbeiderklassebarn og syne lapskaus er hverdagsmat. bidrar til statistikk
nolo sa for siden:
Lapskaus hadde vært fine greier å få i dåp. I bryllup og for den del.
safran sa for siden:
Lapskaus? :skremt: Og i barndåp? :skremt:
Nei, jeg tror jeg hadde blitt litt snurt om jeg hadde fått restemat i dåp.
Lykketrollet sa for siden:
Syns lapskaus er kjempegodt, og spiser det mer enn gjerne i en dåp :D
Har aldri spist restelapskaus annet enn på jobben. (sykehjem)
Så jeg forbinder ikke lapskaus med rester.
Ibidelma sa for siden:
Syns lapskaus er veldig godt. Men hva med gryterett i stedet=?
Det er godt og enkelt i store lag. Ris, salat, gryterett, baguetter. . .
gullet sa for siden:
Lapskaus er flott mat til barnedåp, bryllup og andre festligheter.
Var akkurat i stort 40-årslag hvor det ble servert en utrolig god lapskaus.
petra sa for siden:
For oss er lapskaus hverdagsmat så jeg ville valgt noe annet som egner seg mer som festmat! Men om det var lapskaus som ville blitt servert ville jeg laget masse forskjellig brød til! Urtebrød, hvitløks baguetter, flatbrød, loff m/smør, ostebriks..... Og i tillegg ville jeg lagt frem skåler med hakket chili, hvitløk, og litt annet godt!!
Med i trønderlag er det mange som serverer Trøndersodd og det er mer festmat enn lapskaus selv om det er i samme "gata"!
Miss Norway sa for siden:
Lapskaus er IKKE festmat i mine øyne, og barnedåp ER en festdag. Franske eller engelske betegnelser til tross, jeg hadde stusset over dette menyvalget ja.
Egentlig alle gryteretter faktisk. Mat som kan spises med bare gaffel er liksom ikke helt fest.
Miss Norway sa for siden:
Men derimot har jeg vært med på å spise med pinner i barnedåp (sushi) og fingre og grillspyd (tapas) så der møtte jeg svingdøren med et smell gitt.
Skilpadda sa for siden:
Tøys, både gåseleverkanapeer, pocherte vaktelegg og kaviar kan utmerket godt spises med bare gaffel. Bare man har teknikken inne.
Miss Norway sa for siden:
Jepp, jeg innså min sneverhet straks jeg postet. For som sagt, de utroligste ett- og tohåndshjelpemidler kan brukes uten å hverken heve eller forringe taffelet.
Men lapskaus er ikke festmat likevel dessverre. Klubbmat og kosemat, definitivt. Men ikke høytidsmat.
Nenne sa for siden:
Lapskaus er enkelt og godt. Det er mye jobb å lage det, men du verden så enkelt å servere til mange.
Maz sa for siden:
God lapskaus er da ikke restemat.
Jeg er langt mere skeptisk på såkalte gryteretter. Sånn Toro gryte med ris til og baguette det synes jeg langtfra er noen festmat.
Innherredssodd, Saltlapskaus osv derimot er noe annet.
Enhjørning sa for siden:
Nemlig.
Jeg var i barnedåp i påsken, og der ble det servert "Biidos", den samiske varianten av lapskaus.
Det var enkelt og kjempegodt!
Drikke til synes jeg heller ikke er noe problem:
Vann er kjempegodt til, men vil man gjøre det mer festlig uten alkohol, har Munkholm begynt å lage mange gode typer alkoholfri øl.
Den nye, mørke sorten (testet ut sist helg), for eksempel, er nok helt nydelig til lapskaus.
MissS sa for siden:
Vi hadde tenkt å servere sodd i navnefesten til bittelillebror (eller dvs det hadde min bestemor bestemt ;)). Jeg ble ikke helt fortrolig med det. Jeg vet det regnes som festmat her i trønderland, men ikke helt for meg så vi endte opp med et kjempegodt koldtbord! Lapskaus hadde jeg nok ikke valgt.
Sånn prismessig hadde vi nok kommet helt annerledes ut med sodd. Bestemor hadde regnet på det, og hvis man regner 4-5 pers per bøtte + ekstra kjøtt og grønnsaker blir det rundt 50 kr per person. En god del billigere enn koldtbord. ;)
Amelie sa for siden:
Enig. Gryterett klinger verre i mine ører enn lapskaus.
Biff Stroganoff også.
Mandino sa for siden:
Hvis dere vil ha varmmat er lapskaus et godt alternativ - de fleste syns det er kjempegodt og jeg har fått det servert i flere barnedåper.
Selv hadde vi snitter, men kjøttsuppe til kvelds for de gjestene som ble sene.
Ophelia sa for siden:
Lapskaus er kjempegodt, men for å være helt ærlig hadde jeg ikke servert det i en barnedåp.
Mitzya sa for siden:
Lapskaus er for meg hverdagsmat - restmat.
Ville nok valgt koldtbord eller sodd selv.
annemede sa for siden:
Jeg kunne gjerne spist lapskaus i barnedåp, og kommer fra arbeiderklassehjem.
Raggsokk sa for siden:
Jeg hadde spist det, men barnedåp forbinder jeg med festmat, og lapskaus er ikke så festlig,synes jeg ;)
Che sa for siden:
Jeg makter ikke lapskaus.
Hadde jeg fått det servert i en barnedåp har jeg syntes det har vært merkelig. - Det har litt for mye "speidertur" over seg altså.
Jeg kommer fra arbeiderklassehjem jeg også.
Anne C sa for siden:
Heller lapskaus enn gryterett tror jeg. Har vært i to dåper (Samme folk) hvor de har servert gryterett, og det var IKKE godt noen av gangene. Hadde jeg fått en lapskaus ala mormor eller mamma hadde jeg blitt veldig fornøyd.
Forresten serverte vi et varmt koldtbord med kinesisk, thai, indisk, og annet snadder. DET ble utrolig vellykket, men ikke så billig da....
Dronningen sa for siden:
Jeg ville nok ikke brukt det selv, men tror heller ikke jeg ville reagert noe særlig på det om jeg fikk det. Liker det kjempe godt. Hadde det som nattmat i bryllupet mitt. Både kjøttsuppe/sodd og lapskaus er kjempe godt.
Selv ville jeg nok servert snitter og kaker, og skippet hele middagen jeg da.
Todelt, med andre ord.
Chanett sa for siden:
Gryterett er heller ikke festmat. Bevares.
Avatar sa for siden:
Er overrasket over at så mange ser på lapskaus som restemat jeg da.
Hos oss er det ALDRI restemat. Alt kjøpes ferskt til lapskausen, og det koster faktisk litt også.
Jeg hadde satt veldig pris på lapskaus i barnedåp, men det er fordi jeg syns det er så inmari godt.
Ikke er jeg så fin på det heller, så jeg kan fint få følelsen av at det er en festdag fordet.
Ingen av mine barn er døpt, så hvordan jeg selv ville gjort det, det vet jeg ikke.
Dronningen sa for siden:
Ja helt enig. Hva slags rester har man i det liksom? Det må jo mengder av grønnsaker til, kjøtt og diverse, og det skal noe til å lage en middag med så mye ferske rester.
Amelie sa for siden:
Ja, jeg er enig med dere, Bella og Electronica (og mange av dere andre)
Jeg tror dette med restemat henger sammen med da det var vanlig med STEIK på søndager. Mandagen kutta de steiken opp i biter, helte de vasne grønnsakene og potetene oppi sammen med litt saus, evt spedde de ut med litt vann :rolleyes:. Vips - restelapskaus.
Nei, takk meg til Lapskaus laget av ferske råvarer, mørt kjøtt og god kraft (kokt på bein), poteter, løk/purre og evt gulrøtter + kålrot. Alt i fine terninger, og passelig godt krydret med peppar & salt! Sånn har jeg alltid fått lapskaus, og det smaker rett og slett nydelig.
Vi skal ikke ha restelapskaus i barnedåpen, gud forby! :D
Lisa sa for siden:
Der jeg kommer fra er det fortsatt helt vanlig med lapskaus eller gryterett i barnedåp. Jeg personlig synes ikke det er passende til en slik spesiell dag.
Fibi sa for siden:
Nå fikk jeg veldig lyst på lapskaus. :mumle: :gravid:
Mamma Rosa sa for siden:
Signerer denne jeg.:p
Dronningen sa for siden:
Hmm.....må gå og kjøpe meg lunch nå. Ble veldig saltsnål og sulten. :nemlig:
Che sa for siden:
For meg er det kjøttsuppe en dag, oppvarmet kjøttsuppe en dag og lapskaus den 3.dagen - ikke rart jeg har et psykisk forhold til maten :knegg:
Vi døper jo heller ikke barna, så det er ikke noe tema for oss heller.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.