Ikke en sånn kjapp yoghurt eller smoothie mens du svare på mailer, men kommer på jobb kl 0800, dekke opp med skiver og pålegg og kaffe på pauserommet, bruke en halvtime på spising og skravling, før man starter pc'en?
Hvis det ikke trekkes fra arbeidstiden?
:sur:
(Jada, jeg gruffer litt, men hvis du alltid klager over mye å gjøre, ville det ikke være en ide å få med deg den første halvtimen av arbeidsdagen også? Og droppe halvtimes frokost, 45 minutters lunsj? Så kunne du kanskje sluppet å skrive 30 min plusstid fordi du "bare måtte bli ferdig med noe"?)
I morgen er en ny og bedre dag, i morgen er en ny og bedre dag, i morgen er en ny og bedre dag....synger i vei
Jeg gjør det (dog ikke på pauserommet og jeg snakker ikke med noen), fordi jeg bruker ekstremt lang tid på å spise bittelitt mat, og må spise når jeg kommer på jobb for å ikke besvime av sult innen første pause i undervisningen. Men utover undervisning styrer jeg jo arbeidstiden selv og det jeg ikke gjør mellom 08 og 08:30 må jeg gjøre på kvelden.
Om man ikke har fleksibel arbeidstid, er det selvfølgelig ikke greit.
Jeg har noen ganger med yoghurt som jeg spiser mens pc starter opp og jeg sjekker mail, og så har jeg nødknekkebrød i skapet hvis jeg blir veldig sulten på ettermiddagen.
Hvis det bare var en sjelden gang ville jeg ikke reagert, men på jevnlig basis er det ikke greit. Ganske freidig som bluen sier. Og å skrive plusstid er jo bare helt ufattelig. Om vedkommende hadde jobbet 30 minutter ekstra, uten å skrive plusstid, for å ta igjen frokostpausen hadde det vært en annen sak.
Jeg kjenner igjen det du skriver i en god del av mine kolleger.
Det hender jeg spiser en brødskive eller yoghurt mens jeg deltar på 5-10 minutter av morgenkaffen. Enkelte sitter mye lenger enn dette og klager på travle arbeidsdager.
Ikke greit. Dette er da å stjele og svindle? Først bruker h*n 30 min. av arbeidstiden til å spise + 45 min. lunch (vanlig er 30 min.) for så å jobbe lenger og skrive 30 min. plusstid fordi vedkommende ikke ble ferdig med arbeidsoppgaven. Dette hadde ikke blitt akseptert av ledere jeg kjenner. Vedkommende ville blitt trukket for plusstiden, samt tilsnakk/advarsel dersom problemet vedvarte.
Frokost ved pulten mens man leser mail/planlegger dag/skriver -- dvs. jobber, er greit. Å dekke på og spise mens man ikke gjør noe annet? Nope, ikke greit. Hvis en kollega hadde gjort noe slik, ville jeg antatt at vedkommende ikke hadde logget seg inn enda. jeg antar også at lederen vår ville reagert hvis det forgikk i innlogget tid.
I utgangspunktet ikke greit, med mindre det er en del av kulturen ved arbeidsplassen. Noen steder er det vanlig å starte med en kaffe og en prat, om man da tilfører noe fast næring i tillegg til kaffekoppen ville jeg ikke reagert på dette. Men dersom man rigger seg til som du beskriver i ensom majestet og skravler i vei med alle som stikker hodet inn for å hente morgenkaffen sin så ville jeg reagert.
Jobber i helsevesenet. Spiser ofte en skive til frokost inni alt det andre jeg gjør, men setter meg aldri ned og dekker opp til frokost. Ikke alltid vi har tid til lunsj, så spiser som oftest når jeg får tid.
Hos oss er det vanlig med "morgenkaffe", som jeg pleier å stikke innom hvis jeg har tid. Det er en veldig effektiv måte å holde seg oppdatert om pågående prosjekter og få snakket raskt med kolleger på. Det er også et godt lim i organisasjonskulturen på enheten. Jeg syns det er en opplagt del av arbeidstiden (i alle fall for oss som ikke sitter der i en halv time hver eneste dag).
Å sitte alene på den måten du beskriver, er selvsagt ikke greit, men jeg tenker at dette er en opplagt sak for ledelsen å ta tak i.
Hos oss er det også vanlig at de som kommer noenlunde tidlig setter seg ned med en kopp kaffe og en prat. Noen ganger går det på private ting og generelle samfunsspørsmål, men ganske ofte er det jobbrelatert, i hvert fall til og fra. Selv om det kan defineres som ikke-effektiv arbeidstid så mener jeg at det har en funksjon fordi det gjør mye godt for arbeidsmiljøet. For meg, som har arbeidsoppgaver litt på siden av de andre og derfor er selvstendig (og litt ensom) i arbeidssituasjonen, er dette spesielt viktig.
Dersom noen hadde hatt med seg en skive og spist da så hadde jeg ikke reagert på det. Om noen satt mutt putt alene og spiste i en halv time i arbeidstiden hadde jeg syntes det var rart.
Frokost ved PC mens jeg sjekker Mail og slik er min normale rutine. Knekkebrød eller yoghurt eller noe. Jeg hadde aldri satt meg på kjøkkenet og spist i en halvtime, det virker da noe sært...?
Morgenkaffe er det her og altså, sånn 10-15 min med skravling om diverse på tur til/fra kaffetrakteren. Helt innafor, og hovedsjefen selv mener det er bra for miljøet!
Mange, meg selv inkludert, tar gjerne en medbrakt skive/banan/yoghurt/smoothie mens vi scroller mail osv på kontoret.
Men så er det enkelte da, som disker opp fra felleskjøleskapet (med eget stash altså) og kjører full frokost på pauserommet, over laaaang tid, og det er alltid de samme. Og alltid de som har dårlig tid på alt (høres det ut til når man spør i alle fall)! Og det er de samme som tar laaaaaange lunsjpauser og skriver plusstid.
Og jeg kjenner at jeg blir helt latterlig sutregrinete på det!!! For det kunne ikke falle meg inn å bruke arbeidstiden på full frokost! Jeg kan også ha lange lunsjer innimellom, men da sitter jeg jammen ikke 30 min etter jobb og skriver overtid.
Ledelsen er litt delt, en del vil ta tak i det, men når andre delen stilletiende godtar og mellomledere ser mellom fingrene, så fortsetter det jo mer eller mindre...Bedring en kort periode, og så på'an igjen! sutrestemme
Jeg liker folkene, og jeg unner de da mat, men det kjennes så urettferdig!! At noen slipper unna med det, mens vi andre ikke ville drømme om å gjøre tilsvarende! Se bort fra at jeg skriver her inne nå da, men det er mye bedre å sutre her og få høre at jeg ikke er helt på jordet som reagerer, enn å være sutregrinete i gangen liksom....:knegg:
Vi har morgenkaffe når morgenrutinene er unnagjort. Der er det mange som spiser frokosten sin. Deriblant jeg. Om det er for travelt spises det ved pulten. Det er ikke opptrekking og slikt, og sittetiden varierer fra ti min til 30. Her planlegges dagen om noen er syke og det er omrokkeringer i vakter, arrangementer i min avdeling eller andre på huset hvor jeg jobber, og generelt fagprat med mindre noen har noe spesielt på hjertet.
Dette fungerer som limet på arbeidsplassen min, og det er der vi er samlet så alle får beskjeder og pratet om ting som ikke nødvendigvis enkelt kan diskuteres og mail. Ofte spises lunsjen ved pulten, eller man spiser alene, så å møtes slik er fint om det skjer under kontrollerte former.
Å ha så mye pause uten innhold som det forespeiles i hi er ikke ok.
Men hvordan vet du at de skriver overtid? Jeg har ikke tilgang på hvordan mine kolleger fører tiden sin - og vi har veldig strenge føringer på overtid, det er jo slik som ledelsen har styr på. Vi har fleksitid og fører timene våre i en tidbank, men jeg vet ikke hva kollegene mine har av plusstid eller når de logger seg inn og ut.
Det er greit å reagere på slik, men jeg synes ikke det høres ut som om dere har noe greit arbeidsmiljø hvis du faktisk vet hva ledelsen tar opp av kritikkverdige ting kolleger gjør når du ikke er direkte part i saken.
Og jeg synes det er mye bedre at du sutrer på nett enn å være sutregrinete i gangen. :trøste:
På jobben til mannen starter de alltid med morgenmøte første halvtimen der det er lov å spise underveis. Og når jeg jobbet i barnehage/SFO og hadde tidligvakt spiste jeg oftest frokost med barna. Men da jobber man jo egentlig samtidig.
Det du beskriver der synes jeg høres veldig spesielt Høst. Jeg tror ikke jeg har noen kollegaer som gjør slikt og ikke hatt det tidligere heller. Som andre sier, det er mange som spiser på plassen mens de leser mail og slikt, da er det arbeid vi snakker om. Er du sikker på at vedkommende skriver tid fra pådekningen begynner og ikke fra den er avsluttet?
Og jeg som trekker fra både røykepauser og all tid jeg bruker på private ting (jada, jeg trekker fra for dette FP-greiene også). Så mye overtid jeg har gått glipp av i mitt liv.
Dette er gjerne de som i løpet av den lange lunsjpausen erklærer at i dag skal de sitte til kl 16 fordi de trenger å samle opp plusstid. Og når jeg skriver det her, ler jeg litt for meg selv, for det er tross alt bedre enn å gråte. Men det er da altså helt sært at de slipper unna med det?!?!
Øverste ledelse tar det gjerne opp som ett generelt " det er ikke meningen at pauser skal være 30 min hver morgen" til alle, men jeg vet av erfaring at mellomleder, på ett møte hvor jeg var tilstede sammen med seksjonen det særlig gjelder, tok det opp på måten "Og dere vet vi har fått ny ledelse, og de synes pauser er tull, så ta de nå inne på kontorene deres i stedet"....
Vi har ett godt arbeidsmiljø altså, og det er jo ikke alltid slikt, men det er bare som om noen synes det er mer greit enn andre å ta seg til rette - de får jo ikke noe trøbbel for det fra ledelsen, så hvorfor skulle de ikke utnytte det? Mens vi som ikke er så "frekk og freidig", lar være. Og det er den delen som får meg til å sutre. Og så skjønner jeg ikke helt tankegangen til de som synes det er greit å ta så mye pauser i løpet av en dag - vi får lønn for samme antall timer, men jeg jobber reelt sett "mer" i antall timer en dag enn hva den andre gjør.
Og FP hjelper arbeidsmiljøet! Fra å være sutregrinete i morges, er jeg mer lattergrinete nå over at det i det hele tatt er mulig på en arbeidsplass. :lol:
Ikke sant? noen få av mine kolleger røyker - for moro skyld talte jeg 5 røykepauser på en dag, hver på ca 10 min. Det er 50 min. I tillegg til andre pauser.
Jeg vil overhodet ikke nekte noen hverken å spise eller røyke eller andre ting, men det gjør noe med kulturen at slikt ikke blir tatt tak i. Nye som kommer inn, litt avhengig av hvem de har som "fadder", får jo en forståelse av at dette er "greit", og det er det jo ikke. Jeg har vokst opp med en far som drev privat firma, han var en kjempegrei sjef med sine ansatte, men når man var på jobb, så jobbet man, man hadde ikke ubegrenset med pauser i øst og vest....
Takk for innspill og forståelse, FB er fantastisk for å hindre sutregrineutbrudd! :blomst:
Jeg skjønner at det kan være frustrerende å være vitne til som kollega, men det er jo som du sier et ledelsesansvar, og sånn sett ikke noe man som kollega har ansvar for å legge seg oppi tenker jeg.
Vi har ofte en god pause på morgenen, der vi diskuterer fagsaker, får råd og sparrer. Vi prater dessverre fag i lunsjen også. Så jeg føler av og til at hvis jeg vil ha pause må jeg sitte ved pulten... En digresjon...er det innafor å gå barbeint inne i åpent landskap og på kjøkkenet og toalettet?
Vi starter også så og si alltid med en liten kaffekopp en halvtimes tid klokka 08. Litt løst og fast men snakker om hva som skal skje og planlegger litt forskjellig så det er jo litt nytte.
Vi er bare 4 ansatte så alle må være tilgjengelig hele tiden så derfor spiser vi ved pulten og går slutter etter 7,5 time på jobb. Deilig sånn sett.
Bidrar; Jeg har betalt frokosttid på jobb! Jeg trekkes en liten sum av lønnen hver måned for selve maten, men jeg har lønn mens jeg spiser frokost. Det er en del av jobben min. ;) Jeg spiser frokost med barna på avdelingen de dagene jeg ikke har senvakt.
Det er irriterende med den type mennesker, men det er jo ikke selve frokostspisingen som er problemet. Hadde det ikke vært det ene hadde det vært det andre. Før opplevde jeg ofte slik ting som veldig plagsomt - for meg gikk det også mye på at jeg ikke skjønte hvordan de tenkte. Reagerte mye på egoisme (for det er jo dette det er, de prioriterer å gjøre andre ting enn jobb, fordi det er morsommere/mer interessant/viktigere/de fortjener det). Har dog klart å legge det fra meg - litt usikker på hvordan jeg gjorde det. Men det var en lettelse
Jeg opplever det å være barbeint som veldig "privat" (personlig, intimt) så jeg ble veldig overrasket da noen gjorde det på jobb, men opplever det ikke som noe negativt, mer ... ehe ... anderledes?
Røykerne og frokostspiserne bruker kanskje ikke jobbtid på FP? Jeg tipper det går sånn caopp i opp. Jeg kan godt finne på å spise og skravle 15 min på jobb, men jeg bruker ikke en halv dag på å løpe til og fra printeren som enkelte andre kollegaer. Så har du de som jobber utrolig tregt eller bruker unødvendig lang tid i møter med kaffe og kjeks.
Det er også et poeng. Hvor effektivt og riktig folk jobber har antagelig mye mer å si for produktiviteten enn antall timer pålogget pc. Samtidig er det mye mer usynlig og også mer vanskelig å angripe enn lange pauser.
Jeg hadde uansett ergret meg over HIs situasjon og syns ledelsen er unnfallende. For meg hadde sånn oppførsel, både med frokostpause og den påfølgende overtidsskrivingen vært uaktuell, men hvis dette er stilltiende akseptert på jobben så ville jeg følt at samvittigheten min ble utnyttet. Alternativt lurt på om jeg også burde gjøre det samme? Nuvel, med verken overtidsbetaling eller avspasering så er det ikke aktuelt å bruke mer tid på jobb enn jeg må.
Ellers er jeg overrasket over at det er innafor å begynne dagen med halvtimes kaffepause så mange steder. Virkelig? Jeg ser at noen skriver at det av og til blir snakket om jobbting, men likevel.
Det blir over 10 timer i måneden det, i bare tull. Utenom vanlig pause.
Jeg tror de aller fleste med kontorjobb bruker ti timer i mnd (minst) på ting som ikke er jobbrelaterte når de er på jobb. En kaffepause her, litt regningsbetaling der, en litt lang lunsj eller tre, osv. Jeg tror det er viktig med skravlepauser - selvom man ikke alltid snakker jobb så gjør det mye for miljøet på arbeidsplassen.
Jeg syns det er rart å spise frokost på den måten (men spiser frokost på jobb selv mens jeg leser mail), men jeg hadde ikke lagt meg opp i hva kollegaer gjør eller ikke gjør.
Det tror jeg også. Altså at det går tid til andre ting. For min egen arbeidsplass sin del er det dog ikke i nærheten av en halv time om dagen. Det er det ganske enkelt ikke tid til. Jeg har ingen tro på at en halvtimes felles kaffepause hver morgen kommer i stedet for regningsbetaling, litt lengre lunsj etc, men i tillegg.
Jeg er glad jeg har en jobb der jeg kan klemme inn litt utenomting, for å jobbe effektivt og konsentrert ved en datamaskin i 8 timer, med bare en halvtimes pause, det tror jeg det er ekstremt få som klarer. Om noen påstår at de gjør det, så er det nesten så jeg ikke tror dem.
Nei, det er jo akkurat det. Jeg tenker at det er ikke frokosten, røykingen, regningene, private telefoner, FB, FP etc i seg selv som er problemet. Det er jo mengden tid som brukes - og da spesielt i forhold til kollegaer. Når kollegaer irriterer seg er det som regel en grunn til det er min erfaring ... (Hvis personer med en helt annen type jobb irriterer seg, kan det like gjerne være at de ikke skjønner feks funksjonen som ligger i fellesfrokost. For folk som er avhengig av å jobbe sammen med mange andre, kan frokostmøter være en fin og effektiv måte å sørge for informasjonsflyt.)
Men det er uansett en lederjobb å sørge for at folk forstår hva som er aksept på arbeidsplassen, og også sørge for at folk som jobber sammen har mulighet til å kommunisere.
Jo, jeg er også glad for å ha en jobb der jeg kan klemme inn utenomting, men spesielt røyking trekker jeg fra. Utover det avhenger det av hva jeg gjør av utenomting, nå for tiden har jeg et valg mellom små pauser innimellom for å unngå sykemelding igjen, de trekkes ikke fra. Skriving og lesing her er ikke den type pause som jeg trenger, så det trekker jeg fra.
Ad det siste om å jobbe konsentrert foran en datamaskin i åtte timer minus lønsj, så er jeg gift med den eneste personen jeg vet om som klarer det.
Jeg tror det er litt utdatert å tro at man har mest effektive ansatte om alle sitter pal med nesa retta mot pc-en i 7,5 time pr dag.
Det hadde vært utenkelig om noen av "mine" skulle dekket på til frokost før de begynner å jobbe, men det er IKKE fordi vi ikke vaser bort masse tid på fjas jevnt og trutt. For det gjør vi. Men vi er svært effektive også. Og jeg har ingen problemer med å se for meg at det kunne vært en positiv ting for arbeidsmiljøet i andre type firmaer enn mitt, om det hadde vært et ønske om felles frokost, for eksempel.
Å skrive selvvalgte overtidstimer fordi man soser bort tid, derimot, det er ikke innafor, men da er det ikke frokosten som er problemet, men etikken.
Nettopp! Jeg kan godt stikke innom jobben å sjekke noe en søndag før rapportering, tar ca 10-15 min. Skriver ikke opp tiden av den grunn. Jeg er glad vi har frihet til å ta en ekstra pause eller frokost innimellom så lenge jobben blir gjort. Vi står virkelig på hodet når det er nødvendig og det er ledelsen glad for. Lavt sykefravær har vi også :riktig:
Det er ingen hos oss som sitter bastet og bundet til en computer 8 timer til dagen. :) Det er ikke sunt for verken det ene eller det andre. Men fra der til å "semiformalisere" en halvtimes ekstra pause pr dag er det et godt stykke syns jeg.
Poenget mitt er at det er ikke sikkert man gjør det. At man har en halvtime på kjøkkenet på morgenen trenger ikke nødvendigvis bety at man utfører en halvtimes mindre jobb i løpet av en dag. Folk er forskjellige og jobber på forskjellige måter. Noen er jevnt og trutt og følger listen fra topp til bunn, andre er mer sprettende fra det ene til det andre, jobber superintensivt i to timer, for så å brette papirfly i en halvtime. Ingen av delene er feil, og man trenger på de fleste arbeidsplasser å ha både noen av de stabile rutineoppgaveløserne, og noen av de litt mindre stabile jojoene, det er derimot et lederansvar å sørge for gode arbeidsforhold for alle typer for å kunne maksimere deres innsats.
Eg tenker og dette. Det er ikkje frokosten (eller nettsurfing, eller røykepauser) som er uetisk her. Det er det (uttalte) forholdet til plusstid. Viss ein skal telle halvtimer, må ein gjere det i både eigen favør og arbeidsplassen sin favør.
Men så kjem det jo an på jobben ein har. Eg har hatt jobber med timebetaling og strenge regler for både røyke- og dopauser. Og eg har hatt jobber der stillingsprosent er knytta til arbeidsoppgaver og der ein disponerer tida relativt fritt, så lenge ein utfører arbeidet. I sistnevnte type jobb er det bare ein sjølv det går utover, om ein tar lange lunsjpauser.
Priblemet i HI er vel heller at det blir ulike regler for dei som er freidige og dei som er pliktoppfyllende.
Men det finnes jo nok av folk som har jobber der absolutt alt av arbeidstid foregår foran pcen. Når man kan gjøre andre ting innimellom, som møter med kollegaer, kopiering, hente ting etc. er det jo noe helt annet enn det jeg snakket om. Da får man avvekslingen sin der.
Jeg kan fint gå barbent eller i sokkelesten på jobb, også foran kjøkkenbenken, men aldri inn på do. Men det er ikke av hensyn til andre, men av hensyn til mine egne føtter og bakteriefobi. Det hender jeg advarer de jeg deler kontor med at jeg har sko som lukter tåfis idet jeg tar de av, det er sikkert ikke innafor alle plasser, og jeg kunne ikke sagt det til alle jeg jobber med heller. :niks:
I tillegg spiser jeg frokost på jobb omtrent hver dag, og skravler med kollegaer. Men ingen av oss har arbeidstid før 8.25, og skravling og frokost foregår mest før det, ca 8.00 til 8.30. Om jeg ikke rakk arbeidsoppgavene mine fordi jeg hadde somlet bort en halvtime av arbeidstida på frokost, hadde jeg ikke hatt skam til å skrive timer for det, nei. Ikke bra.
Men tror du virkelig det er mindre skittent på gulvet andre steder? Vi som går med sko bruker jo de samme skoene på do som på kontoret og foran kjøkkenbenken.
Jeg tror det er større fare for å tråkke i urin rett foran et toalett som brukes av både herrer og damer enn det er ellers ja, selv om jeg skjønner at når man tråkker der med sko så drar man det videre utover over alt.
Da jeg jobbet i organisasjonslivet, hendte det titt og ofte at vi satt i noen minutter med en kaffekopp når vi kom på jobb. Dersom konstellasjonen av folk og tematikk gjorde at det dro ut i tid, hendte det nok at noen så sitt snitt til å spise litt også. Det var helt greit, og kanskje også viktig for det sosiale og (for noen) effektiviteten.
Men å spise frokost, skravle bort en halvtime som et fast mønster, for så å skrive plusstimer (om man hadde fleksitid) for en halvtime ekstra om ettermiddagen, det hadde jeg reagert på som leder.
Nå jobber jeg mye med manuell produksjon, og her merker vi slikt definitivt på effektiviteten. :knegg:
Jeg synes det var litt irriterende at noen på jobben knaset på både frokostblanding og knekkebrød når vi startet med fellessamling i dag. Bort sett fra det bryr jeg meg ikke om folk spiser frokost på jobb. Men jeg vet at det er andre hos oss som blir ganske oppgitt av de laaange frokostene til samme personer som aldri har tid til noe.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.