Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bechdeltesten - har du prøvd det på filmer?

#1

Polyanna sa for siden:

Jeg fortalte datteren min om Bechdeltesten i helgen, og vi har hatt glede av å bruke den på to filmer, hittil med nedslående resultat.

Testen er: Inneholder filmen minst to kvinnelige rollefigurer som

  • snakker
  • med hverandre
  • om noe annet enn en mann?

Nå har utvalget vært begrenset - to Mission Impossible-filmer, men lell, man skulle ikke tro det var så vanskelig?

Mission Impossible 6 har mange flotte kvinner som driver handlingen fremover, men de forholder seg utelukkende til menn.

Mission Impossible 4 bestod med et nødskrik, med to ord: "Sit down!" (sagt av en kvinne til en annen, kvinne 1 hater kvinne 2 pga -ta-da! - en mann!).

Unødvendig å si, men jeg vil tro så godt som alle filmer i verden består om du bytter ordet "kvinne" med "mann" i testen...

Vi VET jo dette, men det blir voldsomt påfallende når man tester sånn!


#2

nolo sa for siden:

Interessant! Nå kommer jeg til å bruke denne testen fremover.


#3

Polyanna sa for siden:

Jeg har også bedt barna om å være obs på hvilke roller svarte skuespillere castes til. Det er forbløffende hvor ofte de castes til "morsom, litt dum, men veldig lojal sidekick til hovedpersonen".

Sønnen min er irritert for at "du lager politikk ut av ALT!". Lev Med Det! sier jeg. :knegg:


#4

frukt sa for siden:

Jeg så Ghost in the shell i går, og der skjedde det opptil flere ganger. Men hvorvidt de burde hatt en asiatisk skuespiller i hovedrollen blir en annen diskusjon. Kjæresten og jeg var ikke helt enige der gitt.


#5

nolo sa for siden:

Ah, det har jeg fått høre fra eldste også: "Du ser jo politikk i alt, du." "Ja, det er politikk i alt" svarer jeg da. :glis:


#6

Toffskij sa for siden:

Det er jo skrekkelig deprimerende hvor få filmer som består. Vel verdt å bevisstgjøre om det så tidlig som mulig.


#7

Simone sa for siden:

Det kjem nok veldig an på sjanger, trur eg!
Den sjangeren som Mission Impossible høyrer til (action) står det nok dårlig til med. Men det må no vere ei lang rekke med Drama-filmar som består?


#8

Pelle sa for siden:

Jeg leste også at mannen ganger la til krav om at kvinnene måtte ha navn i filmen, utover å være "en kvinne".
Uansett, ja, jeg har hatt denne testen i bakhodet i mange filmer, og det er veldig påfallende.

Her er en liste over filmer som er testet (til venstre): bechdeltest.com/


#9

Tjorven sa for siden:

Vi er litt bevisste på dette.

Knerten og jeg så Ocean's 8 i forrige uke, og den anbefales. Damer som først og fremst er rollefigurer og ikke damer.

I tillegg har vi sett filmen "Black Panter". Hvor hovedrollefiguren riktignok er en svart mann, men han er omgitt at damer som slett ikke er der for å være pene (selv om de "selvfølgelig" er det også).


#10

Maverick sa for siden:

Dette er vi veldig bevisst på, og guttene har nå begynt å kommentere "så kult, en kvinnelig skurk". :knegg:


#11

Skilpadda sa for siden:

Det er også et poeng å legge merke til hvor mange damer som bare er med for å drive historien til en mannlig hovedperson fremover. For eksempel ved å bli drept, sånn at han må hevne henne (eller sørge over henne og dermed finne en dypere mening i tilværelsen), eller ved å havne i en situasjon som gjør at han heroisk må redde henne, eller ved å bare være et objekt han jobber med å skaffe seg.

En annen test jeg har sett, går ut på å sjekke om den kvinnelige rollefiguren kan byttes ut med en «sexy lampe» og historien fremdeles fungerer. :knegg: Altså: har hun noen egen agenda og egen historie, eller er hun bare der til pynt og for å inspirere andre til å handle?


#12

Polyanna sa for siden:

:jupp: Jeg tror punktet om "snakke med hverandre om noe annet enn en mann" klarer å sirkle inn en del av de elementene, Skilpadda, for det er jo mange kvinnelige rollerfigurer i mange filmen, ofte er de både mektige, skurker, sjefer, grisetøffe osv. Men i relasjon til en mann, ja.


#13

Skilpadda sa for siden:

Ja. Og også i de tilfellene der en kvinne forsåvidt har en personlighet og kanskje også snakker med andre damer, så er det ikke uvanlig at hovedoppgaven hennes i filmen er å bygge opp under en manns historie/reise/utvikling. Femmes fatales er jo et godt genre-eksempel på det; de har (i klassisk film noir) gjerne ingen åpenbar egen agenda utover å friste og forderve og kanskje også drepe hovedpersonen. Og det er jo en forfriskende variasjon fra det å bare være noen han kan være forelsket i og kurtisere og til slutt vinne, men det er fremdeles bare en rolle definert i forhold til mannen.


#14

Polyanna sa for siden:

Reaksjonene på Jessica er jo talende, sånn sett. Der har menn den samme posisjonen: de eksisterer for å støtte/true/utfordre hovedpersonen, og har ikke sin egen rolle eller agenda ut over det som har med henne å gjøre. Det er overraskende uvant!


#15

Skilpadda sa for siden:

Nettopp. :nikker:

(Det er vel for øvrig ingen av Jane Austens historier som oppfyller den omvendte Bechdel-testen. :knegg: )


#16

Polyanna sa for siden:

Haha, sant!

(Men det er jo "damefilmer")


#17

Toffskij sa for siden:

Nei, det er det ikke. Det er revolusjonerende feministromaner. Faktisk. :nono:

Det er jo ellers plenty av litteratur som også stryker på Bechdel-testen, og jeg merker at jo eldre jeg blir, jo mindre tålmodighet får jeg med menn som skriver om seg selv og hvor fælt de har det. 13 av 17 bøker jeg har lest i år er av kvinnelige forfattere, foråsiresånn.


#18

Polyanna sa for siden:

I know, jeg tulla!

(Skulle brukt smiley! :sorry: )


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.