Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forbud mot russeklær før 1. mai


#2

amo sa for siden:

Har det ikke vært forbud mot russeklær før 1. mai i årevis?
For å unngå dette har vel gruppene/bussene designet sine egne gensere som de bruker for å unngå "forbudet"? Er vel derfor de har mange.Godt mulig jeg har tatt feil....
Personlig synes jeg russetiden har utspillt sin rolle, den er blitt for klikket og utestenging er vanlig.Ikke minst denne "graderinge" man gjør blant medelever, nei jeg er glad vi slapp det "kjøret" man har i dag.Dyrt er det også blitt.
Hilsen Russ-87.


#3

My sa for siden:

Dette var det rimelig grei selvjustis på da jeg var russ, husker jeg. Du var en rimelig stor taper om du kom i russeklær før 1.mai. Men vi hadde jo heller ikke hettegensere i bøtter og spann, og en hel masse klær ut over den ene russedressen (dvs jeg hadde en ullgenser som mamma hadde strikket). Så det er vel disse genserne det er snakk om, de som ikke egentlig er russedress, men som bare viser hvilken gruppe/buss du hører til. Det denne russen som er intervjuet ikke forstår er at det ikke er genseren i seg selv som er krenkende, men at grupper i like gensere er et tydelig bevis på hvem som er innenfor og hvem som er utenfor. Og det kan ha uheldige sosiale konsekvenser, eller være "krenkende", om du vil, og kan med fordel begrenses til en kort periode, framfor å gni det inn gjennom hele året.

Nå vet jeg ikke om dette tiltaket vil gjøre så mye fra eller til, det er vel ikke klærne som er det største problemet akkurat. Men det skader ikke om de prøver å tone ned russefeiringa litt, og ikke minst dempe forventningene noe til de som er litt yngre. Russen som er intervjuet har et poeng i at det burde vært sagt ifra tidligere. Det burde vært sagt ifra om dette første året, slik at de kunne legge opp handlingen og planleggingen deretter. Russegensere for 4000 kroner ... og han har "bare" kjøpt fem. :gal:


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg kjenner jeg ikke helt greier å engasjere meg på russens side i denne saken.


#5

Polyanna sa for siden:

Nei og nei. :skuffet:

Ellers er jeg spent på om rektor får støtte i at russegenserne kan være så ekskluderende at det regnes som et brudd på paragraf 9a å gå med dem. Jeg antar at det ikke er snakk om "Russ 2019"-gensere, men "Vi som er på den superkule bussen Penetrator 2019". Husker hvordan genserne ble brukt i Skam. :skremt:


#6

Guava sa for siden:

Jeg tror vi kunne bestille hettegensere og annet rart i 1994, men jeg husker det ikke som vanlig. Russedress og lue kom på rundt 1 mai.

Jeg er normalt ikke veldig tilhenger av forbud mot klær Osv, men jeg synes ikke synd på dem heller akkurat. Jeg håper noe kan snu utviklingen. Skikkelig feiring et par uker etter eksamen hadde vært glimrende.
Bussdiskusjoner på ungdomsskolen, bestilling av russelåter, russeslaver og sydenturer er ikke like glimrende.
Er usikker på effekt av forbud mot klær, men det kan jo hende det demper litt.

Egentlig synes jeg foreldre bør mer på banen. Russ er myndige, men foreldre har forsørgeransvar lell.


#7

veobra sa for siden:

Jeg støtter rektor. Jeg tror det vil være slik at skoler med klar holdning der de ikke hyller og legger til rette for russen vil ha et konkurransefortrinn, der det er mulig å velge skole. Jeg kjenner at for mine barn vil jeg fremsnakke skoler som ikke har en stor og tydelig russefeiring.


#8

Polyanna sa for siden:

Jepp, jeg kjenner veldig på at min som alltid har noen å være med på skolen, men ikke er i noen gjeng, antagelig vil falle utenfor dersom dette blir en stor greie. Også fordi han selv ikke ser poenget. Og, av samme grunn, jeg ville blitt mer velvillig til at han skulle "få lov" til ting vi begge syns er teit, for at han ikke skal falle utenfor. Noe jeg tror er grunnen til at mange foreldre er såpass pushovers på russefeiring.


#9

My sa for siden:

Jeg er heller ikke for alle mulige regler og forbud for å bli kvitt alt vi ikke liker, framfor målrettet holdningsarbeid, men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig. Eksempel er de skolene hvor det har blitt forbud mot å ankomme skoleball i limousin og helikopter, :what: og muligens restriksjoner når det gjelder kjoler også, for alt jeg vet. Uansett, et slikt forbud virker tøft for de første som utsettes for det, men siden dette er folk som skiftes ut fra år til år, og de som er russ ett år vil være over alle hauger året etter, vil det gå relativt kjapt til det oppleves at det "alltid" har vært slik. Tre år på rad, og de som begynner i første klasse har ingen forventninger om at det skal være annerledes.


#10

My sa for siden:

Jeg tror jeg vil framsnakke skoler som fortsatt bruker frakk. :knegg: Synes det er synd at den særtrønderske tradisjonen med russefrakk er på vei til å forsvinne, det var så mange flotte dekorerte frakker å se før. Nå er det bare noen ytterst få skoler som fortsatt bruker det, mens resten har blitt bedrøvelig lik resten av landet. :sukk:

Neida, jeg håper selvsagt ikke trykket på russefeiring skal være det som først og fremst styrer skolevalg, jeg håper jeg klarer å forsyne ungene med såpass gangsyn at de ikke lar det ta helt overhånd, uansett hvilken skole de havner på. Også mistenker jeg at vi kanskje har nådd et aldri så lite metningspunkt her, og at det om få år vil bli sett på som "harry" med busser, hettegensere og fylleturer til syden. :håpefull:


#11

Katta sa for siden:

Jeg er tilhenger av alle tiltak som kan begrense russefeiringen. Jeg tror faktisk at sånt kan bidra i positiv retning.


#12

Hønni sa for siden:

Støttes helhjertet.

Jeg kunne godt tenkt meg forbud mot russebusser og jeg.
Hønni (87)



#14

Snippa sa for siden:

Støtter rektor her og.
Puteflaut å høre på ei av russejentene som snakket på radio i et eller annet program i går kveld "Rektor ødelegger jo muligheten for oss til å få gode karakterer. For nå kan vi ikke lenger konsentrere oss om fag, men være redd for om vi får anmerkning for å ta på oss feil genser".


#15

My sa for siden:

Å kjære vene. :rofl:

#16

Guava sa for siden:

Dakars unger.

Anyone for fakkeltog?


#17

My sa for siden:

Jeg blir litt fnisete og får nesten problemer med å ta det hele seriøst, men akkurat når de drar ytringsfrihetkortet kjenner jeg at jeg faktisk blir ganske provosert. Nesten på grensa til rasende, når jeg tenker over det, med tanke på alle mennesker i verden som lider under mangel på ytringsfrihet. Det er både flaut og motbydelig. Jeg håper mennesker som virkelig har opplevd mangel på ytringsfrihet aldri, ALDRI får høre om denne saken.


#18

Blondie sa for siden:

Her i fjorden er det gjerne vrengefest i midten av april og russeklærne er på fra den. Jeg ser ikke helt hvordan et forbud skal kunne virke positivt, det vil vel bare øke sjansen for ulike kreative løsninger. Det er jo sjelden klærne som er problemet. :knegg:

Når det er sagt har jeg opplevd veldig lite tøys fra russ, både eget barn og elever. De færreste har mye utstyr (annet enn dress og kort) og bare noen helt få har bil eller juss.


#19

zinatara sa for siden:

Jeg kjenner at jeg hadde vært flau dersom det hadde vært et av mine barn som ble intervjuet og sa slike ting. På en side syns jeg vel det er en uting å skulle styre for mye hvordan ungdommer kler seg, men vet ikke om jeg syns at det er brudd på ytringsfriheten å ikke få ha på russegenser på skolen.


#20

Maverick sa for siden:

Jeg synes dette er utmerket bruk av §9A. :applaus:


#21

Stompa sa for siden:

:jupp:


#22

Einhyrningur sa for siden:

Stasen var jo å vente til siste natten i april, med dåp og hele pakka. Vi gjorde klar buksa noen dager før.

Nå er det jul hele året.

Om karakterene går ned grunnet redsel for å ha tatt feil genser er vel neppe meningen at man skal ha høyere utdanning.


#23

Drømmedama sa for siden:

Russ, ass... Har ikke lest artikkelen eller sett noe om det, men tenker umiddelbart at det er vel ett fett om vrengefesten er medio april eller før første mai? Det er jo ikke akkurat det som er problemet? Har ikke hørt noe intervju og har dermed ikke noe grunnlag for eller behov for å disse 17-18-årige russejenter heller.
Nå må jeg også legge til at jeg har vasset i egne og andres russ de siste fem årene uten å ha opplevd noe av alt det rare og sjokkerende det står om i avisene. Klart de fester her som andre steder, men ellers kjenner hverken jeg eller russen igjen noe som helst. Vi er visst litt trege her i sør.


#24

nolo sa for siden:

Dette hørte jeg også på radio, og jeg ble så flau på hennes vegne at jeg sporenstreks måtte skifte kanal. Jeg har russedatter i år, og hun er heldigvis veldig lite opptatt av disse greiene.


#25

Pøblis sa for siden:

Ja til forbud mot russebuss og inndragelse av ytringsfriheten til alle russ om ikkehar noe bedre å bruke den til enn å hyle for at de ikke for gå med akkurat det de vil. :vismann:


#26

Hyacinth sa for siden:

For min del kunne hele russetiden vært forbudt. :gammel-og-sur-kjerring:

Edit: Eventuelt regulert, begrenset og kontrollert.

Hilsen russ -94


#27

Nenne sa for siden:

Jeg er enig med rektor og røkla. Alt som kan dempe dette tullet som er så alldeles ekskluderende blitt, er bra.. Russen skal feire at de er ferdige med 13 års skolegang. Ikke at de kanskje er ferdige med 13 års skolegang om et år eller om tre år eller noe sånt.

Jeg var russ i 1990 og da var det noen få russekroer på høsten året før og på vinterenogså, men de tok ikke særlig av. Det var jo flere som ikke kunne være med på de første fordi de ikke var gamle nok og så var det jo langt frem. Hvorfor russen nå skal starte så lenge før skjønner ikke jeg.


#28

Røverdatter sa for siden:

Jeg er generelt ikke fan av å forby klesplagg, og jeg syns et slikt forbud er en lettvint løsning på et problem som ligger mye dypere. Særlig naivt er det å tro at ekskuderingen blir mindre av dette. Typisk tiltak når man ikke aner hvor man skal begynne for å løse et problem.


#29

Sol sa for siden:

Symbolikken som er knyttet til buss-klær er i enkelte områder veldig sterk, så jeg er helt på rektor sin side. I mine døtres vennegjeng er det stort å gå med storesøskens bussgenser, de kom så fort årets russ var ferdig med sin feiring. Det vil si et år før russetiden.

Her jeg bor er det noen skoler hvor russefeiring står veldig sterkt, og det er ingen tvil om at det er merkbart om man ikke er med på en buss. På skolen jeg jobber, som er i samme kommune, er russefokuset mye mindre tydelig.


#30

Nenne sa for siden:

Røverdatter, det er klart at problemet er større enn de klærne, men det er et sterkt signal at de forbys. Og forhåpentligvis vil dette også føre til debatt.


#31

My sa for siden:

Ja, selvsagt må man jobbe med problemet på et annet nivå i tillegg. Men det kan være en grei start.


#32

Guava sa for siden:

Bussgenser?


#33

My sa for siden:

Lik genser for alle som er på samme buss, regner jeg med?

#34

Guava sa for siden:

Jøje! Hva man lærer.


#35

My sa for siden:

Var det ikke dette det var snakk om i utgangspunktet da? Hettegensere som er bestilt felles for en russegruppe/buss? Og at noe av problemet er at det blir veldig synlig hvem som er med i en slik gruppe og ikke, når de som "hører sammen" går med like gensere.

#36

Guava sa for siden:

Knegg ser det nå. Jeg fikk med meg russegensere, men gikk visst glipp av at genserne var spesiallaget til hver buss.


#37

Katta sa for siden:

Hjelpes. Sånne gensere synes jeg godt de kunne droppet også etter 1. Mai.


#38

amylin sa for siden:

Jeg tror absolutt ikke et forbud mot russeklær løser noe, ei heller gjør at eksluderte russ føler seg inkludert, men jeg tror det vil gjøre det mindre synlig på skolen og dermed gjøre russetida bittelitt mindre ubehagelig for de som er eksludert fra store busser. De bussgenserne er jo som digre, lysende neonskilt og gjør at de som ikke har buss og eksludert går rundt med et stort skilt med eksludert på. Så klart bør selve eksluderingen jobbes med med andre tiltak, men det er en synlig start og viser skolens holdning. Heier på rektor! Og nei, jeg gidder ikke fakkeltog eller å tenne lys for russen som ikke får brukt alle bussgenserne til flere tusen kroner før i mai. :dåne:


#39

Sol sa for siden:

Jo, det er slike klær det er snakk om i artikkelen. Det er vel ikke en kjempestor utfordring at noen starter med russedress i april, men bussene er synlige absolutt hele skoleåret gjennom egne klær for de som er med på bussene.


#40

millact sa for siden:

Tregt er bra! Vi har ikke russebusser her, jeg har i alle fall aldri sett noen eller hørt om at det finnes her. De fleste har ikke bil heller.


#41

Polyanna sa for siden:

Det er derfor rektor begrunner det med 9a.


#42

My sa for siden:

Her i byen har de ikke busser, men de har likevel grupper med kallenavn, som lager sine egne samlingssteder hvor de fester (type partytelt i skogen o.l.). Og disse gruppene har også gensere, sanger etc. Så de er ikke nødvendigvis fritatt fra problemstillingen her heller.


#43

Musemus sa for siden:

Nå er det opphevet. Dessverre. :(


#44

Blondie sa for siden:

Eller heldigvis.


#45

Røverdatter sa for siden:

Heldigvis.


#46

Musemus sa for siden:

Det er rart det er på Lillehammer, egentlig. For det er ingen russebuss-greier der - man ser knapt en russebil i russetida heller. Så hvorfor har man da russebuss-gensere?


#47

My sa for siden:

Kan jo være noe likt det jeg forklarte om Trondheimsrussen litt over her. Ingen busser eller biler, men likevel grupper, med medlemmer, gruppenavn, gensere, russesanger, egne festplasser, utestenging og hele faderullan. Ikke like synlig for folk i byen som busser (med mindre man bor rett ved en camp), men like fullt et fenomen, det var masse skriving i avisene om det i vår. Store russetreff ble avlyst, fordi det kom for få, siden alle heller festet med sine grupper i sine egne partytelt i skogen.


#48

Musemus sa for siden:

Det er sant, My. Tror jeg bare hang meg opp i «buss-genser».





#52

My sa for siden:

Jo, det er nettopp det hele problemstillingen dreier seg om, også det med de genserene som skolen ville nekte elevene å bruke. Genserene viser hvilken gruppe du hører til. Det er også derfor man ikke kan trøste seg med at "i min by er det ikke vanlig med russebusser, derfor slipper vi det problemet".

#53

Polyanna sa for siden:

Herregud, dette er generasjonen som er virkelig fostret opp på mobbeprogrammer og "alle skal med" og så er det dette som kommer ut på andre siden? :gal: Er dette gjengs/hvor vanlig er det?


#54

My sa for siden:

Jeg vet at det er vanlig her i byen i alle fall, selv om det ikke finnes russebusser. De ulike gruppene lager egne festplasser, i form av en leirplass, gjerne et partytelt i skogen. Med dertil hørende forsøplings- og støyproblematikk.


#55

Drømmedama sa for siden:

Sant det. Men slike gensere eller andre klesplagg/dingser som viser om du tilhører en eller annen gruppe er heller ikke vanlig på alle skoler.


#56

My sa for siden:

Nei, heldigvis ikke. Det er en stor uting, og jeg skjønner godt behovet for å styre det, som på den skolen på Lillehammer.

#57

Nenne sa for siden:

Jeg kjenner at jeg blir lett kvalm av hele greia. Og lei meg. Jeg fatter ikke hva sånn klikking skal være godt for. Jeg skjønner at det er fint å være på innsida, men er ikke disse her gamle nok til å se forbi nesetippen og ha empati med dem som er utafor? Hvordan er det blitt sånn?

Det har alltid vært noen som var mer populære enn andre, det er ikke noe nytt, men da jeg var russ var vi opptatt av å få med alle eller så mange som mulig på alt. Det var virkelig «the more, the merrier» som var holdningen.


#58

Billa sa for siden:

Alt som kan sette fokus på ekskludering er bra. Det er sikkert ikke optimalt å forby det vi ikke liker, men det er i det minste å gjøre NOE, når ungene ikke selv klarer å løfte blikket og inkludere.

Det skremmer meg at det virker som om alt fokuset (i media, skole og idrett) på at man skal se litt rundt seg og jobbe for at alle har det bra og at alle får være med, ikke har hatt større effekt. Hvor er foreldrene? Snakker vi ikke om dette hjemme?

Jeg står med begge beina i Storesøsters planlegging for russetid, og heldigvis er fokuset der at jo flere, jo bedre, og hennes russebussgruppe tilbyr plass til de som vil. Utfordringen er imidlertid interne konflikter og folk som tar på seg oppgaver de ikke mestrer, så akkurat nå er det ikke bare moro å være en del av denne gruppa heller. Jeg ønsker meg egentlig at hun dropper hele greia, men som en som aldri vært en del av en stor vennegjeng er dette den store, store, drømmen for henne...


#59

Guava sa for siden:

Vi var nettopp på foreldremøte for vg1 og der var skoleledelse tydelige på foreldres ansvar også for russegalskap. Det er ungene vi oppdrar dette handler om. Det er også i stor grad foreldre som gir ungene det økonomiske handlingsrommet. Skolen gjør masse.


#60

Røverdatter sa for siden:

Dette handler om holdninger på så mange plan, både om hva det er verdt å bruke så mange penger på, medansvar for å bidra til egen og andres trivsel på skolen, skolearbeid og eksamen og så videre. Jeg blir rett og slett skikkelig sur og skuffa om noen av mine barn starter på et sånt russebussprosjekt, og kommer ikke til å gi en krone eller bifalle et eneste sekund.

På foreldremøtet på vgs nå høst ble det sagt at russebussene stjal enormt med oppmerksomhet gjennom alle tre årene, til tross for at det kun var ca 20% som deltok på russebuss.


#61

007 sa for siden:

Jeg er ferdig med 2/3 russ, og er sjeleglad for at de kom seg gjennom russetiden uten alt en leser om i media. Begge hadde «vanlige» russeklær med innvielse 1.mai, ingen gjeng eller buss, ingen Hellas-tur, alle som ville var med og det var grilling, forspill, festing, nachspiel og mye moro. Og fokus på lite fravær og eksamen.
Min neste russ, om hun velger den retningen, er russ i 2022. Jeg krysser alt jeg har for at hennes russetid blir lik den de eldste har hatt.


#62

Polyanna sa for siden:

Det er jo ønskesituasjonen, 007, det er klart at en tid med feiring av 13 års skolegang kan være skikkelig fint! Godt å høre at det kan være sånn også!


#63

Darth sa for siden:

For den store majoriteten er den heldigvis sånn. #lærer


#64

007 sa for siden:

Ja, det er mitt inntrykk også.


#65

Blå sa for siden:

Siden storesøster går på samme skole som dine har vært 007, så er jeg veldig glad for å høre dette.

Hun går nå i 2. klasse og vi regnet aldri med at hun skulle la seg rive med av tullet, heldigvis. Men det virker heller ikke som om det er noen greie for noen av de hun er sammen med.

Mitt inntrykk er at det er lite fokus på russetid blant de 16/17 åringene jeg kjenner.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.