Jeg lager brødet som "alle" lagde på FP en stund - "rørebrødet" til Harriet. Det passer innimellom best å sette deigen og så ikke bake ut på noen timer. Men, jeg får ikke helt til dette med langtidsheving. Kaldt vann? Varmt vann? Kjøleskap eller benk? Jeg synes veldig ofte den har hevet seg fint i bollen, men når den skal etterheve i form så kommer ikke brødene ordentlig opp til kanten, som den gjør når jeg baker med vanlig hevetid (og 37 gr. vann ish).
Hvordan blir brødene best og mest luftige ved langtidsheving?
Hmm, interessant spørsmål. Jeg lager også rørebrød (oppskrift fra mamma, så kjenner ikke oppskriften du bruker), og en av utfordringene mine er at deigen hever såpass fort at jeg ikke kan gjøre noe som helst annet enn å sitte og passe på. Jeg skulle gjerne ha kunnet bake ut brødene etter trening en ettermiddag/kveld, men det går ikke uten at det blir altfor seint fordi jeg må vente til etter trening med å sette deigen.
Har aldri prøvd langtidsheving, så henger her for å se om du får noen gode råd.
Jeg har ikke bakt rørebrødene til HV på veldig lenge, så jeg husker ikke helt hvordan de oppførte seg hos meg, men jeg lager ofte langtidshevede grytebrød. Da slenger jeg det sammen i bolle med kald væske, setter det på benken i minst 8 timer, velter deigen over på et oljet bakepapir, bretter den et par ganger og setter bollen (etter å ha oljet den litt så den ikke setter seg fast) på hodet over, setter en jerngryte i ovnen, varmer det opp sammen, og flopper deretter hele brødet, med bakepapiret oppi gryta.
Jeg aner ikke hvilke brød du snakker om, men jeg langtidshever ofte når jeg baker. Da bruker jeg kaldt væske og lar deigen stå på benken. De brødene jeg baker skal ikke etterheve i formen, så akkurat det har jeg ikke erfaring med. Men annen langtidshevet bakst synes jeg trenger lenger etterheving enn ved vanlig hevetid.
Her er noen tips fra meg. Jeg bruker alltid klissete deig og lite gjær og kald væske.
Hvis jeg lager deigen på kvelden og ikke skal steike brød på morgenen/det hever seg for fort, så rører jeg ofte litt i den, slik at den kan heve seg på nytt (med en slikkepott). Det er bare bra for deigen å heve flere ganger.
Hvis jeg skal steike grytebrød med lokk, så tar jeg 1-2 timer før steking slikkepotten og bretter deigen litt - i bakebollen (orker ikke kliss).
Hvis jeg skal steike i vanlig brødform så rører jeg litt i deigen i bollen, tømmer den over i brødform, og etterheve 1-2 timer før jeg steiker brødet.