Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vaske gammelt servise i maskin?

#1

Høst sa for siden:

Jeg har fått ett servise fra min farmor, masse, masse deler. Det er ett Figgjo katedral bankett hvis jeg har googlet dekoren riktig, og det ser helt ubrukt ut - og dette kan vel ikke vaskes i oppvaskmaskinen?

Jeg vurderer å bruke dette som juleservise i såfall, jeg kan leve med å vaske for hånd ett par ganger i året...:)


#2

Teofelia sa for siden:

Er det gulldekor? :myser: Fra 60- eller 70-ishtallet? Jeg ville antatt at det ikke kunne maskinvaskes, i så fall.


#3

Høst sa for siden:

Gulldekor og 60-tall utfra merket bakpå. Jeg regner vel nesten med at set ikke kan madkinvaskes, men vi har jo «kaldvaskprogram» på maskinen, så jeg tenkte kanskje noen visste om det kunne gå. :)


#4

Anda sa for siden:

Jeg har et 60-talls figgjoservise på hytta. Jeg bestemte meg for å vaske det i (moderne) maskin, ut i fra en tanke om at jeg har mye større glede av å bruke det, enn at det ikke blir brukt/må stå i timesvis å vaske opp.

Det har tålt det bra så langt (40-50 bruksdøgn i året). Unntak er noe jeg har kjøpt brukt som allerede var falmet, og to skåler som allerede var krakelert. Det jeg arvet fra farmor (og altså har supplert m bruktkjøp) var kun håbdvasket og i nydelig stand.

Hadde nok vært mer forsiktig hvis gulldekor.


#5

Isprinsessen sa for siden:

Vi vasker også gammelt kaffeservise med gullkant i maskin. Tanken bak er at det er bedre at det blir brukt og at det er større fare for at jeg knuser noe om jeg vasker for hånd enn slitasjen er i maskin på skånsomt vaskeprogram.


#6

Myria sa for siden:

Jeg vasker aldri sånt i maskin. Mannens tante påpekt senest i sommer at det 90 år gamle kaffeserviset vårt er like pent som nytt mens hennes svigerdatter har fullstendig ødelagt samme type servise ved å maskinvaske det. Jeg synes jo dekoren er nesten hele gleden med slike serviser så slikt vaskes for hånd og vi lar det ikke hindre oss i å bruke servisene heller. :jupp:


#7

IzziCreo sa for siden:

Har Porsgrund servise med gullkant og det vaskes for hånd - alle deler. Kjøpe en vaskekost med såpe i skaftet, så går det veldig fort. Hilsen en som virkelig hater oppvask for hånd, men virkelig ikke tar sjanse på å putte det vakre, gamle serviset i oppvaskmaskinen.


#8

GinaK sa for siden:

Jeg har servise som jeg fikk av mormoren min da jeg var tenåring. Arvet også noen kakeasjetter med gulltrykk og gullkant. Har vært i bruk ganske ofte de siste 30 årene og har blitt vasket i oppvaskmaskin. Ingen slitasje på mitt.
Juleserviset fra Firkløveren tåler også oppvaskmaskin.


#9

Charlie sa for siden:

Det som sliter på gammel glasur er nok maskinoppvaskmidlet mer enn vannet. Det er ganske kraftige saker. Hvis man vil gjøre jobben enklere kan man antakelig kjøre et skåneprogram uten såpe, først. Så går det fort og greit å vaske over i kummen. Som en mellomting. Men bare skylleprogram synes jeg det er lite greie på i min maskin.


#10

Anita72 sa for siden:

Vi kjøpte glass med tinnstett (limt på) og tinnbestikk på Hadeland Glassverk. Dette må håndvaskes fordi limet ikke tåler maskinoppvaskmiddel. Vi fikk beskjed den gang at vi kunne vaske i maskinen på et skånsomt program med en dråpe zalo. Kan kanskje gjøre det samme med det gamle serviset?


#11

millact sa for siden:

Jeg har et gammelt et fra Japan som min morfar kjøpte da han seilte. Det brukes til svært få anledninger, vaskes for hånd.


#12

Røverdatter sa for siden:

Jeg har masse gammelt servise som vaskes jevnlig i maskin, men det blir veldig slitt i dekoren. Det fineste figgjo-serviset mitt holder jeg detfor unna og tar for hånd. Da brukes det sjeldnere, så det er jo litt synd, det og.


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg arvet det service besteforeldrene mine fikk i presang da de giftet seg i 1948. Det tør jeg ikke putte i oppvaskmaskinen.

Jeg har arvet noe hverdagsservise også. Og det er nå helt hvitt etter 13 års vask i maskin.


#14

Tallulah sa for siden:

Det er jo en kost/nytte-diskusjon, egentlig. Gammelt servise med påtrykt dekor blir slitt i vaskemaskin. Moderne oppvaskmiddel er mer skånsomt enn det de hadde før, men allikevel sterkere enn zalo.

Gull- og sølvtrykk forsvinner ekstra fort i oppvaskmaskin, og noe av det eldre porselenet er veldig sprøtt slik at det spretter av skår.

Samtidig: er det slik at du aldri kommer til å bruke det om du ikke vasker det i oppvaskmaskinen, så tar du det i oppvaskmaskinen, og nyter det så lenge det varer.


#15

Tjorven sa for siden:

Det er det jeg har tenkt om hverdagsserviset etter bestefar. Men jeg klarer ikke å tenke det samme om finserviset. Så det bruker vi bare til veldig fint.


#16

Tussa sa for siden:

Mitt er håndmalt Royal Copenhagen, redda frå ei kasse på vei til gjenbruksbutikk! Vil det vere annaleis med handmalt kontra påtrykt?


#17

Tallulah sa for siden:

Det kommer an på om det er håndmalt over eller under glasuren.


#18

Skilpadda sa for siden:

Hvis det er ting man bare bruker en gang eller to i året, så gidder man sannsynligvis å håndvaske det. Men på den annen side er jo en eller to maskinvasker i året ikke all verdens heller.


#19

Teofelia sa for siden:

Zalo i oppvaskmaskinen!?! Hvem i alle dager har anbefalt noe slikt!?

(For de som ikke har hatt gleden av å se en oppvaskmaskin vaske med Zalo: en spiseskje er nok til å dekke hele gulvet på kjøkkenet med skum i løpet av et par timer vasketid. (Ikke mitt kjøkkengulv, heldigvis.))




#22

Anita72 sa for siden:

Èn-1 dråpe. Det funker fint, har gjort det flere ganger. Har aldri hatt antydning til skum ut av maskinen. Det er lov å bruke hode når det kommer til dosering.


#23

Teofelia sa for siden:

Jeg tror renhetseffekten av én dråpe zalo i oppvaskmaskinen er omtrent like god som ingen dråper zalo, jeg for min del. Så da ville jeg nok heller gått for såpefritt, men for all del: hver sin lyst. :humre:


#24

arrow sa for siden:

Gulldekoren vil mattes ned etter bare en gang i maskin og kan bli helt borte etter hvert. Det er testet med de siste nye vaskemidlene som er nå, det er bare ikke verd å prøve. Det er ikke så ille å vaske opp for hånd når man er innstilt på det. Til og med nye serviser må man velge etter bruk og vaskemetoder; noe passer for hverdag og man kan tillate seg litt mer arbeid til fest. Det eneste alternativ jeg har hørt som kan virke er å skylle grunding og la det gå gjennom maskinen uten noe middel i det hele tatt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.