Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan redde illeluktende duk

#1

Acino sa for siden:

Rydder opp i boet etter mine foreldre. I yngre dager sydde mamma fantastiske hardangerduker. De fleste var på oppdrag fra andre men noen til eget bruk. Vi har ikke sett de på mange, mange år. Mamma døde for tre år siden og pappa nå i sommer. Det er nok langt mer enn tre år siden vi så noe til dukene. Min søster og jeg lette og lette. Til slutt våget vi oss på å åpne en gammel amerikakoffert. Det angra vi raskt på! Det kom en ubeskrivelig skikkelig ille stank fra den straks vi åpnet lokket. Jeg brakk meg, søsteren min brakk seg.... Og der lå dukene. Vi tok hver vår hardangerduk, pakket godt i plast og ja, den kofferten gikk på søpla. Men hva med duken? Noe jeg kan vaske med i forsøk på å redde? Hvilket program og slikt?


#2

Lyppa sa for siden:

Vet ikke noe om vasking, men ville begynt med å legge den i fryseren noen døgn. Godt mulig det kan ta noe av lukta. Ellers fjerner eddik lukt.


#3

Luftslottet sa for siden:

Jeg ville startet med å henge den ut til lufting, lenge.


#4

Charlie sa for siden:

Du kan prøve lufting og eddikvann.

Ellers har renserier også spesialting for bl.a. lukt, hvis du har et bra renseri i nærheten. I hvert fall mitt renseri driver også med skadesanering etter brann og den slags. Renseri med mesterbrev. Ingen garanti, naturligvis, men en del høyere sannsynlighet for at det ordner seg. Hvis min mor hadde brodert, ville jeg tenkt det var verdt en profesjonell rens.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.