Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg om rødbeter!

#1

Lhi-My sa for siden:

Jeg kom hjem til en bærepose full av økologiske rødbeter dyrket av en venninne. Min kjennskap til rødbeter er ferdig syltet på glass. Hva kan jeg lage? Oppbevaring? Gode oppskrifter?



#3

Myria sa for siden:

Jeg elsker rødbeter. Jeg pleier ofte å bare dele i biter og ovnsbake med olje, balsamicoeddik, hvitløk, salt og pepper. Det serveres som tilbehør til hva som helst. Nydelig.

Jamie Olivers vintersalat er også god. Rødbeter, gulrøtter og rødløk deles i biter og blandes med olje, salt og pepper. Ha i en ildfast form og stek ved 190 grader i 30 minutter. Skjær loff i terninger og bland med litt olje. Legg på toppen av grønnsakene og stek 15 minutter til. Når den er ferdig drysser du over smuldret fetaost og ruccola (gjerne blandet med litt vinaigrette). Jeg serverer gjerne kylling til denne om jeg ikke vil spise den som den er.

Rødbetekeftedes:
200 g kokte rødbeter, grovrevne
2 finsnittede vårløk
50 g revet parmesan
50 g smuldret fetaost
1 vispet egg
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket mynte
85 g loffsmuler
85 g hvetemel
salt/pepper

Bland rødbeter med vårløk, oster, egg og urter. Smak til med salt og pepper. Tilsett loffsmuler. Dekk til og sett kaldt 1 time. Form til baller (golfballstørrelse). Bland hvetemel med salt og pepper og vend bollene i melblandingen. Stek i panne et par minutter, til de er gylne på alle sider. Disse serveres i f.eks. pitabrød og/eller med couscoussalat og tzatziki.


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg syns rødbeter er oppskrytt. De tar hovedrollen i enhver matrett med den litt søtsyrlige, jordete smaken. For å ikke snakke om fargen!
Jeg liker syltede rødbeter godt da, på leverpostei.

Ellers har jeg funnet én siderett jeg liker det i. Det er denne betesalaten med quinoa.


#5

Isolde sa for siden:

Bruker ofte rødbeter, gulerot, poteter eventuelt andre rotgrønnsaker i form med koteletter oppå. Gjerne litt olje og krydder oppå. Fiks ferdig middag på 30min.


#6

Isolde sa for siden:

Jeg kjøper ofte heller polkabeter eller gule eter om de har det i butikken, på grunn av fargen.


#7

Lhi-My sa for siden:

Men hvordan i alle dager oppbevarer jeg flere kilo vaskede rødbeter? Noe skal jeg sylte, og noe kan jeg bruke raskt, men resten? Kan de kuttes opp og fryses? Jeg fikk flere kilo purre og masse persille også, men dette vet jeg at jeg kan fryse ned.


#8

Eia sa for siden:

Kremet rødbetesuppe a la Eva - den er supergod, jeg lover! :nam:




#11

Nooria sa for siden:

Jeg synes rødbeter smaker jord. I tillegg har jeg blitt skremt flere ganger etter å ha spist det, av rød urin.


#12

meisje sa for siden:

Disse ser gode ut

www.nrk.no/mat/vegetarburgere-med-sopp-og-valnotter-1.12411579

Jeg liker rødbeter i båter som jeg baker i ovnen ca 20-30 min med litt olivenolje på.
Serveres med fetaost i biter, valnøtter og litt bitter salat og honning.
Kan brukes som siderett eller forett.

Lager også ofte juice med 3-4 appelsiner, 1 rødbete og en cm ingefær til helgefrokosten


#13

Normy sa for siden:

Rødbeter i ovn, oppskåret i båter med olje og salt er skikkelig digg. Jeg liker det best sammen med poteter, tilberedt på samme måte. Passer supert til feks hvit fisk, med rømme til. Nam!



#15

Arran sa for siden:

Kokte eller bakte rødbeter med smuldret feta er utrolig godt. Kan evt pimpes med litt kapers og litt honning eller olivenolje.


#16

Pøblis sa for siden:

Jeg lager rødbetemos av kokte rødbeter (4 stk) , et par fedd hvitløk (kokes med rødbetene), en neve soltørkede tomater og sn ss smør - som jeg lager puré av og tilsetter en spiseskje creme fraiche og smaker til med salt og nykvernet pepper. Passer veldig fint til hvit fisk eller kylling.

Jeg vil tro at hvis du koker/forveller rødbetene og deler dem i skiver eller biter, så tåler de nok å fryses. :)


#17

Lhi-My sa for siden:

Jeg har syltet halvparten og hvis det var vellykket, har vi syltede rødbeter i overskuelig framtid. Jeg har fortsatt et par kilo rødbeter i kjøleskapet og de må jeg bruke til noe i morgen. Mulig jeg prøver å saltbakte noen til morgendagens middag.


#18

Harriet Vane sa for siden:

Rødbetepai med chevre. Nammmmm! En slags tarte Tatin.
Tarte Tatin med rødbeter og hvit geitost

Til en liten paiform:

3- 4 små rødbeter, skrelt og delt i skiver
50 g smør
1- 2 ss honning eller brunt sukker
1 neve valnøtter
salt, pepper
2- 3 plater ferdig tint butterdeig
Chevre, fetaost eller annen hvit geitost
Sett ovnen på 200 C
Fordel smøret utover bunnen av formen. Strø litt sukker utover bunnen. Legg valnøtter og rødbetskivene tett i tett og ha over salt, pepper, brunt sukker/honning.

Bak i ovnen i ca 20 min.

Ta ut av ovnen, legg butterdeigen oppå og stek til den er puffet opp og gyllenbrun, ca 20 minutter.

Legg et fat over formen, og snu raskt og elegant terten over på fatet. Voila! Server med en enkel salt med vinaigrette og en Riesling fra Alsace.

Jeg har også laget denne:

Den var helt himmelsk. Terrine med rødbeter (jeg brukte også beter i flere farger) og geitost.


#19

Harriet Vane sa for siden:

Jeg vokste opp med rødbetkaker med løk til middag, det er rett og slett sjukt godt. Lag deg noen gode rødbetkaker. Raspe rødbeter, bland i egg og mel, hakket løk stekt blank, hvitløk og urter, salt og pepper, kanskje en raspet osterest. Stek som små kaker og spis til middag med ris/poteter og salat og litt urtedressing av rømme/sitron/salt/sukker/urter.



#21

Charlie sa for siden:

Vi har prøvd rødbetekaker, men med endel potet i. De bør spise i løpet av noen dager, jeg syns de blir vasne av å ha vært frosset.

Rødbetsuppe er godt, ville tro den kan fryses. Vi fryser ihvertfall gresskarsuppe osv i porsjonsbokser.

Ovnsbakte er de gode, vi pleier å ha litt ulikt, også poteter, gulrot, fennikel osv. Kan gjerne la det være vegetarisk middag, feks med noen dipsauser. Vi liker en med asiatisk vri, blande lettrømme med en klunk søt chilisaus, feks. Eller aioli. Eller være rampete og ta en bearnaisesaus.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.