Av en eller annen grunn hører jeg ofte folk fra andre steder enn Oslo kalle Oslo for "Oslobyen". Først tenkte jeg det var en dialektgreie, men nå har jeg hørt flere si det, fra ulike steder i Norge. Virker som det har blitt et utrykk?
"Jaha, så du bor i Oslobyen."
Hvorfor sier man det? Har du hørt det? Sier du det?
Ja, har hørt det. Tenker bare på det som en rar ting å si. :knegg: Litt som at man sier BÆÆRRRGEN i stedet for Bergen selv om man ikke snakker bergensk. :gruble:
Jeg har hørt/lest det et par ganger hos folk nordfra, og har oppfattet det som en spøkefull greie, nesten som et kjælenavn (men ikke nødvendigvis direkte kjærlig ment).
Jeg skriver ofte Oslobygda på snap og lignende når jeg er på jobbtur til Oslo. For meg er det litt sånn: "Jeg er i Oslo og egentlig er det ikke SÅ stort her altså." Jeg er er da opprinnelig en bygdis fra Sunnmøre. :knegg:
Jeg har også bare hørt det fra folk fra Nord-Norge. Men der kjenner jeg mange som bruker det både muntlig og skriftlig. Typisk Facebookspråk. "Tilbake i Oslobyen".
Ja, det er litt sånn jeg har oppfattet det med Oslobyen også. :nikker: Litt sånn «nedlatende kjælenavn»*(ikke direkte negativt, men heller ikke akkurat kjærlig).
Hmm, det har vært en "greie" her i Bodø noen år (Bodøbyen, altså), og jeg innbiller meg at det kommer fra en eller annen rap, kanskje Joddski. Prøvde å google nå, men klarer ikke å bekrefte det jeg trodde. Uansett, kanskje det driver å sprer seg utover fra hvor det nå enn oppsto først?
Jeg har alltid assosiert det med Bodøs mindreverdighetskomplekser og behov for å markere hvilken stor og viktig by vi er ... :humre:
Jeg tror kanskje jeg hørte det først fra nordlendinger og trøndere? Er ganske sikker på at noen sa til meg i Finnmark "Ja, dere holder til i Oslobyen dere da?" Og da var det muligens ment som en markering av at vi var i en by, og det var fjernt fra dem, og at vi dermed ikke forsto deres behov (jobbrelatert). Men så hørte jeg plutselig en hedmarking og en drammenser si det, og jeg har overhørt det på gata av folk jeg ikke vet hvor er fra.
Sjekka med lokal finnmarking som ikke ville gå med på at det er et finnmarkingfenomen.
Tese: Folk har sagt "oslobygda", så har noen andre hørt det men ikke HELT hørt hva som ble sagt og så trodd at det var "oslobyen", og så har de sagt det videre. :nemlig:
Har hørt/lest flere ganger. Sjelden brukt som en tegn på kjærlighet.
Har oftere sett/hørt Oslobygden, eller landsbyen østpå. Går for det samme, tenker jeg.
Jeg har hørt det i Østerdalen. De samme sier også Trondheimsbyen.
Jeg tolket det som en understrekning av at det var bytur de skulle på.
Tror ikke det hadde vært sagt sånn om målet for turen var marka.
Farfar sa alltid det. Nordlending. Han sa det om der vi bor da, som absolutt ikke er verken Oslo eller by. :hehehe: Jeg tror det var ment som Østlandet.
Jeg verken sier det eller husker at jeg har hørt det brukt her omkring. :trønderbyen:
Jeg får umiddelbart litt sånn kjælenavnvibber. Oslobyen - Kariungen - Einargutten - Sofusvoffen. Eventuelt litt sånn nonchalant slang, som "over dammen" om USA, og den slags. Men som sagt, har ikke kjennskap til bruken av det, så jeg aner egentlig ikke.
Jeg elsker Oslo og sier iblant Oslobygda, da det er en talemåte her på Sunnmøre. 100% ikkehersketeknikkete og på ingen måte nedlatende fra min og mine venners side iallfall.
"Da drar jeg til Oslobygda" kan være tekst på en snap fra meg, og det betyr "Fy inni helsike, jeg er kjempeglad og virkelig heldig som skal besøke byen jeg er aller mest glad i". Sådet.
Jeg har hørt påde Oslobyen og Oslobygda flere ganger før, men klarer ikke å plassere hvor jeg har det fra. Bruker det ikke selv. Bor i Oslo. (Mitt ❤️ oslo )
Oslove kan godt brukes, det er det sørsamiske navnet på Oslofjordbotn, Oslobyen eller Oslo som det også kalles.
Oslofjordbotn hørte jeg første gang på åttitallet. :knirk: Det spiller på at rundt (nord) i landet ellers, er det vanlig at bygda innerst i fjorden har navnet på fjorden etterfulgt av -botn. Oslo ligger innerst i Oslofjorden. Derfor.
Oslobyen er nytt, men også vanlig å si. Vet ikke hvor det kommer fra, men man sier jo vanligvis at man drar til Byen. I betydningen den nærmeste byen, som kan være Tromsø, Narvik, Bodø... Oslo er også Byen for oss som ikke bor der, så da må man skille den byen fra den nærmeste byen, som tradisjonelt het Byen.
Trur eg.
Jeg holder en knapp på at dette er et Bodø- og trønderfenomen. Bodøfolk, spesielt utflytta sådan (meg iberegnet), kaller Bodø Bodøbyen. Enkelte trøndere kaller Trondheim Bartebyen. Jeg opplever det ikke som uttrykk for mindreverdighetskomplekser, men som kjælenavn. Tipper det er det samme når folk reiser til Oslobyen.
Broren min og jeg (vi er ikke fra Oslo, er fra tettsted typ 30 min syd, men bor her begge to) har alltid kalt Oslo for Den Store Oslobyen (iråni), men det er rimelig lokalt og har aldri hørt andre si det.
Leste denne tråden, fikk besøk av tanteungen fra Lillehammer, og det første han sa var Oslobyen! Det er ikke et begrep vi bruker, men da er det tydeligvis ikke bare trøndere og nordlendinger, men opplendinger også :)
Oslobygda sier jeg aldri, men har en venninne fra Hedmark som stadig bruker det uttrykket.
Oslobyen/bygda har jeg jeg ikke hørt før, men både Ålebyen (gjerne sagt med en litt nasal stemme) og Bartebyen er helt vanlig der jeg vokste opp på Nordmøre.
Jeg har aldri hørt ordet «Oslobyen», men jeg har hørt Oslo omtalt som «Byen» flere ganger, av folk som ikke bor der. Det syns jeg er rart! «Byen» for meg er byen man bor i.
Jeg bor en times tid fra Oslo, på grensa til Hedmark, og her ute heter det «by’n» (eller «bi’n», om du drar enda ei mil eller to østover). Oslo var dit man dro når man skulle til byen, og sjøl om Lillestrøm og etter hvert Jessheim har fått bystatus (i henholdsvis 1998 og 2012), så er det fortsatt Oslo som er Byen, og det er mange her som pendler dit. Aka «ærber i bi’n».
Jeg har aldri hørt noen si Oslobyen, da. Pleonasme. :nemlig:
Jeg har hørt Oslobyen bli brukt av litt eldre folk der jeg bor. På samme måte sier de NAVN-byen om nærmeste tettsted. Jeg tror det har vært ganske vanlig å bruke NAVN-byen når man snakker om byer og tettsteder der man finner jernbanestasjonen eller et større sentrum. Jeg kan ikke huske at jeg har hørt det brukt på en negativ måte noen gang. De fleste som jeg kjenner her har uansett et positivt forhold til Oslo, både de som har bodde der selv og andre. Det er hovedstaden og et sted mange synes det er fint å besøke med ujevne mellomrom.
Oslo som maktsentrum er ikke alle like positive til, er inntrykket mitt. Vi har et langstrakt og mangfoldig land der mange som bor utenfor Oslo ikke alltid kjenner seg igjen i bildet som gis av byen/bygda/plassen de bor fra Oslobaserte politikere og andre. Og at geografi og bosettingsmønser kan bety at løsninger som passer godt i og rundt Oslo, ikke passer for deres region (jf. regionsreformen). Norge utenfor Oslo er så mye forskjellig, akkurat som Oslo er en mangfoldig by. Her jeg bor har vi noen kompetansemiljøer (private og offentlige) som er helt i spissen nasjonalt og internasjonalt. Når dette presenteres til enkelte som har et sterkt fotfeste i Oslo, ser det ut til å overraske dem at det finnes slike miljøer utenfor de største byene.
Men stort sett herover tror jeg folk setter pris på nærheten til Oslo og alt som finnes der av jobber, kulturtilbud og folk. :hjerter:
"Oslobygda" har jeg hørt mange ganger, men ikke !Oslobyen". Det første har jeg tolket som et forsøk humor, det er gjerne folk som selv er fra bygda som kaller det "Oslobygda". Oslobyen blir jo bare dumt.
Om man ikke bor i by er det vanlig å referere til storby som «byen» og da kan det gjerne ligge småbyer eller bygdebyer nærmere uten at de blir kalt byen.
I svigerland kan noen referere til Oslo når de sier «byen» og noen mener Trondheim. Da kan det lett spørres om man mener Oslobyen eller Trondheimsbyen. Jeg har aldri oppfattet begrepet nedsettende.
Jeg oppfatter det heller ikke som nedsettende. Ikke som kjælenavn heller, for den saks skyld.
Det er stadig folk nordfra (Troms og Finnmark) som spør oss hvordan det går der nede i Oslobyen. Det er ingen verdiladninger i spørsmålet.
"byen" er vel det man betrakter som den nærmeste byen.
Jeg bor ikke i by, men litt utenfor Oslo. De fleste her jeg bor jobber i Oslo, og hvis man skal ut eller treffe folk, drar man til Oslo. Vi sier stort sett aldri at vi skal til Oslo, men nesten alltid at vi skal inn til byen.
Ikkje høyrt det her i Buskerud. Men buskiser trur eg er vennlig innstilt til Oslo. Og kvifor skulle ein ikkje vere det? I Oslo og Bergen, som er mine byar, koser eg meg ,puster fritt, og studerer nye trender for å finne ut kva som er det EINE må ha-plagget eller skoa som eg treng til høsten, vinteren eller våren. Men no havna eg som vanlig litt utanfor emnet.