I vår familie så spiser vi en del fiskekake til middag. Det serveres med stekte poteter, salat/agurk/tomat/paparika og hamburgerbrød. Gjerne også noen form for saus i form av ketsjup eller chipotlemayo. Dette er noe vi tyr til når ting må skje litt fort. Jeg tenker at det er en helt grei og sunn middag i farta.
Stadig vekk, senest i går, hadde vi middagsgjester som aldri hadde smakt fiskekaker før. Gjesten påstod at hun egentlig ikke likte fisk, men at fiskekakene (med 86 % fisk) var supergode og at hun gjerne ville spise hos oss igjen.
Nå er det godt mulig at jenta var overhøflig på besøk hos noen hun ikke kjenner så godt, men dette er en generell trend av de som har spist hos oss. Vi har nemlig servert fiskekake i alle vennegrupper også, ettersom det er halal. Og da har også reaksjonen vært at dette er noe fullstendig nytt.
Er ikke fiskekake en vanlig middag i de 1000 hjem?
Vi har også fiskekaker relativt ofte, særlig når det skal gå fort. Og gjerne med hamburgerbrød ja, eller i pitabrød. Og noen ganger med poteter og råkost til. Det må alltid være remulade til. Har inntrykk av at de fleste ungene liker det godt ja, vi har ofte hatt det når yngstejenta har hatt to judokompiser på besøk rett fra skolen, før de går på trening.
Grove fiskekaker i hånda, varme, fra fiskehandleren i Ravnkloa, er også en foretrukket hurtigmat når vi er i byen. Særlig lakseburgerne, med masse hvitløk i. :nam:
Fiskeboller har vi i grunnen aldri, men det er fordi jeg ikke liker det selv. Så i den grad ungene i det hele tatt er introdusert for konseptet, så er det borte hos andre.
Samme situasjon her, når det gjelder hvit fisk. I dag skal vi ha fiskegrateng, og det er også et spiselig format for de fleste, selv om den kresne av mine tre da gjerne pirker ut makaronien og spiser bare denne, og masse rå gulrot og agurk ved siden av, mens hun skravler masse for å avlede så vi skal se at hun egentlig ikke spiser fisk. :knegg:
Vi har vel aldri hatt det til middag - spiser det på jobb av og til da. Fiskekaker kan være ganske godt, spesielt den asiatiske typen som er litt krydra. Fiskeboller klarer jeg ikke så det spiser vi aldri...
Jeg hadde hvertfall ikke spist det siden barndommen da Hiawata lurte på om vi kunne ha det en dag. De fikk det i barnehagen og var i grunn en rett jeg hadde glemt.
Min hvite saus er heller ikke smakløs, men sånn kjipt karripulver må folk ta på selv, jeg syns det er motbydelig. Hiawata liker det og.
Det har vært en vanlig middagsrett hos oss inntil for rundt fem år siden. Fra den gang og frem til nå har vi spist fiskekaker max 2 ganger i året. Vi ble rett og slett litt lei og ville heller ha ren fisk.
Vi spiste som oftes fiskekakene med poteter, brun saus og gulrøtter til. Av og til med potetmos.
Dessverre er det sjelden, men de har jo absolutt smakt det og vil ikke betegne det som uvanlig. Her er det bare fisk når jeg ikke er hjemme. Jeg tåler ikke fiskelukt, og går da å brekker meg hele tiden. Utrolig kjipt! Skulle gjerne både likt og hatt mer fisk i hus.
Både fiskekaker og fiskeboller er populære middager her. Jeg må innrømme at jeg synes tre fiskemiddager i uka er vanskelig, så jeg tyr glatt til «juksefisk» den ene dagen. :sparke:
Fiskekaker med makaroni, fiskekaker i hamburger brød. Hjertekaker i matboksen, fiskekaker med poteter og grønnsaker. Fiskekaker spises i mange utgaver her i huset og er vel en stor andel av barnas inntak av fisk.
Vi har hatt mange år der vi spiste det maks et par ganger i halvåret, nå har vi det nesten ukentlig, og varierer mellom skive og friske grønnsaker, hamburgerbrød og friske grønnsaker; og poteter og kokte grønnsaker som tilbehør. Det er en av få fiskeretter alle ungene spiser, og det går kjapt. Typisk «spise-kjapt-før-speidermøte»-middag. Det er visst en gjenganger både på sfo og i barnehagen også.
Husbonden lager lune fiskekaker på brødskive, jeg og jentene vil ha dem med brunsaus og makaroni. Bare brunsaus og makaroni, ikke noe poteter eller annet stæsj. Gjerne ei skål med makaroni som svømmer i brunsaus slik at det trekker inn i alle hullene. Det er egentlig ikke så nøye med fiskekakene heller, de har vi bare med for å late som om vi spiser sunt.
Husker godt da den retten dukket opp. Jeg var gravid med en liten baby, middagssulten seint på kvelden, og det var ikke aktuelt å dra på butikken. Middagen skulle være fiskekake i brunsaus med poteter, men uten poteter ble det heller makaroni.
Vi har det veldig ofte, ungene oftere enn oss voksne. Det er den letteste måten å få fisk i ungene på. Jeg liker det godt selv også, men gjerne de litt grovere burgervariantene. Fiskeboller er det bare jeg som vil ha, så det er evigheter siden her har lager. Eksker hvit saus, men den blir ikke helt det samme med glutenfritt mel, da.
Jeg føler forresten at det har skjedd mye på fiskekakefronten etter at jeg ble voksen. Da jeg var barn var fiskekaker fra butikken omtrent som viskelær, og jeg er usikker på om de i det hele tatt inneholdt fisk. Nå er det mye større variasjon, mange kjempegode, grove fiskekaker som inneholder over 80% fisk. Så nå føler jeg at det absolutt er et godt alternativ når ungene ikke er overbegeistret for ren fisk.
Men fiskeboller og fiskepudding står jeg glatt over da.
Ja, vi har vel sikkert en gang i måneden med burgerbrød og en gang med potet og saus. Noen ganger bare på brød. Ungene er ikke begeistret, og ikke jeg heller, men det er lett og relativt sunt. det blir bedre med aioli eller annen type majones. Og godt stekte.
Nei, fysj.
Fiskekake i hamburgerbrød ble helt feil for vår del. Jeg skal ikke si hvordan reaksjonen smaksløkene mine fikk altså, for de forventet en saftig hamburger. :cool: Kommer aldri til å prøve igjen. Fisk har ingenting å gjøre mellom burgerbrød.
Men vi liker fiskekaker med poteter, raspet gulrot og smør, eller med gulrøtter/erter og brun saus.
Liker også fiskeboller, gulrøtter, erter, potet og hvit saus men det blir mest spist på vinteren av en eller annen grunn.
Fiskebollesuppe ble skikkelig nedtur her. Men nå er vi ingen suppeelskere heller.
Vi pleide å spise fiskekaker i sjysaus. Jeg ville ikke valgt det nå, men jeg husker jeg likte det. Det er egentlig en god del barndomsretter jeg ikke spiser lenger, som stekt blodpudding med sirup (som jeg elsket, men nå ikke klarer tanken på). Og etter å ha vokst opp med grøt hver eneste lørdag er jeg mettet for livet og vi har det kun på lille julaften.
Ungene elsker fiskekaker, men ingen av oss voksne kan fordra det. Vi har begge fått en overdose fiskekaker av laber kvalitet i barndommen. :nemlig:
Ergo har vi det sjelden til hele familien, men ungene får det iblant når vi spiser reker. Vi sender det også med på turdager på skolen og i barnehagen.
Nei, fiskekaker har vi aldri. Det hendte før, men da de med mye fisk og godt krydder. Jeg har funnet ut at jeg ikke tåler løk og hvitløk, så jeg tåler de ikke. Vi hadde gjerne ris/potet og salat til.
Som barn spiste vi fiskekaker med poteter, kokte grønnsaker og hollandaise saus. Jeg syntes det var grusomt. De gulbrune fiskekakene er virkelig ingen høydare. Men brun saus til? Jeg har vanskelig for å se at brun saus funker til fisk.
Jeg liker gode fiskekaker med mye fisk i, men mannen er temmelig lunken til dem, så vi har det ganske sjelden, men det er ikke en ukjent middagsrett hos oss. Jeg synes hverken brun eller hvit saus passer til, og spiser heller tomatsaus. Og pasta. :jupp:
Vi har ofte fiskekaker. Og fiskepudding i hvit saus med kokte poteter og raspa gulrot. Og fiskekaker i tikka masala saus som en variant siden ingen har nevnt det før. Med ris og naan til, det er kjempegodt!
Hjemmelagde fiskekaker med ovnsstekte grønnsaker og aioli er noe av det aller beste som finnes. :nam:
Om vi ikke har hjemmelagde på lur i fryseren er gode kjøpeburgere i brød et akseptabelt alternativ som kjapp hverdagsmiddag, og ungene synes det er stas med sånne minifiskekaker, så det hender det at de får om vi skal ha «voksenmiddag» på kvelden.
Så til spørsmålet i HI er fiskekaker definitivt en vanlig middag hos oss (og hos de aller fleste jeg kjenner også, er jeg ganske sikker på).
Vi har det veldig ofte, nesten hver uke. Alle liker det, det er fort gjort å supplere om vi får flere til middag, kakene kan varieres i det uendelige, og det beste er at vi har fisket og laget dem selv. Vi har matauke hver høst med timer både i sjø og ferskvann, alle er med og fisker, og så steker vi mengder med fiskekaker som fryses og nytes store deler av året. Fin og smakfull tradisjon. :-)
Vi spiser også fiskekaker ganske ofte. Kanskje ikke hver uke, men definitivt to ganger i måneden. Med barn som ikke spiser kjøtt er fiskekaker ett av de enkleste alternativene for rask mat. I tillegg så synes alle at fiskekaker er godt.
Jeg har aldri helt forstått dette med brun saus på fiskekaker (eller saus i det hele tatt). Vi spiser dem som oftest enten med poteter og blomkål eller med ris og wokede grønnsaker.
Ungene mine vil helst lage fiskeburgere sv dem. Jeg spiser min fiskekake på rista brød med masse salat, agurk, paprika, tomat og litt chiliketchup. Det er ikke det beste jeg får, men man blir mett.
Vi lager det ikke så ofte, men når vi har er det enten hverdagslaksekaker i burgerbrød eller Bent Stiansens fiskekaker med så mye smør og fløte at de er til søndagsmiddag. Jeg tror ikke vi har servert det til gjester.
(Kjøpefiskekaker tror jeg knapt at ungene har smakt, men mellomste var mektig imponert da han så dem i butikken. :knegg: Han ropte med høy stemme, sånn som femåringer gjør, at "Mamma! De har ferdige fiskekaker i butikken. Visste du det?". )
Jeg har prøvd så vidt å lage laksekaker selv, men kom for sent på at det er høyst usannsynlig at en som syns pannestekt laks er verdens mest kvalmende mat vil like laksefiskekaker. :humre:
Vi spiser det ikke så ofte, men vil si det er helt vanlig. Hvis dere noen gang er i Holmsbu anbefaler jeg steinbit-fiskekakene fra den lille fiskebua ved brygga - de er sykt gode.
Jeg har laget noen etter en oppskrift fra BBC, de var veldig gode. Skal se om jeg finner igjen oppskriften.
Vi kjøper gjerne fiskekaker når dresslaget selger fisk, for det går unna. Store esker med gode fiskekaker fra en fiskehandler. Serveres med poteter, med potetmos, med ris eller oftes i burgerbrød, div råkost og andre grønnsaker.
Jeg er ikke veldig glad i fisk, men fiskekaker liker hele familien. Så ja, det spiser vi jevnlig.
Må korrigere meg selv litt, da. Hjemmelagde fiskekaker er knallgodt, det samme med enkelte grove fiskekaker man får i fiskebutikk. Bare så sjelden jeg gidder lage det.
Altså konkluderer jeg med at ungene mine har rare venner. Fiskekaker er ikke en uvanlig middag.
Min hypotese nr 2: Fiskekaker er ikke en vanlig middag for barn som har foreldre fra andre land enn Norge. (For det kan godt hende at de ungene som har reagert ikke har norske foreldre, men at jeg ikke har sett den sammenhengen før nå.)
Fiskekaker er planke-, travelmiddag her i huset. Fiskekaker, pitabrød/wraps og grønnsaker er glimrande middag mellom AKS og aktiviteter på hektiske dagar eller når eg eigentleg ikkje orker lage mat. Dei har ofte såpass god holdbarhet og, at det er kurrant å la dei ligge i kjøleskapet i bakhånd, til ein dag vi treng dei.
Det kan godt hende. Har du forresten sjekka kva type fett og stivelse som blir brukt i fiskekakene? På Ullevål serverer storkjøkkenet halal-alternativ til fiskekakene sine, når det er fiskekaker til middag.
Det med bacon i fiskekaker har eg aldri skjønt. Og latinamerikanar er ikkje opptatt av sånt, einig i det.
Eg minnest bare ein institusjonsmiddag der vi satt og diskuterte kva i alle dager som var i dei fiskekakene dei serverte på Ullevål, sidan dei hadde halal-alternativ den dagen.
Det stemmer, det finnes noen fiskekaker som er tilsatt svinefett; jeg kjøpte sånne ved en feiltakelse en gang, og det er noe av det verste jeg har smakt. :skremt:
Så om det er sånne det er snakk om skjønner jeg at man må ha et halal-alternativ.
Når det gjelder hypotese 2, Tjorven, så tror jeg ikke den stemmer. Det er svigermor som har lært meg om fiskekaker i masalasaus, - det var en hyppig brukt middagsrett i min manns oppvekst. N=1
Vi har ikke fiskekaker så ofte, men jeg syns (gode) fiskekaker kan være veldig godt. Å spise dem med brød/hamburgerbrød/pitabrød er derimot helt feil og uaktuelt for min del. :humre:
Jeg liker dem med nypoteter, revne gulrøtter og rømme til.
Bestemor serverte hjemmelagde fiskekaker i brun saus med poteter, gulrøtter og makaroni med ost (muligens egg også). Det er kjempegodt og en rett med høy nostalgiverdi for meg. Veldig lenge siden jeg har laget det nå.
Ellers pleier jeg å lage noen veldig gode laksekaker med lime og chili, serveres med mango/avokadosalat og ris.