Vi spiser rett og slett ikke nok fisk her i huset. I en normal uke er det en gang, og da handler det nesten alltid om stekt laks i ovn, eller laks på grill, med tilbehør av ettellerannet slag. På en god uke har vi en fiskerett til, og det er nesten alltid fiskekaker eller fiskeboller.
Som jeg strengt tatt er klar over at ikke inneholder sååå mye fisk.
Så- jeg trenger hjelp! Er det noen som vil dele sine favoritthverdagsfiskemiddager med meg? :blafre: De må ta ca. en halvtime å tilberede og ikke inneholde fjørten ulike ingredienser. Bortsett fra disse relativt enkle kravene er jeg åpen for alt.
Laks med pesto, laks i carbonarasaus, laks med kinesisk peppersaus, laks i tikkamasalasaus, ovnsbakt laks, laksetaco, fiskegrateng, seibiff med løk, torsketaco, klassisk fiskesuppe, thai fiskesuppe, fish and chips, fiskekaker, fiskepinner, fiskeboller, Fish&Crisp, torsk med smårettbacon... Som jeg kan komme på nu. Målet mitt er tre fiskemiddager i uka, men det hender det blir to.
Vi er heller ikke noe flinke til å spise fisk...Her er oppskrift på en superenkel, men god fiskesuppe:
Superenkel fiskesuppe (matpaabordet)
Ingredienser:
• 2-3 hvitløksfedd, finhakket
• 1 purreløk, i skiver
• 2 gulrøtter i terninger
• 1 finhakket chili
• en god klatt smør
• 1 dl hvitvin
• 1.5 liter fiskekraft eller -buljong
• en boks à 300g crème fraîche
• 400g laks eller annen fisk i terninger
• 100g skrelte reker* (kan sløyfes)
• 50g blåskjell på boks (kan sløyfes)
• dill
• salt, pepper
• sitronbåter
Fremgangsmåte:
Fres hvitløk, purreløk, chili og gulrøtter i smøret til purren er myk. Hell hvitvin i gryta og la det småkoke til det meste er fordampet.
Ha opp i fiskekraften/-buljongen og la suppen koke opp. Ha crème fraîche i en skål og bland ut med litt av den varme suppen. Hell så dette tilbake i suppen. Smak til med salt og pepper.
Nå er det like før suppen er er klar for severing. Avhengig av hvor stor du har skjært fisken, trenger den bare å trekke 2-5 minutter i suppen før den er klar for servering (husk at fisken koker videre etter at du har tatt suppen fra varmen). Reker og blåskjell trenger bare ett minutt eller to i suppen for å gjennomvarmes.
Klipp litt dill over suppen, press litt sitronsaft over suppen og server med deilig brød.
*det smaker aller best med ferske reker men det innebærer at du må sette av litt tid for skrelling…
En enkel, men veldig god pastarett med laks:
Pasta med laks og grønnsaker i ostesaus
Ingredienser:
400 g pasta – jeg brukte pastarør
salt til pastavannet
2 store gulrøtter
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chili
1 ts Maldonsalt
godt med nykvernet pepper
2 ts tørket oregano og timian, eventuelt Provence krydder
1-2 dl creme fraiche
2 dl mascarpone – du kan også bruke 3 dl creme fraiche totalt og kutte mascarponen
1 neve revet parmesan
1-2 dl vann
1 squash
1/2 brokkoli
500 g laks
Fremgangsmåte:
Kok pastaen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken.
Vask eller skrell gulrøttene og ha dem i en kjele eller stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen. Finhakk hvitløkfeddene og chilien og ha i også. Hvis du ikke er glad i sterk mat, skraper du ut frøene fra chilien før du finhakker den. Ha i saltet, godt med nykvernet pepper og den tørkede oreganoen.
Ha i creme fraiche, mascarpone (hvis du bruker det), revet parmesan og vann og rør det sammen med resten.
Del squashen i store terninger og brokkolien i forholdsvis små terninger.
Del laksen i tynne skiver og dander på toppen over resten av ingrediensene. Dryss over litt salt og pepper før du legger legger litt bakepapir tett inntil fisken – slik at du får et tett lokk – og lar varmen på plata være slik at dette er akkurat på kokepunktet.
Fisken trenger bare noen få minutter på å bli ferdig, ca. 4 minutter, litt avhengig av hvor tykke fiskestykkene dine er.
Bland sammen 2ss sesamolje (den eneste «rare» ingrediensen), 3ss soyasaus, 1 ts chriracha, 2 fedd hakket hvitløk og et par skjeer sesamfrø. Kutt opp salmalaks i kuber på ca en kvadratcentimeter (eller litt større). Kutt opp en avokado, agurk og søte paprika. Og eventuelle andre grønnsaker dere liker. Bland sammen saus, laks og grønnsaker. Server sammen med varm ris.
2 ss smør
3 dl purre
1 ts karri (jeg bruker ofte litt mer)
1 stor gulrot i skiver
2,5 dl melk
2,5 dl vann
1 fiskebuljongterning
1/2 ts salt
400 g hvit fisk
1 boks reker i lake
hvit pepper
Jevning:
2 ts maizena
1 ss vann
Fres karri i smør i en kasserolle. Legg i purre og la det surre langsomt sammen i kasserollen. Skjær gulrot i skiver og legg det også oppi.
Tilsett vann, melk, buljong og salt.
Pisk sammen maizena og vann og rør ned i gryten.
Skjær fisk i 2 cm store skiver og legg i gryten.
La det koke i ca 7 minutter på svak varme.
Når fisken er klar legger du i reker (uten lake) og dill. Varm ogg (men ikke kok) og smak til med salt og pepper.
Ta tre bokser tunfisk og la vannet renne av. La den surre i olivenolje et øyeblikk. Ha i hvitløk etter ønske, en halv boks creme fraiche og masse pepper. Hakk 1-2 rødløk og strø over sammen med finhakket persille og saften av en sitron. Jeg elsker at løken er nærmest rå.
Jeg synes også at 86 % fiskekaker smaker godt og teller som et fullverdig fiskemåltid. Og ikke minst, ungene spiser dem uten å sutre. Annen hvit fisk resulterer ofte i litt protester.
1-2 pakker frossen gourmet torsk, 2 bokser med hermetiske tomater, det du har av grønnsaker i hus som passer til, alt i en form inn i ovn på 200 grader, 20- 30 min.
Husk å tine fisken først.
Salma lakseburger som burger eller med ris og grønnsaker til.
Ellers sverger jeg til å hamstre mye frossen fisk når det er på tilbud, ris, poteter og frosne grønnsaker har vi alltid i hus , og pasta.
Laks og pasta med brokkoli. Kok opp tagliatelle pasta og en brokkoli i buketter. Hell av kokevannet og bland inn creme fraiche. Stek laksefilet og server.
Laksewrap er også en gjenganger her i huset. Grove tacolefser, stekt laks i terninger, agurk, paprika, salat, avokado, druer evt. mango og sweet chilisaus.
Ovnsstekt, baconsurret torsk på en seng av potet-og gulrotmos med brokkoli til. Jeg har gjerne litt hvitløksolje og vårløk i mosen også. Veldig snadder.
Plukkfisk er kjekt, hvis du har rester av gårsdagens kokt fisk-middag.
Torsk, sei, det meste av fisk funker. Rensk fisken (kjekt å ha gjort dagen før). Kok makaroni, og lag hvit saus. Bland alt sammen i en kasserolle, og la det putre litt på ovnen et par minutter. Smak til med muskatnøtt, pepper og evt salt.
Server med kokte poteter, gulrøtter (kokt eller raspet), og litt smeltet smør. Og kanskje flatbrød i tillegg.
Fiskegrateng? Kokt fisk i biter, blandet med makaroni, heller over hvit saus og lager et "lokk" av pisket eggehvite. Serveres med poteter og de grønnsakene dere liker.
Vi er glade i fiskepai.
Laksepai - laks trekkes i melk - lager hvit saus med melken med litt fiskesmak og et halvt beger creme fraiche. Laks og saus i ildfast form med en pose spinat over. Lager potetstappe og søtpotetstappe (hver for seg), blander dem lett sammen og legger over som et lokk og steker i ovn.
Hvit fisk/eller røkt fisk - trekkes i melk og lager hvit saus med melken - steker løk og sopp sammen og blander det med fisken i en ildfast form med den hvite sausen over - lager en potet/selleristappe og har den som lokk på paien.
Superenkel fiskegryte: Lag hvit saus, skvis oppi en appelsin eller to, ha i litt hakket frisk timian (tørket funker i nødsfall), ha oppi torsk i store biter og trekk under lokk til fisken er ferdig. Poteter, brokkoli og evt. gulrot er godt til.
Stekt sei i rømmesaus er ikke verdens mest sexy rett, men sabla godt: Stek sei, legg til side. Surr hakket løk i fettet som er igjen i panna til den er myk, ha i rømme (bruker lett til hverdags, ikke så nøye om den skiller seg), en god klatt sennep og salt og pepper. Varm til kokepunktet, spe gjerne med litt melk for passe konsistens.
Til middager med hvit fisk bruker jeg ofte en eller annen form for curry paste, hiver oppi noen grønnsaker sammen med fisken og serverer ris til. Det tar maks 20 minutter.
Ikke glem skalldyr heller, som reker og blåskjell. Enkelt og godt.
Skikkelig tradisjonell fiskemiddag som barna elsker:
Lettsaltet torsk. Kjøp fersk i sånne aluminiumsformer på f.eks Rema 1000 eller poser med frosne stykker i cirka alle dagligvarebutikker. Frosne stykker bør tines. Kok en stor kjele med vann, skru ned varmen og legg fiskestykkene oppi. La trekke (ikke koke) i 10 minutter, cirka.
Tilbehør: kokte poteter og kokte gulrøtter/aspergesbønner/rosenkål/råkostsalat eller hva dere enn liker best
og - det viktigste av alt i følge mine barn - eggesmør. Hardkokte egg (1 pr. person). Del de først på tvers og så på langs og ha de i smeltet smør. Finhakk persille og/eller vårløk og rør inn i smørblandingen. Hell rause mengder over fisken.
Både vi voksne og alle tre barna (selv Herr Kresen) liker godt stekt torskefilet (vendt i litt melk, salt og pepper først) med poteter, grønnsaker (blir som oftest blomkål, gulrøtter og brokkoli) og hjemmelaget aïoli.
Vi kjøper omtrent bare de store fiskekakene med 86 % fisk, og ofte blir de brukt som fiskeburger med "alt". Burgerbrød og div grønt osv. Gjerne remulade el. som dressing.
Inspirert av denne tråden lagde jeg klar en fiskegrateng i går kveld, som blir middag i dag:
Kok blomkålkvaster av en blomkål møre.
Kok cirka 2 dl makaroni.
Lag hvit saus av 2 ss smør, 2 ss mel og 0,5 l h-melk.
Krydre med salt og pepper. Ha oppi kokte blomkålkvaster og stavmiks dem inn i sausen. Rør inn cirka en halv finhakket purre og kokt makaroni.
Skjær cirka 400 gr. torsk i munnfull-biter. Legg dem i en ildfast form. Hell sausen over.
Putt tørt brød eller knekkebrød (2-3 skriver) i en blender, ha i en klunk med olje og noen kvaster timian eller andre urter. Kjør til smuler. Hell over formen som et lokk.
Lager du den klar dagen før, setter du den nå inn i kjøleskapet med folie over.
Stekes på 225 grader i 40 minutter og spises med f.eks kokte poteter og råkostsalat. :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.