Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ferdigstekte glutenfrie (og melkefrie) vafler

#1

IOA sa for siden:

Finnes det? Vi har vafler innimellom på korpset, og har ei med cøliaki. For å slippe å ha eget vaffeljern, finnes det ferdig stekte vi kan varme? Vi har også en med laktoseintoleranse, så det hadde vært en fordel hvis de også er melkefrie. Men ikke et must.


#2

frukt sa for siden:

Det har jeg aldri sett. Men går det an å ha et lager i fryseren og så tine ved behov?


#3

apan sa for siden:

Jeg har heller ikke sett det.
Vaflene til Det glutenfrie verksted kan lages laktosefrie. Toro sin miks har melk i seg.


#4

Hot Lips sa for siden:

Tror ikke det. Vi gjør som frukt sier: Steker opp en haug og fryser med mellomleggspapir mellom. Tas opp ved behov og tines i brødristern eller på benken.


#5

Charlie sa for siden:

Utfordringen med cøliaki er at du ikke kan bruke et vaffeljern som brukes til andre vafler, så jeg skjønner godt problemstillingen. Har dere hørt med foreldrene? Kanskje de kunne tenke seg å lage opp vafler og så kan de fryses og korpset ha dem, evt at korpset betaler.

Det er en del bra produkter å få kjøpt, litt ulike leverandører. Det er noe som heter Kjevla hjemmebakeri som lager glutenfrie lefser og lomper og den slags, de er også en del ute på messer (det er også noe som heter Kjevla bakeri, det er to forskjellige ting), og Meny-kjeden bl.a. har også en leverandør av glutenfri bakst. Kan hende de kan bestille også andre ting enn det de har selv, hvis dere spør. Vår Meny er i hvert fall veldig på tilbudssiden. Jeg vet at Prior lager pannekaker i stohusholdningspakker, det er mulig man kan få vafler, også. Kanskje dere har en kontakt i en kantine eller et storkjøkken dere kunne hørt med?


#6

My sa for siden:

Er det et alternativ å lage lapper/sveler i stedet, til den med cøliaki? De kan jo lages på forhånd på en vanlig stekepanne, når det ikke er nødvendig å lage så mange. En stekepanne er i alle fall lettere å rengjøre enn et vaffeljern.


#7

Hot Lips sa for siden:

Som mor til en cøliaker hadde jeg mer enn gjerne stekt opp en haug vafler for å ha lur i fryseren på barnets aktivitet, altså. Blir bare glad for sånne forespørsler. Mye bedre enn «de andre fikk vafler, og jeg fikk en glutenfri pepperkake de hadde igjen fra jul», som det fort blir hvis man ikke planlegger.


#8

My sa for siden:

Slik tror jeg mange tenker, så jeg ville hørt med foreldrene. :nikker: Jeg har flere ganger fått tilbud fra foreldre til bursdagsgjester med cøliaki, om at de kan ha med egen kake (det har ikke vært nødvendig, siden jeg alltid har hatt glutenfrie alternativ, men jeg har sagt at det er ok at de har med eget hvis de ønsker det, hvis de er redd mine glutenfrie kaker skal være kontaminert, kjøkkenet mitt er jo ikke garantert fritt for melstøv liksom).

Da vi inviterte en stor gjeng barn og voksne til pizza og visning av fotballkamp hos oss fikk vi ikke engang beskjed, den ene gutten hadde bare med en egen glutenfri frossenpizza som han ba om å få steke. Det er jo veldig enkelt og greit, og jeg tror mange med cøliaki eller andre allergier foretrekker å gjøre det slik, framfor at de skal forårsake mye ekstra arbeid for verten, eller risikere at den som har tilberedt maten ikke har vært grundig nok.


#9

m^2 sa for siden:

Kunne dere eventuelt bedt foreldrene om å steke noen til dere som dere kan ha i fryseren på korpset? Eller vært litt nøye med å gi dem beskjed i god tid - så de får sendt med alternativ?

Når man lever med en cøliakiker i hus blir man fort litt skeptisk om mat som "er glutenfri" men laget av andre/i andres kjøkken faktisk er laget helt fri for spor av gluten (som noen andre skriver her - folk flest har jo ikke glutenfritt kjøkken) - så det er egentlig litt ok å vite at de vaflene som ligger i frysa på korpset - de er faktisk glutenfrie, for de har jeg lagd selv. Og man lage gjerne vafler i fleng til den frysa bare for å vite at ungen blir inkludert.
#mortilcøliakiker


#10

IOA sa for siden:

Tusen takk for tips alle sammen! Dette er ei jente som kommer fra en ganske ressurssvak familie, så vi ønsker helst ikke å be foreldrene. Jeg tror det viktig for henne å få være med på korpset, eller fritidsaktivitet generelt, og vi ønsker å tilrettelegge så mye vi kan. Vi serverer mat på seminarer, og ut fra det jeg har forstått har ikke foreldrene tilbudt seg å ta med mat (vi skal ha seminar i helga). Vi har en annen mamma i korpset som jobber på en Meny-butikk med stort utvalg, tror jeg skal sjekke med henne. Alternativt kjøper vi et eget vaffeljern som en av oss oppbevarer hjemme.


#11

Darth sa for siden:

Det er så fint at dere tenker i forkant, IOA. Utenforskap er kjedelige greier, og det kan oppstå på mange måter, f.eks. når de andre får hjemmelaget kos og du får ingenting, eller en drops.

Og fra en amatør, hvor glutenfritt må kjøkkenet være? Jeg laget glutenfri, melkefri og nøttefri kake som minstemann skulle ha med på skolen i går. Jeg har jo ikke glutenfritt kjøkken akkurat, men brukte ren bolle, rene verktøy, vasket langpanna og brukte bakepapir (det gjør jeg jo alltid egentlig). Jeg tror ikke kaken var i nærheten av noe annet enn bollen, bakepapiret og plastboksen den ble fraktet i. Er da kaken glutenfri tror dere?


#12

kamp sa for siden:

Jeg ville spist :) har cøliaki.


#13

My sa for siden:

Jeg har inntrykk av at dette er greit. Da jeg spurte den gangen, da mor tilbød seg å sende med bursdagsbarnet egen kake, var dette et barn som nettopp hadde fått diagnosen, og det var derfor ekstra viktig, i den første tiden, da sårene i tarmen skulle leges (? eller noe sånt, mor forklarte det for meg, men jeg har glemt det) at hun ikke fikk i seg det aller minste gluten. Jeg forklarte hvordan jeg gjorde det (Toro sjokoladekake og muffins), og mor sa at det var greit, da trengte hun ikke å ha med eget.

#14

Charlie sa for siden:

:elsker:


#15

Blondie sa for siden:

Så fin tanke, IOA!

Jeg er den eneste i familien med cøliaki og kan ikke pålegge resten av husstandens medlemmer å leve glutenfritt. Det går greit for meg, selv om kjøkkenet ikke er helt fritt for gluten. Jeg ville også derfor spist kaka til Darth.


#16

Darth sa for siden:

Godt å høre at det er innafor. Akkurat sånne ting er litt vanskelig når man ikke har det under huden til vanlig.


#17

apan sa for siden:

Denne er glutenfri nok for de aller fleste. Vi har et kjøkken der 4 av 5 spiser gluten. Jeg baker med gluten på kjøkkenet, men er nøye med hygiene, bruker egne fjøler etc. Vi har ikke egne redskaper til glutenfritt, men vasker selvsagt. Jeg er ikke mer nøye på rengjøring enn før, men selvsagt opptatt av hvor jeg legger hennes mat og jeg blander ikke redskaper som er skitne. Det går helt fint.

Noen med cøliaki trenger et helt glutenfritt kjøkken for å få maten ren nok. Det tror jeg ikke er veldig vanlig. Dersom man har det slik, er det vanskelig å spise mat servert av andre uansett egentlig.

Ift vaffeljern: Vi har vaffeljern som er rent glutenfritt. Men også formelle råd sier at det holder å steke 2 vafler glutenfrie som ikke spises av den som har cøliaki før man gir en til den med cøliaki. Det går an å høre om dette er tilstrekkelig for deres jente. Det ville vært greit hos oss.


#18

IOA sa for siden:

Dette var veldig lovende, takk! Det kan vi spørre familien om.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.