Høst sa for siden:
Case: kresen og småspist 8-åring med veldig lave jernnivåer. Hva kan være fristende mat som samtidig inneholde mye jern?
:help:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Høst sa for siden:
Case: kresen og småspist 8-åring med veldig lave jernnivåer. Hva kan være fristende mat som samtidig inneholde mye jern?
:help:
Tjorven sa for siden:
Biff med spinat :nemlig:
Det er i hvert fall det beste knerten min får, men han er kanskje kresen på helt andre ting enn de fleste unger.
Myria sa for siden:
Leverpostei, kjøtt og egg. Leverpostei er det nok ikke alle som liker (ikke min kresenpilt i alle fall), men egg kan tilberedes på mange måter så han finner kanskje en han liker? Og så fant jeg nylig ut at kakaopulver inneholder en del jern. Her er det jo uendelige muligheter som kanskje frister et barn, f.eks. sunne grove pannekaker eller vafler med kakaopulver i.
Høst sa for siden:
Biff funker gull, neppe spinat. Leverpostei og egg vil også funke. Kjøtt generelt er han begeistret for. :nikker:
:blomst:
Høst sa for siden:
Ordentlig kakaopulver? Regia? Ikke oboy kanskje?
Myria sa for siden:
Ja, kakaopulver, ikke sjokolademelkpulver. :jupp:
Harriet Vane sa for siden:
Klarer du å snike spinaten inn i lasagne, spaghettigryte osv?
Grønnkålstilker kan skjæres i tynne skiver og lures inn i en wok?
Eia sa for siden:
Egg er bra. Et tips er å prøve en del varianter. Vår yngste er meget kresen og redd for å smake. Han åt ikke egg inntil han fikk en omelettpannekake (omelett, flat som ei pannekake) servert på reise, og en dame ved bordet som vi ble kjent med på reisen oppfordret han til å smake. Nå spiser han omelett ofte, men kun dersom den er tilberedt på den måten. :jupp:
Polyanna sa for siden:
Litt avhengig av hvor godt næringsopptak barnet har, så kan den Floradix-jernekstrakten fungere ganske bra, uten de ulempene jerntilskudd kan gi for mage. Kan blandes i juice eller tas som en shot med et glass juice etterpå.
Du vet sikkert at melk med den jernrike maten hemmer jernopptaket, mens for eksempel juice hjelper?
Polyanna sa for siden:
Spinat er lett å snike inn i mat, ja, for eksempel finmost pastasaus! :jupp:
Så karbonadedeig med spinat-tomatsaus må jo være gull.
Timmi sa for siden:
Spinat inneholder oksalsyre som binder jernet og hindrer jernopptaket.
Høst sa for siden:
Ok, vi prøver spinat i pastasaus. :)
Høst sa for siden:
Melk, ja, det visste jeg jo, men har ikke tenkt på det - han liker melk. Ikke det sammen med jernring fra nå av.
Høst sa for siden:
Funker frossen spinat?
Charlie sa for siden:
Det er vel særlig rå spinat, det anbefales å forvelle den og slå ut kokevannet hvis man vil redusere oksalsyrenivået?
Vi lager ofte spinatpai. Det føles mer som kake :jupp: og den er like god varm og kald. Hvis det blir rester, er det pop i matpakke.
Ellers er jo den svenske smørgåstårtan flott til å pakke inn jernholdige matvarer. Ikke så ofte vi lager det, men ungene synes det er helt fantastisk med mat kamuflert som kake. Fins drøssevis av ulike oppskrifter og ideer på nett.
kamp sa for siden:
Spinat inneholder mye oksalater og vist man skal dra ut oksalatene bør det kokes med litt Calcium pulver i vannet forid kalsium binder oksalater.
My sa for siden:
Guttungen her er veldig glad i blomkål- og brokkolisuppe, og sist gang finmoste jeg brokkolien, også hadde jeg oppi spinat i tillegg, for å gjøre den enda grønnere (og få mere smak, det var et "lete i skap og fryser for jeg gidder ikke handle"-tiltak), og han og kompisen var ellevilt begeistret.
Minstejenta mi, som er ekstremt kresen og livredd grønsaker som er varmebehandlet, elsker en type fersk pasta (tortellini) som er fylt med spinat og ricotta. Men vet ikke helt hvor mye spinat man helt reelt får i seg da, tviler på at det er snakk om veldig store mengder. Men har man over en pastasaus som inneholder spinat i tillegg, så hjelper det jo.
Leverpostei er alle ungene her glad i ja. Den kresne liker heller ikke sammenblandet mat og sauser, men liker godt rent kjøtt. Da hun deltok på historisk ferieskole på Folkemuseet i sommerferien, og levde ei uke på gården i "gamledager", fikk hun servert blodpølse med sirup. Det var ingen høydare for hennes del. :knegg: Det er vel ikke helt vanlig mat lenger, selv om vi spiste det ganske ofte da jeg var barn, og jeg husker at jeg likte det. Og trolig en god kilde til jern.
Myria sa for siden:
Jeg fikk også servert stekt blodpudding med sirup som liten. Jeg husker vi elsket det, men jeg ville aldri spist det nå. :humre:
scilla sa for siden:
Du kan putte frosne spinat-puter i smoothien. Det funket her i huset:jupp:
scilla sa for siden:
Eller god leverpostei på brødskiven.
frukt sa for siden:
Men hvis man har veldig lavt jernnivå hjelper det vel ikke så mye med jernholdig mat? Og jeg mener å ha lest at det er en myte basert på et feilplassert komma at spinat inneholder mye jern.
Elise sa for siden:
Vi har gitt jerntabletter. Snakket lenge med ei dame på apoteket en gang og hun ringte et eller annet sted og sjekket angående hvor mye hun skulle ha. Tror det var en boks multivitamin med jern, har den ikke her akkurat nå. I forhold til mengde kunne hun ta den annenhver dag og så en vitaminbjørn annenhver dag.
Problemet hos oss er at hun er så kresen, så absolutt ingen av forslagene om mat med jern er aktuelt for henne å spise.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.